Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

134 gasten online

 

Onderaan het artikel hebben we nog een aantal door Niels verzamelde foto's van de laatste dag van de Peace Cup geplaatst! 

 

 

 

FC Groningen geeft wedstrijd in slotfase onnodig weg tegen Sunderland: 2-3

Na de wat sneue nederlaag die FC Groningen vrijdag tegen HSV opliep, restte de Trots van het Noorden de wedstrijd om de 3e en 4e plaats, waarin het moest zien af te rekenen met Sunderland AFC, dat donderdag verre van overtuigend voor de dag kwam tegen Seongnam Ilhwa Chunma en een terechte nederlaag moest incasseren.

 

De Black Cats mogen dan in de Premier League spelen - FC Groningen kwam tegen HSV een stuk beter voor de dag dan de door de hitte en vochtigheid bevangen Britten een dag eerder, en als de ploeg van Robert Maaskant, die verdedigend prima stond, iets meer aanvallende stootkracht aan de dag weet te leggen, dan is het achteraf bezien begrijpelijk geweest dat Sunderland op de officiële clubsite slechts miniem aandacht heeft voor de tweestrijd.

 

FC Groningen verloor de wedstrijd met 2-3 door late tegendoelpunten in de 89e en 92e minuut.

 

Eindstand: 2-3; scoreverloop en wedstrijdverslag zie verderop

 

David de Vries, FC Groningen-watcher van VI meegereisd naar Zuid-Korea, op Twitter:

"Maaskant woedend over 'gebrek aan overlevingsdrang' bij enkele spelers. Wel: 'Bacuna heeft zich hier in de basis gespeeld.' " - lees verder over meer conclusies van Robert Maaskant direct na de wedstrijd.

 

Foto: FC Groningen

 

HSV wint Peace Cup

HSV won later vanmiddag de Peace Cup door in de finale Seongnam Ilhwa Chunma met 1-0 te verslaan. Het enige doelpunt in de eindstrijd werd gemaakt door Marcus Berg, die ook tot meest waardevolle speler van het toernooi is uitgeroepen. Niet onze keuze: Berg speelde tegen FC Groningen een matige wedstrijd en scoorde in de finale een lucky goal.

Reactie Robert Maaskant na afloop van de wedstrijd (bron: VI.nl):


FC Groningen gaf zondag bij de Zuid-Koreaanse Peace Cup tegen Sunderland een zekere zege en daarmee de derde prijs van honderdduizend dollar uit handen. Het werd 2-3. Robert Maaskant accepteerde de prestatie van zijn ploeg niet. 'Ik ben woedend.'


De nieuwe coach van De Trots van het Noorden vond het onacceptabel dat zijn team in de laatste drie minuten nog twee doelpunten incasseerde. 'Dit toont aan dat sommige spelers een gebrek aan overlevingsdrang hebben', haalde Maaskant uit.


Wat hij eraan gaat doen? 'Als dit niet verbetert, ga ik met andere jongens spelen. Iedereen wordt beoordeeld op falen of presteren. Deze instelling past bij jeugdvoetbal of de amateurs, niet bij wat wij willen. In de kleedkamer heb ik aangegeven dat ik nu wel snap waarom ze vorig seizoen soms door de tegenstander werden weggespeeld.'


In de kokende hitte van Suwon speelde FC Groningen, ondanks een vroege achterstand, een goede wedstrijd. De ploeg domineerde lang. Via een prachtige omhaal van publieksidool Hyun-Jun Suk en een mooie treffer van Mitchell Schet kwam de ploeg op voorsprong. Sunderland leek geklopt, maar kwam via doelpunten van Campbell (88ste minuut) en Noble (90ste) alsnog langszij. (David de Vries)

 

Foto: FC Groningen

 

Overigens zal Robert Maaskant zeker ook goede punten in zijn elftal hebben gezien. Deze zijn door VI.nl echter niet genoemd, wat niet betekent dat Maaskant ze niet heeft benoemd. Op de clubsite van FC Groningen lezen we dat Robert Maaskant naast de terechte kritiek ook terecht complimenten over heeft voor zijn ploeg:

 

"Het waren de eerste twee serieuze oefenwedstrijden tijdens onze voorbereiding, twee duels op niveau. Over het hele toernooi genomen hebben we goed voetbal laten zien en vergeet niet dat we tegen twee ploegen uit de sterkste competities van Europa hebben gespeeld, de Bundesliga en de Premier League."

