Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

463 gasten online

FC Emmen winnaar van kort geding tegen ADO Den Haag inzake transfer Tjaronn Chery

Op 13 november jl. schreven wij in dit artikel dat er op 9 december 2013 in Zeist een door FC Emmen tegen ADO Den Haag aangespannen kort geding zou dienen. Inzet van het kort geding was de transfer van Tjaronn Chery van ADO Den Haag naar FC Groningen, afgelopen zomer. Chery werd op 23 juli jl. door FC Groningen gepresenteerd; hij werd door de Trots van het Noorden op huurbasis overgenomen met een verplichte optie tot koop. De totale kosten voor FC Groningen waren € 800.000; dit is de som van de dit seizoen verschuldigde huursom (€ 400.000) en de kosten verbonden aan het na dit seizoen definitief overnemen van Chery (eveneens € 400.000).

 

FC Emmen bedong medio 2011 bij de verkoop van Chery aan ADO Den Haag een doorverkooppercentage van 20%. FC Emmen was van mening dat deze 20% over het volledige transferbedrag van € 800.000 zou gelden en meende incl. rente recht te hebben op € 180.000; ADO was slechts bereid dit percentage op de tweede termijn van € 400.000 te leggen en wilde aan FC Emmen na aftrek van kosten slechts € 50.000 overmaken.

 

De arbitragecommissie van de KNVB heeft FC Emmen op nagenoeg alle punten van het kort geding in het gelijk gesteld, zo schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag in de ook in 2014 weer fors in prijs verhoogde papieren editie. FC Emmen kan € 180.000 aan doorverkoopvergoeding tegemoet zien.

Het DvhN schrijft: "De arbiters schrijven in het vonnis dat het voor hen voldoende aannemelijk is geworden dat Chery volledig in dienst is van FC Groningen, de transfer onherroepelijk is geworden, ADO geen verplichtingen meer heeft jegens Chery en dat de overgang door dat alles als een volwaardige transfer moet worden beschouwd. FC Emmen mag er volgens de commissie niet de dupe van worden dat is gekozen voor een bijzondere betaalconstructie tussen ADO Den Haag en FC Groningen."

 

Als ADO Den Haag kan bewijzen dat in 2011 is afgesproken dat het door ADO aan FC Emmen voor Chery betaalde transferbedag ad € 125.000 van het door FC Groningen betaalde transferbedrag van € 800.000 moet worden afgetrokken, dan zal het bedrag dat FC Emmen tegemoet kan zien ca. € 25.000 lager zijn.

 

ADO heeft altijd beweerd dat de wens om Tjaronn Chery medio 2013 middels een huur met verplichte optie tot koop richting FC Groningen te laten verkassen op initiatief van FC Groningen is doorgevoerd. FC Groningen beweerde juist het omgekeerde. De waarheid zal ergens in het midden hebben gelegen. ADO had er financieel belang bij om de aan FC Emmen verschuldigde doorverkoopvergoeding te drukken; we sluiten niet uit dat het FC Groningen in deze op slinkse wijze verkregen winst wilde laten meedelen door een lagere transfervergoeding van de FC te verlangen.

 

Wij zijn blij dat FC Emmen van deze schimmige koehandel niet de dupe is geworden, en denken meewarig terug aan de tijd van vroeger. Zaakwaarnemers bestonden nog niet, doorverkoopvergoedingen waren nog niet uitgevonden en een transfervergoeding hing met een voor iedereen verifieerbare formule slechts af van het salaris. Stilstand is achteruitgang, maar niet altijd.

 

Gerelateerd artikel:

 

13-11-2013 Transfer Tjaronn Chery van ADO naar FC Groningen inzet van kort geding

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.