Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

134 gasten online

FC Groningen wint na strafschoppen van ADO Den Haag; op naar Genemuiden!

Na een legendarische en immens spannende pot voetbal trok FC Groningen vanavond in een drijfnatte Euroborg na penalty's aan het langste eind. Het was de nummer 6 van het strafschoppenlijstje, Leandro Bacuna, die de allesbeslissende strafschop binnenjoeg, en vervolgens ook nog eens verantwoordelijk was voor een prachtige bekerloting: hij koppelde FC Groningen aan Genemuiden. De wedstrijd vanavond was meer spannend dan goed. FC Groningen draaide wat stroever dan anders; een aantal spelers haalde niet het niveau van de laatste tijd, maar de FC speelde wel met een fantastische inzet. Na 90 minuten stond het 1-1 (61' Immers 0-1; 82' Jonas Ivens 1-1); in de op en neer golvende verlenging zagen we kansen genoeg, maar geen goals. FC Groningen was net even beter in de strafschoppenserie: 5-4. Wat n oavend!

 

Met de laatste van de 16 wedstrijden die in de tweede ronde van de KNVB-beker werd gespeeld, was de mooiste wedstrijd voor het einde bewaard gebleven. Er stonden twee ploegen tegenover elkaar die door de uitstekende resultaten van de laatste weken in competitieverband barsten van het zelfvertrouwen. Aan de ene kant ADO Den Haag, dat met enige revanchegevoelens aan de aftrap gestaan zal hebben na de nederlaag tegen FC Groningen van twee week geleden, aan de andere kant de Trots van het Noorden. De nummer vier van de eredivisie begon de wedstrijd in de wetenschap dat het beschikte over het niet te onderschatten thuisvoordeel. De ruim 16.000 toeschouwers die ondanks het noodweer de moeite genomen hadden naar de Euroborg te komen, zullen er geen spijt van gehad hebben. Onder leiding van de fantastisch aanwezige Groningen Fanatics was de sfeer, zoals wel vaker bij avondwedstrijden, geweldig. Jonas Ivens bedankte de supporters na afloop in gesprek met Henk de Haan dan ook voor de steun die de spelers door de moeilijke momenten had gesleept.

 

De wedstrijd moest op een loodzwaar veld gespeeld worden en was dan ook een uitputtingsslag. Door de absolute wil om te winnen kwamen er echter energieën vrij die de wedstrijd tot een spektakelstuk vanjewelste maakte. De hele wedstrijd zat het publiek op het puntje van de stoel en kon het genieten van twee ploegen die elkaar de ruimte gaven om te voetballen. Ook de scheidsrechter had hierin een positief aandeel. Niet dat alle beslissingen op goedkeuring van het publiek konden rekenen, maar hij floot duidelijk in de geest van de wedstrijd door veel door te laten gaan en de wedstrijd bepaald niet dood te fluiten.

 

 

 

Maar nu terug naar het begin van de wedstrijd. Groningen begon slecht. Het begon al met een veel te slappe aftrap van Jonas Ivens, die door ADO onderschept werd en na twintig seconden de eerste kans voor Kubik inleidde. In het eerste kwartier waren de Hagenezen de betere en vooral fellere ploeg. Een goed genomen vrije trap van Tadic, na ruim een kwartier, betekende een keerpunt. Groningen kwam steeds beter in de wedstrijd en creëerde onder leiding van de weer uitstekend spelende Tim Sparv en Gonzalo Garcia steeds meer overwicht. Hier vloeiden ook wel een paar kansen uit voort, maar te vaak was de eindpass niet goed genoeg. Toch leek het maar een kwestie van tijd voordat Groningen de 1-0 zou scoren. Zover kwam het echter niet.

 

 

 

De Trots van het Noorden was weliswaar goed aan de tweede helft begonnen, maar toch was het ADO dat op voorsprong kwam. Een voorzet van Verhoek werd door Granqvist niet goed verwerkt (Granqvist: “Ik wilde Freddy inspelen, maar er zat iemand tussen. Dat was geen goed moment, maar gelukkig hebben we gewonnen"). Lex Immers kon de bal onderscheppen en wipte hem met een knap stiftje over keeper Luciano heen. Zo was Immers net als twee weken geleden degene die de score opende in de Euroborg. De 0-1 was het begin van de spannendste fase in de Euroborg. Groningen moest steeds meer verdedigend risico nemen om in ieder geval nog een verlenging af te dwingen. Het was de uitstekend keepende Luciano die zijn ploeg in deze fase met een aantal knappe reddingen op de been hield. Aan de andere kant was met name Enevoldsen na een prachtige voorzet van Stenman dicht bij de gelijkmaker. Zijn kopbal ging net naast.

 

Toch kreeg Groningen loon naar werken. Na uitstekend voorbereidend werk van Bacuna, hij was in de 73ste minuut voor de leeg gestreden Garcia in het veld gekomen, was het Jonas Ivens die bij de tweede paal alleen maar zijn voet tegen de bal hoefde te zetten. Net als in de eerste bekerronde, uit bij Haaglandia, was het onze Belgische verdediger die met een laat doelpunt alsnog een verlenging afdwong.

