Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

184 gasten online

Robert Maaskant over passeren van Stefano Magnasco:

"Even in de wachtkamer, één stapje terug om er twee vooruit te zetten"

Robert Maaskant is vanmiddag tegenover de verzamelde pers ingegaan op de keuzes die hij met betrekking tot de basisopstelling van morgen heeft gemaakt. Johan Kappelhof keert terug van een blessure en wordt als centrale verdediger naast Virgil van Dijk geposteerd. Hierdoor schuift Kees Kwakman door naar het middenveld. Leandro Bacuna neemt als rechtsback de plaats in van Stefano Magnasco. Maaskant wil het passeren van de Chileen niet als 'slachtofferen' betitelen.

 

Hij vindt Magnasco een speler met een enorme potentie die het tot nu goed gedaan heeft, maar de technische staf vindt dat zich bij hem al sinds de uitwedstrijd tegen ADO wat vermoeidheidsverschijnselen openbaarden en hij wordt tegen PEC Zwolle om die reden buiten de basis gehouden. Het wordt omschreven als het even in de wachtkamer plaatsnemen en het terugzetten van één stapje om er vervolgens twee vooruit te kunnen zetten.

 

Maaskant erkent echter wel dat als Bacuna het fantastisch doet, dat Magnasco niet zomaar terugkeert in het elftal. Maaskant ziet in Leandro Bacuna een speler die als rechtsback naar een hoog niveau zou kunnen doorgroeien. Hij vindt hem niet veel minder dan een speler als Van der Wiel, en Bacuna speelde tegen Vitesse weliswaar ook geen goede wedstrijd, maar hij vindt Leandro wel een winnaar, die sterk is in de duels en een fantastische voorzet in huis heeft. Leandro zelf speelt liever op het middenveld, maar doet in het belang van het team niet moeilijk over de positie van rechter verdediger. De ook aanwezige Wim Masker van de Groninger Gezinsbode vindt overigens dat Bacuna zijn beste periode speelde toen hij rechtsback van FC Groningen B1 was.

Met zowel Stefano Magnasco als met Emil Johansson zijn vandaag individuele gesprekken gevoerd om de keuzes voor een plek op de bank (Magnasco) resp. tribune (Johansson) toe te lichten. Maaskant legde nl. uit dat het tussen Burnet en Johansson een 'close call' was geweest: ook het passeren van Burnet zou niet onlogisch zijn geweest. De trainersstaf heeft de afgelopen weken echter niet het gevoel gekregen dat het met Johansson veel beter zou worden, vandaar dat Burnet opnieuw een kans krijgt. Een derde optie is niet overwogen omdat het afschrijven van zowel Burnet als Johansson als onwenselijk werd gezien. Maaskant vindt het niet zinvol om Johansson op de bank te zetten, omdat hij bij een blessure van Burnet met Kappelhof en Magnasco voldoende opties heeft om de verdediging dan te bemannen.

 

Eveneens is overwogen om Mitchell Schet, ook al geen uitblinker tegen Vitesse, te passeren. Maaskant denkt echter dat Mitchell juist tegen PEC Zwolle tot spectaculaire dingen in staat is. Luciano speelde tegen Vitesse geen hele beste pot. Maaskant: "Maar moet ik hem daarom nu wisselen?"

 

Uiteindelijk wordt de opstelling dus minder op de schop genomen dan velen vooraf hadden verwacht.

 

Maaskant vertelde, na de basisopstelling van morgen onthuld te hebben, dat de teleurstelling na afloop van de verloren wedstrijd tegen Vitesse groot was geweest. De beelden zijn geanalyseerd en de conclusie van de trainers is dat FC Groningen in de eerste helft een degelijke pot voetbal heeft gespeeld en ook kansen gecreëerd heeft. Op het bord in de kleedkamer heeft de afgelopen week echter continu gestaan dat het benutten van kansen ook bij het spelletje hoort. Maaskant had tot de 60e minuut het gevoel gehad dat de FC ook daadwerkelijk zou scoren.

 

De afgelopen week is aandacht besteed aan het mentale vlak. De spelers is te verstaan gegeven dat er nooit mag worden opgegeven, onder geen enkele omstandigheid. Al sta je met 0-5 achter, dan nog moet je met z'n allen blijven gaan. Er zijn individuele gesprekken gevoerd; sowieso is er tijdens elke middagtraining veel aandacht voor het individu.

 

Robert Maaskant over PEC Zwolle

Maaskant vindt PEC een fatsoenlijk voetballende ploeg. Hij heeft zich in de statistische gegevens verdiept en PEC is de ploeg die in de Eredivisie de minste overtredingen maakt en hoog scoort op de ranglijst van zuiverheid van passing.  De ploeg van Langeler speelt verzorgd en clean, en heeft pech gehad: tegen N.E.C. werd weliswaar met 0-4 verloren, maar deze wedstrijd had heel anders kunnen uitpakken.

 

Maar: PEC heeft nog geen wedstrijd gewonnen, en FC Groningen heeft haar laatste uitwedstrijd gewonnen - daar wordt op ingezet.

 

In de nasleep van de rode kaart die Hyun Jun Suk afgelopen maandag in de wedstrijd van Jong FC Groningen tegen Jong PEC Zwolle heeft opgelopen heeft PEC zich volgens Maaskant bepaald niet sportief opgesteld. Met extreem gedetailleerde verklaringen heeft PEC er mede voor gezorgd dat Suk een lange schorsing in de maag is gesplitst; dit heeft volgens de FC alles te maken met de wedstrijd van komende zaterdag.

 

Maaskant concludeert na vijf wedstrijdrondes dat er nog steeds geen ideale balans in zijn elftal zit, en dat rekent hij mede zichzelf aan. FC Groningen zit naar zijn mening echter in een proces en is in dat proces goed bezig. De hele staf van FC Groningen verdient hiervoor van hem een compliment.

 

De trainer ging ook nog even in op spelers als David Texeira en Michael de Leeuw. Texeira vindt hij een speler met een goede techniek, alleen zijn eerste aanname moet beter; hier wordt aan gewerkt. De Leeuw had zich afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Vitesse onttrokken aan de drukte in het strafschopgebied, maar onttrok zich ook teveel aan het spel en het kaatsen in de fase dat hij zich liet terugzakken. Omdat De Leeuw er vervolgens ietwat verloren bij liep (volgens de trainer) is Michael vervolgens naar de kant gehaald.

 

Género Zeefuik is er volgens de trainer niet alléén om doelpunten te maken. Maaskant vond Zeefuik in de eerste helft tegen Vitesse uitstekend. Het is bovendien een spits die andere spelers beter laat functioneren, zoals Andraz Kirm en Michael de Leeuw. Wel vindt Maaskant dat Zeefuik toch wel één op drie zou moeten lopen, en dus een doelpunt of 10 à 12 per seizoen zou moeten scoren.

 

Femi zal morgen op de bank beginnen en de Nigeriaan kan als centrale verdediger of als verdedigende middenvelder invallen.

 

Robert Maaskant vindt dat de groep een goede zelfreflectie heeft: na alle gevoerde gesprekken is hem wel duidelijk geworden dat er maar weinig ruis zit tussen de visie van de spelers en die van de trainers.

 

We kregen het idee dat er niet bovenmatig veel druk wordt gelegd op de wedstrijd van zaterdagavond, en dat is prettig - het kon het resultaat wel eens ten goede komen!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.