Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

409 gasten online

Robert Maaskant: "Onterechte heksenjacht tegen mij; misschien presteren we met deze groep wel maximaal"

In de papieren editie van het Dagblad van het Noorden wordt vandaag nader ingegaan op de huidige stand van zaken rond trainer Robert Maaskant en manager technische zaken Henk Veldmate. Veldmate zit al ruim een week ziek thuis, maar hij heeft Hans Nijland te kennen gegeven deze week terug te zullen keren op kantoor. Uiterlijk a.s. dinsdag gaan Nijland en Veldmate met elkaar in conclaaf en gaan daarna in gesprek met Robert Maaskant.

 

Hans Nijland zegt echter dat er deze week nog geen beslissingen worden genomen over het al dan niet verlengen van het contract met Maaskant: "Wij hebben met geen enkele andere trainer een lijntje gelegd. Dat zou ook ongepast zijn zolang er nog geen duidelijkheid is over onze hoofdtrainer. En vanuit de club komt die duidelijkheid er deze week ook nog niet."

 

Nijland over het gerucht dat Eredivisie Live vrijdagavond de wereld inslingerde dat Art Langeler Robert Maaskant komend seizoen opvolgt als hoofdtrainer van FC Groningen: "Volstrekte onzin. Met de trainer van PEC Zwolle is geen contact geweest." Nijland gaat echter niet in op de geruchten dat Langeler mogelijk als technisch directeur in aanmerking komt. Wellicht heeft het DvhN deze vraag ook niet gesteld. Zoals bekend ambieert Langeler een 'bureaufunctie' en gaf hij aan de post technische zaken bij SC Cambuur een interessante te vinden.

 

Robert Maaskant gaat in op de fluitconcerten na afloop van de wedstrijd tegen NAC Breda, maar over zijn cynische applaus richting de Noord Curve wordt met geen woord gerept, daar waar een excuus hem zou hebben gesierd. "Bij ons was een paar spelers niet helemaal fit. Daarom wisselde ik niet eerder. Er is een groepje supporters dat mij blijkbaar niet moet en anderen gaan daar dan in mee. Ik vind dat papegaaiengedrag. Het wordt op deze wijze een soort heksenjacht die ik onterecht vind. Als je de punten gaat afvinken waarop ik ben binnengehaald is de enige vink die je niet kunt zetten bij het spel want dat is dit seizoen niet geweldig geweest. Daarbij kun je je ook afvragen of FC Groningen wel beter kan. Misschien presteren we met deze groep wel maximaal."

Ook al geeft FC Groningen deze week aan dat de club met hem verder wil (afgaande op de uitlatingen van Hans Nijland wordt dat deze week niet gecommuniceerd, maar wij denken na deze week ook niet), dan wil dat niet zeggen dat Maaskant zelf langer bij FC Groningen wil blijven. "Dat hangt af van de gesprekken die we vervolgens voeren. Wat is het perspectief? Wat wordt er van mij verwacht? Ik moet dan de afweging maken of ik aan die verwachtingen kan voldoen.

 

Wij denken dat er vrijdagavond veel kapot is gemaakt door de manier waarop Robert Maaskant na de wedstrijd reageerde op de fluitconcerten die niet aan het adres van de spelers, maar aan zijn adres waren gericht. De ontevredenheid bij de supporters vond zijn weerslag in het feit dat Maaskant pas in de 87e en in de 90e minuut heeft gewisseld, en zelfs in blessuretijd een derde wissel wilde toepassen (arbiter Van Boekel floot echter af voordat de derde verse kracht binnen de lijnen kon komen). Wissels die passen bij het over de schreef trekken van een voorsprong. FC Groningen stond echter slechts op 1-1 en de supporters die floten waren van mening, en wij met hen, dat er in een veel eerder stadium gewisseld had moeten worden en dat er ook aanvallender gewisseld had moeten worden. Niet een aanvallende buitenspeler voor een andere aanvallende buitenspeler en niet een spits voor een spits.