 

Tot grote vreugde van alles en iedereen met een hart voor FC Groningen miste ADO's Russische reus Bulykin, anders toch een bijzonder trefzekere spits, in de extra tijd nog een eigenlijk niet te missen kans door in het Groningse strafschopgebied op merkwaardige wijze half over de bal heen te maaien, en zo konden de spelers zich opmaken voor een half uur extra speeltijd. Groningen was op dat moment al door zijn wissels heen. Naast Gonzalo Garcia waren ook Danny Holla en Thomas Enevoldsen al in de reguliere speeltijd door respectievelijk Tom Hiariej en Koen van de Laak vervangen. ADO had alleen de net als altijd weer bijzonder irritante Ricky van den Bergh door Bulykin vervangen en kon in de verlenging nog een keer vers bloed inbrengen.

 

In de verlenging golfde de wedstrijd op en neer en werd een spektakelstuk vanjewelste met aan beide kanten grote kansen. Vlak voor het einde kon Tim Sparv de wedstrijd nog bijna beslissen met een geweldige kanonskogel die hij vanaf zo'n 30 meter op het doel van ADO afvuurde, maar keeper Coutinho tikte de bal knap uit de hoek.

 

En zo moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. Scheidsrechter Blom had hierbij tot groot ongenoegen van aanvoerder Granqvist al besloten dat de strafschoppenserie aan de kant van de familietribune genomen zou worden en niet bij de Z-Side. Granqvist vond dat hierover getost zou moeten worden en wou zich niet zomaar neerleggen bij de beslissing van de scheidsrechter. Maar zoals altijd trekt de scheidsrechter uiteraard aan het langste eind en werd er alleen maar getost over welke ploeg moest beginnen met keepen danwel schieten. De eerste penalty's van beide ploegen waren raak, maar al bij de tweede strafschop ging Toornstra in de fout. Met een knappe redding zorgde Luciano voor de voorsprong van Groningen. Helaas maakte Sparv ("Ik had mezelf iets aangedaan als mijn misser beslissend was geweest") de voorsprong met een slecht ingeschoten penalty weer ongedaan. Gelukkig had Kubik zijn vizier echter ook niet geheel op scherp staan. Hoewel Luciano zich al in de verkeerde hoek had laten vallen, schoof Kubik de bal wonderbaarlijk naast het doel en kon Leandro Bacuna de strafschoppenserie beslissen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd beschikt Leandro over veel zelfvertrouwen en lijkt hij totaal geen druk te voelen op zulke beslissende momenten. Soeverein knalde hij de bal over keeper Coutinho heen en besliste daarmee deze geweldige wedstrijd in het voordeel van de Groningers. In een schitterend kolkende Euroborg gingen spelers en toeschouwers uit hun dak en bleef het nog een poos bijzonder sfeervol.

 

Met zijn penalty had Bacuna niet alleen zijn ploeg verzekerd van de achtste finale van het bekertoernooi, hij mocht ook nog eens de loting van deze ronde voor de camera's van Veronica verzorgen. En deze loting mag als meer dan geslaagd beschouwd worden. Waar hij voor de rest voornamelijk eredivisieclubs aan elkaar koppelde (o.a. ajax - AZ en Roda - PSV), viel de loting voor Groningen in ieder geval op papier een stuk makkelijker uit met een wedstrijd tegen Sportclub Genemuiden. Een aantrekkelijke en zeker niet te onderschatten tegenstander. SC Genemuiden heeft in deze bekerronde soeverein afgerekend met op dat moment nog Topklasser Dijkse Boys (het werd in Helmond 1-9, en Dijkse Boys heeft zich inmiddels bij gebrek aan een sponsor teruggetrokken uit de topklasse), maar is wel een tegenstander waarvan gewonnen moet kunnen worden. Wij hebben er nu al zin in!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:


Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Holla, Sparv; Enevoldsen, Garcia, Tadic; Matavz.
Bank: Van Loo, Bacuna, Van de Laak, Ajilore, Andersson, Veldmate, Hiariej.


Opstelling ADO Den Haag
Coutinho, Leeuwin, Derijck, Kum, Mitchell Piqué, Radosavljevic, Van den Bergh, Toornstra, Verhoek, Immers, Kubik.
Bank: Pellatz, Bosschaart, Bulykin, Lorenzo Piqué, Koksal, Gielisse, Antonia.


Toeschouwers: 16.161
Scores: 61’ Immers 0-1, 82’ Ivens (Bacuna) 1-1.

 

Strafschoppen: Derijck  0-1, Granqvist 1-1, Toornstra mist, Matavz 2-1, Immers 2-2, Sparv mist, Bulykin 2-3, Tadic 3-3, Leeuwin 3-4, Van de Laak 4-4, F. Kubik mist, Bacuna 5-4

 

Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Lobbert en Buiting
Vierde official: Kamphuis

 

 

Groningen - Genemuiden, een afstand van slechts 105 km - een heerlijke uitwedstrijd!