Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

364 gasten online

Femi opgeroepen voor oefeninterland van Nigeria in Verenigde Staten

Oluwafemi Ajilore is opgeroepen voor de oefeninterland die het Nigeriaanse elftal op woensdag 9 februari a.s in het Amerikaanse Miami speelt tegen Guatemala (bron: CAF). FC Groningen speelt op zowel de zondag ervóór als erna een competitiewedstrijd (op 6 februari thuis tegen Willem II en op 13 februari uit tegen De Graafschap). Na deze oefenwedstrijd speelt Nigeria op vrijdag 25 maart a.s. een interland tegen Ethiopië. Dit betreft een kwalificatiewedstrijd voor de Africa Cup of Nations, die in 2012 in Gabon en Equatoriaal Guinea wordt gehouden. Het toernooi wordt door Europese clubs gevreesd omdat hun dure Nigeriaanse internationals in de regel de gehele maand januari niet inzetbaar zijn voor hun team.

Aanvulling:

Als deze wedstrijd, die pas deze maand is vastgesteld, niet voorkomt op de vooraf vastgestelde internationale speelkalender, dan hoeft FC Groningen Femi voor deze oefenwedstrijd en de voorbereiding daarop niet vrij te geven.

 

Aan het Afrikaanse voetbaltoernooi, dat vermoedelijk in de maand januari 2012 zal worden gehouden, doen 14 landen mee. Deze 14 worden gevormd door de twee organiserende landen (Gabon en Equatoriaal Guinea), de 11 poulewinnaars van de kwalificatiereeks, de nummer twee van poule K en de twee beste nummers twee van de overige 10 poules. Poule K bestaat in tegenstelling tot de overige poules niet uit vier maar uit vijf landen, vandaar de afwijkende modus voor deze poule K. Nigeria is ingedeeld in poule B en staat na twee wedstrijden op een tweede plaats, met drie punten achterstand op Guinea, evenveel punten als Nigeria en drie punten voorsprong op Madagascar (bron: site van de CAF (Confederation of African Football)).

 

Voor FC Groningen is het natuurlijk te hopen dat Nigeria zich niet weet te kwalificeren voor het toernooi, maar voor Femi zelf zou het een opsteker zijn als zijn land wel van de partij zal zijn op de Africa Cup of Nations, aannemende dat hij dan nog steeds onderdeel uitmaakt van het Nigeriaanse elftal. Dit is allerminst een zekerheid, aangezien de Nigeriaanse selectie een schimmig gebeuren is. Veel meer dan de vorm van de dag is van belang bij welke stam de familie van de betreffende voetballer hoort.

 

Er zijn meer dan 250 verschillende etnische groepen, waarvan de Haussa en Fulani in het noorden (29%), de Igbo (fonetisch: Ibo) in het zuiden (18%), de Yoruba in het westen (21%) en de Ijaw (10%) de belangrijkste zijn. Ook de Tiv (5%), de Kanuri (4%), en de Ibibio (3,5%) vormen stammen van respectabele grootte.

Zeker de belangrijkste stammen zijn in een voortdurende strijd om de macht verwikkeld, wat van tijd tot tijd tot geweldsuitbarstingen leidt. Daarbij komen spanningen vanwege religieuze verschillen: de Haussa bijvoorbeeld zijn overwegend moslim, terwijl de Igbo overwegend christen zijn (bron: Wikipedia).

 

Ook niet te verwaarlozen is de kans dat tegen de tijd dat het toernooi wordt georganiseerd, Nigeria alweer lang en breed door de FIFA in de ban is gedaan en is uitgesloten van het spelen van interlands, als de zich buitengewoon graag in de voetballerij inmengende Nigeriaanse regering het team zelf niet heeft opgedoekt, zoals onlangs werd gedaan na een minder optreden. 

 

Het volledige schema van interlands van Nigeria tot het Africa Cup of Nations 2012 (bron: FIFA.com):

 

woensdag 09-02-2011 Nigeria - Guatemala (vriendschappelijk, in USA)

vrijdag 25-03-2011 Nigeria - Ethiopië (kwalificatie Africa Cup of Nations)

vrijdag 03-06-2011 Ethiopië - Nigeria (kwalificatie Africa Cup of Nations)

vrijdag 02-09-2011 Madagascar - Nigeria (kwalificatie Africa Cup of Nations)

vrijdag 07-10-2011 Nigeria - Guinea (kwalificatie Africa Cup of Nations)

 

Eind mei 2009 weigerde FC Groningen om Femi, Sepp de Roover en Tim Matavz af te staan voor oefeninterlands. Hans Nijland indertijd in zijn nieuwsbrief over deze beslissing: "Ons is om de vrijgave gevraagd van Oluwafemi Ajilore, Sepp De Roover en Tim Matavz, maar zowel Nigeria, België als Slovenië spelen oefenwedstrijden die niet op de vooraf vastgestelde internationale speelkalender zijn gemeld en wij hebben de betreffende voetbalbonden laten weten dat wij de spelers in Groningen houden."

 

Als de oefenwedstrijd tegen Guatemala wederom niet op de vooraf vastgestelde internationale speelkalender is vermeld, dan kan FC Groningen wederom besluiten om Femi niet vrij te geven voor deze wedstrijd en de voorbereiding daarop. Aangezien de wedstrijd pas deze maand is vastgesteld (bron: FIFA.com) lijkt het ons zeker niet uitgesloten dat deze wedstrijd niet op de vooraf vastgestelde internationale speelkalender voorkomt.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.