Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

173 gasten online

FC Groningen wil aflopende contract van Fredrik Stenman verlengen

UPDATE maandag 24 januari 2011: Stenman denkt dat hij zijn contract met de FC verlengt

Goed nieuws plukten we vanmorgen uit het Dagblad van het Noorden. Hans Nijland heeft laten weten dat de club na dit seizoen graag door wil met Fredrik Stenman. Nijland geeft aan dat de FC heel tevreden is over Stenman en dat er niet veel goede linksbacks zijn. Stenman zelf staat open voor alles, maar zegt het bij FC Groningen goed naar zijn zin te hebben en best langer wil blijven. Wij zijn blij met dit bericht. Natuurlijk, de contractverlenging is nog niet beklonken, maar het feit dat de financiële ruimte een langer verblijf van Stenman niet bij voorbaat onmogelijk maakt is positief. En bovendien, een vertrek van een Stenman in zijn huidige vorm zou een fikse aderlating zijn voor het team van Pieter Huistra.

 

UPDATE maandag 24 januari 2011: Fredrik Stenman denkt toch dat hij zijn contract verlengt

Fredrik Stenman vertelde vanmiddag op de training dat hij verwacht dat hij zijn contract bij FC Groningen wel zal verlengen want hij vindt het nog steeds geweldig om voor onze club te mogen spelen. Hij zei dat zijn zaakwaarnemer, Patrick Mörk, de aanbieding die FC Groningen hem had gedaan naast zich heeft neergelegd en niet Stenman zelf. Stenman vertelde het nieuwe contract wel okay te vinden. Klik hier voor een verslag van de training van vanmiddag.

Een geheel ander verhaal staat op de website bblat.se. Zij komen vandaag met het verhaal dat er gisteren een club uit de Italiaanse Serie A voor Stenman op de tribune heeft gezeten. Stenman geeft tegenover het blad aan in een bijzonder luxe positie te verkeren met zijn aflopende verbintenis. Ook de zaakwaarnemer Mörk benadrukt nogmaals dat Stenman voor veel clubs een zeer attractieve speler is. Ook dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd!

De Telegraaf kopt op woensdag 26 januari 2011 "Vertrek Stenman bij Groningen dreigt" en citeert zijn zaakwaarnemer, Patrick Mörk: "Fredrik wil naar een grotere competitie dan de eredivisie. Groningen heeft nu niet onze prioriteit. Wij willen eerst kijken of er andere mogelijkheden zijn, voordat we met hen gaan praten. Dit is een mooie kans voor Fredrik om een stap te maken. Er wordt met verschillende clubs gesproken."

Wij zijn er echter van overtuigd dat De Telegraaf zich baseert op het eerder door ons aangehaalde artikel in de Zweedse pers, waarin alleen Mörk aan het woord komt, en waarover Stenman later tegen ons vertelde dat dit niet de mening van Stenman zelf is, die aangaf graag in Groningen te willen blijven. Geen nieuws dus, het stuk in De Telegraaf van woensdag.

 

Stand van zaken donderdag 4 november 2010

Het moge duidelijk zijn, FC Groningen moet goed op de centen letten. Het is daarbij inventief, getuigde de recente uitgifte van een obligatielening. Het smijt het geld echter niet over de balk. Ook de contracten van Koen van de Laak, Jeffrey Rijsdijk en Michael Jansen lopen aan het einde van dit seizoen af, maar FC Groningen gaat vooralsnog alleen het gesprek aan met het kamp-Stenman.

 

Hans Nijland zegt het volgende in het artikel van Jan Mennega: "Wij zijn heel tevreden over Fredrik. En zó veel goede linksbacks zijn er nou ook weer niet. Voor Fredrik wordt het volgende contract dat hij tekent ook heel belangrijk. Het zou wel eens zijn laatste kunnen worden in het buitenland."

 

Stenman zelf is helemaal opgebloeid door de komst van zowel Pieter Huistra als Dusan Tadic. De Zweed over zijn Servische maatje aan de linker kant: "Dusan brengt wat extra's. Hij is een slimme speler. Hij kan de bal vasthouden en als ik achter hem langs kom kan hij hem op het juiste moment afgeven. Onze linker kant kan één van de beste zijn in de eredivisie." Het gouden koppel Stenman-Tadic is dit seizoen al goed voor acht assists (7x Tadic, 1x Stenman), zo heeft Jan Mennega becijferd.

 

Stenman gaat ook in op de trainerswisseling die bij FC Groningen heeft plaatsgevonden. Fredrik is blij dat Huistra naar Groningen is gekomen: "Niks ten nadele van Ron Jans. Hij is een goede trainer en ook een goed mens, maar vorig seizoen ging het moeizaam en nu loopt het prima. Ik denk dat het belangrijk is geweest dat er een nieuwe trainer is gekomen." En hij voegt eraan toe: "Na drie jaar wil je wel eens een andere stem horen." Overigens gaf Stenman voor de camera's van RTV Noord, nadat de overgang van Jans naar Heerenveen bekend was gemaakt, aan dat hij zelf nooit en te nimmer naar de Friese club zou verkassen. Hij is opgegroeid met de haat en nijd tussen de verschillende clubs in Stockholm waar een gang van de ene naar de andere club als verraad en overlopen wordt gezien. Voor Stenman is dit ondenkbaar.

 

Stenman, geboren op 2 juni 1983 in het Zweedse Munktorp en nu dus 27 jaar jong, verkaste medio 2007 naar Groningen dat hem voor een slordige € 800.000 van het Duitse Leverkusen overnam. Daarvóór speelde hij bij de Zweedse clubs Västerås SK (Zweedse eerste divisie, de Superettan), Elfsborg en Djurgårdens IF. De beide laatste clubs komen uit in de hoogste Zweedse divisie, de Allsvenskan. Hij speelde tot nu toe 114 officiële wedstrijden voor de Trots van het Noorden en scoorde daarin drie keer (bron: FCG Stats).

 

Wij hopen van harte dat zijn handtekening binnenkort onde reen nieuwe verbintenis met FC Groningen prijkt!

 

 

UPDATE zaterdag 20 november 2010:

In een interview met het Zweedse Fotbollskanalen heeft Stenman aangegeven dat er inmiddels een eerste gesprek tussen hem en club heeft plaatsgevonden. Het was een oriënterend gesprek zonder onderhandelingsoogpunt, Fredrik had z'n zaakwaarnemer dan ook niet meegenomen. Hij is blij dat de FC met hem verder wil en ziet de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet. Stenman roemt ook de in zijn ogen bijna perfecte samenwerking met Dusan Tadic en zegt dat FC Groningen wil concurreren met Twente en AZ; alleen PSV en ajax worden als erg moeilijke concurrenten gezien. Hij voegt eraan toe dat hij open staat om naar een andere club in Europa te verkassen, en dit geeft ons toch het gevoel dat het na dit seizoen wel eens einde verhaal kon zijn v.w.b. Stenman bij de FC: hij zal ongetwijfeld een lagere aanbieding krijgen dan zijn huidige (relatief hoge) salaris en als de Zweed bij een andere interessante club meer kan verdienen, tja.

Stenman zegt dat er niet perse vóór begin volgend jaar duidelijkheid hoeft te zijn over zijn situatie. De transfer window loopt echter tot eind januari, en wij sluiten niet uit dat er vóór het sluiten van de markt een club aan de poort rammelt. FC Groningen zal het zich niet kunnen permitteren een bod van een paar ton te weigeren. Ook bereiken ons steeds meer geruchten dat de deal tussen Groningen en ajax over Daley Blind al praktisch rond zou zijn. Hier moeten we natuurlijk erg voorzichtig mee zijn, maar mocht dit kloppen dan hebben we Stenmans vervanger eigenlijk al in huis en zal de FC niet ongenegen zijn  Stenman voor een reëel bod in de winterstop te verkopen. Na dit seizoen loopt zijn contract immers af en loopt hij gratis de deur uit. Voor een terugkeer naar het Zweedse Djurgården vindt hij het nu nog te vroeg. De club waar Stenman van 2003-2005 speelde, en in 63 duels acht keer scoorde, heeft met ingang van 1 januari a.s. de 30-jarige Joel Riddez overgenomen van het Noorse Strømsgodset IF. Riddez heeft een driejarig contract met Djurgården getekend; Stenman zal dus een periode van ca. drie jaar moeten overbruggen als hij daarna naar Zweden zou terugkeren.

 

UPDATE donderdag 23 december 2010: FC Groningen legt in januari nieuw contract voor aan Stenman

In een vraaggesprek met het Zweedse Fotbollskanalen heeft technisch manager Henk Veldmate verklaard dat FC Groningen in januari, als de korte vakantie van de speler er op zit, aan Fredrik Stenman een nieuw contract wil voorleggen. Het is voor het eerst in Fredriks carrière dat hij in de situatie van een aflopend contract zit en dus zelf kan beslissen waar hij zijn toekomst gaat voortzetten. Stenman werd volgens de Zweedse site al gelinkt aan Noorse, Deense en Duitse clubs. Veldmate hoopt dat Stenman ook na dit seizoen onder contract zal staan bij FC Groningen omdat de FC blij is met hem, maar mocht hij besluiten zijn geluk elders te beproeven, dan zullen er bij de clubleiding van de FC zeker geen 'hard feelings' zijn, aldus Veldmate, die zegt te weten hoe het in het voetbal werkt.

Op een forum van het Zweedse Elfsborg wordt Stenman gezien als een 'verdomd goede' ('överjävligt bra') opvolger van de inmiddels 34-jarige Mathias Florén. Mathias mag Elfsborg verlaten en is een driejarige verbintenis aangegaan met IFK Norrköping, de club waar hij ook al van 1997-2001 speelde (122 wedstrijden, vier doelpunten) voordat hij naar FC Groningen vertrok en tussen 2001-2006 maar liefst 170 officiële wedstrijden het groen-wit droeg. Daarna verkaste hij naar Elfsborg.

 

Ook RTV Noord schrijft op zondag 9 januari 2011 dat Fredrik Stenman wellicht langer bij FC Groningen blijft:

"Fredrik Stenman staat niet onwelwillend tegenover een langer verblijf bij FC Groningen. Het contract van de Zweedse verdediger loopt na dit seizoen af. Stenman heeft eerder deze jaargang al met de clubleiding gesproken over contractverlenging."

Niks nieuws, maar goed om te horen dat er binnenkort meer duidelijkheid is.

 

UPDATE zaterdag 22 januari 2011: Fredrik Stenman legt aanbod FC Groningen naast zich neer

In een vraaggesprek met het Zweedse Fotbollskanalen heeft Patrick Mörk, zaakwaarnemer van Fredrik Stenman, vandaag laten weten dat Stenman nu niet ingaat op het voorstel van FC groningen om zijn aan het einde van dit seizoen aflopende contract te verlengen. Er zijn diverse potentiële nieuwe clubs voor Stenman, aldus Mörk, die eraan toevoegt dat er op dit moment geen concreet bod van een andere club ligt. Möhr zegt dat Stenman het erg naar zijn zin in heeft in Groningen, dus "zeg nooit nooit", maar het is niet logisch om nu te verlengen, aldus Stenmans zaakwaarnemer.

Als het hierbij blijft dan zijn er twee mogelijkheden. Òf Fredrik Stenman loopt na dit seizoen gratis de deur uit, òf hij wordt nog deze maand verkocht aan een andere club. FC Groningen zal uit bedrijfseconomisch oogpunt ongetwijfeld bereid zijn mee te werken aan een transfer als een andere club een paar ton op tafel wil leggen, maar sportief gezien is een vertrek van Stenman zeker een aderlating. Het koppeltje Stenman-Tadic functioneert immers formidabel en op dit moment hebben we geen geschikte vervanger voor Stenman in huis.

 

Het gerucht rond de interesse van FC Groningen in Stijn Wuytens van PSV (zie ons artikel daarover van 17 januari jl.) kunnen we nu iets beter plaatsen. Wordt in Wuytens de beoogde opvolger van Stenman gezien? Wuytens mag PSV niet vóór de zomer verlaten, zo verklaarde de club van Fred Rutten, maar wie weet valt hierover te praten, zoals misschiens Stenmans besluit te vertrekken mogelijk iets minder stellig is geformuleerd dan zijn zaakwaarnemer doet voorkomen. Zaakwaarnemers verdienen immers vooral bij clubwisselingen van hun klanten, niet als ze bijtekenen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.