Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

387 gasten online

Robert Maaskant wil variëren: "Spelsysteem zal per wedstrijd verschillen"

Deze week heeft Voetbal International in de persoon van FC Groningen-watcher David de Vries een mooi artikel gewijd aan de mooiste club ter wereld. Het stuk kopt met "Er bloeit weer iets in Groningen - Robert Maaskant zorgt voor kriebels in voorbereiding" en is het lezen meer dan waard. Natuurlijk, er worden ook kanttekeningen geplaatst. Zo vraagt De Vries zich af, kijkend naar het lijstje van zeven nieuwe aanwinstenvan wie Michael de Leeuw met zijn 25 jaar de oudste is: "Waar blijft de routine?"

 

Henk Veldmate antwoordt echter: "Natuurlijk zijn de aankopen vrij jong, maar ze hebben wel al de nodige ervaring in de Eredivisie. Bovendien verwachten we dat Maaskant een coach is die talenten kan laten ontbollen en uitstraling van ze verwacht." En Robert Maaskant zelf over 'ervaring': "Naast Kwakman vind ik Virgil van Dijk een leiderstype. Het heeft ook niet alleen met leeftijfd te maken, het is meer een karakterologische kwestie. Bovendien hoop ik stiekem dat we nog wat ervaring kunnen aantrekken.

 

Zeer interessant is de discussie over het spelsysteem dat Maaskant komend seizoen voor ogen heeft. David de Vries schrijft dat de ploeg zich niet - zoals afgelopen seizoen - in het keurslijf van één systeem zal laten plaatsen. De Vries: "Waar Huistra het mantra predikte liever 'één systeem goed dan twee systemen half', is Maaskant meer van de variatie". Maaskant: "Het zal per wedstrijd verschillen. Persoonlijk vind ik het ook zonde als je dat niet doet. Michael de Leeuw en Paco van Moorsel kunnen allebei op 10 spelen, maar vullen het wel verschillend in. Waarom zouden we van die veelzijdigheid geen gebruikmaken?"

De Vries schrijft aansluitend: "Waarmee hij overigens stevig tegemoet komt aan een uitgesproken wens aan de clubleiding.

 

Het woordje 'aan' zal vermoedelijk als 'van' gelezen moeten worden, en dit betekent dat de clubleiding nu kennelijk vindt dat het 4-2-3-1 systeem niet meer het enige concept is dat gespeeld moet worden. Henk Veldmate gaf tijdens de persconferentie n.a.v. het ontslag van Pieter Huistra nog aan dat de technische staf, Veldmate incluis, het gehele afgelopen seizoen een systeem met twee controleurs en één diepe spits had voorgestaan.

 

 

Michael de Leeuw zegt in het artikel dat hij nu echt bij een grote club speelt. "De intensiteit van de trainingen ligt hoger, de aandacht is groter en er heerst een verwachtingspatroon." Het ritme van de dagen ligt ook anders: "We worden om half negen verwacht voor het ontbijt. Op zich is dat goed, want je bent sneller wakker en hebt voldoende energie voor een lange training. Maar het is wel wennen."

 

 

De spelers beginnen deze weken dus vroeg en mogen zeker niet vóór twee uur naar huis. Robert Maaskant hecht waarde aan het groepsgevoel, zoals ook afgelopen woensdag tijdens de teambuildingsdag bleek. Maaskant: "Want in de voorbereiding leg je wel de basis voor het team." Over zijn jonge selectie: "Met een aantal tieners, spelers die nog vrijgezel zijn. Niet dat ik geen vertrouwen in ze heb, maar mijn ervaring leert wel dat het goed is het nodige toezicht te houden. Dan kan ik dat mezelf in elk geval niet verwijten."

 

Kees Kwakman weet uit de tijd dat beiden bij NAC met elkaar samenwerkten hoe de aanpak van Robert Maaskant werkt: "Ik voel me hier goed bij. Liever één keer lang trainen, dan twee keer korter, want dan heb je na de pauze last van stramme spieren. Er wordt veel gelopen, we werken aan onze conditie. De trainer wil dat er hard gewerkt wordt, zeker in deze fase leg je daarmee de basis voor de rest van het seizoen. Ook gezien zijn spelopvatting, die meer is gebaseerd op durf dan op angst, ben ik blij met Maaskant. Ik verwacht dat we zeker thuis weer kunnen domineren."

 

Teambuilding in de Eemshave, woensdag 4 juli jl. (foto: FC Groningen)

 

David de Vries sluit zijn artikel positief af: "Feit is dat er weer aspiraties zijn in Stadion Euroborg en dat er een gezonde spanning hangt. In dat licht hebben Maaskant en de zeven aankopen nu al hun werk gedaan: er gebeurt weer iets in Groningen, zoals de stad het gewend was."

 

Gerelateerd artikel:

 

20-06-2012 Robert Maaskant: "Er moet een brok sensatie terugkeren in Euroborg; ik verwacht dat er nog een linker centrale verdediger komt"

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.