Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

477 gasten online

Meer details over transfer Filip Kostic bekend: zaakwaarnemer Pavlovic ontving daadwerkelijk € 550.000

Stand van zaken zaterdag 19 januari 2013:

Het Servische Radio Televizija Kragujevac (RTK) heeft meer details over de transfer van Filip Kostic van Radnicki 1923 naar FC Groningen bekendgemaakt. Hieruit blijkt hetgeen wij altijd hebben vermoed, nl. dat FC Groningen aan Radnicki 1923 € 700.000 heeft betaald en additioneel een niet malse fee van € 550.000 aan Zoran Pavlovic, de zaakwaarnemer van Kostic.

 

FC Groningen berichtte op 10 april 2012 op de clubsite : "De FC betaalt voor de linkervleugelaanvaller een transfersom van 1.250.000 euro aan de huidige club van Kostic, FK Radnicki 1923." In het bedrag ad € 1,25 miljoen is echter ook de vergoeding aan Pavlovic begrepen, en deze zal zonder twijfel niet aan Radnicki 1923 maar rechtstreeks aan Pavlovic zijn overgemaakt. We kunnen ons de verbazing van Radnicki over de passage op de clubsite van FC Groningen dus wel voorstellen.

 

De o.i. wel erg fors uitgevallen vergoeding aan Zoran Pavlovic bestond uit drie termijnen: de eerste termijn ter grootte van € 65.000 werd meteen betaald, de tweede termijn bedroeg € 385.000 en had een betaaldatum van 15 juli 2012 en de derde en laatste termijn ad € 100.000 moest uiterlijk op 15 januari 2013 betaald worden. Dit staat in een in het Engels opgestelde overeenkomst tussen FC Groningen en het agentschap waarvan Zoran Pavlovic, die door RTK verdachte wordt genoemd, de eigenaar is.

 

Mocht FC Groningen Filip Kostic ooit met winst doorverkopen (de transfersom dient o.i. dan meer dan € 700.000 te bedragen, en niet meer dan € 1,25 miljoen, dus zelfs bij doorverkoop met verlies kan toch een fee betaald moeten worden...), dan ontvangt Zoran Pavlovic op dat moment opnieuw een commissie over het geld dat FC Groningen dan zal ontvangen, zo schrijft de Servische site. Het moge duidelijk zijn dat dhr. Pavlovic de grote winnaar van de transfer is geworden.

 

UPDATE woensdag 23 januari 2013: Hans Nijland: "Totale transfersom m.b.t. Filip Kostic was € 1,25 miljoen, inclusief club en zaakwaarnemer"

Hans Nijland komt vandaag in de papieren editie van Voetbal International aan het woord. Hij vertelt dat het gecommuniceerde transferbedrag voor Filip Kostic ad € 1,25 miljoen inclusief de fee voor zaakwaarnemer Zoran Pavlovic was. Zoals we al dachten is de hierboven vet weergegeven cursieve zin, afkomstig uit een artikel van FC Groningen waarin de komst van Filip Kostci bekend wordt gemaakt, dus niet helemaal correct. Daarin wordt immers gesteld dat FC Groningen alleen al aan Radnicki 1923 een bedrag ter grootte van € 1,25 miljoen heeft overgemaakt, hetgeen bij Radnicki tot grote verbazing heeft geleid.

 

Hans Nijland blijft vaag en wil er verder weinig over zeggen. Over de gigantische fee voor Pavlovic: "Ik heb ook nooit ontkend, maar ook niet bevestigd dat het vijf ton of vijfenhalve ton zou zijn. We zijn op geen enkel bedrag ingegaan. Dat gaan we nu ook niet doen. Het totaal was 1,25 miljoen, inclusief club en zaakwaarnemer. Wat mij betreft blijft het daar bij. Wij hebben niks meer gehoord uit Servië."

 

In Servië worden opnieuw getuigen gehoord over transfer Filip Kostic

In Servië zijn de onderzoeken echter nog niet afgerond. In Sumadija Press konden we vorige week lezen dat er opnieuw getuigen zijn gehoord, en dat het toen de verwachting was dat de opgepakte werknemers van Radnicki alleen tegen betaling van een waarborgsom vrijgelaten zouden kunnen worden. Tot nu toe beperkten de onderzoekers zich echter tot de Servische kant van de transfer. Bekend is al dat er door advocaat Dejan Gajic twee contracten zijn getoond, voorzien van de handtekening van Hans Nijland. Het ene contract, afgesloten tussen Radnicki 1923 en FC Groningen, betreft de transfersom ad € 700.000 die de FC aan Radnicki moest overmaken; het tweede contract, afgesloten tussen FC Groningen en de inmiddels gearresteerde zaakwaarnemer Zoran Pavlovic, betrof de fee ad € 550.000 die Pavlovic, verdeeld over drie termijnen, van FC Groningen tegemoet kon zien.

