Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

161 gasten online

FC Groningen en Gibril Sankoh binnenkort in gesprek over contractverlenging

FC Groningen schuift binnenkort met de zaakwaarnemer van Gibril Sankoh om tafel om te praten over verlenging van het aan het einde van dit seizoen aflopende contract van de centrale verdediger uit Sierra Leone, aldus RTV Noord. Of er naast de FC nog andere kapers op de kust zijn die geïnteresseerd zijn in Gibrils diensten is ons niet bekend, maar het moment - één week vóór het sluiten van de transfer window - is opmerkelijk. Sankoh, geboren in Freetown op 15 mei 1983, debuteerde op 23 januari 2005 voor de FC en droeg tot nu toe 166 maal het shirt van de Trots van het Noorden. De 26-jarige exoot behoort daarmee tot de routiniers van de FC.

 

In al die 166 wedstrijden, waarvan 154 basisplaatsen, wist Sankoh welgeteld één maal het net te vinden (afgezien van zijn jammerlijke eigen doelpunt uit bij ADO Den Haag op 3 oktopber van het vorige jaar), maar dit doelpunt staat allemaal nog op ons netvlies gegrift. Het was een fantastisch afstandsschot in de op 10 mei 2007 met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Het betrof een play off-wedstrijd. Drie dagen later werd de uitwedstrijd in Rotterdam met 1-1 afgesloten waarna in de afsluitende dubbel met FC Utrecht Europees voetbal werd binnengesleept.

 

Sankohs kaartenoogst is indrukwekkender: tot nu ging hij met 31 gele kaarten en twee rode kaarten aan de haal. Ook nu staat hij alweer op scherp. In het verleden koppelde hij magistrale series wedstrijden aan diepe dalen, maar de laatste tijd oogt hij zeer solide en betrouwbaar en vormt met Andreas Granqvist een uitstekend centraal verdedigingskoppel.

 

Halverwege het seizoen 2004-2005 maakte Sankoh, die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, de overstap van Stormvogels Telstar, waarvoor hij 17 wedstrijden heeft gespeeld, naar FC Groningen. Hij staat bekend om zijn fenomenale lange trap, die in het verleden echter wel eens vaker "op de stropdas" geplaatst kon worden dan de laatste seizoenen. Hij is en blijft echter een vaste waarde centraal achterin en een Sankoh in vorm is maar moeilijk te vervangen. Recentelijk werd hij door Ron Jans uit de basis gezet nadat hij boos van de training was weggelopen toen hij had vernomen dat Jans hem voor de thuiswedstrijd tegen PSV van 30 augustus jl. wilde passeren. Ondrej Svejdik nam zijn plaats over en deed dat met verve. Na Svejdiks kruisbandletsel keerde Gibril echter terug in de basis. Het betrof de hierboven al genoemde wedstrijd in Den Haag, waarin Sankoh zijn rentree met een doldriest eigen doelpunt opluisterde...

 

Vandaag is overigens de AH Voetbalplaatjesactie begonnen, een jaarlijks spaarfestijn voor jong en oud. De oudere generatie was in een grijs verleden in de ban van de Panini-plaatjes, inmiddels hebben diverse supermarktketens deze gouden business overgenomen en er zelfs een online dimensie aan toegevoegd. Bij elke speler uit de eredivisie zijn enkele wetenswaardigehden opgetekend. Bij Gibril Sankoh staat het volgende verhaal:

 

Het verhaal van Sankoh is heel bijzonder. Hij werd geboren in het Afrikaanse Sierra Leone, een land waar oorlog is en veel problemen zijn. Toen Sankoh zeventien was, besloot hij te vluchten. Tijdens zijn vlucht kwam Sankoh in een bootje op zee terecht en dobberde maar liefst een maand lang rond zonder te weten waar hij uit zou komen. Uiteindelijk bereikte hij min of meer toevallig Nederland. Hier begon voor Sankoh een nieuw leven. Zijn voetbaltalent werd ontdekt en hij verdiende een contract bij FC Groningen. Tien jaar nadat hij letterlijk aanspoelde in ons land, behoort deze voetballer inmiddels zelfs tot de spelers die het langst spelen bij FC Groningen.

 

Interessant zou tenslotte nog zijn om te weten met wie de FC zich eigenlijk geconfronteerd gaat zien als het met het kamp Sankoh in gesprek gaat. Het klinkt zo gewoontjes, "de zaakwaarnemer van Sankoh". Feit is dat de zaken van Gibril Sankoh worden behartigd door Sport Entertainment Group, het grootste spelersmakelaarskantoor van Nederland dat is voortgekomen uit een fusie van Kees Ploegsma Management B.V. en MT&V Sports International. Laatstgenoemde groep bracht o.a. Sankoh in. Ten tijde van de fusie, in 2007, had het nieuwe megakantoor vijf FIFA-gelicentieerde makelaars en meer dan honderd spelers onder contract. Hans Nijland zal dus niet de eerste de beste beunhaas aan de overzijde van zijn bureau hebben zitten tijdens de op stapel staande onderhandelingen.

 

(foto: De Bal Is Niet Rond)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.