Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

193 gasten online

Overweegt Robert Maaskant ander systeem na de winterstop, met Zeefuik en Zivkovic als spitsen?

Robert Maaskant is vanochtend uitgebreid aan het woord gekomen bij Noord Sport. De uitzending is hier overigens terug te luisteren. De trainer van FC Groningen liet daarin doorschemeren dat je niet te star aan een bepaald systeem moet vasthouden, en verwees o.a. naar het seizoen waarin AZ kampioen werd (2008-2009) en gaandeweg het seizoen overschakelde op een ander systeem van spelen. Wel gaf hij aan dat er altijd spelers buiten boord zullen vallen, welk systeem je ook speelt.

 

Zo zou je bij een overgang op 4-4-2 diverse buitenspelers niet meer nodig hebben. Spelers als Filip Kostic (voor hem is volgens Maaskant een te hoge transfersom betaalt) en Mitchell Schet zouden dan wellicht beter omgeschoold moeten worden tot diepe spits, wat echter als nadeel heeft dat ze Richairo Zivkovic dan voor de voeten gaan lopen, aldus een openhartige Robert Maaskant. Wie het hele interview beluistert en door de zinnen probeert heen te luisteren krijgt de indruk dat FC Groningen in de winterstop wel eens zou kunnen overgaan op een systeem met twee spitsen.

 

David Texeira zal vermoedelijk niet één van hen zijn. Maaskant liet doorschemeren dat de Uruguayaan één van de spelers is die de club in de winterstop mogen verlaten. (Gisteravond liepen Texeira en Zivkovic tegelijkertijd warm, maar alleen Zivkovic is in de ploeg gebracht.) Ons was al bekend dat er ca. acht spelers mogen vertrekken (maar niet allemaal tegelijk), waarvan Texeira er één is. Wij denken dat serieus overwogen wordt om na de winterstop over te gaan op een speelwijze met Género Zeefuik en Richairo Zivkovic als diepe spitsen en Michael de Leeuw daarachter.

 

Maaskant noemde naast Richairo Zivkovic ook Henk Bos als een jonge, creatieve speler die eraan zit te komen; naar zijn mening heeft Hilal Ben Moussa van Jong FC Groningen het in zich een creatieve speler te worden; ook vindt hij dat Timo Letschert van de B-kern zich goed ontwikkelt.

 

Kort werd ingegaan op het 'respect-indicent' met scheidsrechter Gözübüyük. Maaskant vond het opvallend dat de vierde official, toen Maaskant slechts de woorden "100% overtreding!" sprak, het volgende aan de scheidsrechter doorgaf: "Ja, we hebben een moment!" De vierde official was overigens Rutger Bekebrede. Hij en de scheidsrechter lijken ons rijp voor de sloop.

De 20-jarige Hilal Ben Moussa is al eerder door Robert Maaskant één van de spelers van de beloften met de meeste potentie genoemd. Aangezien Hilal geen contract heeft zou het ons bepaald niet verbazen als er in de maand april - jaarlijks de maand waarin beslissingen worden genomen over spelers met aflopende contracten of spelers die op amateurbasis voor de Trots van het Noorden - een contract aan Hilal Ben Moussa zal worden aangeboden. 

 

Hilal Ben Moussa

 

De trainer gaf aan spijt te hebben van het in de voorbereiding op het lopende seizoen rust gunnen aan Maikel Kieftenbeld en met name Género Zeefuik, die daardoor te veel essentiële aspecten van de voorbereiding op dit seizoen hebben gemist. Hij zal dat in de toekomst anders doen en spelers pas in een later stadium rust gunnen. Maaskant vertelde dat het hemzelf kwalijk genomen mag worden dat hij nog steeds op zoek is naar de ideale balans in zijn elftal. Er wordt in verschillende systemen getraind, en hij vindt dat het achterin inmiddels redelijk stabiel staat. Op het middenveld is het echter lastig op een goede combinatie van een verdedigend ingestelde speler, een loper en een creatieveling te selecteren.

 

Robert Maaskant over bekerduel tegen ajax

Robert Maaskant ging ook in op het bekerduel van komende donderdag, als ajax zijn opwachting in de Euroborg zal maken. Maaskant hoopt op een kolkende Euroborg, waar de emotie vanaf moet spatten en waarin zijn ploeg, in zijn ogen een karakterploeg die het van collectiviteit moet hebben (dit bleek in onze ogen ook gisteravond weer), de Amsterdammers compact spelend en 'met slidings' tegemoet zal treden. Hij voorspelt dat zijn ploeg zal spelen op de manier zoals Celtic onlangs Barcelona tegemoet trad ... en met 2-1 versloeg.

 

Compact spelen zal o.i. ongetwijfeld betekenen dat Paco van Moorsel weer naar de bank verwezen zal worden en door Maikel Kieftenbeld of Tim Sparv vervangen zal worden. Dit zal de komende dagen op het trainingsveld moeten blijken.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.