 

Beelden van de wedstrijd:

 

 

Scoreverloop:

 

EERSTE HELFT

19' 0-1 Connor Wickham (schiet uit de kluts binnen - weer een tegendoelpunt na een standaardsituatie (vrije trap))

36' 1-1 Hyun Jun Suk (prachtige volley c.q. omhaal)

42' 2-1 Mitchell Schet (schiet met een schitterend schot binnen)

 

TWEEDE HELFT

89' 2-2 Fraiser Campbell

93' 2-3 Ryan Noble

 

Opstelling FC Groningen:

 

Luciano; Magnasco, Van Dijk (46' Sparv), Ivens, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw (46' Texeira) en Kwakman (46' Van Moorsel); Bacuna, Suk (63' Hiariej), Schet (85' Zeefuik)

 

Bank: Bizot, Bakker, Sparv, Burnet, Hiariej, Van Moorsel, Femi, Keurntjes, Texeira, Zeefuik, Kostic

 

In vergelijking met de wedstrijd tegen HSV spelen vijf nieuwe spelers: Luciano i.p.v. Bizot, Ivens i.p.v. Sparv, Kappelhof i.p.v. Burnet, Kieftenbeld i.p.v. Femi en De Leeuw i.p.v. Kostic. Lorenzo Burnet blijkt tegen HSV met maagklachten te zijn uitgevallen, aldus David de Vries op Twitter.

 

Opstelling Sunderland:

 

Ben Wilson (66' Pickford); Brown (38' Egan), Carlos Cuellar (13' Titus Bramble), Kieran Richardson (77' Ryan Noble), Cattermole, Gardner, Colback, Meyler, Campbell, Connor Wickham, Lynch (61' Laing)

Bank: Pickford, Egan, Turner, Bramble, Laing, Knott, Reed, Deacon, Ryan Noble

 

Opstelling FC Groningen in linies (4-3-3 met 'punt naar voren'):

 

Bacuna - Suk - Schet

Kwakman - De Leeuw - Kieftenbeld

Kappelhof - Ivens - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

Warming-up FC Groningen vlak voor de wedstrijd tegen Sunderland (foto: Hans Nijland)

 

Hans Nijland met de ambassadeur op het ereterras; een rij daarachter Henk Veldmate

(foto: Hans Nijland)

 

Foto: Wim Entzinger


Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Sunderland AFC – FC Groningen 3-2 (1-2)

19. Wickham 1-0, 37. Suk 1-1, 48. Schet 1-2, 88. Campbell 2-2, 90. Noble 3-2

 

Gele kaarten: Cattermole en Campbell (beiden Sunderland)
Scheidsrechter: Kim Jong Hyeok (Korea)

 

Opstelling Sunderland: Wilson (65. Pickford); Brown (36. Egan), Cuellar (13. Bramble), Richardson (77. Noble), Cattermole, Gardner, Colback, Meyler, Campbell, Wickham, Lynch (61. Laing)

Opstelling FC Groningen: Luciano; Magnasco, Van Dijk (46. Sparv), Ivens, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw (46. Van Moorsel), Kwakman (46. Texeira); Schet (87. Zeefuik), Suk (65. Hiariej) en Bacuna

 

Wouter zorgde weer voor het volgende verslag:

 

Verslag eerste helft

FC Groningen begint dus met een andere opstelling dan afgelopen vrijdag tegen HSV. Er wordt nu meer met de punt naar voren gespeeld en met Kappelhof als linksback en Bacuna als linksbuiten.


In de 8e minuut een goede corner van Schet die eerst wordt verwerkt door de verdediging maar De Leeuw kan in de rebound tot 2x toe uithalen. Beide keren wordt het harde schot geblokt.

 

In de 11e minuut kan Suk bijna profiteren van slecht uitverdedigen van de Engelsen maar hij kan net gestopt worden. Opmerkelijk vroege wissel in de 14e minuut bij Sunderland waar centraal achterin Cuellar word vervangen door Bramble. Direct daarna krijgt FC Groningen een corner die Schet neemt en de bal niet voor de goal brengt maar de bal naar Bacuna speelt die opgesteld staat buiten de 16 meter, de bal beetje vervelend aanneemt maar toch uithaalt. De doelman kan de bal pakken.

 

Direct daarna prima doorzetten vanaf de linkerkant van Bacuna die naar binnen trekt en de bal lijkt te verspelen maar door prima doorzetten de bal toch mee kan nemen en goed uithaalt; de bal vliegt net over het doel. Het eerste kwartier is FC Groningen duidelijk de betere ploeg en de FC speelt veel aanvallender dan tegen HSV. In de 19e minuut komt Sunderland tegen de verhouding in op 0-1 door een vrije trap die vanaf rechts voor het doel word geslingerd, bij Suk onder de schoen blijft hangen en van dichbij binnen kan worden getik door Wickham. De derde goal die de FC tegen krijgt op dit toenooi en weer uit een standaard situatie, wel opvallend.


