Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

112 gasten online

David Texeira: "Scoren is niet mijn handelsmerk"

David Texeira komt deze week uitgebreid aan het woord in de papieren editie van Voetbal International. In een vraaggesprek met Stef de Bont laat de Uruguayaan, wiens contract eind dit seizoen afloopt (FC Groningen bezit een optie om de verbintenis met twee seizoenen te verlengen), een aantal opvallende uitspraken optekenen. De van origine centrale verdediger (!), die later op het middenveld acteerde waarna hij besloot als aanvaller verder te gaan, werd op 31 augustus 2011 gehaald als opvolger van Tim Matavz. Velen zagen in hem de nieuwe topscorer van de club. Texeira: "Maar dat ben ik helemaal niet. Eigenlijk is het heel simpel: ik ben geen doelpuntenmachine. Scoren is niet mijn handelsmerk."

Hij draagt weliswaar rugnummer negen, maar: "Ik ben geen topscorer, niet de nummer negen zoals jullie die in Nederland kennen. Hoe ik mezelf omschrijf? Meer als een negenenhalf. In Uruguay was ik gewend om 4-4-2 te spelen. In de punt stond dan een wat grotere, sterke spits. Ik mocht er omheen zwerven. Als het moest haalde ik de ballen op eigen helft op. Ik had toch genoeg energie. Natuurlijk maakte ik mijn goals, maar ik moest het vooral hebben van mijn loopvermogen, energie en passing.

 

FC Groningen legde € 1,45 miljoen voor hem op tafel om hem bij het Uruguayaanse Defensor Sporting los te weken, maar FC Groningen is nu al twee seizoenen bezig om van hem een ander type spits te maken. (Wellicht hebben scouts en technisch manager Henk Veldmate zich verkeken op het vermogen van David Texeira om zich aan te passen opdat hij kan voldoen aan de door de technische staf van FC Groningen gewenste vereisten - red.) Texeira: "Ik werd in Uruguay de minst vooruitgeschoven spits in een 4-4-2- systeem. Want ik wilde wel de bal aan mijn voet voelen. Wij Uruguayanen zijn verliefd op de bal. Met de bal aan de voet over het veld rennen, een voorzet geven en dan proberen hem zelf in te koppen. Hier in Groningen proberen ze me dat al twee jaar af te leren. Ik moet diep wegblijven, ruimte creëren voor middenvelders. In het begin vrat ik mezelf helemaal op. Dan kreeg je 15 minuten lang geen bruikbare bal. Als de bal dan eindelijk voorin was, wilde ik iets forceren. Het resultaat was dan vaak balverlies. Inmiddels gaat het steeds beter, al gaat het soms tegen mijn natuur in. Zeker toen ik vorig jaar als invaller het verschil moest maken."

 

David Texeira over zijn toekomst

Texeira blijft strijdbaar. "Mijn contract loopt volgend jaar af en dus zijn de komende zes maanden cruciaal. Ik moet nu laten zien dat ik goed genoeg ben voor FC Groningen en de Eredivisie. Dat levert geen druk op. Ik geloof in mezelf. Ik moet hard werken en er alles aan doen, zodat de trainer niet om me heen kan. Ik ga het hem lastig maken. Hoeveel doelpunten ik uiteindelijk ga maken? Ik heb doelen in mijn hoofd, maar die hou ik voor mezelf. Ik  moet meer scoren dan vorig jaar, maar dan moet ik wel op het veld staan."

 

Henk Veldmate over David Texeira en Género Zeefuik

Ondanks de wat ons betreft door hem gemaakte inschattingsfout in de aanpassingsvaardigheden van Texeira blijft Henk Veldmate positief over David Texeira en Género Zeefuik: "We hebben vertrouwen in deze twee jongens. Ze staan onder contract en als geen van beide spelers vertrekt, vechten ze om een plek in de spits. Género heeft vorig jaar het vertrouwen van Robert Maaskant gekregen, maar viel vanwege andere problemen terug. David moest het overnemen, maar was op dat moment een spits zonder zelfvertrouwen. Geen ideale situatie, dat moet dit jaar anders. Toch kunnen beide spelers beter."

 

Veldmate verdedigt de komst van David Texeira als volgt: "David is gepresenteerd als de opvolger van Tim Matavz, maar we hebben nooit beweerd dat hij net zo'n goalgetter zou zijn. Het is een energieke spits, iemand die het elftal beter kan laten spelen. Ook Género Zeefuik is geen absolute topscorer, al kan hij wel meer goals maken. FC Groningen heeft een rijke traditie als het om spitsen gaat, maar wij wisten dat deze twee jongens andere kwaliteiten hadden. Het zijn spitsen die andere jongens kunnen laten scoren. Bovendien gaat het niet alleen om goals, maar ook om het creëren van kansen. Daar valt dit jaar winst te behalen."

 

Henk Veldmate in 2011 over David Texeira

Henk Veldmate omschreef David Texeira bij zijn presentatie op 31 augustus 2011 op de clubsite als volgt: "Hij is een fysiek sterke speler, hij is kopsterk en hij beschikt over een functionele techniek. Dit betekent dat je van hem geen speciale trucs mag verwachten, maar dat hij zijn techniek gebruikt om efficiënte dingen in de spitspositie te doen. Als diepe spits is hij iemand, die altijd in beweging is. Die met de rug naar de goal prima als aanspeelpunt kan fungeren en met beide benen kan kaatsen. Maar hij heeft ook voldoende snelheid en beweeglijkheid om met het gezicht naar de goal te spelen. Hij heeft scorend vermogen, maar bovenal een fantastische wedstrijdmentaliteit. Onze scout Grads Fühler heeft hem omschreven als een krijger met een leeuwenhart."

 

Eerlijk is eerlijk - de aldaar geformuleerde positieve eigenschappen aangaande zijn techniek hebben we in Groningen amper teruggezien. Zijn scorend vermogen blijkt bovendien niet uit de statistieken. In de 61 officiële wedstrijden die hij tot nu toe voor FC Groningen speelde (42 basisplaatsen) wist hij het net 14 maal te vinden, aldus FCG Stats. Wél heeft Texeira vanaf het begin bewezen dat op zijn instelling en inzet niets is aan te merken. Verder vragen we ons af welke diepe spits afgelopen seizoen in het door FC Groningen gespeelde verdedigende systeem wél uit de voeten zou zijn gekomen. De centrumspits, of het nu Zeefuik of Texeira was, stond bij de Trots van het Noorden afgelopen jaar op een eiland en kreeg weinig tot geen bruikbare ballen.

 

Roep om versterking aanval FC Groningen

Erwin van de Looi had eerder aangegeven graag in elke linie een versterking te begroeten. Henk Veldmate geeft deze week elders in Voetbal International echter aan dat er na het contracteren van Adorjan, Ekong en Chery niet veel meer verwacht hoeft te worden: "Veel meer is er niet mogelijk. Bovendien is het geld op. En we hebben nog een paar spelers die mogen vertrekken, maar nog altijd in Groningen trainen. Er zal daar eerst wat moeten gebeuren."

 

Geruchten belangstelling FC Groningen voor Reza Ghoochannejhad

Gisteren dook opeens de naam van Reza Ghoochannejhad op. De 25-jarige aanvaller van Standard Luik heeft in België geen basisplaats en zou (tijdelijk) naar Nederland willen vertrekken; Heracles en FC Groningen zouden zijn situatie volgen.

 

Wij komen op het bericht later vandaag in een separaat artikel terug.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.