Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

240 gasten online

Petter Andersson is blij met rentree bij selectie en wil wat laten zien tegen Osnabrück;

Andreas Granqvist wil met Zweden winnen van Nederland en na dit seizoen hogerop

De Zweden van FC Groningen zijn 'hot'. Fredrik Stenman zit dicht tegen het Zweedse nationale elftal aan, en gisteren heeft de Zweedse pers zich ook op Petter Andersson en Andreas Granqvist gestort. Petter vond het echt mooi dat hij zondag bij de selectie van FC Groningen zat. Het smaakt naar meer, zo zegt hij. Andreas vertelt waarom hij recent niet naar Nürnberg en Lecce wilde, en hoopt op een volgende club die hem meer aanspreekt dan Nürnberg en Lecce.


UPDATE dinsdag 5 oktober 2010:

Mark van Rijswijk van Eredivisie Live heeft zojuist verteld dat Andreas Granqvist vanaf nu de eerste aanvoerder is van FC Groningen, zo heeft Pieter Huistra bepaald. Tegen Twente hing dit al in de lucht, immers toen speelden zowel Granqvist als Van de Laak in de basis maar droeg Andreas de aanvoerdersband, maar dit is nu ook zo naar buiten gecommuniceerd.

 

Het is de Zweedse pers niet ontgaan dat er bij FC Groningen drie Zweden onder contract staan die momenteel volop in de schijnwerpers staan. Gisteren schreven we al over Fredrik Stenman die met de Zweedse selectie mag meetrainen en zo aan de Zweedse bondscoach, Erik Hamrén, kan laten zien wat hij in zijn mars heeft (zie ons artikel daarover), en nu is het de beurt aan Petter Andersson en Andreas Granqvist om op een tweetal sportsites volop aan bod te komen. Een samenvatting van de verschillende interviews.

 

Petter Andersson

 

Zowel Norran ("Nu is het Andersson tijd") als Fotbollskanalen ("Petter Andersson terug bij het eerste elftal: 'het gevoel dat rechtvaardigheid verschijnt') zijn erg nieuwsgierig naar de bevindingen van Petter Andersson, nu hij voor het eerst sinds januari 2009 weer bij de eerste selectie van FC Groningen is aangesloten. Wat wij, zijn Groningse supporters, ervan vinden hebben we hier gisteren al uit de doeken gedaan, maar nu komt Petter zelf aan het woord.

 

Petter zat zondag in Enschede op de bank, en voor het eerst in tijden voelde het echt goed. Echter: het smaakt naar meer. Spelen bij de beloften van FC Groningen is niet echt 'glamoureus', aldus Petter, maar de setting voor de wedstrijd van jl. zondag vond hij geweldig. Echt mooi vond hij het om er eindelijk weer bij te zijn.

 

Hij had vooraf zeker niet verwacht om tegen Twente aan speelminuten te komen. Met een beetje geluk zou hij de derde wissel zijn geweest (na García en Enevoldsen), maar de vroege, noodgedwongen wissel Lachman voor Hiariej veegden zijn kans op speelminuten weg.

 

Petter is drie dagen vrij na de wedstrijd in Enschede. Normaal gesproken speelt hij nog met Jong FC Groningen, maar er is nu voor gekozen om hem mee te nemen naar het Duitse Lohne waar FC Groningen vrijdag een oefenwedstrijd tegen VfL Osnabrück speelt. A.s. donderdag zal hij weer op het trainingsveld staan en vrijdag wil hij in de oefenwedstrijd echt iets laten zien.

 

Zijn knie functioneert nu echt weer zoals het moet, en daar is hij blij mee. Bij de artsen is hij inmiddels ook uitbehandeld, het gaat nu om zijn eigen gevoel. Hij moet alleen nog werken aan een klein stukje extra, om hem niet alleen fysiek maar ook voetbaltechnisch gezien helemaal te brengen waar hij wil zijn. Het gaat nog om kleine dingetjes als bv. timing en anticiperen. Angst heeft hij niet meer zolang het schouder-aan-schouder-duels betreft, maar hij is nog wat voorzichtiger bij het inzetten van slidings. Echter: algemeen gesproken heeft hij nu geen beperkingen meer.

