Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

92 gasten online

Opnieuw ophef rond transfer Filip Kostic: zaakwaarnemer Kostic en medewerkers Radnicki gearresteerd

Al in april van dit jaar borrelden er in de Servische pers kritische geluiden op met betrekking tot de financiële afwikkeling van de transfer van Filip Kostic van Radnicki 1923 naar FC Groningen, zie ons artikel van 29 april jl. Zarko Pavlovic, de 'sportski direktor' (zeg maar technisch manager) van Radnicki 1923 verbaasde zich erover dat FC Groningen heeft gecommuniceerd dat Kostic voor € 1,25 miljoen aan FC Groningen is verkocht, terwijl Radnicki een contract heeft ondertekend waarin de club akkoord gaat met een transfersom van slechts € 700.000 en een percentage bij doorverkoop van 10%.

 

(FC Groningen schreef op 10 april 2012 op de clubsite:

"De FC betaalt voor de linkervleugelaanvaller een transfersom van 1.250.000 euro aan de huidige club van Kostic, FK Radnicki 1923.")

 

Kerstavond 2012 krijgt nu voor drie heren een ietwat andere invulling dat het trio wellicht had verwacht: vicevoorzitter Nebojša Vasilijević, algemeen secretaris Darko Stojanović en voetbalmakelaar Zoran Pavlović (de zaakwaarnemer van zowel Filip Kostic als Dusan Tadic) zijn aangehouden omdat ze worden verdacht van illegaal handelen en machtsmisbruik. Volgens het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het drietal de helft van de transfersom van € 1,25 miljoen achterover gedrukt, zo bericht o.a. RTV Noord.

 

Het Servische Vesti online schrijft dat het drietal wordt verdacht van het achteroverdrukken van € 550.000, zijnde het verschil tussen € 1,25 miljoen, de op 10 april jl. overeengekomen door FC Groningen verschuldigde transfersom, en € 700.000, het bedrag dat Radnicki volgens een ander document ontvangt. Het bedrag ad € 550.000 zou naar Zoran Pavlovic zijn doorgesluisd. De gangbare fee voor een zaakwaarnemer is 10% van de transfersom. Volgens de politie is Radnicki voor € 550.000 benadeeld door FIFA-agent Pavlovic.

 

 

Officieel statement Radnicki 1923:

"FC Groningen heeft ons overeengekomen bedrag van € 700.000 voor Filip Kostic betaald"

Vandaag, Eerste Kerstdag, heeft Radnicki 1923, de vorige club van Filip Kostic, een officieel bericht geplaatst over de ophef die over de transfer van Filip Kostic naar FC Groningen is ontstaan. Volgens de club hebben Radnicki 1923 en FC Groningen overeenstemming bereikt over een transfersom van € 700.000, wat in de ogen van Radnicki 1923 een realistische inschatting van de toenmalige marktwaarde van Kostic was. Overeengekomen was een betaling van de transfersom in twee termijnen. De eerste termijn bedroeg € 200.000; de tweede termijn bedroeg € 500.000. Volgens het bericht heeft FC Groningen beide termijnen inmiddels tijdig voldaan.

Afgesloten wordt met het steken van de loftrompet over beide bestuurders, vicevoorzitter Nebojša Vasilijević en algemeen secretaris Darko Stojanović. Dankzij beide heren is Radnicki 1923 een financieel stabiele club geworden, zo wordt geschreven.

 

Over zaakwaarnemer Zoran Pavlovic wordt geen woord geschreven. Als het verhaal op de site van Radnicki 1923 klopt, dan heeft FC Groningen aan Radnicki 1923 een transfersom ad € 700.000 betaald en aan Zoran Pavlovic een exorbitant hoge provisie ad € 550.000. Immers: FC Groningen berichtte dat het € 1.250.000 voor Kostic op tafel had gezegd. De grote vraag is: wat rechtvaardigt een dergelijk absurde fee van € 550.000 voor een zaakwaarnemer? Wilde FC Groningen Filip Kostic dermate graag contracteren dat het hiermee akkoord is gegaan? En wat is nu de achterliggende reden van het aanhouden van de drie Serviërs? Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Het had er eerder dit jaar alle schijn van dat Filip Kostic met ingang van dit seizoen niet naar FC Groningen zou vertrekken maar naar Club Brugge, de club van Fredrik Stenman. De Belgen hadden Kostic zelfs al medisch gekeurd (en volgens RTL.be ook al overeenstemming met Radnicki 1923 bereikt) en niets leek een overgang naar Brugge in de weg te staan. De zaken namen vervolgens een plotselinge wending, waarna FC Groningen met Filip Kostic aan de haal ging.  Rond deze tijd kreeg ook de transfer van Dusan Tadic naar FC Twente zijn beslag. Kostic en Tadic hebben dezelfde zaakwaarnemer: de vandaag aangehouden Zoran Pavolovic.

 

Radnicki-directeur Zarko Pavlovic vroeg zich reeds in april o.a. het volgende af: als Radnicki € 700.000 ontvangt terwijl FC Groningen € 1,25 miljoen betaalt, wie ontvangt dan het verschil ad € 550.000? Het antwoord lag voor de hand, maar is vandaag vrij duidelijk uitgesproken....

 

Niet duidelijk is wat de precieze rol van FC Groningen in het geheel is. FC Groningen zal ongetwijfeld het transferbedrag ad € 1,25 miljoen aan de club hebben overgemaakt. Binnen Radnicki konden zich vervolgens wel eens duistere praktijken hebben afgespeeld, in strijd met de statuten van de club.

 

Hans Nijland reageert verrast op aanhouding van met name Zoran Pavlovic

Hans Nijland komt in de Volkskrant aan het woord en reageert als volgt: "Wij doen wel vaker zaken met hem. Hij heeft destijds ook bemiddeld bij de transfer van Dusan Tadic. Hij is dé voetbalmakelaar in Servië. Een heel aardige, flamboyante kerel. Zaken doen met landen als Servië gaat altijd wat anders, dus wij doen dat altijd zo zorgvuldig mogelijk. We checken al bij de Belastingdienst, want je wilt je vingers niet branden. De transfer is door ons keurig afgehandeld met alle benodigde facturen."

 

In april stelden we reeds de vraag: Krijgt de transfer van Filip Kostic naar FC Groningen nog een staartje? Voor het gemak herhalen we deze vraag nog maar even...

 

Filip Kostic tijdens zijn presentatie op dinsdag 10 april jl.

 

Gerelateerd artikel:

 

29-04-2012 Technisch manager Radnicki trekt rechtsgeldigheid transfer Filip Kostic in twijfel

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.