FC Groningen moet even bijkomen van deze tegenslag en dat leidt pas in de 26e minuut tot een volgende aanval waarbij Bacuna vanaf rechts de bal voorgeeft , Suk verlengt en Schet uithaalt maar ver naast schiet.

 

In de 29e minuut een prima voorzet vanaf rechts door Bacuna en Van Dijk en Ivens kunnen inkoppen maar lopen elkaar een beetje in de weg waardoor de bal naast gaat vanaf het hoofd van Van Dijk.

 

In de 34e minuut krijgt FC Groningen een vrije trap op ca. 25 meter van de goal , na een overtreding op De Leeuw, Van Dijk gaat de bal nemen en kiest voor een variant door Bacuna aan te spelen die de bal terug kaatst naar Van Dijk en Virgil haalt uit maar het schot word geblokt , de bal vliegt terug het veld in en vanaf ca. 35 meter haalt Kieftenbeld ongenadig hard uit en keeper Wilson kan met een halve redding de bal over tikken.

 

In de 36e minuut komt FC Groningen verdient op 1-1, een voorzet van rechts van Magnasco word door Michael de Leeuw voor het doel terug gekopt en Suk neemt de bal op de borst aan, met de rug naar de goal en scoort dan met een geweldige omhaal de meer dan verdiende gelijkmaker.

 

Sunderland moet dan al voor de 2e keer wisselen, Brown moet gebleseerd het veld verlaten en wordt vervangen door Egan. Zes minuten later krijgt Mitchel Schet de bal op rechts aangespeeld, trekt naar binnen en haalt uit en de bal verdwijnt onhoudbaar voor de keeper in de verre hoek, 2-1. Met deze stand word de rust bereikt. FC Groningen was de betere ploeg en staat verdiend op voorsprong maar FC Groningen creëerde te weinig uitgespeelde kansen.

 

Foto: FC Groningen

 

Verslag tweede helft

Om precies 10.30 uur Nederlandse tijd beginnen de teams aan de 2e helft met aan FC Groningen kant drie wissels. Paco van Moorsel, David Texeira en Tim Sparv (die ook de aanvoerdersband overneemt van Hyun Jun Suk) vervangen Michael de Leeuw , Kees Kwakman en Virgil van Dijk. Texeira gaat als diepste spits spelen en daardoor zakt Suk een linie terug en gaat op "10" spelen. Sparv gaat linker centrale verdediger spelen waardoor Jonas Ivens naar rechts verhuist en Paco van Moorsel neemt de plaats op het middenveld in van Kees Kwakman. Van Moorsel speelt normaal aanvallender dan Kwakman.


De eerste 10 minuten gebeurt er niet zoveel maar in de 57e minuut is het goed en overtuigend doorzetten op rechts van Magnasco die bijna vanaf de achterlijn de bal terug legt op Texeira. De Uruguayaan haalt onmiddellijk uit maar de bal wordt geblokt. In de 60e minuut gaat Suk met een bovenbeenblessure op de grond zitten en lijkt niet verder te kunnen spelen. Hij gaat naar de kant maar komt toch weer in het veld. Verzorger Henk Hagenauw had overigens al wel aangegeven naar de bank dat Suk gewisseld moet worden.

 

In de 64e minuut een gevaarlijke corner van Sunderland die met pijn en moeite word weggewerkt. Suk wordt er dan uitgehaald en vervangen door Tom Hiariej. Sunderland had ook al gewisseld, Lain kwam erin. Ook heeft Sunderland de keeper gewisseld: Pickford vervangt Wilson.


De tweede helft kabbelt voort met weinig opvallende dingen. FC Groningen koestert de 2-1 voorsprong en Sunderland kan aanvallend weinig brengen. Zo is het geen leuk schouwspel maar het is wel begrijpelijk van de FC Groningen want het zijn toch zeer moeilijke omstandigheden waarin gespeeld moet worden. In de 72e minuut komt de FC er een keer uit waarbij Texeira een kans krijgt en uit een moeilijke hoek schiet, waarbij terugleggen op van Moorsel, die voor de goal in een veel betere positie stond, een veel betere optie was geweest.


In de 77e minuut weer een mooie aanval via de linkerkant die afgrond wordt met een voorzet van Kappelhof die de keeper maar met moeite kan verwerken. Noble komt in de ploeg bij Sunderland. In de 79e minuut krijgt de FC een vrije trap die weer met moeite wordt verwerkt door de toch onzekere keeper van Sunderland waarna Schet kan uithalen vanaf ca. 20 meter maar de bal gaat voorlangs.

