Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

378 gasten online

Maaskant overweegt mutaties in zijn elftal - wie spelen er zaterdag tegen PEC?

Robert Maaskant heeft gisteren tegenover RTV Noord verklaard dat hij beslissingen moet nemen en dat er wisselingen in zijn elftal aan zitten te komen: hij kan het tegenover de bankzitters niet verkopen dat zij gepasseerd worden terwijl sommige basisspelers naar zijn idee slecht speelden tegen het tiental van Vitesse. Robert Maaskant wijdt de ondermaatse prestatie van zijn elftal mede aan een niet optimale mentale conditie, wat vorig seizoen ook al speelde. Wij gingen hier op 28 februari jl. in dit artikel al eens op in.

 

Pieter Huistra, toen nog trainer van FC Groningen, weigerde over een 'mentaal probleem' te willen praten, maar dat speelde ons inziens wel degelijk. FC Groningen won in het restant van de competitie geen enkele thuiswedstrijd meer en wij hoopten dat de spelers van FC Groningen met de komst van Robert Maaskant mentaal weerbaarder zouden worden, zie ons artikel van 31 mei 2012.

 

We moeten echter constateren dat FC Groningen nog steeds een labiele ploeg is die van slag raakt bij tegenslagen als een tegendoelpunt. Als FC Groningen zondag in de tweede helft op de in de eerste helft ingeslagen weg zou zijn doorgegaan, de taken en afspraken zou hebben uitgevoerd en met meer overleg de ploeg van Vitesse, die uit één overzichtelijke linie bestond, zou hebben bestreden, dan zou er voor Vitesse niets te halen zijn geweest. Maar goed, het liep allemaal anders. Vitesse kwam uit een snelle counter op voorsprong en de wedstrijd was eigenlijk gespeeld.

 

Robert Maaskant zal zijn geschrokken en hij heeft maatregelen aangekondigd. We nemen een aantal mogelijke mutaties in het elftal onder de loep.

Als we kijken naar de basisopstelling van afgelopen zondag met de bijbehorende bank, dan zag de bezetting er als volgt uit: 

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Sparv - De Leeuw - Bacuna

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

Op de bank zaten:

 

Bizot, Femi, Hiariej, Johansson, Kieftenbeld, Suk, Texeira

 

Hierbij moet worden aangetekend dat Johan Kappelhof vermoedelijk in de basis zou zijn gestart als hij had kunnen spelen, en dat Jonas Ivens op het laatste moment (na de afsluitende zaterdagtraining maar vóór begin van de wedstrijd) is weggevallen en dat Tom Hiariej daardoor bij de groep werd gehaald.

 

Tijdens de wedstrijd zijn Stefano Magnasco, Michael de Leeuw en Lorenzo Burnet gewisseld. Maaskant heeft zich zondag na de wedstrijd over zowel Magnasco als De Leeuw kritisch uitgelaten, maar ook Burnet speelde geen beste wedstrijd. De Leeuw in onze ogen overigens wel.

 

Wat kunnen we zaterdag derhalve verwachten tegen PEC Zwolle? Met bullets geven we een aantal mogelijke opties.

