Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

301 gasten online

FC Groningen contracteert Andraz Kirm maar stapt naar de FIFA: dispuut met Wisla Krakow

Robert Maaskant lijkt de reuring waar hij zich goed bij voelt bij FC Groningen ten volle te krijgen. FC Groningen heeft zojuist op de clubsite bekendgemaakt dat het de Sloveen Andraz Kirm heeft gecontracteerd. Maar: "De Trots van het Noorden is echter in een juridisch steekspel verwikkeld met de voormalige club van de 27-jarige vleugelaanvaller, het Poolse Wisla Krakow. Om Kirm in Euroborg te kunnen laten voetballen wordt de wereldvoetbalbond FIFA ingeschakeld", zo schrijft FC Groningen.

 

Het komt er in het kort op neer dat FC Groningen, gesteund door haar juristen, de werkgeversorganisatie FBO, de KNVB en Kirm zelf, die alleen nog maar voor FC Groningen wil spelen, meent dat het aan Wisla alleen een huurvergoeding verschuldigd is, terwijl Wisla van mening is dat FC Groningen ook het salaris van Kirm voor haar rekening moet nemen. "Daarom gaat FC Groningen, gesteund door de KNVB, per direct de zaak aanhangig maken bij de FIFA en de wereldvoetbalbond vragen een voorlopige overschrijving van Kirm naar FC Groningen af te geven. FC Groningen en Kirm beroepen zich – naast de schriftelijke overeenkomst – hierbij op de reglementen, die erin voorzien dat de speler nimmer de dupe mag worden bij een juridisch conflict tussen twee clubs", zo sluit FC Groningen af.

 

FC Groningen gaat ervan uit dat Kirm speelgerechtigd is, aldus Wim Masker in de Groninger Gezinsbode.

 

Transfer windows - er gebeurt altijd wel wat bij FC Groningen; niet alleen fansites draaien overuren ;-)

 

FC Groningen heeft in een nieuw artikel , dat kopt met "Veldmate: ‘Kirm ervaren speler’ ", de speler Andraz Kirm beschreven. "Kirm, die op beide flanken uit de voeten kan, is tweebenig, maar van origine rechtsbenig. Hij voetbalt echter bij voorkeur op de linkerflank. Hij heeft een uitstekende voorzet in de benen. Kirm is geen individualist, hij zoekt graag de combinatie met de spits en is een echte teamspeler. Hij kan zowel in de voeten worden aangespeeld als in de diepte."

 

De officiële clubsite van Wisla Kraków zwijgt tot nu toe in alle toonaarden over de recente ontwikkelingen. De site vermeldt slechts het al eerder genoemde bericht over het mogelijke verhuren van Kirm aan de FC.

 

De zgn. officieuze clubsite van Wisla Kraków zegt dat Andraz Kirm recentelijk op de bank zit omdat de Israeliër Maor Melikson momenteel de voorkeur krijgt op de linkerflank.

 

Aanvulling donderdag 30 augustus 2012: Andraz Kirm niet aanwezig op TCN trainingsveld

FC Groningen werkt op donderdagochtend de laatste training af in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen ADO Den Hag. Andraz Kirm is niet aanwezig.

De volledige verklaring van FC Groningen:

 

FC Groningen maakt transfer Kirm aanhangig bij FIFA

FC Groningen heeft Andraz Kirm gecontracteerd. De Trots van het Noorden is echter in een juridisch steekspel verwikkeld met de voormalige club van de 27-jarige vleugelaanvaller, het Poolse Wisla Krakow. Om Kirm in Euroborg te kunnen laten voetballen wordt de wereldvoetbalbond FIFA ingeschakeld.

 

FC Groningen stelt zich op het standpunt dat het een huurovereenkomst van één seizoen is overeengekomen met de Poolse club met een optie tot koop. Met zowel de speler als Wisla Krakow is FC Groningen het eens over de voorwaarden. Deze zijn dinsdagmiddag op papier gezet en naar Polen gestuurd.