 

Af en toe komt FC Groningen er nog uit maar Sunderland is aanvallend echt onmachtig en zo blijft de FC eenvoudig overeind. In de 81e minuut nog een klein hachelijk moment voor de goal van Luciano maar ook dit wordt toch betrekkelijk eenvoudig opgelost door de verdediging. Sunderland probeert nog aan te zetten voor een slotoffensief en in de 86e minuut zien we een hard schot van Barmble op het doel van Luciano, maar de bal verdwijnt in de eerste ring.

 

In de 87e minuut komt Género Zeefuik nog in de ploeg voor Mitchell Schet. In de 89e minuut een onoplettendheid in de Groningse verdediging. Sunderland en kan de bal vanaf rechts voorgegeven en Cambell tikt de 2-2 binnen. FC Groningen heeft dit aan zichzelf te wijten want het laat Sunderland wel teveel voetballen terwijl de FC de wedstrijd in de zak had. Vlak voor tijd krijgt Zeefuik een niet te missen kans na een voorzet van Texeira maar schiet de bal naast. In de extra tijd gooit de FC het tempo nog omhoog maar dat had het ook eerder kunnen doen.

 

In de 93e minuut krijgt de FC ook nog het deksel op de neus want Sparv laat Noble veel te gemakkelijk aan de bal komen. Noble schiet hard en hoog de 3-2 voor Sunderland binnen. Dan is het afgelopen en kan je zeggen dat de FC Groningen deze nederlaag aan zichzelf te wijten heeft want het was absoluut niet nodig. Een prima eerste helft en een teleurstellende tweede helft. Het was op de tv te horen dat Maaskant ook erg boos was op de spelers want hij riep ze na het laatste fluitsignaal direct naar binnen waar vast wel harde woorden zullen zijn vallen, en terecht zeg maar. Dit tournooi afsluiten met een onnodige vierde plaats is niet goed, zdker niet de manier waarop de wedstrijd tegen een relatief zwakke tegenstander als Sunderland is weggegeven, en er is nog veel werk aan de winkel voor Maaskant en co. Zoiets kan beter vandaag gebeuren dan op 12 augustus in Enschede, maar toch. Doodzonde!

 

Morgen vliegt de selectie terug naar Nederland.

 

De spelers van FC Groningen verlaten teleurgesteld het veld (foto: Hans Nijland)

 

Bij HSV, dat de Peace Cup won, is de stemming iets beter (foto: HSV)

 

Marcus Berg wordt uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Peace Cup

(foto: Hans Nijland

 

Statistieken finale Peace Cup:

 

HSV:Adler - Diekmeier, Bruma, Mancienne, Aogo - Westermann, Sala (90.Steinmann) - Beister (72.Jansen), Tesche (72.Arslan), Ilicevic (46.Son) - Rudnevs (72.Berg)

 

Seongnam Ilhwa FC: San - Yun, Lim, J.P. Park, Namgung (67.Byun), Chul, S. Kim, Everton (90.H.W. Kim), P. Kim (83.Jeon), Reina, S. Park (61.Yoon)

 

Scoreverloop: 1:0 Berg (80.)

Toeschouwers: 20.000

Scheidsrechter: Vo Minh Tri

 

= = = = = = = = = = = = = =

 

Vooraf schreven we al:

 

De Britten komen niet verder dan het droog melden van de naakte feiten: "Sunderland's next Peace Cup game will be against FC Groningen on Sunday (KO 4.30pm local time, 8.30am BST). The Black Cats will contest for third and fourth place in the tournament after FC Groningen were bested by Hamburg in last night's semi-final at the Suwon Stadium in Korea."

 

Gerhard, uitbater van Café de Kachel aan het Schuitendiep 62 in Groningen, meldde ons vanavond:

"Het is raar maar waar. Café de Kachel zendt ook de tweede wedstrijd in Korea uit. We zijn open vanaf 9.15 uur of we gaan vanavond in 1x door." Klasse!

 

 

 

FC Groningen weet het duel, dat in de Europa League een geweldig affiche zou zijn, wél op waarde te schatten. Robert Maaskant wil op de clubsite nog geen opstelling prijsgeven, maar geeft wel aan in een iets ander systeem te willen spelen, mede ingegeven door het feit dat de wedstrijd tegen Sunderland een geheel andere zal zijn dan die tegen HSV: "Dit betekent dat wij zelf ook anders zullen spelen. Tegen HSV hebben we op het middenveld met de punt naar achteren gespeeld, tegen Sunderland spelen we met de punt naar voren. Dus met een zogenaamde nummer 10, oftewel tweede spits.

 

Wij denken dat Michael de Leeuw een goede kans maakt om 'op tien' geposteerd te worden. Samen met Hyun Jun Suk, die opnieuw als aanvoerder zal opdraven (en in Nederland wel eens in een groot emotioneel gat zou kunnen vallen, nu hij in zijn geboorteland als ultieme held is behandeld), zal hij voor oorlog in het vijandelijke strafschopgebied moeten gaan zorgen. Luciano zal overigens, zoals vóór het toernooi al bepaald, de tweede wedstrijd van de FC in Zuid-Korea in het doel staan.

 

Laatste training FC Groningen vóór de pot tegen Sunderland

(foto: Henk Elderman, RTV Noord)

 

RTV Noord schreef eerder vandaag dat FC groningen in de zinderende Zuid-Koreaanse hitte een laatste pittige training afwerkte. Kees Kwakman was tijdens die sessie één van de gelukkigen die iets eerder uit mocht stappen, en Kwakman heeft zijn vervroegde gang naar de douche ten volle verdiend, omdat hij tegen HSV de volle 90 minuten had gespeeld. Hij baalt nog steeds van de nipte nederlaag tegen de Duitsers, zo blijkt uit het interview met de middenvelder dat op de site van RTV Noord te beluisteren is.

 

Een resultaat van 1-2 in Hansestedelijk voordeel vinden wij bepaald geen schande. De omzet van de Duitsers overtreft die van FC Groningen met ruim 100 miljoen en HSV speelt vaker wel dan niet bovenin mee in de Bundesliga - er zit wat ons betreft muziek in het FC Groningen van Robert Maaskant! Hopelijk blijven de Groningers zondag wél aan de goede kant van de score en keren ze maandag met een goed gevoel terug naar Nederland.

 

Fotoreportage van allerlei fraai beeldmateriaal rond de wedstrijd die FC Groningen tegen HSV heeft gespeeld, verzameld door Niels:

 

PeaceCup20072012-07
PeaceCup20072012-08
PeaceCup20072012-10
PeaceCup20072012-11
PeaceCup20072012-12
PeaceCup20072012-13
PeaceCup20072012-14
PeaceCup20072012-15
PeaceCup20072012-16
PeaceCup20072012-17
PeaceCup20072012-18
PeaceCup20072012-19
PeaceCup20072012-20
PeaceCup20072012-21
PeaceCup20072012-22
PeaceCup20072012-23
PeaceCup20072012-24
PeaceCup20072012-25
PeaceCup20072012-26
PeaceCup20072012-27
PeaceCup20072012-28
PeaceCup20072012-29
PeaceCup20072012-30
PeaceCup20072012-31
PeaceCup20072012-32
PeaceCup20072012-33
PeaceCup20072012-34
PeaceCup20072012-35
PeaceCup20072012-36
PeaceCup20072012-37
PeaceCup20072012-38
PeaceCup20072012-39
PeaceCup20072012-40
PeaceCup20072012-41
PeaceCup20072012-42
PeaceCup20072012-43
PeaceCup20072012-44
PeaceCup20072012-45
PeaceCup20072012-46
PeaceCup20072012-47
PeaceCup20072012-48
PeaceCup20072012-49
PeaceCup20072012-50
01/43 
start stop bwd fwd

 

Eerder schreven wij over Sunderland al het volgende:

 

Sunderland AFC 

De in 1879 opgerichte Britse club eindigde afgelopen seizoen als 13e in de Premier League en dankt de eervolle invitatie voor de Peace Cup aan de aanwezigheid van de Zuid-Koreaan Ji Dong-Won op de niet misselijk gedoteerde salarislijst van The Black Cats.

 

De club speelt in het Stadium of Light en het stadion zit praktisch elke thuiswedstrijd vol met ca. 49.000 toeschouwers. Het toeschouwersrecord werd echter op 8 maart 1933 geboekt, toen Roker Park, waar Sunderland toen nog speelde, gevuld was met maar liefst 75.118 fanatiekelingen, een aardig aantal want de capaciteit van het stadium was officieel 50.000. Het betrof een replay tegen Derby County in de zesde ronde van de FA Cup. In 1943 is één hoek van Rover Park platgebombardeerd, en uiteindelijk is het stadion in 1997 afgebroken. Sinds 1997 speelt de club in het huidige stadion, dat door Prins Andrew is geopend.

 

 

Fotos' van de laatste dag van de Peace Cup 2012, verzameld door Niels:

 

image001
image002
image003
image004
image005
image006
image007
image008
image009
image010
image011
image012
image013
image014
image015
image016
01/16 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.