Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

140 gasten online

Filip Kostic is ongelukkig, wil spelen en heeft spijt dat hij niet voor Club Brugge heeft gekozen

In een uitgebreid interview met het Dagblad van het Noorden komt een zich erg ongelukkig voelende Filip Kostic aan het woord. De op 1 november jl. 20 jaar geworden linksbuiten was dit seizoen met 1,25 miljoen de duurste aankoop van FC Groningen en de gedoodverfde opvolger van Dusan Tadic (ook naar zeggen van Kostic zelf), maar Kostic moet het met wedstrijden bij de beloften doen: hij speelde als invaller slechts twee maal voor de hoofdmacht (het betrof de uitwedstrijden bij FC Utrecht en sc Heerenveen), samen goed voor 27 speelminuten.

 

Kostic: "Ik voel me ongelukkig. Ik ben hier om te spelen. Als ik dit had geweten, was ik niet naar FC Groningen gekomen. Dan was ik naar Club Brugge gegaan. Daar kon ik ook een contract tekenen. Ik heb voor FC Groningen gekozen omdat ik had gehoord dat jonge spelers hier eerder een kans krijgen. Ik dacht me hier sneller en beter verder te ontwikkelen."

 

Kostic mist vertrouwen: "Het is logisch dat je wat aanpassingsproblemen hebt als je ergens nieuw bent, maar wat je als nieuwe speler vooral nodig hebt is vertrouwen krijgen. Maar dat voel ik helemaal niet. Ik het begin heb ik daar via mijn tolk met de trainer over gesproken. Hij heeft mij uitgelegd waarom ik niet speelde. Ik durfde niet verder te vragen. Daarna heb ik het er niet meer met hem over gehad."

 

Maaskant in d'Olle Grieze (clubblad van de SV) van september 2012 over communicatie:

"De breedte van onze spelersgroep brengt met zich mee, dat ik veel spelers moet teleurstellen. Ik sta op het trainingsveld met de A- en B-kern, samen 36 man. De helft zit dus niet eens bij de wedstrijdselectie. Ik kan dan ook nooit iedereen tevreden houden, zo werkt het nu eenmaal. Onze gehele werkwijze is wat harder geworden. Het is niet meer zo dat ik ervoor ga zorgen dat een speler, die nu buiten de boot valt, er weer bij komt. Het werkt andersom, die verantwoordelijkheid ligt bij de speler zelf. Die moet er zelf voor zorgen dat hij bij de wedstrijdselectie zit. Je wordt op elke training beoordeeld, dat heb ik vanaf de eerste training gezegd."

 

Robert Maaskant: "Trainersstaf deelt kritiek Filip Kostic niet; Kostic wordt meer dan anderen begeleid"

Uit interviews van RTV Noord met Robert Maaskant en Kees Kwakman blijkt dat de door Kostic geventileerde kritiek niet door hen wordt gedeeld. Zowel Robert Maaskant als Kees Kwakman vinden dat Filip Kostic zijn punten niet op deze manier naar buiten had moeten brengen, en de teleurgestelde Robert Maaskant zegt dat er juist veel tijd in de begeleiding van Kostic wordt gesproken, meer dan in andere spelers. Maaskant en Kwakman zijn eensgezind: Filip moet zijn voeten laten spreken, en laten zien dat de trainer niet om hem heen kan. De spelers die in de ogen van de trainersstaf de beste zijn worden nl. opgesteld. Op de site van RTV Noord zijn beide vraaggesprekken terug te luisteren.

 

Hans Nijland wil volgens RTV Noord nog niet ingaan op de kritiek van Kostic. De algemeen directeur gaat het maandag eerst intern bespreken.

 


UPDATE maandag 19 november 2012:

RTV Noord: "FC Groningen neemt geen disciplinaire maatregelen tegen Filip Kostic"

De clubleiding van FC Groningen heeft zich inmiddels over de uitlatingen van Filip Kostic gebogen. RTV Noord citeert Hans Nijland: "Technisch manager Henk Veldmate heeft binnenkort een gesprek met Kostic en zijn begeleiders. We gaan er alles aan doen om het hem naar zijn zin te maken, maar we gaan hem ook een spiegel voor houden. We zullen echter geen disciplinaire maatregelen nemen."

Filip Kostic kan met de nieuwste aanwinst, de Sloveen Andraz Kirm die vlak vóór het einde van de transfer window werd aangetrokken, weliswaar in het Servisch communiceren, maar Filip beschouwt het aantrekken van Kirm ook als een motie van wantrouwen aan zijn adres, zo schrijft het DvhN. Kirm is net als Kostic een linkeraanvaller en op de aankoop van de Sloveen rust toch vooral het stempel van de trainer, aldus Jan Mennega. Filip Kostic spreekt hierover echter geen onvertogen woord, zoals hij zich in het hele interview, dat wellicht door FC Groningen vóór publicatie geredigeerd is, netjes opstelt: "Ik kan goed met Andraz opschieten. Hij is een aardige kerel. Of ik mezelf beter vind? Ik ken mijn eigen kwaliteiten. Over de kwaliteiten van mijn collega ga ik niks zeggen."

