Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

288 gasten online

FIFPro-jurist Wil van Megen over Kostic-transfer: "FC Groningen heeft mogelijk een probleem"

We hebben zojuist in de papieren editie van Voetbal International het uit vier pagina's bestaande artikel van Iwan van Duren en Tom Knipping gelezen. Na de digitale aankondiging van VI, gisteravond, hadden we verwacht dat FC Groningen in een kwaad daglicht gesteld zou zijn, maar wat ons betreft valt het mee. Met name de eerste en de laatste pagina bevatten voor ons nieuwe informatie. Gesteld wordt dat Zoran Pavlovic, de zaakwaarnemer van Filip Kostic en Dusan Tadic, in tegenstelling tot de bewering van Hans Nijland géén FIFA-makelaar is.

 

Pavlovic staat volgens VI nl. niet vermeld in de lijst van 6.655 officiële zaakwaarnemers. Uitsluitend deze zaakwaarnemers mogen onderhandelen over transfers. Ook bij de Servische bond blijkt Pavlovic niet onder de 96 geregistreerde agenten te vallen. Wel heeft één van zijn zakenpartners, Dejan Joksimovic uit Belgrado, een licentie.

 

Hans Nijland hierover in reactie op de bevindingen van de twee journalisten van VI: "Ten tijde van de transfer met Kostic was Pavlovic de FIFA-gelicentieerde makelaar. Bij de registratie in het TMS wordt de makelaar aan de transactie gekoppeld. In de database van het TMS stond Pavlovic als gelicentieerd makelaar vermeld."

VI ontkracht de bewering van Nijland niet. We kunnen er dus zolang het tegendeel niet is bewezen van uitgaan dat Pavlovic nu wellicht geen FIFA-makelaar meer is, maar in 2010 (transfer Tadic naar Groningen) en ook in 2012 (transfers Kostic en Tadic) nog wel.

 

Vervolgens wordt ingegaan op TMS, het Transfer Matching System van de FIFA. Bij een transfer moeten beide betrokken clubs precies dezelfde bedragen en exact dezelfde namen van betrokkenen invullen, zodra er een internationaal transfercertificaat kan worden afgegeven. Het systeem is in 2010 wereldwijd ingevoerd om een dam op te werpen tegen dubieuze geldstromen. Het moet gesjoemel op de markt tegengaan, aldus VI.

 

Aan Wil van Megen, als jurist verbonden aan de internationale spelersvakbond FIFPro, wordt de casus door Van Duren en Knipping voorgelegd. Radnicki beweert € 700.000 van FC Groningen te hebben ontvangen; FC Groningen beweert € 1,25 miljoen aan Radnicki te hebben betaald. Hieruit concludeert Van Megen wel erg snel dat FC Groningen een probleem heeft: kennelijk is de betaalde commissie niet door beide partijen identiek ingevoerd. Beide clubs moeten óf € 700.000 óf € 1,25 miljoen hebben ingevuld. Als FC Groningen € 550.000 buitenom heeft betaald en inderdaad € 1,25 miljoen heeft betaald terwijl de FC net als Radnicki in TMS € 700.000 heeft ingevoerd, dan is er een probleem. Van Megen zegt dat er dan sancties kunnen volgen, variërend van een waarschuwing tot een transferverbod.

 

Hans Nijland reageert ook hierop, maar gaat details over de onderbouwing/opsplitsing van het bedrag ad € 1,25 miljoen opnieuw uit de weg: "De totale transactie heeft 1,25 miljoen gekost. Uiteraard heeft matching van de transferdata van FC Groningen en Radnicki in het TMS plaatsgevonden, anders is immers een internationale overschrijving niet mogelijk en zou de speler niet speelgerechtigd zijn."

 

We denken nog steeds dat het bericht op de clubsite van FC Groningen van 10 april 2012, waarop staat dat FC Groningen aan Radnicki een bedrag van € 1,25 miljoen heeft betaald, niet klopt en dat dit inclusief een absurd hoge fee aan Pavlovic van € 550.000 is. Een slordige verschrijving, dat wel.

 

Feit is dat op dit moment vooral Zoran Pavlovic en probleem lijkt te hebben: zijn voorarrest is verlengd met 30 dagen.

 

FC Groningen heeft in onze ogen wel erg veel voor Filip Kostic betaald. Nijland: "Na uitvoerige scouting en analyse van Kostic vonden wij de door ons betaalde vergoeding reëel en verantwoord. Het betreft hier een jonge talentvolle speler die nog tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Dat hebben we eerder ook gezien bij bijvoorbeeld Tim Matavz. Na verloop van tijd zal helder worden of we met betrekking tot Kostic een juiste inschatting hebben gemaakt."

 

Verder blijft het zaakje aan alle kanten stinken. Club Brugge biedt € 800.000 voor Kostic en verleent Radnicki een doorverkooppercentage van 20%, maar Radnicki gaat akkoord met een lagere transfervergoeding van € 700.000 en een doorverkooppercentage van 10%. Dit moet natuurlijk opgehelderd worden. De Servische jusititie is hiermee druk doende.

 

Henk Veldmate: "Meer eigen jeugd, minder dure buitenlandse spelers"

Inmiddels heeft FC Groningen intern al wel besloten om meer jeugd te laten doorstromen en minder dure buitenlandse spelers aan te trekken, zoals blijkt uit het onderstaande interview dat RTV Noord gisteren met Henk Veldmate heeft gehouden. Hierop komen we binnenkort terug.

 

 

Ons 'dossier' Filip Kostic:

 

09-01-2013 Manager Club Brugge maakt zichzelf belachelijk met dubieuze uitlatingen over transfer Filip Kostic

01-01-2013 Radnicki 1923 ziet reputatie door FC Groningen beschadigd en verlangt van de FC openheid over transfer Filip Kostic

28-12-2012 Servische politie ondervraagt ook Filip Kostic

24-12-2012 Opnieuw ophef rond transfer Filip Kostic: zaakwaarnemer Kostic en medewerkers Radnicki gearresteerd

29-04-2012 Technisch manager Radnicki trekt rechtsgeldigheid transfer Filip Kostic in twijfel

03-04-2012 Serv. pers: "Filip Kostic zegt Club Brugge af vanwege aanbod FC Groningen"

01-04-2012 Camilo Mayada en Filip Kostic opvallend in het nieuws

26-03-2012 Filip Kostic naar Club Brugge?

28-12-2011 VI: "FC Groningen houdt rekening met vertrek Dusan Tadic; vraagprijs € 7-9 miljoen"

04-12-2011 Servische pers: "FC Groningen geïnteresseerd in Filip Kostic"

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.