Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

187 gasten online

Hans Nijland: "€ 200.000 voor FC Groningen bij handhaving Aston Villa en 50% basisplaatsen voor Leandro Bacuna"

Hans Nijland, de langstzittende algemeen directeur in het betaalde voetbal, komt vandaag uitgebreid aan het woord in de Groninger Gezinsbode. Wij gingen er tot nu toe vanuit dat FC Groningen een bonus van € 100.000 van Aston Villa zou ontvangen indien Leandro Bacuna de helft van de wedstrijden van zijn nieuwe club in de basis zou starten en Aston Villa niet zou degraderen.

 

Het blijkt nu echter te gaan om het dubbele. Nijland: "Voor Leandro Bacuna ontvangen we in elk geval twee ton aan bonussen als Aston Villa zich handhaaft en hij ten minste de helft van de wedstrijden in de basis heeft gespeeld. En daar ziet het wel naar uit."

 

Het is echter niet allemaal rozengeur en manenschijn dat Wim Masker met Nijland besprak. Zo zou het op Corpus den Hoorn te bouwen Topsportzorgcentrum nu alweer op de tocht staan omdat de financiering nog lang niet rond zou zijn (en met het weggestemd worden van de PvdA wellicht ook niet rond komt, red.) In plaats van nieuwbouw denkt Nijland aan verbouwing van het Corpushuys aan de Van Swietenlaan aan de rand van het sportpark, waar tot voor enkele jaren geleden de ALO gevestigd was. Hans Nijland: "Met een verbouwing is daar ook een topsportzorgcentrum te realiseren. Dat scheelt ettelijke miljoenen."

FC Groningen wil de komende jaren meer investeren in de jeugdopleiding, niet alleen omdat zelf spelers opleiden goedkoper is dan kopen, maar ook omdat supporters zich meer met zelf opgeleide spelers kunnen identificeren. Er moet een hoofd scouting voor de jeugdopleiding komen; "ook ontkomen wij er niet aan om de grootste talenten onder contract te nemen, anders zijn we ze straks voor een habbekrats kwijt.

 

FC Groningen moet bezuinigen, dat is zonneklaar. Uit het artikel maken we op dat een lagere uitkering van TV-gelden dreigt. Nijland: "Wanneer FC Utrecht dit seizoen boven ons eindigt, gaat die club ons in het totaalklassement over de laatste tien seizoenen voorbij. Dat scheelt ons ruim zes ton aan tv-inkomsten. En als Vitesse negen plaatsen boven ons eindigt, gaan we er in totaal zelfs 1,5 tot 2 miljoen euro op achteruit." Aangezien FC Groningen vergeleken met andere Eredivisieclubs relatief veel kwijt is aan stadionhuur wil Nijland in een gesprek met de eigenaar van het stadion de huur omlaag zien te krijgen. Ook hebben spelers en personeel te maken met een versobering van hun arbeidsvoorwaarden, niet alleen voor de periode vanaf eind 2013 tot nu, maar de bezuiniging komt de komende jaren terug.

 

In het gesprek tussen Masker en Nijland wordt zelfs gesproken over degradatie van FC Groningen naar de Jupiler League. Nijland: "Als directeur moet je niets uitsluiten. Ik dacht na ADO ’het zal toch niet’, maar ik ga er zeker niet vanuit. Ik denk eerder aan de play-offs om Europees voetbal en ik zie ons sowieso niet rechtstreeks degraderen. Ik kan me heel goed verplaatsen in de druk die de directeuren van NEC en Roda JC voelen nu hun clubs op de onderste twee plaatsen staan. Degraderen is in bedrijfseconomische zin dramatisch en tast je hele organisatie aan."

 

Voor verdere uitspraken van Hans Nijland verwijzen we naar het interview in de Groninger Gezinsbode.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek