Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

360 gasten online

FC Groningen presenteert Giliano Wijnaldum en Eric Botteghin

FC Groningen heeft vanmiddag tijdens een druk bezochte persconferentie Giliano Wijnaldum en Eric Botteghin gepresenteerd. Het was de bedoeling dat ook de eerder al vastgelegde, maar nog niet officieel voorgestelde Nick van der Velden zou aanschuiven, maar de middenvelder was aanwezig bij de bruiloft van één van zijn beste vrienden. Giliano Wijnaldum, die op zijn eigen verzoek rugnummer 25 gaat dragen, komt transfervrij over van AZ en is voor twee seizoenen vastgelegd. Hij kan als linksback opereren maar ook als linker centrale verdediger; zijn voorkeur gaat uit naar de positie van linksback.

 

Eric Botteghin, die rugnummer 3 gaat dragen, kon voor € 650.000 van NAC Breda worden overgenomen en tekende voor drie seizoenen. Hij kan op beide centrale posities achterin spelen.

 

Beide nieuwe spelers benadrukten op hun gevoel afgegaan te zijn; goede gesprekken met Erwin van de Looi en Dick Lukkien en de ambitie van de club (Europees voetbal behalen) gaven de doorslag. Volgens Botteghin is dit hét verschil tussen FC Groningen en NAC Breda: FC Groningen heeft een duidelijke visie met Europees voetbal als doel; NAC niet. Beide clubs zijn volgens hem grote clubs met geweldige supporters.

 

Met Wijnaldum is het donderdagochtend rondgekomen; met Botteghin donderdagmiddag, aldus Henk Veldmate.

 

Opvallend:

FC Groningen gaf bij het contracteren van Nick van der Velden op de clubsite aan: "Als eerste van minimaal vijf aanwinsten van buitenaf werd Nick van der Velden op de eerste training van zijn nieuwe club FC Groningen gepresenteerd." Twee versterkingen later is het echter goed mogelijk dat er alleen nog een middenvelder bij zal komen, en wellicht William Ekong. Wij vinden het terugkomen op de eerdere uitspraak niet erg (beter kwaliteit dan kwantiteit, kijk naar vorig seizoen - van de toen gecontracteerde spelers is Van Moorsel verhuurd, was Zeefuik in opspraak en mag Schet ook alweer weg), maar wel opvallend.

Eric Botteghin stond nog tot medio 2014 in Breda onder contract en had een gelimiteerde afkoopsom van € 750.000 in zijn contract laten opnemen. Hans Nijland: "Maar dat betekent niet dat je dat ook meteen moet bieden natuurlijk."

  

Nijland gaf bovendien aan met de transfers premier Rutte op zijn wenken te bedienen aangezien FC Groningen met de investeringen de economie immers op gang probeert te helpen.

 

In de contracten van beide nieuwe aanwinsten is geen eenzijdig door FC Groningen te lichten optie opgenomen.

 

Henk Veldmate gaf aan dat het verdedigende deel van de selectie nu 'staat'; er zal pas getracht worden nog een nieuwe verdediger aan te trekken als één van de al onder contract staande verdedigers de club verlaat. Te denken valt aan Emil Johansson of Jonas Ivens, die op de befaamde 'vertreklijstje' staan. Ivens heeft overigens te kennen gegeven te willen blijven, aldus Veldmate.

 

Overigens zal proefspeler William Ekong morgen meespelen in het oefenduel van FC Groningen tegen RWE Eemsmond, waarna de FC de stand van zaken zal evalueren. Overwogen wordt om hem nog een week aan het werk te zien. Hij zal dus wellicht ook komende week op het trainingsveld in Haren te bewonderen zijn. In de eerste dagen van deze week droeg hij rugnummer 25, maar dat is nu aan Wijnaldum vergeven. Vandaag droeg hij rugnummer 4, het nog vacante nummer van een centrale verdediger.

 

Ook SC Heerenveen was in Eric Botteghin geïnteresseerd. Botteghin koos mede voor FC Groningen omdat hij het gevoel dat dat de FC hem heel graag wilde. Hij speelde als jeugdspeler van het Braziliaanse Internacional Porte Alegre als 18-jarige mee aan het Eurovoetbaltoernooi in 2006 en speelde de eerste wedstrijd in de Euroborg; hij zei toen het gevoel te hebben gehad dat het 'amazing' zou zijn om in Groningen te komen voetballen. Eric zei dat het wel even geduurd heeft, maar: "It's happening now!"

 

Henk Veldmate roemde in zijn beschrijving van de beide voetballers de prima winnaarsmenatliteit die beiden kenmerkt. Volgens de technisch manager is Giliano Wijnaldum zowel verdedigend als aanvallend goed. Hij is fysiek sterk, ziet wat er moet gebeuren en aangezien hij als linksbuiten is opgeleid heeft hij ook een goede voorzet in huis. Veldmate vindt Eric Botteghin een echte verdediger, met de nodige ervaring. FC Groningen had hem al heel lang in het vizier. Hij kan als rechter en linker CV spelen, is kopsterk, fysiek sterk en heeft een prima duelkracht.

 

De volgende stap is het contracteren van een middenvelder. Zodra dit een feit is zal gekeken worden hoe de selectie er voor staat en of er nog een extra middenvelder nodig is. Dit zal afhangen van de kwaliteiten van de nog vast te leggen middenvelder.

 

 

 

 

Wij hopen dat de definitieve shirts er beter zullen uitzien. Op bovenstaande 'misdrukken' zijn de groene banen te lang, waardoor de namen maar 'halfbakken' zichtbaar zijn. Vergelijk de editie 2013 maar eens met die van 2012:

 

 

Reportage RTV Noord:

 

 

Interviews RTV Noord met Giliano Wijnaldum, Eric Botteghin en Erwin van de Looi (rechts)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.