 

Tot slot wordt hem gevraagd naar DE wedstrijd van FC Groningen, die van zondag 17 oktober a.s. als Heerenveen naar de slachtbank die Euroborg heet geleid zal worden. Hoe groot is de kans dat hij dan zal spelen? Dit weet Petter nog niet. Hij verwacht echter tegen Osnabrück in actie te komen, en mocht hij dan goed spelen dan zal dit zijn kansen vergroten om ook in eredivisiewedstrijden aan de bak te kunnen komen, aldus de sympathieke en bescheiden Zweed, die we liever vandaag dan morgen in de competitie aan het werk willen zien.

 

Onder het interview in Fotbollskanalen staan ook diverse reacties van supporters van zijn vroegere club, Hammarby. De fans, die hun club Bajen noemen, zijn Petter nog lang niet vergeten. Onlangs las ik al een gefrustreerde supporter die zijn boosheid uitsprak over het feit dat Petter Andersson voor een veel te laag bedrag aan Groningen is verkocht (deze supporter had het over koffiegeld dat Hammarby voor Andersson had ontvangen), maar de reacties gisteren waren heel erg positief. In Zweden is men ook blij dat Petter weer terug is. Een greep uit de reacties:

 

Forzza Petter! Als het je niet lukt (maar het lukt je wel) dan kun je altijd terugkomen bij Bajen!


Hij is nu vast niet meer geblesseerd, als hij in vorm is, is hij een speler voor het nationale team, zo goed is hij!


Goed nieuws!


Zonder die twee cruciale knieblessures ben ik er 100% zeker van dat hij achter Zlatan Ibrahimovic zou spelen in het Zweedse elftal!


Andreas Granqvist

 

Het interview, dat Fotbollskanalen met hem hield, kopt met de woorden Granqvist vill till en större liga, oftewel: Granqvist wil naar een grotere competitie. Dit is natuurlijk niks nieuws, al bij zijn aanstelling in Groningen heeft hij aangegeven de FC als een tussenstation te zien, zoals ook Dusan Tadic dit onlangs heeft gezegd, om maar een voorbeeld te noemen. Niks mis mee, we mogen blij zijn dat we een aantal jaren van dit soort spelers mogen genieten, vind ik.

 

Andreas voelde zich in het Zweedse elftal de nummer drie in de centrale verdediging, achter Olof Mellberg en Daniel Majstorovic. Hij heeft nu een goed gesprek gehad met zijn bondscoach, Erik Hamrén. Hamrén heeft hem gezegd dat Andreas zich goed heeft ontwikkeld. Andreas voelt zich nu meer een onderdeel van het Zweedse elftal dan in het verleden.

 

Andreas gaat ook in op de situatie bij FC Groningen. Hij geeft aan dat er een nieuwe coach is met een nieuw systeem, nl. het veel compactere 4-2-3-1 concept dat ook door het Zweedse elftal wordt gespeeld. Vorig seizoen speelde de ploeg veel grilliger, de FC heeft nu een hoger minimum niveau.

 

Tijdens de recente transfer window, die van juli-augustus 2010, had hij zowel naar het Duitse Nürnberg als naar het Italiaanse Lecce gekund, maar hij wil niet naar een club die voornamelijk knokt tegen degradatie. Hij wil niet alleen defensief spelen maar ook zijn offensieve spel kunnen ontwikkelen. Hij denkt dat dit bij Nürnberg (de huidige nr. 11 in Duitsland, vorig seizoen als 16e geëindigd) en Lecce (nu 12e in Italië, vorig seizoen nog uitkomend in de Serie B) niet had gekund.

 

Over een volgende stap in zijn carrière: Granqvist geeft aan dat hij behoorlijk open was toen hij naar Groningen ging: hij ziet de Trots van het Noorden als een tussenstap. Hij ambieert het nog steeds om naar een grotere club, een grotere competitie te gaan. Mocht er na dit seizoen iets interessants langskomen dan staat hij te popelen om z'n grenzen te testen.

 

Hij heeft er zeker geen spijt van dat hij op z'n 21e naar het Engelse Wigan is gegaan. Op die leeftijd is het moeilijk om nee tegen de Premier League te zeggen, aldus Andreas, die niet betreurt die stap indertijd gemaakt te hebben.

 

Tot slot: de wedstrijd van Zweden tegen Nederland, volgende week dinsdag in de Amsterdamse Arena. Andreas ziet voor Zweden grote kansen om die wedstrijd te winnen. Hij denkt dat de Nederlanders waarschijnlijk een beetje arrogant zijn en de poule makkelijk denken te gaan winnen. Andreas en de andere Zweedse spelers zullen er, net als in elke interland, vol voor gaan omdat ze elke wedstrijd willen winnen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.