 

Er is in onze ogen dan ook geen enkele reden waarom Hans Nijland hierover geen verdere duidelijkheid wil verschaffen.

 

Gajic is overigens de advocaat van Nebojsa Vasiljevic, vice-president van Radnicki. Hij werd opgepakt omdat hij persoonlijk geld zou hebben verdiend aan de transfer, zo schrijft VI. Of dit geld afkomstig is uit de pot geld die van FC Groningen naar Pavlovic is gegaan?

Stand van zaken zaterdag 19 januari 2013:

 

Eén en ander blijkt uit documenten die daags vóór de vrijlating van Nebojša Vasiljević, voormalig clubpresident van Radnicki 1923, boven water zijn gekomen, en ervoor hebben gezorgd dat Vasiljević niet voor verdere vervolging hoeft te vrezen.

 

Beide clubs hebben volgens ons vermoedelijk in het TMS, het Transfer Matching System van de FIFA, een bedrag ad € 700.000 ingevoerd als zijnde de transfersom die van FC Groningen naar Radnicki gaat. FIFPro-jurist Wil van Megen opperde onlangs in VI nog dat FC Groningen mogelijk een probleem zou hebben vanwege niet-matchende bedragen en namen van agenten, maar Filip Kostic zou dan nooit speelgerechtigd zijn verklaard. Zoran Pavlovic komt in TMS wel degelijk als zaakwaarnemer voor. Iwan van Duren en Tom Knipping van Voetbal International twijfelden eerder nog aan de legitimiteit van het optreden van Pavlovic als zaakwaarnemer, maar deze twijfel hebben wij niet.

 

Wij denken dat de kou voor zowel Radnicki 1923 als FC Groningen nu uit de lucht is, maar aan de transfer blijft wel een nare bijsmaak kleven. Er is aan de zaakwaarnemer van Kostic een beduidend hogere vergoeding dan de gangbare 10% verstrekt (het gaat nu zelfs om 79%!), en dat allemaal om Filip Kostic vóór de neus van Club Brugge weg te kapen. Club Brugge had € 800.000 over voor Kostic en wilde Radnicki 1023 20% bij doorverkoop geven; Radnicki is vervolgens akkoord gegaan met soberder vergoedingen: € 700.000 en 10% bij doorverkoop. Hieraan zit een luchtje. Waarom heeft Radnicki hiermee ingestemd? Krijgen bepaalde (gewezen) werknemers van de club linksom of rechtsom een deel van de Pavlovic-fee van € 550.000? Krijgt Filip Kostic zelf hiervan een deel? En wilde FC Groningen Filip Kostic zó graag hebben dat het bereid was in het tonnenspel van Pavlovic mee te gaan? We zullen het vermoedelijk nooit precies weten. Wel hebben we de stellige indruk dat FC Groningen het volledige bedrag ad € 1,25 miljoen (dat dus uit twee betalingsstromen bestaat) heeft opgenomen in het Financieel Jaarverslag 2011/2012 (daaraan hebben we ook nooit getwijfeld). Het volledige transferbedrag loopt dus mee in de jaarcijfers. Case closed, denken we. Maar een toelichtend stuk van FC Groningen zelf nu zou wel erg prettig zijn, al was het maar om enige onduidelijkheid uit de wereld te helpen.

 

Ons 'dossier' Filip Kostic:

 

09-01-2013 FIFPro-jurist Wil van Megen over Kostic-transfer: "FC Groningen heeft mogelijk een probleem"

09-01-2013 Manager Club Brugge maakt zichzelf belachelijk met dubieuze uitlatingen over transfer Filip Kostic

01-01-2013 Radnicki 1923 ziet reputatie door FC Groningen beschadigd en verlangt van de FC openheid over transfer Filip Kostic

28-12-2012 Servische politie ondervraagt ook Filip Kostic

24-12-2012 Opnieuw ophef rond transfer Filip Kostic: zaakwaarnemer Kostic en medewerkers Radnicki gearresteerd

29-04-2012 Technisch manager Radnicki trekt rechtsgeldigheid transfer Filip Kostic in twijfel

03-04-2012 Serv. pers: "Filip Kostic zegt Club Brugge af vanwege aanbod FC Groningen"

01-04-2012 Camilo Mayada en Filip Kostic opvallend in het nieuws

26-03-2012 Filip Kostic naar Club Brugge?

28-12-2011 VI: "FC Groningen houdt rekening met vertrek Dusan Tadic; vraagprijs € 7-9 miljoen"

04-12-2011 Servische pers: "FC Groningen geïnteresseerd in Filip Kostic"

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.