Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

153 gasten online

Pieter Huistra strijdvaardig: "FC moet druk zetten en herkenbaar spelen zoals ons publiek wil"

Pieter Huistra komt vandaag in een interview met het Dagblad van het Noorden uitgebreid aan het woord, aan de vooravond van de eerste training die a.s. maandag in Haren gehouden zal worden. Wat hij verkondigt is duidelijke taal, net als tijdens zijn analyses bij de WK-uitzendingen van Studio Sport. Hij zegt dat de concepten 4-3-3, 4-4-2 en 4-2-3-1 dicht bij elkaar liggen en dat het hem vooral gaat om de intentie waarmee hij wil gaan spelen. En die intentie is helder: FC Groningen moet in thuiswedstrijden bepalen wat er gebeurt op het veld. Wij willen het initiatief hebben, druk zetten, de tegenstander onze wil opleggen. Wij willen op een herkenbare manier spelen die aansluit bij wat ons publiek wil.

 

Als het aan Pieter Huistra had gelegen, dan hadden we hem al eerder dan komend seizoen op de bank van FC Groningen mogen begroeten. Nadat hij bij de Trots van het Noorden vier jaar de jeugd had getraind wilde hij vervolgens graag assistent-trainer van de hoofdmacht worden, maar de FC koos in 2005 voor Raymond Libregts. Huistra verkaste vervolgens naar Arnhem, om bij Vitesse wel als assistent-trainer aan de slag te gaan. Achteraf geeft Huistra aan dat het goed is geweest om weg te gaan uit Groningen: "Ik heb daardoor ook bij andere clubs in de keuken kunnen kijken. En dan kom je er achter dat ze het bij FC Groningen eigenlijk heel aardig doen. FC Groningen is een gezonde club waar mensen op een normale manier met elkaar omgaan. De club heeft op een goede manier continuïteit gecreëerd zonder in te slapen of vast te roesten in bepaalde patronen."

 

Pieter Egge Huistra, geboren op 18 januari 1967 in Goënga, speelde in een grijs verleden ook al voor de FC, het zal niemand zijn ontgaan. Met dank aan FCG Stats duiken we even de historie in. Verdeeld over drie seizoenen droeg hij in 28 wedstrijden het groen-witte shirt (13x als basisspeler en 15x als invaller) en scoorde daarin drie maal. We hebben het over de seizoenen 1984-1985 (Huistra dartelde toen als 17-jarig broekie over de velden), 1985-1986 en - jaren later - 1996-1997. In deze 28 wedstrijden stond twee maal de beladen thuispot tegen ajax op het programma, en beide malen lieten we de randstedelingen met een gelijk spel ontsnappen: op 28 oktober 1984 (uitslag 2-2, doelpunten van Bud Brocken en Rob McDonald; Pieter Huistra speelde in de basis maar werd later vervangen door Fandi Ahmad), en op 7 mei 1997 (uitslag 1-1, doelpunt van Magno Mocelin; Huistra speelde volle 90 minuten).

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

Terug naar het interview dat Jan Mennega met Huistra had. Hij wil nog niet al te veel vooruitlopen op de doelstellingen die de FC voor het komende seizoen gaat formuleren, maar hij noemt er toch al eentje: hij wil met FC Groningen hoger eindigen dan vorig seizoen, oftewel het streven zal zijn een plaats bij de eerste zeven op de ranglijst, ergo: FC gaat weer voor deelname aan de play-offs. Maar verder wil hij niet vooruitlopen op de doelstellingen voor komend seizoen: "De precieze doelstelling zal straks op de persdag worden geformuleerd. Dat is ook het mooie van FC Groningen. Wij willen de doelstelling gezamenlijk naar buiten brengen. Het is ook niet een eenmansdoelstelling, het is een doelstelling die breed wordt gedragen."

 

Waar het allemaal voor veel supporters om draait:

Hoe gaat FC Groningen spelen met Pieter Huistra aan het roer?

 

Huistra spreekt hierover klare taal, ik heb het hierboven al genoemd. Hij laat vooralsnog in het midden in welk tactisch concept hij FC Groningen wil laten spelen. "Eerst gaan we goed kijken wat het beste past bij de kwaliteiten van de spelers die we hebben. 4-3-3, 4-4-2, 4-2-3-1: het ligt allemaal ook dicht bij elkaar. Het gaat meer om de intentie waarmee je wilt gaan spelen dan om het beestje een naam te geven. En die intentie is, zeker in de thuiswedstrijden, dat FC Groningen bepaalt wat er gebeurt op het veld. Wij willen het initiatief hebben, druk zetten, de tegenstander onze wil opleggen. Wij willen op een herkenbare manier spelen die aansluit bij wat ons publiek wil. Ik houd van veel beweging in een elftal (NB dit is één van de redenen geweest om de bewegelijke buitenspeler Dusan Tadic aan te trekken, om hiermee het spel van de FC te kunnen variëren - red.) Maar het moet niet één dimensie zijn. Het gevaar met veel voetballende mensen is dat iedereen naar de bal toe komt. Voor de tegenstander is het dan heel gemakkelijk verdedigen. Er moet ook diepte zijn in het spel, met lopende jongens vanuit de backposities, acties op de flanken en diepgaande middenvelders. Dat vergt veel training en het inslijpen van automatismen."

 

Onvermijdelijk gaat Mennega in het interview ook in op Huistra's voorganger, Ron Jans. Ook hierin is Huistra helder: "Ik begrijp dat ik zal worden vergeleken met Ron Jans. Daar ontkom ik niet aan. ... Je kunt je afvragen waarom Jans zo succesvol is geweest. Dat betekent ook dat het beleid bij de club goed is geweest, dat er een goede organisatie staat. Het succes van FC Groningen is niet alleen de verdienste geweest van Ron Jans, maar ook van Hans Nijland, Henk Veldmate, de spelers, Theo Huizinga, de medische staf, het hele team wat eromheen zit. Zij allemaal geven de trainer de mogelijkheid om te functioneren." Om eraan toe te voegen: "De mensen zullen moeten wennen aan het andere gezicht dat er nu bij FC Groningen is. Ik ben Pieter Huistra, ik ben mezelf en ga zeker Ron Jans niet imiteren.

 

We sluiten af met de visie van een lezer van FCG Online naar aanleiding van de optredens van Huistra bij de NOS, een visie die wij helemaal delen: "Begin echt warm te lopen voor die man, past precies bij FC. Als voetballer gedebuteerd bij ons, rustig, introvert, verstandig, ja ik geloof dat Nijland en consorten wederom een goede keus, verrassende maar vooral originele keus hebben gemaakt. "

 

Vanaf maandag kunnen we onze nieuwe trainer live aan het werk zien bij FC Groningen. Wij zijn erg benieuwd . Heel veel succes gewenst! We kunnen bogen op een gezonde financiële huishouding en het aantrekken van een aantal nieuwe spelers, en dat in deze economisch moeilijke tijden. Het jarenlang voeren van een gezond no-nonsense beleid lijkt zich te gaan uitbetalen. Welke club doet ons dit na? Als het onvoorstelbare blessurepech van vorig seizoen de FC komend seizoen bespaard blijft, dan kon het met de spelwijze die Huistra voor ogen heeft wel eens een mooi seizoen gaan worden! Met wat ons betreft veelvuldig dit soort kippenvel-momenten:

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.