Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

433 gasten online

Programma voorbereiding FC Groningen op nieuwe seizoen wijzigt door Europees voetbal

Het Dagblad van het Noorden gaat vanochtend in de papieren editie in op de gevolgen die de plaatsing van FC Groningen voor Europees voetbal heeft voor de voorbereiding op het komende seizoen. Een aantal al geplande zaken gaat door, zoals de eerste training in Haren op zondag 22 juni a.s. en de oefenwedstrijd tegen Aston Villa op zaterdag 2 augustus 2014.

 

Wij vragen ons overigens af of FC Groningen tegen de Britten met een representatief elftal kan spelen, als FC Groningen de tweede voorronde van de Europa League (donderdag 17 en 24 juli) doorkomt. De heenwedstrijd van de derde voorronde wordt nl. op donderdag 31 juli 2014 gespeeld, twee dagen vóór de wedstrijd tegen de club van Aston Villa.

 

Wij bedachten ook nog het volgende. Het is nog maar de vraag of supporters van FC Groningen al op maandag 23 juni a.s., de dag van de loting voor de eerste en tweede voorronde EL, weten op welke uitwedstrijd ze zich kunnen verheugen.

FC Groningen doet nl. met nog 79 teams mee aan de tweede voorronde. Van de in totaal 80 teams plaatsten 41 clubs zich direct voor die tweede voorronde EL, zoals de FC, en 39 blijven over van de 78 clubs die op donderdag 3 en 10 juli de eerste voorronde EL spelen. De kans is dus zeer reëel dat FC Groningen op maandag 23 juni 2014 te horen krijgt dat het tegen de eerste voorronde-winnaar van X tegen Y mag spelen. De winnaar van X tegen Y is echter pas op donderdag 10 juli, één week vóór de start van de tweede voorronde, bekend! Als FC Groningen op maandag 23 juni een opponent krijgt toegewezen die zich net als FC Groningen zelf direct voor de tweede voorronde EL heeft geplaatst, dan weten we dan al wel tegen wie de club op donderdag 17 en 24 juli mag spelen.

 

Het is NIET zo dat FC Groningen, in de tweede voorronde een geplaatst team, op donderdag 17 juli zeker een uitwedstrijd speelt, en de return een week later, op donderdag 24 juli, in de Euroborg mag spelen. Pas op 23 juni, als er geloot is, weten we of FC Groningen op 17 juli eerst uit of eerst thuis zal spelen.

 

Niet alles van de beoogde voorbereiding kan blijven zoals voorzien. FC Groningen probeert de oefenwedstrijd tegen RWE Eemsmond, nu bij V.V. Corenos in Roodeschool gepland op vrijdag 4 juli (en niet op zaterdag 5 juli, zoals het DvhN schrijft), te verplaatsen, bij voorkeur naar zaterdag 28 juni a.s. Teammanager Bas Roorda: "Wij zijn natuurlijk verplichtingen aangegaan, maar proberen daar een mouw aan te passen."

 

FC Groningen wilde een trainingskamp beleggen in de buurt van het Duitse Erfurt, met daarin opgenomen één of twee oefenwedstrijden, maar dit plan kan de ijskast in. Erwin van de Looi: "Het valt precies in de periode waarin we Europa League moeten spelen." De hoofdtrainer schetst het ideale scenario met betrekking tot oefenwedstrijden in de nieuwe situatie waarin Europees mag worden gespeeld, met tegenstanders in oplopende sterkte:

 • Wedstrijd (wij denken tegen RWE Eemsmond) in eerste weekeinde na begin voorbereiding
 • Daarna een wedstrijd tegen een amateurclub
 • Daarna een wedstrijd tegen een heel goede amateurclub of een club uit de Jupiler League
 • Een week vóór de Europa League een wedstrijd tegen een heel goede club uit de Jupiler League

Eerste deel spoorboekje Europa League:

 • maandag 23 juni 2014: loting eerste en tweede voorronde EL
 • donderdag 3 en 10 juli 2014: eerste voorronde EL
 • donderdag 17 en 24 juli 2014: tweede voorronde EL (met FC Groningen)
 • vrijdag 18 juli 2014: loting derde voorronde EL
 • donderdag 31 juli en 7 augustus 2014: derde voorronde EL (hopelijk met FC Groningen)

Verdere relevante data:

 • zondag 22 juni 2014: eerste training FC Groningen in Haren
 • zaterdag 2 augustus 2014: oefenwedstrijd FC Groningen - Aston Villa
 • vrijdag 8 augustus 2014: start Eredivisie seizoen 2014-2015

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.