 

 

Filip Kostic heeft geen spijt van zijn uitspraak de nieuwe Tadic te willen worden. "Tadic is een topvoetballer. Ik wil heel graag zo goed worden als hij. Ik wil daar ook alles voor doen. Op de training geef ik mij elke keer helemaal. Wat kan ik nog meer doen? Ik moet geduld hebben, krijg ik steeds te horen. Mijn kans komt nog wel, zeggen ze dan. Maar die kans komt steeds maar niet. Ik zit vaak niet eens bij de selectie. Ik heb daarover ook met Dusan gesproken. Hij snapt het ook niet. Ik moet hard blijven trainen, heeft hij tegen mij gezegd. En dat doe ik ook, maar ik kan niet begrijpen waarom ik nooit een echte kans krijg. Dat ik de duurste aankoop ben van dit seizoen maakt het nog gekker."

 

Voor meer achtergronden inzake Filip Kostic verwijzen wij naar het in het Dagblad van het Noorden geplaatste interview.

 

Filip Kostic tijdens zijn presentatie op 10 april jl. (foto: Eric Smit)

 

Het is niet fair om Filip Kostic met Dusan Tadic te vergelijken. Toen Tadic op 8 augustus 2010 voor FC Groningen debuteerde in het thuisduel tegen ajax was hij bijna 22 jaar oud; Kostic is net 20 jaar geworden. Die twee jaar voetbal- en levenservaring maken op die leeftijd veel uit. Bobi Mileski, eigenaar van het Balkan Restaurant Macedonië in de binnenstad van Groningen waar het interview afgelopen dinsdag heeft plaatsgevonden, op de dag dat Kostic de Langeleegte vanwege een niet-functionerende navigatie in zijn auto daadwerkelijk niet heeft kunnen vinden: "Filip is nog een kind, hij is nog wat naïef. Ik help hem zoveel als ik kan."

 

Over de scouting wordt de laatste tijd door iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt veel gesproken en geschreven. Eerder is ook Matías Jones al als beoogde opvolger van Dusan Tadic naar Groningen gehaald. Jones debuteerde voor de hoofdmacht op 17 september 2011. Het betrof de thuiswedstrijd tegen Excelsior; Jones mocht als invaller drie minuten spelen. Hij was toen net 20 jaar. Hij kwam over van het beloftenelftal van het Uruguayaanse Danubio en ook hij zal niet tevreden zijn over de kansen die hij krijgt. Hij speelde tot nu toe 12 maal voor het eerste elftal, maar dit seizoen werd er nog geen enkele keer een beroep op hem gedaan.

 

Dusan Tadic was echter van eenzame klasse. Hij stond er vanaf dag één (een groot verschil met Jones en Kostic), stond vanaf het allereerste moment in de basis en was daarin onomstreden. Hij pakte in zijn eerste drie wedstrijden op z'n Van Bommels gele kaarten, maar was toen gewend, ontpopte zich vaak tot uitblinker en sprokkelde in de 73 wedstrijden die hij daarna voor de FC speelde in totaal slechts vier gele kaarten bij elkaar. Dusan speelde in zijn eerste seizoen 40 van de 41 officiële wedstrijden voor de FC (hij miste alleen het bekerduel bij Genemuiden) en was in zijn tweede seizoen in alle 36 wedstrijden die de FC speelde van de partij. Hij startte in alle 76 wedstrijden die hij speelde als basisspeler. Een ongekende statistiek.

 

Noch Jones, noch Kostic mogen met Tadic vergeleken worden. Het is nu echter zaak om spelers als Filip Kostic, Matías Jones, Stefano Magnasco en David Texeira vertrouwen te geven. Teammanager Bas Roorda kan hieraan ook zijn steentje bijdragen en zal dit ongetwijfeld doen. Het zou doodzonde voor zowel deze spelers als voor FC Groningen zijn als deze aankopen, die tezamen een aardig kapitaal vertegenwoordigen, uiteindelijk miskopen blijken te zijn. Overigens is de ene speler beter in staat om zich te ontwikkelen dan de andere. Dit geldt ook voor het aanleren van een vreemde taal. In tegenstelling tot Tadic spreekt Kostic geen Nederlands en maar een paar woorden Engels. Communicatie is dus een probleem. FC Groningen heeft een tolk voor Kostic geregeld; Kostic volgt één uur per week Nederlandse les maar geeft aan zich na de training te vervelen. Hoe gemotiveerd is Filip Kostic om Nederlands te leren? "Ik vind dat je met je voeten moet voetballen, niet met je mond", zo zegt hij in het DvhN.

 

(De voorganger van Bas Roorda, Theo Huizinga, doet in zijn door Emiel Venema geschreven biografie "'t Is mooi geweest" ook een duit in het zakje, en dat had Theo beter niet kunnen doen, omdat het Theo's eigen beperking blootlegt: "Men zegt dat FC Groningen een warm bad is, maar het bad met de meeste warmte staat vooral beneden bij de kleedkamers. Boven op de kantoren gaat het er meer zakelijk aan toe, soms wel eens te zakelijk in mijn ogen. Ik heb wel eens tegen Hans gezegd: 'Leg eens wat vaker een arm om iemands schouder'. Het is o.i. echter eerder de teammanager dan de algemeen directeur die een arm om iemands schouder moet leggen.)

 

Robert Maaskant wijst de club meer en meer op verbeterpunten; daarbij is de scouting en de afweging tussen het aantrekken van nieuwe spelers versus het gunnen van kansen aan talenten uit de jeugdopleiding een belangrijk issue. Feit is dat genoemde Zuid-Amerikaanse spelers nu bij FC Groningen onder contract staan. De situatie is echter complex. De trainersstaf (hoe communiceert die met spelers die buiten de boot vallen?) stelt de spelers op die de trainers het beste vinden. Dat is bij FC Groningen niet anders...

 

Filip Kostic tijdens zijn presentatie op 10 april jl. (foto: Eric Smit)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.