Bevestigd
Op haar beurt heeft Wisla Krakow in de persoon van vice-voorzitter Jacek Bednarz deze afspraken schriftelijk bevestigd en hebben de Polen Kirm toestemming gegeven naar Nederland te reizen om een medische keuring te ondergaan en de transfer te voltooien. Dit heeft Wisla Krakow woensdagochtend gemeld op de officiële clubwebsite.


Kirm is woensdag in Groningen gearriveerd en heeft met goed gevolg de medische keuring doorstaan. Bij de afwikkeling van de transfer ontstond echter een verschil van interpretatie. FC Groningen was en is in de overtuiging dat de overeengekomen vergoeding voor Kirm de huursom betrof, waarbij Wisla het salaris van Kirm doorbetaalt, wat te doen gebruikelijk is aangezien een verhuurde speler eigendom blijft van de verhurende club.


Mededeling
Wisla kwam aan het einde van de middag met de mededeling dat de vergoeding alleen de huursom betrof en dat FC Groningen daarnaast het salaris van Kirm diende over te nemen. Hierop heeft FC Groningen zich aan de hand van bestaande correspondentie juridisch laten informeren bij eigen juristen, de werkgeversorganisatie FBO en de KNVB.


Zij allen stellen zich op het standpunt dat FC Groningen in haar recht staat en dat er een deal is volgens de uitgangspunten van de FC. Kirm schaart zich hier eveneens achter en is enkel en alleen nog maar bereid voor FC Groningen te voetballen.


Aanhangig
Daarom gaat FC Groningen, gesteund door de KNVB, per direct de zaak aanhangig maken bij de FIFA en de wereldvoetbalbond vragen een voorlopige overschrijving van Kirm naar FC Groningen af te geven. FC Groningen en Kirm beroepen zich – naast de schriftelijke overeenkomst – hierbij op de reglementen, die erin voorzien dat de speler nimmer de dupe mag worden bij een juridisch conflict tussen twee clubs.

 

 

WIE IS ANDRAZ KIRM?


Andraz Kirm is een 46-voudig Sloveens international, die op 6 september 28 jaar wordt. De vleugelaanvaller scoorde in die interlands vijf keer. Kirm maakte onderdeel uit van de WK-selectie van Slovenië in 2010. In Zuid-Afrika kwam hij in alle drie de groepswedstrijden van Slovenië in actie.

 

Kirm is voor FC Groningen geen onbekende omdat de club hem regelmatig in actie heeft gezien bij interlands van Slovenië in de periode dat spits Tim Matavz nog voor FC Groningen uitkwam. Kirm is door de bondscoach van Slovenië opgeroepen voor twee WK-kwalificatieduels op 7 en 11 september tegen respectievelijk Zwitserland (thuis) en Noorwegen (uit).


Een bekende
Vanuit de Poolse competitie, waarin Kirm sinds 2009 speelt, is hij een bekende van Robert Maaskant. De huidige trainer van FC Groningen werkte in het seizoen 2010/2011 met de aanvaller en zij werden in dat seizoen met Wisla Krakow kampioen van Polen. Kirm, die op beide flanken uit de voeten kan, is tweebenig, maar van origine rechtsbenig. Hij voetbalt echter bij voorkeur op de linkerflank.


Voor zijn overgang naar Wisla Krakow voetbalde Kirm in zijn geboorteland tussen 2002 en 2009 bij Slovan, Svoboda en Domzale. Met die laatste club werd hij zowel in 2007 als 2008 kampioen van Slovenië en won de aanvaller in 2007 de Sloveense Supercup. In het seizoen 2008/2009 leverde Kirm de meeste assists in de Sloveense competitie, waarna hij naar Wisla Krakow verhuisde.


Kwaliteiten
Manager technische zaken Henk Veldmate zegt over de kwaliteiten van Kirm: “Een ervaren speler, die op beide flanken uit de voeten kan en een uitstekende voorzet in de benen heeft. Kirm is geen individualist, hij zoekt graag de combinatie met de spits en is een echte teamspeler. Hij kan zowel in de voeten worden aangespeeld als in de diepte.”

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.