  • Aan de maandagtraining konden Johan Kappelhof en Jonas Ivens nog niet meedoen. Wij hebben echter geen redenen om aan te nemen dat beiden zaterdag nog steeds niet inzetbaar zijn. Wij rekenen er dan ook op dat zowel Kappelhof als Ivens bij de wedstrijdselectie zitten. Johan Kappelhof start dan ongetwijfeld in de basis, hetzij als linker centrale verdediger, hetzij als rechtsback (zie één na laatste bullet in relatie tot Femi). Kees Kwakman kon daardoor wel eens doorschuiven naar het middenveld.
  • Lorenzo Burnet was zondag niet op dreef. Er ging aanvallend weinig gevaar van hem uit, en verdedigend hield het niet over. Emil Johansson lijkt een voorname kandidaat om Burnet te passeren. De Zweed speelde gisteren een redelijke wedstrijd voor Jong FC Groningen, maar moest na een harde confrontatie met het hoofd van Zwollenaar Reniers dizzy naar de kant. Wij denken echter dat hij zaterdag inzetbaar zal zijn. Het predikaat 'redelijk' komt voort uit een gemiddelde van verdedigend vrij zwak (werd af en toe overlopen) en aanvallend vrij goed, dus of Burnet daadwerkelijk gepasseerd zal worden valt nog te bezien.
  • De andere back, Stefano Magnasco, was evenmin op dreef en maakte een aantal verdedigende fouten. Zijn vervanger, Tom Hiariej, deed het niet noemenswaardig beter en was net als Magnasco de mindere van Mike Havenaar van Vitesse. Robert Maaskant sprak na de wedstrijd echter alleen over Magnasco's fouten, niet over die van Hiariej. Desondanks hopen we dat de jonge Chileen iets meer krediet heeft en zaterdag gewoon wordt opgesteld. Hiariej is in onze ogen ook helemaal geen rechtsback.
  • Género Zeefuik komt wat ons betreft ook zaterdag voor een basisplaats in aanmerking - David Texeira heeft hem nog niet overtuigend gepasseerd.
  • Mitchell Schet scoorde zondag tegen Vitesse ook al geen voldoende. Hij speelde in de voorbereiding op dit seizoen in een hele goede wisselwerking met Stefano Magnasco, maar beiden kunnen dit momenteel niet brengen. De rechter flank was hierdoor zonder gevaar. In het perspraatje voorafgaande aan de wedstrijd tegen Vitesse had Maaskant aangegeven dat de komst van Andraz Kirm ook meer mogelijkheden biedt op rechts, waar Leandro Bacuna op de positie van Mitchell Schet zou kunnen spelen. Wij denken dat de trainer van FC Groningen deze mutatie zaterdag gaat doorvoeren waardoor Schet op de bank belandt en Bacuna als rechtsbuiten wordt opgesteld.
  • Hierdoor komt er een plaats vrij op het middenveld. Femi lijkt de aangewezen kandidaat om die in te nemen. De Nigeriaan speelde afgelopen week sterk op de training (overigens als centrale verdediger), en ook gisteren speelde hij een zeer sterke partij tegen Jong PEC Zwolle - opnieuw als centrale verdediger. Wij sluiten een basisplaats voor hem, komende zaterda tegen PEC, absoluut niet uit. Sterker nog, Maaskant kan in onze ogen niet meer om Femi heen. Femi kan op het middenveld spelen, maar ook centraal achterin. Als hij als centrale verdediger wordt opgesteld schuift Johan Kappelhof wellicht door naar de positie rechtsback.
  • Wij denken niet dat Maaskant aan de routine in zijn elftal gaat sleutelen. Andraz Kirm, Kees Kwakman en Tim Sparv verwachten we zaterdag gewoon in de basis. Of dit ook geldt voor Michael de Leeuw weten we niet zeker. Maaskant verwachtte duidelijk meer van hem, zowel uit bij ADO als thuis tegen Vitesse.

Emil Johansson kwam in botsing met het hoofd van Reniers en moest naar de kant

 

Femi, gisteravond sterk spelend als centrale verdediger (foto's: Wouter)

 

Alles resumerend zijn dit twee reële opstellingen voor komende zaterdag:

 

Kirm - Zeefuik - Bacuna

Sparv - Femi - Kwakman

Johansson - Kappelhof - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

en

 

Kirm - Zeefuik - Bacuna

Sparv - De Leeuw - Kwakman

Johansson - Femi - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

We zullen vanaf morgen (vandaag wordt er niet getraind) met een gezonde belangstelling de trainingsactiviteiten van de Trots van het Noorden gadeslaan. Op naar eerherstel in Zwolle!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.