Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

361 gasten online

Deze week valt in de papieren editie van Voetbal International  te lezen dat FC Groningen zich in de winterstop hoopt te versterken met in elk geval twee maar misschien wel drie spelers uit Zweden. Het zou ons niet verbazen als Simon Tibbling morgen wordt gepresenteerd; VI schijft dat de Trots van het Noorden eveneens belangstelling heeft voor Simon Gustafson van BK Häcken.

UPDATE: "Komst Tibbling naar FC Groningen definitief; vrijdag presentatie"
Jan Mennega van het Dagblad van het Noorden meldt donderdagavond dat de komst van Simon Tibbling naar FC Groningen definitief is. Hij is medisch goedgekeurd en wordt vrijdag door FC Groningen gepresenteerd, aldus het DvhN.

Simon Tibbling pas vanaf 1 januari 2015 inzetbaar in officiële duels van FC Groningen
Ook al wordt Simon Tibbling morgen gecontracteerd, zijn contract bij Djurgårdens IF kan pas per 1 januari a.s. worden afgekocht, als de transfer window is begonnen. Tot die tijd mag hij niet in officiële wedstrijden van FC Groningen uitkomen. Als zijn huidige club daarmee instemt zou hij wel eerder met FC Groningen mogen meetrainen en mogem meespelen in oefenwedstrijden.

Simon Tibbling bewees al in 2005, als elfjarig knaapje, een balvirtuoos te zijn, net als de toen eveneens 11-jarige Irma Helin, die momenteel net als Simon Tibbling aan Djurgårdens IF is verbonden, zij het als speelster van het dameselftal (portret):

De naam van Simon Gustafson werd eerder dit jaar ook al genoemd door Jan Nordström, de op 19 november jl. 70 jaar geworden oud-doelman van FC Groningen, zie ons artikel van 13 mei 2014.

Technisch manager Peter Jeltema bevestigt tegenover VI dat Tibbling en Gustafson 'zeer interessante' middenvelders voor FC Groningen zijn. Beiden zitten samen met Dino Islamovic in Zweden Onder 21. Jeltema: "Dat is een heel goede lichting. Maar dat weten wij niet alleen, we zitten daar op de tribunes met allerlei andere clubs. Dat maakt het onderhandelen verdomd lastig.

Ook de 25-jarige May Mahlangu, de Zuid-Afrikaanse aanvallende middenvelder van IFK Göteborg, is een serieuze optie, maar FC Groningen heeft bij hem met zware concurrentie te kampen. Mahlangu liep onlangs overigens een levenslange ban op voor het Zuid-Afrikaanse nationale elftal, nadat hij zich voor een interland had afgemeld omdat hij enigszins vermoeid was. Mocht FC Groningen hem weten te contracteren, dan hoeven we voor een langdurige afwezigheid van Mahlangu tijdens de Afrika Cup derhalve niet te vrezen, al duurt 'nooit' in de voetballerij vaak (lees: nooit) niet zo gek lang.

Jeltema geeft in het blad aan dat de FC in de winterstop het liefste in iedere linie versterking haalt. "Voorin zijn we vrij smal bezet, al valt het wat minder op nu we een ander systeem (met twee spitsen, red.) spelen. Maar we willen er op de zijkanten graag een multifunctionele vleugelspeler bij. Het middenveld is duidelijk en achterin is de noodzaak na de terugkeer van Martijn van der Laan en Lorenzo Burnet minder. Maar als we ons daar kunnen versterken, zullen we het niet nalaten."

In de eerste selectie heeft FC Groningen momenteel negen middenvelders (Michael de Leeuw meegerekend). Van vijf van hen lopen de contracten aan het einde van dit seizoen af (Hilal Ben Moussa, Tom Hiariej, Nick van der Velden, Yoëll van Nieff en Henk Bos); alleen in het contract van Bos is een eenzijdig door de club te lichten optie opgenomen. De contracten van de overige vier middenvelders lopen nog een seizoen langer. Het gaat om Maikel Kieftenbeld, Michael de Leeuw, Rasmus Lindgren en Tjaronn Chery. Aflopende contracten zullen niet zomaar worden verlengd; vaak neemt een club bovendien graag afscheid van spelers voordat een verbintenis afloopt, om nog een transfervergoeding te kunnen opstrijken. Het is koffiedik kijken welke spelers er van dit negental na dit seizoen nog in Groningen te bewonderen zijn.

Tegenover de wens om het eerste elftal te versterken staat het geplande compacter maken van de jeugdopleiding, zoals Wim Masker vandaag in de Groninger Gezinsbode schrijft. Laatst kwam ons ook al ter ore dat niet uitgesloten moet worden dat het in de toekomst geen vanzelfsprekendheid meer is dat er in elke lichting van de jeugd twee elftallen zijn: één voor eerstejaars en één voor tweedejaars junioren van de betreffende lichting. Deze geplande koerswijziging moet o.i. niet zozeer als bezuiniging worden gezien, maar meer als een kwaliteitsimpuls. Gerard Kemkers zal zijn steentje eraan bijdragen dat vanaf 2018 de helft van de spelers van de eerste selectie door FC Groningen zelf is opgeleid; hierbij past het behouden van met name de echte talenten, maar hierbij past ook dat er per lichting kritisch gekeken wordt of er daadwerkelijk twee elftallen benodigd zijn.

UPDATE: FC Groningen maakt herstructering jeugdopleiding bekend

FC Groningen schrijft inmiddels op de clubsite het volgende:
"FC Groningen gaat vanaf het nieuwe seizoen de opleiding herstructureren. Dat is een uitkomst van het nieuwe voetbalbeleidsplan ‘Plan55’. Het betekent dat er vanaf het seizoen 2015/2016 geen zelfstandig B2- en C2-jeugdteam meer zal actief zijn en dat er aan de bovenkant van de opleiding weer een volwaardig Beloftenteam zal komen.

Voor de sportieve keuzes, die vanaf volgend seizoen worden gemaakt, geldt geen kostenbesparing. Het totale beschikbare budget voor de opleiding blijft per saldo ongeveer gelijk. Aan de bovenkant van de opleiding wordt namelijk het Beloftenteam richting volgend seizoen als zelfstandig team geformeerd en zal er dus in nog betere faciliteiten over de gehele linie binnen de opleiding worden geïnvesteerd."

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.