Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

196 gasten online

Hans Nijland: "Ook FC Groningen had twijfels: er waren te weinig euforiemomenten"

Hans Nijland is vanmiddag tijdens een informeel persmoment, waarbij ook aanvoerder Kees Kwakman aanwezig was, ingegaan op de gang van zaken sinds gisteravond, het moment dat Robert Maaskant hem opbelde met het verzoek om vanochtend samen een kop koffie te gaan drinken. Maaskant was vanmiddag zelf overigens afwezig. Hans Nijland en Robert Maaskant hebben vanmorgen vanaf 8 uur gedurende ca. een uur met elkaar gesproken.

 

Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat beide partijen twijfelden over voortzetting van de samenwerking na dit seizoen. Nijland wilde niet ingaan op de motieven van Robert Maaskant, hij vindt dat de trainer van FC Groningen dit zelf moet doen. Wel wilde Hans Nijland kwijt dat de reactie van het publiek, afgelopen vrijdag rond de thuiswedstrijd tegen NAC Breda, geen rol heeft gespeeld, al heeft dit de trainer, die vrijdagavond erg emotioneel was, wel geraakt. Nijland vertelde dat er ook bij FC Groningen twijfels waren. Net als tijdens de winterstop waren er naar het idee van de clubleiding van de Trots van het Noorden te weinig 'euforiemomenten'.


Kwakman, Kieftenbeld en Burnet waren vrijdag tegen NAC Breda niet 100% fit

Rond de persbijeenkomst van vanmiddag werd duidelijk dat Kees Kwakman, Maikel Kieftenbeld en Lorenzo Burnet de drie spelers waren die afgelopen vrijdagochtend niet geheel okselfris aan de wedstrijd waren begonnen. Dit verklaart het warmlopen van Nick Bakker en Johan Kappelhof in de rust, en het late wisselen, althans in de ogen van Robert Maaskant. Echter - juist met deze feiten in het achterhoofd hadden we een aanvallende wissel van een controleur, in dit geval Maikel Kieftenbeld, voor een aanvallend ingestelde speler verwacht.

Na dit gesprek heeft Hans Nijland ruggespraak gehouden met manager technische zaken Henk Veldmate, die op dat moment onderweg was naar een bijeenkomst in Zeist. Veldmate is overigens enige tijd ziek geweest maar zal morgen weer op kantoor verschijnen. Er volgde later vanochtend nog een tweede gesprek met Henk Veldmate. Na het eerste gesprek tussen Nijland en Veldmate moest Kees Kwakman de spelers bij elkaar roepen, waarna Robert Maaskant hen informeerde over het feit dat hij een gesprek had gehad met Hans Nijland. Omdat het besluit om na dit seizoen uit elkaar te gaan toen nog niet officieel was genomen kon Maaskant zich in dat eerste gesprek slechts in cryptische bewoordingen uitdrukken. Tijdens de training voelden de spelers echter wel aan 'hoe laat het was', aldus de aanvoerder van FC Groningen. Na de training heeft Robert Maaskant de spelers verteld dat hij en FC Groningen besloten hebben om zijn contract niet te verlengen; Hans Nijland was inmiddels op het trainingsveld in Haren aanwezig om nadere uitleg te verschaffen.

 

Robert Maaskant heeft vervolgens ook het personeel van FC Groningen toegesproken; na afloop was er applaus. Maaskant, die tijdens die bijeenkomst vertelde dat hij bij elke club 'op de schouders is weggegaan' en dat ook hier wil, heeft aangegeven zijn periode bij FC Groningen goed te willen afsluiten. Morgen wordt er getraind en woensdag heeft de selectie vrijaf, maar vanaf donderdag wil Maaskant dat de focus helemaal op het thuisduel van komende zondag tegen FC Twente komt te liggen. 

 

Hans Nijland vertelde dat hij het niet had zien aankomen dat Robert Maaskant aan het twijfelen was geslagen, maar na het telefoontje van gisteravond vermoedde hij dit wel. Kees Kwakman vertelde dat ook de spelers dit niet hadden verwacht. Volgens de aanvoerder heb je spelers die blij zijn met het a.s. vertrek van de trainer, sommigen maakt het niks uit en sommige spelers vinden het jammer, "zoals ik", aldus Kees Kwakman. "Maar dat is logisch. Ik heb al heel lang met Robert Maaskant samengewerkt. Ik ben aanvoerder en ik speel alles, dan vind je iemand een goede trainer." Kwakman sloot af met te zeggen dat je het er met elkaar als spelers even over hebt, maar dan overgaat op de waan van de dag.

 

Hans Nijland benadrukte dat het gesprek vanmorgen met Robert Maaskant een plezierig gesprek was, en dat Maaskant er erg goed inzit. Beide partijen gaan na dit seizoen in harmonie uit elkaar; tot dat moment wil Maaskant gedreven blijven trainen en er alles aan doen om de doelstelling van dit seizoen te realiseren.

 

Het was oorspronkelijk de bedoeling om na de thuiswedstrijd tegen FC Twente duidelijkheid te verschaffen, dat is nu een week eerder gebeurd, aldus Hans Nijland. Het besluit dat het beter is om na dit seizoen uit elkaar te gaan is een gezamenlijk besluit geweest van club en trainer, zo benadrukte Hans Nijland.

 

Robert Maaskant erkent dat hij verantwoordelijk is voor het feit dat er te weinig euforiemomenten zijn en te weinig punten zijn behaald. Maaskant heeft het kussen goed opgeschud, aldus de algemeen directeur, en er heerst een prettige sfeer bij de club, zo lijkt Hans Nijland alles toch iets rooskleuriger voor te stellen dat het is. Zo gaf Nijland desgevraagd aan dat er pittige gesprekken tussen trainers en scouts hebben plaatsgevonden. "Maar die discussies blijven we houden. Pappen en nathouden - dat doen we hier niet", zo sprak Hans Nijland strijdvaardig. Nijland wilde het feit dat diverse aankopen tot nu toe niet hebben gebracht wat er door de club van hen werd verwacht niet zomaar in de schoenen van de verantwoordelijkie man van de scoutingsafdeling - Henk Veldmate - schuiven. Dit moet per speler geanalyseerd worden. Zo noemde Hans Nijland als voorbeeld Filip Kostic. De Serviër is in april vastgelegd, en heeft toen de opdracht meegekregen de maanden daarna Engels te gaan leren. Bij aanvang van de voorbereiding op het huidige seizoen bleek echter dat er met Kostic niet gecommuniceerd kon worden. Daar kun je moeilijk Henk Veldmate de schuld van geven, aldus Hans Nijland.

 

Opvolging Robert Maaskant

Hans Nijland wilde niet ingaan op de vraag of Art Langeler wellicht een geschikte opvolger van Robert Maaskant zou zijn. Er is nog met geen enkele kandidaat gesproken, aldus de algemeen directeur.

 

Kees Kwakman en Hans Nijland spreken de verzamelde pers toe

 

Kees Kwakman in gesprek met Wouter Pauwels

van FCG Radio

 

Frederick Stokker (RTV Noord) en Hans Nijland

 

Ook OOG Radio en TV interviewde Hans Nijland

 

En ondertussen wordt de grasmat geprepareerd -

zondag wordt er gewoon weer gevoetbald

 

Reportage OOG rond FC Groningen - NAC en het a.s. vertrek van Robert Maaskant:

 

 

Reportage RTV Noord:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.