 

Het cynische applaus richting de supporters en het interview voor de camera's van Eredivisie Live, waarin hij het publiek min of meer domheid verweet, heeft vervolgens ook niet bijgedragen aan de houdbaarheid van zijn positie. Een trainer moet nooit publiekelijk op deze manier de confrontatie zoeken met de achterban, zo vinden wij. Het feit dat Maaskant weigerde om Kees Kwakman, die nota bene zelf gewisseld wilde worden, naar de kant te halen, hetgeen een belediging is aan het adres van Nick Bakker die op de bank zat, vinden we ook volstrekt onbegrijpelijk. De uitleg over de late wissels begrijpen we bovendien absoluut niet. Waarom kon er niet eerder worden gewisseld? Wat sprak er concreet op tegen om twee vroege wissels door te voeren en eentje over te houden voor noodgevallen? De ploeg zat er in de tweede helft door het krachtenslopende aanvallende spel wat doorheen; verse krachten waren zeer, zeer welkom geweest. Wij denken dat we de pot dan ook zouden hebben gewonnen. En zo niet, dan had de ploeg en trainersstaf er tenminste alles aan gedaan.

 

En wat te zeggen van Stefano Magnasco, op dit moment met afstand koploper in onze man-of-the-match-verkiezing van het duel tegen NAC Breda. Robert Maaskant verklaarde zaterdagmiddag voor FCG Radio dat Stefano Magnasco in zijn ogen niet de man of the match was, 'omdat daar ook verdedigende taken bij komen kijken'. Hij vond dat Magnasco kon uitblinken omdat Leandro Bacuna de goede dingen deed. Daarmee doet Maaskant Magnasco o.i. veel en veel tekort. Bacuna speelde zonder bal overigens heel goed door ruimte te creëren voor Magnasco. Bacuna trok de gaten waardoor Magnasco kon opstomen en Bacuna nam ook keurig het verdedigende werk over. Alleen in balbezit was Bacuna slecht...

 

Dat de selectie van FC Groningen op dit moment maximaal presteert kunnen wij niet geloven. De spelersgroep moet minimaal in staat worden geacht om redelijk stevig in het linker rijtje te kunnen staan.

 

Robert Maaskant heeft ontegenzeglijk voor een frisse wind gezorgd in Groningen. De na het vertrek van Pieter Huistra in een desolate geestelijke toestand verkerende selectie heeft aan zelfvertrouwen gewonnen, op het veld staat een goede defensieve organisatie die meer uitwedstrijden dan gemiddeld heeft gewonnen, en intern zijn diverse processen met betrekking tot scouting en andere organisatorische aangelegenheden opgefrist. Maaskant heeft diverse personen binnen FC Groningen keihard met de neus op de feiten gedrukt en dat is heel goed geweest, aangezien het broodnodig was om bv. eens kritisch te kijken naar recent aangetrokken spelers 'uit den vreemde'.

 

Het beloofde spektakel bij thuiswedstrijden is echter veel te weinig geboden; dit heeft ervoor gezorgd dat het stadion van week tot week leger wordt. Gevoegd bij het feit dat Robert Measkant zich vrijdag in een beroerde positie heeft gemanoeuvreerd kunnen wij niet anders dan concluderen dan dat het draagvlak in onze ogen ontbreekt om na dit seizoen door te gaan met Robert Maaskant als hoofdtrainer van FC Groningen. We hebben echter bovendien het gevoel dat ook Maaskant zelf een langer verblijf in Groningen niet ziet zitten.

 

Wij zijn erg benieuwd wat de gesprekken deze week zullen opleveren. Want ook de lange absentie van Henk Veldmate mag opmerkelijk worden genoemd. Hoe is de verstandhouding tussen Hans Nijland en Henk Veldmate? Speelt het afketsen van de transfer van Stef Nijland naar FC Groningen een rol? RTV Noord berichtte vorige week dat FC Groningen in de winterstop op het punt stond om de zoon van de algemeen directeur te huren van PSV, zoals wij in een eerder stadium ook al hadden geschreven. De aanvaller was met Groningen in gesprek om de rest van het seizoen in de Euroborg te spelen. Uiteindelijk kwam het niet tot een overgang, omdat er binnen Groningen nog discussie was over de meerwaarde van Nijland. "We hadden intern nog discussie over Stef Nijland. Daarop heeft Stef zelf aangegeven niet te willen komen, aangezien er bij ons nog twijfels waren over hem", aldus Robert Maaskant. De vraag is niet wie er vóór de komst van Stef naar Groningen was (dat zal ongetwijfeld Hans Nijland zijn geweest), maar wie er tegen was. Maar wellicht speelt het issue-Stef op dit moment geen enkele rol.

 

Wat brengt de nabije toekomst ons? Blijven Robert Maaskant en Henk Veldmate aan de club verbonden? Wordt één van hen vervangen, of wordt er zelfs op twee fronten gemuteerd? Òfwachtn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.