Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

510 gasten online

De weg naar Europees voetbal: alle scenario's op een rij

Met nog twee speeldagen voor de boeg heeft FC Groningen alles nog in eigen hand. Het kan op eigen kracht de play-offs binnenstomen; hiervoor zijn twee punten in de resterende twee duels voldoende. Aangezien op de 34e en laatste wedstrijddag de a.s. landskampioen uit Amsterdam op bezoek komt lijkt het raadzaam komende zondag bij VVV-Venlo kwalificatie voor de play-offs veilig te stellen door in De Koel een overwinning te boeken.

 

Het is echter mogelijk dat FC Groningen uit de komende twee wedstrijden slechts één punt behaalt, of beide malen kopje onder gaat. In dat geval liggen er vijf concurrenten op de loer, te weten Heracles Almelo, ADO Den Haag, N.E.C., AZ en PEC Zwolle, die allen nog achtste kunnen worden (in theorie zelfs nog zevende). De voorsprong van FC Groningen op Heracles Almelo, ADO Den Haag en N.E.C. bedraagt vijf punten; FC Groningen heeft zelfs zes punten meer vergaard dan AZ en PEC Zwolle.

 

Kortom - mocht FC Groningen zondag gelijk spelen in Venlo, dan kan er een streep door de namen van AZ en PEC Zwolle; Heracles Almelo, ADO Den Haag en N.E.C. kunnen dan alsnog een gooi doen naar plek acht. Deze clubs dienen hun wedstrijden dan echter wel te winnen. Wie van de vijf clubs Heracles Almelo, ADO Den Haag, N.E.C., AZ en PEC Zwolle komende zondag punten verspeelt is onmiddellijk gezien voor de play-offs.

 

De restprogramma's van onze concurrenten en alle relevante wetenswaardigheden en data op een rij.

Heracles Almelo: FC Twente-thuis; FC Utrecht-uit 

ADO Den Haag: Feyenoord-thuis; PEC Zwolle-uit

N.E.C.: PSV-uit; RKC Waalwijk-thuis

AZ: PEC Zwolle-thuis; Willem II-uit

PEC Zwolle: AZ-uit; ADO Den Haag-thuis

 

Play-offs

In de play-offs zullen in de eerste ronde (halve finale) de nummers vijf en acht tegen elkaar uitkomen alsmede zes tegen zeven. Beide confrontaties worden via twee onderlinge ontmoetingen uitgevochten; de nummers vijf en zes spelen eerst uit. De beide winnaars van de halve finales treffen elkaar in de finale die ook weer over twee wedstrijden gaat. De ploeg die na 34 wedstrijden het hoogst is geëindigd speelt eerst uit.

 

Op dit moment staat FC Twente vijfde, met één punt voorsprong op FC Utrecht. Nummer zeven is sc Heerenveen, dat evenveel punten bezit als FC Groningen, maar een beter doelsaldo (-10 versus -15). De restprogramma's van deze drie clubs:

 

FC Twente: Heracles Almelo-uit; PSV-thuis

FC Utrecht: sc Heerenveen-uit; Heracles Almelo-thuis

sc Heerenveen: FC Utrecht-thuis; Roda JC-uit

 

Afhankelijkheid van PSV

De winnaar van de play-offs zal komend seizoen in de derde voorronde van de Europa League instromen. Echter: indien PSV uiteindelijk derde of vierde wordt en op 9 mei 2013 (drie dagen vóór de 34e en laatste wedstrijdronde) de bekerfinale wint van AZ, dan schuift het tweede voorronde Europa League-ticket dat PSV in de competitie heeft bemachtigd door naar de verliezend finalist van de play-offs. In dit geval worden in de play-offs twee Europese tickets verdiend. De winnaar van de play-offs stroomt in de derde voorronde van de Europa League in; de verliezend finalist in de tweede voorronde.

 

Het is voor FC Groningen dus gunstig indien PSV naast de tweede plaats grijpt, al betekent dit ook dat de bonus van € 500.000 (Matavz-transfer) nu aan FC Groningen voorbij gaat. Echter: zolang Tim Matavz bij PSV onder contract staat ontvangt FC Groningen € 500.000 bij de eerste keer dat PSV de groepsfase CL haalt, en € 250.000 extra indien dit een tweede maal lukt. Het gaat dus niet om kwalificatie voor de CL, maar om plaatsing voor de groepsfase.

 

Restprogramma PSV, Feyenoord en Vitesse (bezit twee punten minder dan PSV en Feyenoord), de drie clubs die nog tweede kunnen worden:

 

PSV: N.E.C.-thuis; FC Twente-uit

Feyenoord: ADO Den Haag-uit; NAC Breda-thuis

Vitesse: RKC Waalwijk-uit; VVV Venlo-thuis

 


Fiorentina - FC Groningen, 4 oktober 2007 -

wanneer kunnen supporters van FC Groningen Europa weer in?


Bijzondere situatie: AZ wint de beker en wordt 7e of 8e --> nr. 9 naar play-offs

Aan de play-offs om Europees voetbal doet alleen in de volgende situatie de nummer 9 in de eindstand na 34 wedstrijden mee: bij winst in de KNVB-bekerfinale door een club die in de eindstand na 34 wedstrijden vijfde, zesde, zevende of achtste is geworden; op welke positie de verliezend finalist is geëindigd doet er in dat geval niet toe.

 

Na de 32e speelronde is duidelijk geworden dat PSV geen vijfde meer kan worden. AZ kan echter nog wel zevende of achtste worden. De Alkmaarders dienen dan hun beide resterende wedstrijden te winnen, terwijl FC Groningen (of sc Heerenveen), Heracles Almelo, ADO Den Haag en N.E.C. hun beide laatste wedstrijden dienen te verliezen. Als AZ zevende of achtste wordt en de KNVB-bekerfinale wint, dan zal de nummer 9 in de eindstand na 34 wedstrijden meedoen aan de play-offs.

 

Alle relevante data:

 

33e speelronde Eredivisie: zondag 5 mei 2013 (alle wedstrijden beginnen om 12:30 uur)

KNVB-bekerfinale: PSV-AZ, donderdag 9 mei 2013

34e speelronde Eredivisie: zondag 12 mei 2013 (alle wedstrijden beginnen om 14:30 uur)

halve finales play-offs: 16 en 19 mei 2013

finales play-offs: 23 en 26 mei 2013

tweede voorronde Europa League: 18 en 25 juli 2013

derde voorronde Europa League: 1 en 8 augustus 2013

start competitie 2013-2014: 2 augustus 2013

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.