Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

249 gasten online

Toeschouwersaantallen Eredivisie lopen terug; daling bij FC Groningen 8,6%

In Voetbal International wordt vandaag in de papieren editie met cijfers gestaafd wat iedereen die de Eredivisie volgt al vermoedde: de toeschouwersaantallen lopen over de hele linie terug. Na vier thuiswedstrijden staat FC Groningen op een gemiddelde van 19.290 toeschouwers, een daling van 8,6% ten opzichte van het vorige seizoen, toen gemiddeld 21.109 fans de tribunes van de Groene Hel beklommen.

 

Van de 16 Eredivisieclubs die ook vorig seizoen op het hoogste niveau acteerden (Go Ahead Eagles en SC Cambuur blijven buiten beschouwing) vertonen 14 clubs een daling van de toeschouwersaantallen. Alleen bij ajax en PEC Zwolle stijgen de toeschouwersaantallen, en wel met 0,4% resp. 3,8%.

Met een daling van 8,6% staat FC Groningen op een vierde plaats. De twijfelachtige top drie wordt gevormd door FC Utrecht, Vitesse en N.E.C., die dit seizoen tot nu toe resp. 17,1%, 16,1% en 15,6% (veel) minder toeschouwers begroetten. 

 

Met een gemiddelde van 19.290 supporters staat FC Groningen op een zesde plaats, een positie die ook al over het gehele seizoen 2012-2013 werd ingenomen. Gemiddeld meer toeschouwers kwamen er bij ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en sc Heerenveen. Dit heeft alles met de grootte van de stadions van deze vijf clubs te maken. Opvallend: de bezettingsgraad in de Euroborg is dit seizoen tot nu toe 85,4% en daarmee hoger dan die van De Kuip (84,4%). Ook vorig seizoen had de Euroborg een hogere bezettingsgraad dan het bolwerk van Feyenoord (93,5% versus 88,8%). Supporters van FC Groningen bewijzen derhalve trouwere fans dan die uit Rotterdam te zijn, de heersende, omgekeerde opinie ten spijt.

 

Volgens Wilco van Schaik, algemeen directeur van FC Utrecht, de club met de grootste kaalslag onder de aanhang (ten opzichte van drie seizoenen geleden gemiddeld ruim 6.000 fans minder per thuisduel, en ten opzichte van vorig seizoen bijna 3.000 minder), is er maar één oorzaak van de daling van de toeschouwersaantallen: de economische crisis. Alle andere mogelijke oorzaken, zoals de invloed van de live-uitzendingen van FOX, hebben volgens Van Schaik slechts een marginale invloed. "Niet iedere vader met twee zonen kan het nog opbrengen steeds drie kaartjes, een patatje en een zakje chips te kopen. Ze kiezen dus meer hun wedstrijden uit."

 

De doelstelling van FC Groningen voor dit seizoen beperkt zich tot het bieden van meer spektakel. Van Schaik onderschrijft het belang hiervan: "Het is goed dat we kritisch kijken naar het niveau, maar supporters beleven dat toch anders. Die willen vooral vermaakt worden. Na de spectaculaire 3-3 tegen Roda JC hebben wij juist enorm veel positieve reacties gehad."

 

Over vermaak gesproken: Bosnië-Herzegovina plaatste zich gisteravond voor het eerst in de geschiedenis voor het WK. De reacties waren vrij enthousiast, zoals uit onderstaand filmpje blijkt. Gaan supporters van FC Groningen zondag net zo uit hun dak als van PSV gehakt wordt gemaakt?

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.