Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

133 gasten online

Transfer Tjaronn Chery van ADO naar FC Groningen inzet van kort geding

Stand van zaken woensdag 13 november 2013:

Op 9 december 2013 dient er in Zeist een kort geding, dat FC Emmen tegen ADO Den Haag heeft aangespannen, zo bericht Voetbal International vandaag in de papieren editie. Inzet van het kort geding is de transfer van Tjaronn Chery van ADO Den Haag naar FC Groningen, afgelopen zomer. Chery werd op 23 juli jl. door FC Groningen gepresenteerd; hij werd door de Trots van het Noorden op huurbasis overgenomen met een verplichte optie tot koop. De totale kosten voor FC Groningen waren € 800.000; dit is de som van de dit seizoen verschuldigde huursom en de kosten verbonden aan het na dit seizoen definitief overnemen van Chery.

 

UPDATE donderdag 10 december 2013:

ADO Den Haag ontvangt forse vergoeding bij verkoop Tjaronn Chery aan Reading

 

Gisteravond diende de arbitragezaak die FC Emmen tegen ADO Den Haag heeft aangespannen. De volgende opmerkelijke zaken kwamen aan het licht (bron: AD.nl):

  • Reading, de huidige nummer zes van de Engelse Championship, meldde zich via een tussenpersoon bij ADO toen Chery afgelopen zomer al onderweg was naar FC Groningen, maar concreet werd het aanbod van de Engelsen toen niet.
  • Als FC Groningen Tjaronn Chery komende transfer window (januari 2014) aan het Engelse Reading verkoopt, dan ontvangt ADO Den Haag maar liefst 50% van de transfersom.
  • ADO Den Haag ontvangt 15% van de transfersom bij verkoop van Chery aan een andere club dan Reading.
  • FC Groningen huurt Tjaronn Chery dit seizoen voor € 400.000 van ADO Den Haag; komende zomer neemt het Chery over voor nog eens € 400.000.

Op woensdag 13 november 2013 schreven we al het volgende:

 

FC Emmen, dat medio 2011 bij de verkoop van Chery aan ADO Den Haag een doorverkooppercentage van 20% bedong, denkt door deze schimmige constructie geld te zijn misgelopen. Wim Beekman, algemeen directeur van FC Emmen tegenover VI: "Wij denken recht te hebben op een hoger geldbedrag dan ADO ons heeft voorgesteld. Het gaat om veel geld, zo'n zes tot zeven procent van onze begroting. Bovendien moeten we paal en perk stellen aan dergelijke constructies.

 

VI schrijft dat de keuze om Chery te verhuren en niet direct te verkopen vanuit de kant van FC Groningen kwam, omdat FC Groningen afgelopen zomer niet in staat geweest zou zijn om het totale transferbedrag te voldoen. Deze uitleg lijkt ons stug. Ten eerste worden transferbetalingen in de regel in termijnen voldaan, en hiertoe mag FC Groningen in staat worden geacht, en ten tweede verklaarde Hans Nijland tijdens de persconferentie waarin Tjaronn Chery werd gepresenteerd dat het vanaf het begin een harde eis van ADO was om Chery middels een huurconstructie met verplichte optie tot koop naar FC Groningen over te laten gaan; voor verdere details hierover verwees hij de aanwezigen naar ADO.

 

Op 23 juli 2013 schreven wij in dit artikel al: "Eén en ander kan te maken hebben met het feit dat ADO Den Haag in de 'belabberdste' KNVB-categorie 1 zit, waardoor niet zomaar alle inkomende transfergelden herbelegd mogen worden. Een andere mogelijkheid is dat op deze manier aan FC Emmen, dat in 2011 bij de transfer van Chery aan ADO een hoog doorverkooppercentage heeft bedongen, een lagere afdracht hoeft plaats te vinden."

 

De uitkomst van het kort geding raakt FC Groningen verder niet. FC Groningen zal in alle gevallen € 800.000 verschuldigd zijn. Als FC Emmen in het gelijk wordt gesteld, dan zal ADO een hogere vergoeding aan de Drentse club dienen over te maken.

 

Ook de overgang van Lex Immers van ADO Den Haag naar Feyenoord, medio 2012, was vorige maand onderwerp van gesprek vanwege een huur-/koopconstructie. ADO-fansite Club achter de duinen schreef op 23 oktober jl.:

 

"De KNVB gaat de transfer van Lex Immers van ADO Den Haag naar Feyenoord kritisch onder de loep nemen. Dat de speler nog steeds door de Rotterdammers wordt gehuurd van ADO heeft hier en daar de wenkbrauwen doen fronsen. De Hagenaar is bezig aan zijn tweede seizoen bij Feyenoord. Hij heeft een 4-jarige contract getekend, maar later werd bekend dat er een huurconstructie aan vast zit tussen beide clubs. Zijn voormalige makelaars vinden de ingewikkelde betalingsconstructie die Feyenoord afsprak met ADO Den Haag discutabel en vaag, meldt VI. Ze missen nu transferinkomsten. Dat Immers als huurling inmiddels al tientallen wedstrijden heeft gespeeld voor de Stadionclub, zou ook bij de arbitragecommissie van de KNVB kritische vragen hebben opgeroepen. Feyenoord zegt dat Immers is gehuurd omdat er geen transferbudget was. De huursom van negen ton is uitgespreid over twee jaar. ADO krijgt bij doorverkoop een percentage van de transfersom."
 

Tjaronn Chery tekent op 23 juli 2013 voor FC Groningen

(foto: Wouter Pauwels)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.