Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

230 gasten online

Petter Andersson kijkt vooruit naar komend seizoen

Op Koninginnedag, ruim drie weken geleden dus, had het Zweedse Fotbollskanalen een interview met de van een zware knieblessure revaliderende Petter Andersson die we afgelopen seizoen zo node hebben gemist. Op dat moment was het vijf maanden geleden dat hij aan de kruisband van zijn linker knie was geopereerd (zie ons artikel daarover van 28 november 2009). Petter vertelt dat hij vermoedt dat zijn terugkeer na zijn eerste, identieke blessure, wellicht iets te snel is geweest. Er staat 6 tot 9 maanden voor het herstel na de operatie, en zijn terugkeer op 28 september jl. was na zes maanden. Hij vermoedt dat het nu een beetje langer gaat duren maar richt zich op een zomer met heel veel trainingsarbeid en ziet uit naar de dag dat hij weer een wedstrijd kan spelen.

 

Petter Andersson, zijn verhaal is bekend. Hij kwam naar FC Groningen in de zomer van 2008, de Trots van het Noorden, waarvoor hij een contract tot medio 2012 heeft getekend, had hem voor ca. EUR 880.000 losgeweekt van het Zweedse Hammarby. Petter ontpopte zich in no time tot een publiekslieveling met zijn combinatie van gedreven voetbalstijl, gekenmerkt door een maximale inzet en strijd, en fantastische techniek. Zijn carrière bij de FC wordt echter gedomineerd door onvoorstelbaar veel pech: tot twee maal toe scheurde hij zijn kruisband af: zowel op 25 januari 2009 in de thuiswedstrijd tegen ajax als op 28 september 2009 in zijn eerste wedstrijd die hij na zijn eerste blessure opliep. Het betrof een wedstrijd voor Jong FC Groningen waarin hij na 14 minuten met een brancard van het veld moest, 12 minuten nadat hij de ploeg van toen nog Erwin van de Looi op voorsprong had gebracht met een fantastisch doelpunt.

 

Voor het eerste elftal heeft hij het, bijna twee jaar na zijn contractering, nog maar tot 17 wedstrijden geschopt, waarin hij overigens vijf maal scoorde, maar zelden zal er zó naar de rentree van een speler worden toegeleefd als die van Petter Andersson.

 

Eind april schoof het Zweedse journaille met Petter Andersson om tafel. Petter legt uit dat hij eind september 2009 na zes maanden was teruggekeerd op de velden. Achteraf bezien was dat wellicht aan de vroege kant geweest. Er staat 6-9 maanden voor een terugkeer na een kruisbandoperatie, en hoewel hij nu erkent dat hij in de tweede helft van 2009 niet helemaal op zijn knie kon vertrouwen en dat er een paar zaken waren waar hij niet zo blij mee was - hij heeft niet goed genoeg geluisterd naar zijn lichaam en wilde domweg dolgraag het veld weer op: "I was too eager to play football so I did not listen enough to the body". Met alle gevolgen van dien. (Wij vragen ons af hoe open hij dit indertijd, vóór zijn rentree, met de medische staf van FC Groningen heeft doorgesproken; we hopen vurig dat hij niet nogmaals in deze valkuil zal vallen. Had hij indertijd niet gezegd dat het helemaal goed voelde met zijn knie?)

 

Hij wil absoluut vermijden dat het straks weer die kant op gaat en vermoedt daarom dat zijn rentree nu iets langer duurt dan zes maanden. Ten tijde van het interview waren er ruim 5 maanden verstreken na de operatie; inmiddels zijn er exact zes maanden voorbij sinds het mes in zijn knie is gezet. Petter heeft het over een "klein beetje extra tijd" bovenop die termijn van zes maanden, het lijkt daarom reëel te verwachten dat hij er een intensieve trainingszomer van kan gaan maken, en zó wil hij dat zijn zomer er ook uitziet. Hoe zijn herstel op 28 juni a.s. zal zijn gevorderd als Pieter Huistra voor het eerst voor de groep zal staan is nu nog ongewis, maar wij houden de berichtgeving rond onze topper nauwlettend in de gaten! Aan Petter zelf zal het niet liggen: hij wil dat het snel weer goed met hem gaat, "annars får man väl skita i allt ihop", oftewel "otherwise you get good shit in it all", aldus een door ons geraadpleegde vertaalmachine. Het komt erop neer dat Petter niets liever doet dan voetballen, het revalideren is voor hem routine geworden, hij doet het fanatiek maar wil niks liever dan weer vol vuur de strijd aangaan, op het veld welteverstaan.

 

Heel veel succes, Petter, met de laatste loodjes - make us proud next season!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.