Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

158 gasten online

FC Groningen heeft vanmiddag op de clubsite gemeld dat huidig manager technische zaken Henk Veldmate zal terugtreden uit zijn functie, en het nieuwe hoofd scouting van de club zal worden. Tussen de regels heenlezend denken wij dat deze functiewijziging niet volledig de vrije wil van Henk Veldmate is geweest. Op 19 maart 2013 bracht RTV Noord nl. naar buiten dat de clubleiding van FC Groningen ontevreden zou zijn over het functioneren van Henk Veldmate, die volgens de noordelijke omroep zelfs een andere functie zou zijn aangeboden. 

Het zou gaan om de functie van ... hoofd scouting. Zie ons artikel van 19 maart 2013. Henk Veldmate zei echter van geen wijken te willen weten: "Ik ben technisch manager en dat blijf ik ook." 

Interview RTV Noord met Hans Nijland
Interview RTV Noord met Henk Veldmate

{AF}Een dag later maakte FC Groningen bekend dat Jurrie Koolhof, scout van de club, met ingang van dit seizoen tot hoofd scouting benoemd zou worden, zie ons artikel van 20 maart 2013. Eén en ander hing ook samen met de installatie van een technisch platform, dat volgens de club Henk Veldmate zou moeten ontlasten, maar dat ook als een duidelijke beknotting van de bevoegdheden van Henk Veldmate moest worden gezien.  

Amper een jaar later moet Jurrie Koolhof alweer afscheid nemen van zijn functie van hoofd scouting. Hij wordt coördinator van de scouting, zo schrijft FC Groningen, dat toevoegt: "Veldmate wordt niet alleen hoofd scouting bij de club, hij gaat zich ook specifiek concentreren op de begeleiding van jonge talentvolle spelers, die de laatste stap naar de eerste selectie gaan maken.

Ogenschijnlijk in tegenspraak met de omschrijving van het laatstgenoemde facet uit het takenpakket van Henk Veldmate, het concentreren op de begeleiding van jonge talentvolle spelers die de laatste stap naar de eerste selectie gaan maken, lijkt het volgende. FC Groningen nam onlangs afscheid van maar liefst zes van de tien tweedejaars A-junioren, en gaf aan met de overige vier, Wieger Sietsma, Glenn Bijl, Desevio Payne en Jafar Arias, in overleg te willen treden over hun toekomst. Het viertal ging ervan uit dat hen een (bescheiden) profcontract zou worden aangeboden, in lijn met een onlangs door Hans Nijland gedane uitspraak dat FC Groningen er niet aan ontkomt om meer jeugdspelers een contract aan te bieden, om te verhinderen dat ze FC Groningen gratis zouden verlaten, nog voordat ze bij Jong FC Groningen of in het eerste elftal zijn doorgebroken. 

Het viertal voerde een eerste gesprek met o.a. Peter Jeltema, hoofd jeugdopleiding, en had eergisteren een tweede gesprek, nu met Henk Veldmate. In dit gesprek kregen de vier jongens tot hun grote schrik echter te horen dat ze wel konden doorstromen naar Jong FC Groningen, maar onder exact dezelfde voorwaarden als nu. Er zou sprake blijven van een amateurovereenkomst, zonder salaris en met alleen een onkostenvergoeding. Bij Jong FC Groningen is op dit moment alleen met Joey Potveer, Kevin Mennega en Angelo Cijntje een dergelijke constructie aangegaan. 

Het risico is niet ondenkbeeldig dat Wieger Sietsma, Glenn Bijl, Desevio Payne en Jafar Arias niet op het aanbod van FC Groningen zullen ingaan en de jeugdopleiding van FC Groningen teleurgesteld zullen verlaten, zonder dat FC Groningen hiervoor een transfervergoeding kan verlangen, en zonder dat we hen ooit in de Euroborg in een wedstrijd van het eerste elftal hebben zien spelen. In het ergste geval zijn komend seizoen alle tien tweedejaars A-junioren, die FC Groningen op dit moment nog heeft, uit de jeugdopleiding van FC Groningen verdwenen. Dit kan de bedoeling van deze pijler onder de club in onze ogen niet zijn. 

Op dit moment hebben wij gemengde gevoelens over hetgeen FC Groningen vandaag naar buiten heeft gebracht. Het is de bedoeling dat er een nieuwe technisch manager komt; na diens benoeming zal Henk Veldmate terugtreden als technisch manager. De Trots van het Noorden schrijft hierover: Daarnaast wenst FC Groningen nadrukkelijk gebruik te blijven maken van de kennis en knowhow van Veldmate en zijn uitgebreide en gedegen nationale en internationale netwerk binnen de voetballerij. Om deze redenen wordt van de nieuw aan te stellen technisch manager verwacht dat hij nauw en coöperatief gaat samenwerken met Veldmate. Algemeen directeur Hans Nijland zegt daarover: "Dat moet een ijzersterk duo gaan worden." 

Aangezien FC Groningen kritisch met de financiën moet omgaan, zou het niet onlogisch zijn als de toekomstig technisch manager nu al bij FC Groningen werkzaam is, om het salarisgebouw niet verder te belasten. Of en in hoeverre deze persoon samen met Henk Veldmate kan gaan opereren zal de tijd moeten uitwijzen. 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.