Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

137 gasten online

Henk Veldmate: "Rest van seizoen werken aan vastigheid; in toekomst meer eigen jeugdspelers, minder dure buitenlandse aankopen; doelstelling blijft play offs om Europees voetbal"

In een uitgebreid interview met RTV Noord is technisch manager Henk Veldmate op woensdag 9 januari jl. ingegaan op diverse zaken. Hij geeft aan dat er, nu de infrastructuur van de eigen jeugdopleiding de laatste jaren verder is uitgebouwd, meer kansen zijn om eigen jeugdspelers te laten doorstromen, hetgeen blijkt uit de aanwezigheid van diverse jonge, uit de eigen kweek afkomstige spelers bij het trainingskamp.

 

Het laten renderen van de eigen jeugdopleiding is economisch echter ook een must, omdat FC Groningen de race van het steeds maar weer kopen van nieuwe, duurdere spelers met hogere salarissen niet kan volhouden. Daarvoor zou FC Groningen hard moeten meegroeien naar een grotere club met een hoger budget, maar juist dit aspect is stabiel aan het worden.

Inschattingsfouten bij recente, buitenlandse aankopen; ook invloeden tijdens verblijf in Groningen

Veldmate ging ook in op het minder succesvol zijn van recente, buitenlandse aankopen. Veldmate trekt zich dit als verantwoordelijke man van technische zaken persoonlijk aan, het vreet aan hem. Hij zegt dat het moeilijk is de vinger op de zere plek te leggen. Het heeft enerzijds te maken met kwaliteit en wellicht zijn er volgens hem bij sommige spelers inschattingsfouten gemaakt, maar er spelen ook invloeden een rol die pas tijdens het verblijf bij FC Groningen gaan spelen. Zo zijn er spelers die worden aangetrokken maar vervolgens niet in de basis worden opgesteld (Veldmate noemt geen namen maar wij denken aan spelers als Matías Jones, David Texeira, Filip Kostic, Stefano Magnasco); andere spelers krijgen te maken met blessures, zoals bv. Emil Johansson een aantal keren heeft ondervonden.

 

Veldmate erkent dat er in het verleden bij het aantrekken van buitenlandse spelers meer voltreffers en grote kanjers zaten. De recente nieuwe buitenlandse aankopen noemt hij spelers die 'een rol spelen' of dat nog gaan doen.

 

Veldmate zegt dat "wij samen denken dat er meer rek in deze groep zit". Er is meer mogelijk dan er nu is getoond. Er moet dan ook aan verbetering worden gewerkt om aan het einde van dit seizoen in de play offs om Europees voetbal te kunnen meespelen.

 

De technisch manager zegt dat FC Groningen met name thuis meer moet laten zien. Het heeft regelmatig gestormd in de Euroborg, maar dit is de laatste jaren volgens hem minder. Hiernaar moet FC Groningen volgens hem weer op zoek.

 

 

Evaluatie eerste seizoenshelft

Voorafgaande aan dit seizoen zijn er met de komst van Robert Maaskant vijf zaken benoemd dit dit seizoen een belangrijke rol zouden moeten spelen:

  1. weerbaardere groep
  2. strijdbaardere groep
  3. fittere groep (vorig seizoen waren er erg veel blessures)
  4. het kussen moest worden opgeschud, er moest meer voetbalsfeer komen
  5. bovenstaande moest wel gekoppeld worden aan beter voetbal en resultaten

Veldmate zegt dat tijdens de evaluatie in december geconstateerd is dat aan de punten 1 t/m 4 vrij goed is voldaan: er is nu veel meer beleving. Aan de doelstelling van het met beter voetbal behalen van betere resultaten wordt echter niet voldaan; de club denkt dit alsnog te kunnen bereiken door in de tweede seizoenshelft te focussen op vastigheid en automatismen.

 

Tijdens de in december tussen clubleiding en trainers gehouden evaluatie over de eerste seizoenshelft is geconstateerd dat FC Groningen te maken heeft met een grote spelersgroep met veel relatief gelijkwaardige spelers, en dat er daardoor veel is gewisseld toen de resultaten achterbleven. Tijdens de tweede seizoenshelft zal er gestreefd worden naar meer vastigheid en naar meer automatismen.

 

Rasmus Lindgren is naar Groningen gehaald omdat eveneens geconstateerd is dat de balans tussen ervaring vs jeugd nogal richting de jeugd is doorgeslagen. Het doel van dit seizoen blijft het linker rijtje en het behalen van play offs om Europees voetbal: Veldmate is van mening dat FC Groningen onder z'n kunnen presteert, net als vorig seizoen, toen het in de competitie als 14e beëindigde.

 

Het hele interview van RTV Noord met Henk Veldmate is hier te beluisteren:

 

 

Het interview is wat ons betreft nog niet helemaal 'af'. We zijn nl. benieuwd wat het verleggen van de focus van buitenland naar eigen jeugd betekent voor de scouting in bv. Zuid-Amerika en Oost-Europa, en wat dit betekent voor de scoutingsstaf. Het spelsysteem (4-3-3 versus 4-4-2) lijkt ons ook een uitstekend onderwerp voor een volgend interview. Welke vrijheid hebben trainers om van 4-3-3 te kunnen afwijken?

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.