Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

154 gasten online

FC Groningen neemt afscheid van Theo Lucius en Gibril Sankoh

Op de dag van de uitschakeling in de play-offs heeft FC Groningen bekend gemaakt dat de aflopende verbintenissen van zowel Theo Lucius als Gibril Sankoh niet verlengd zullen worden. De FC is wel tevreden over Lucius, maar niet volledig overtuigd van de toegevoegde waarde van de routinier; bij Sankoh ligt de zaak anders: de eerder gedane aanbieding wordt ingetrokken omdat Sankoh de beslissing hierover steeds wilde uitstellen. De FC is het nu zat: Sankoh moet weg.

 

Theo Lucius

Het moge duidelijk zijn dat wij Theo's vertrek betreuren. Gisteren nog op de training waren we, niet voor het eerst dit seizoen, onder de indruk van Theo's waarde voor de ploeg, zie ons trainingsverslagje. Ook Ron Jans stak dit vandaag in het stadion op de videowall, waar zijn visie over de op handen staande thuiswedstrijd tegen FC Utrecht werd uitgezonden, niet onder stoelen of banken: Theo is belangrijk in de kleedkamer, en op het veld. Hij brengt met zijn routine en zijn drive iets teweeg in een spelersgroep. Een selectie moet een goede mix zijn van jonge talenten en routine, juist Theo Lucius bracht de balans meer in evenwicht. Zolang we niet weten welke ervaren kracht voor komend seizoen wordt aangetrokken kunnen we het vertrek van Lucius maar moeilijk begrijpen.

 

Het zal ons dan ook niet verbazen als Theo binnenkort onder contract staat bij sc Heerenveen, en dit kunnen we Ron Jans niet eens kwalijk nemen. Het is immers de FC zelf, en niet Jans, die beslist dat Theo's carrière er bij de Trots van het Noorden opzit. FC Groningen verwoordt het als volgt op haar website:

 

Theo Lucius keert niet meer terug in Euroborg. De allrounder zat sinds het begin van dit seizoen zonder club en werd gedurende de winterstop aangetrokken om de selectie van FC Groningen een kwalitatieve en kwantitatieve impuls te geven. De club is tevreden over hetgeen Lucius, ondanks een kuitbeenbreuk,  in de paar maanden dat hij in Groningen was, heeft bijgedragen aan de opmars na de winterstop. “Maar wij hebben niet de volledige overtuiging dat Lucius volgend seizoen die toegevoegde waarde voor de selectie zal hebben, die wij van hem verwachten”, aldus Veldmate.

 

 

Gibril Sankoh

De situatie rond Sankoh ligt geheel anders. De FC heeft de exotische verdediger, vandaag mede schuldig aan beide tegendoelpunten tegen FC Utrecht, al op 18 maart jl. een voorstel voor een nieuwe 3-jarige verbintenis gedaan, zie ons artikel daarover. Sankoh heeft hierop echter tot op de dag van vandaag niet willen reageren en heeft de beslissing steeds weer willen uitstellen. FC Groningen wil nu niet langer wachten en heeft de verbintenis ingetrokken en aan Sankoh kenbaar gemaakt dat zijn dienstverband met de FC ten einde is. De club ligt dit als volgt toe:

 

FC Groningen was voornemens het contract met Gibril Sankoh te verlengen, maar ondanks diverse gesprekken zijn de partijen er niet uitgekomen. Manager technische zaken Henk Veldmate legt uit waarom er niet meer verder wordt gepraat. “Wij wilden Sankoh onder normale voorwaarden voor FC Groningen behouden. Sankoh wilde de beslissing over zijn toekomst echter blijven uitstellen en wachten op andere opties. Maar eens houdt het op, wij moeten verder.”

“Bovendien”, zo gaat Veldmate door, “hebben wij ons de laatste periode bijzonder gestoord aan het gedrag van Sankoh. Spelers moeten graag voor FC Groningen willen uitkomen en anders houdt het op. De mensen bij de club, onze supporters en sponsors hebben recht op duidelijkheid. Wij konden en wilden niet langer wachten op het woord van één speler. Wij moeten naar de toekomst toe kunnen werken en als de ene weg een doodlopende is, worden we gedwongen een andere in te slaan. Wij moeten handelen in het belang van de club.”

 

Het besluit van FC Groningen kunnen we goed begrijpen. De aan Sankoh gedane aanbieding zal een bovenmodale zijn geweest en het is graag of niet. Er moet aan de selectie van komend seizoen gedacht worden, en het is niet wenselijk te lang te wachten totdat het de Grote Gibril behaagt een uitspraak te doen over de hem gedane aanbieding.

 

Duidelijk is wel dat we met Sankohs vertrek versterking in het hart van de verdediging nodig hebben, of Andreas Granqvist nu blijft of niet. Ondrej Svejdik zal de FC verlaten, zo denken wij, en Michael Jansen mag komend seizoen dan terugkeren bij de FC - zijn huurperiode bij Go Ahead Eagles zit erop en Jansen staat nog tot medio 2011 onder contract bij de FC - zijn inbreng zal zich komend seizoen beperken tot invalbeurten bij het eerste en maandagavondpotjes bij de beloften, mocht er geen andere club worden gevonden die Jansen zou willen overnemen, in koop- of in huurvorm. Dat Ron Jans Gibril Sankoh of Michael Jansen meeneemt naar onze Westerburen lijkt onwaarschijnlijk.

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.