Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

203 gasten online

Groot Groningen ventileert bij monde van David Texeira felle kritiek op technische beleid FC Groningen; Texeira ontkent interview

Het ontbreken van de naam van de auteur doet vermoeden dat we met Vincent Muskee te maken hebben, erkend schrijver van stokende en opruiende teksten als het om FC Groningen gaat; zijn stukken hebben veelal een hoog onder-de-gordel gehalte. Muskee is een tegenstander van het al jarenlang door FC Groningen gevoerde beleid, en de kritiek die vandaag in Groot Groningen geventileerd wordt sluit hier naadloos bij aan. Uit de mond van David Texeira worden in dit artikel pittige uitspraken opgetekend. Wij hebben met ons artikel daarover eventjes gewacht, omdat we in het kader van hoor en wederhoor eerst iets wilden checken.

 

En wat schetst onze verbazing - uit navraag (via onze A1-watcher Marcel Middelbos, die een goede band heeft met Texeira) bij David Texeira blijkt dat Uruguayaan ontkent het genoemde interview gegeven te hebben.

 

(Inmiddels ontkennen zowel Vincent Muskee als Dick Heuvelman de schrijver van het artikel te zijn geweest. Het zou volgens Muskee om Johan Kamphuis gaan, de journalist die Pieter Huistra daags vóór zijn ontslag bij FC Groningen sprak, zie dit interview.)

 

Aanvulling:

Inmiddels heeft Johan Kamphuis ons laten weten in Zuidhorn met David Texeira gesproken te hebben, toen de Uruguayaan aldaar een wedstrijd van VV Zuidhorn tegen ACV bijwoonde. Hij heeft de verkregen informatie vervolgens, na lang nadenken, met zijn redacteur gedeeld. De tekst is uiteindelijk onder verantwoordelijkheid van Vincent Muskee geschreven, maar niet door Johan Kamphuis, die aangeeft voor de plaatsing niet verantwoordelijk te zijn. Kamphuis geeft toe dat deze manier van doen voor Texeira niet leuk is en dat ook hij gemengde gevoelens heeft over de manier waarop het gegaan is. Volgens hem verdient de verpakking niet de schoonheidsprijs; volgens hem is het verhaal inhoudelijk wel juist. Wat ons betreft is er over het artikel nu voldoende gezegd. Het was al verdacht dat het artikel anoniem geplaatst was, in een blad dat bij andere artikelen wél de naam van de auteur vermeldt. Ieder z'n stijl...

Groot Groningen heeft David Texeira negen maanden geleden (en dus niet 'bij VV Zuidhorn, vlak voor zijn vertrek naar Dallas', zoals Groot Groningen schrijft) wel gevraagd of hij aan een interview wilde meewerken, maar hij heeft dit geweigerd omdat FC Groningen altijd eerst vooraf toestemming moet geven voor een interview, en deze toestemming was nog niet verleend. De Uruguayaan heeft nog wel een paar vragen beantwoord, 'off the record' en zeker niet in de strekking van het vandaag geplaatste artikel, en heeft daarna niets meer van het blad vernomen. Texeira is erg boos over deze gang van zaken, en spreekt er zelfs schande van. Wij denken dat het artikel voornamelijk de mening van de anonieme schrijver weergeeft. Een journalistiek verwerpelijke methode.

 

Let wel: met veel hetgeen vandaag door Groot Groningen wordt geschreven zijn wij het eens; wij hopen dat het blad op korte termijn een toelichting op het artikel kan geven waarom voor deze aanpak is gekozen. Waarom wordt het technische beleid niet op een 'eerlijke' manier aan de kaak gesteld, in plaats van door te doen voorkomen dat de kritiek door een inmiddels vertrokken speler is uitgesproken? 

 

Al veel vaker hebben we ons afgevraagd waarom er dure spelers uit den vreemde worden aangetrokken die zich in het systeem dat FC Groningen speelt nog nimmer hebben bewezen. Bij diverse inkomende transfers hebben wij het gevoel dat deze spelers niet optimaal benut worden.

 

David Texeira is hiervan bijna hét voorbeeld. De Uruguayaan had zich in zijn geboorteland uitsluitend in een systeem met twee diepe spitsen bewezen, waarvan hij er eentje was; in Groningen diende hij zich te ontwikkelen in een systeem waarin hij de enige centrumaanvaller was - en deze ontwikkeling bleek te hoog gegrepen. (Dat Texeira in Groningen bovendien opviel met een zeer slechte balcontrole, hetgeen zijn ontwikkeling als speler o.i. in de weg heeft gestaan - dit blijft in het artikel van Groot Groningen onbesproken.)

 

Marcel Middelbos stuurde ons zojuist nog het volgende:

 

Naar aanleiding van een artikel vandaag in ‘Groot Groningen’ heb ik vandaag gelijk contact gezocht met David Texeira. Hij ontkent in alle toonaarden een interview gegeven te hebben. Als hij dit al zou hebben willen doen, dan had hij dit graag bij ons willen doen. Maar dan de positieve punten benadrukt hebben. FC Groningen gaf hem tenslotte een kans in Europa.


Op de vraag of hij een interview gegeven had kwam het volgende antwoord:


"Negen maanden geleden was ik bij een wedstrijd van de zus van mijn vriendin. Eén of andere man kwam naar met toe en zei dat hij me wat wilde vragen voor één of andere krant. Toen zei ik NEE. Het spijt me, maar ik moet dit eerst aan FC Groningen vragen, dat is de policy van de club. Als de toestemming er is van de club, dan kunnen we dit interview doen. Daarna hebben we nog gewoon wat gekletst, en stelde hij wat vreemde, belachelijke vragen, maar dat was geen interview en er zou überhaupt niets gepubliceerd worden. Hij was boos dat ik geen interview wilde geven en nu praat ie shit in zijn krant."


Het is makkelijk schrijven namens iemand die ver in het buitenland zit. Deze ‘journalist’ vergeet echter dat David Texeira ook nog vrienden en meer in Nederland heeft wonen.
David is dankbaar voor de kansen die hij heeft gekregen van FC Groningen, vindt het jammer dat hij niet alles heeft kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij wenst FC Groningen het allerbeste toe en is er de persoon niet na, om achteraf na te trappen. Natuurlijk zijn er momenten geweest waarop hij ontevreden was. Maar is niet iedere speler die niet speelt ontevreden op dat moment? Hij is altijd blij geweest met de steun etc. wat hij kreeg van de fans. Waarom ‘Groot Groningen’ deze uitspraken vanuit zijn naam dacht te moeten publiceren is hem volledig onduidelijk en hij wenst zich dan ook met nadruk te distantiëren van dit artikel!


Ook ik persoonlijk kan niet begrijpen dat deze mensen zich journalist durven te noemen….! FC Groningen en David Texeira in een kwaad daglicht zetten…… over de rug van een buitenlandse voetballer…… erg gemakkelijk.


Met vriendelijke groet,

Marcel Middelbos

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek