Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

222 gasten online

Fredrik Stenman piekert er niet over FC Groningen te verlaten

Fredrik Stenman is uit het goede hout gesneden. Onze nooit opgevende en altijd strijdvaardige linksback neemt in een lang interview met het Zweedse Sportal het voortouw. De 26-jarige Zweed zegt nu zijn verantwoordelijkheid te nemen en dat hij de jongere spelers wil steunen, in voor- en tegenspoed. Hij ziet het als een uitdaging om te proberen het team naar een hogere positie te tillen. Hij zegt niet van het soort te zijn dat opgeeft en de club verlaat bij de geringste tegenslag. Het woord crisis neemt hij niet in de mond: "Dat maken de media ervan. We moeten positief blijven denken en geloven in onszelf. We moeten niet te veel naar beneden, maar vooral omhoog kijken in

de stand. Als we ons kunnen focussen op wat we kunnen beïnvloeden dan wordt 2010 ons jaar."

 

De rol die Stenman nu heeft ziet hij als een logisch gevolg van hoe het behoort te gaan, "een natuurlijk evolutionair proces". Hij heeft er sinds zijn debuut voor de FC op 18 augustus 2007 (klinkende 0-3 zege) inmiddels 87 wedstrijden opzitten bij het eerste van FC Groningen, waarvan 85 basisplaatsen. Hij richt zich niet meer alleen op zichzelf en op zijn individuele taken op de linker vleugel. Hij houdt inmiddels ook een extra oogje op de jongere jongens in het team, die de neiging hebben "om niet alles te geven bij elke stap die ze doen tijdens het hardlopen" (het niet alles geven wat je in je hebt moet hem verafschuwen, hoewel hij dit niet uitspreekt en absoluut positief blijft).

 

Hij brengt de kerstdagen door op het Zweedse platteland, in Munktorp, samen met zijn gezin en andere familieleden. Bij terugkomst in Zweden overviel hem het nieuws dat het Zweedse concern Ericsson moet snijden in het werknemersbestand. Hij verzucht dat dit wel een erg slechte timing is, zo vlak voor kerst. Het kenmerkt de betrokken en bevlogen Zweed.

 

Hij geeft aan ook na de transfer window van januari speler van FC Groningen te zijn: "Ik geniet in Groningen en heb het daar uitstekend naar mijn zin." Er zijn vaste patronen in zijn leven geslepen en dit kan hij erg waarderen. Hij trekt veel op met de andere Zweden, Petter Andersson en Andreas Granqvist, en in het verleden ook met Marcus Berg. Ze wonen vlak bij elkaar in de buurt en "socialiseren" veel. Hij ziet ook uit naar de komst van een andere Scandinaviër, de Fin Tim Sparv. "Vanaf januari zijn we een leuk stel!"

 

Naast zijn meer leidinggevende rol naar de andere, jongere spelers toe ziet hij ook voor zichzelf nog voldoende mogelijkheden om zich bij FC Groningen te ontwikkelen. Hij zegt dat bijna alle teams in Nederland een soort "totaal offensief voetbal" spelen, waarin hij zowel zijn drang naar voren kan etaleren maar ook defensief op de proef wordt gesteld als zijn tegenstanders aanvallen. Hij zegt dat er in Nederland erg naar driehoekjes wordt gezocht, hij houdt hiervan.

 

Tenslotte gaat hij nog in op de redenen achter het minder draaien van de FC dit seizoen. Dit wordt natuurlijk verklaard door het vertrek van Marcus Berg, voor de FC een erg belangrijke speler, en door langdurige blessures van dragende spelers, waaronder Petter Andersson. Het kost tijd om hierdoor noodgedwongen nieuwe spelers in het elftal in te passen. Hij is blij dat de club er financieel goed voorstaat, tenminste die indruk heeft hij. Natuurlijk is de economische crisis niet volledig aan de FC voorbijgegaan, maar de club heeft wat vet op de ribben door een aantal financieel succesvolle spelersverkopen. Met het huidige spelersmateriaal is de club nu klaar om op te stomen op de ranglijst, aldus de strijdbare Stenman.

 

Hij wil dan ook graag omhoog kijken. Als je een paar wedstrijden wint sta je alweer een stuk hoger, aldus de Zweed. Nogmaals, de focus moet volgens hem liggen op zaken die je kunt beïnvloeden, niet op de talloze blessures, dat is toch maar een gegeven. Als dit lukt dan wordt 2010 ons jaar, aldus Stenman.

 

Hier houden wij van!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.