Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

189 gasten online

FC Groningen op zoek naar nieuwe hoofdsponsor - wordt het RWE?

Vorige week werd bekend dat Noordlease aan het einde van dit seizoen stop als hoofdsponsor van FC Groningen. Het bedrijf heeft dan vier seizoenen op de voorkant van het shirt van de Trots van het Noorden gestaan en zegt de doelstellingen inmiddels bereikt te hebben die men voor ogen had. Het autolease-bolwerk blijft de komende seizoen wel als partner aan FC Groningen verbonden. FC Groningen moet nu op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Hans Nijland toont zich vanochtend in het Dagblad van het Noorden strijdvaardig en denkt dat de waarde van het hoofdsponsorschap de afgelopen jaren is gestegen. De nieuwe hoofdsponsor zou méér moeten betalen dan de € 1 miljoen die Noordlease jaarlijks overmaakt, nu FC Groningen een stabiele subtopper is geworden en bureau Sport en Markt heeft aangetoond dat de reclame-exposure van de FC de laatste jaren is vergroot. Wordt RWE de nieuwe hoofdsponsor? Hans Nijland zou het graag willen, maar wil niet zeggen of er al gesprekken met de energie-reus zijn gevoerd. Ja dus, denken wij.

 

Op 2 januari 2010 zijn wij in dit artikel , dat als kop draagt: FC Groningen: de steeds groener denkende club gaat innovatief de markt op, uitgebreid ingegaan op de nieuwe koers van FC Groningen: de FC wilde zich begin vorig jaar op korte termijn fixeren op de energie- en vastgoedsector. Hans Nijland indertijd daarover: "We zetten in op een grote energiesociëteit. Als je aan Groningen denkt, kom je al snel uit bij die sector. Het winnen van gas in Slochteren, het Eemshavengebied, de Energy Valley in Groningen... Daar ligt een markt voor ons en dus spelen we er op in." Het is de bedoeling dat bedrijven zich aansluiten bij FC Groningen. Hiervoor krijgen ze een vast aantal stoelen in het stadion. De energiesociëteit is echter méér dan alleen een middel om inkomsten te genereren. Nijland: "Natuurlijk is het een financiële impuls, het wordt zelfs een substantieel deel van onze begroting. Maar het thema duurzaamheid heeft de toekomst en daarin willen wij mee. Zo komt er een expositieruimte in het stadion en gaan wij nog groener denken dan we al doen. Een groene club in een groen stadion."

 

De plannen namen concrete vormen aan en ruim een half jaar later was er een Vastgoed Lounge en een Energie Valley Top Club opgericht. Uit ons verslag van de Open Dag en de persdag van begin augustus 2010:

 

Vastgoed Lounge
De FC start komend seizoen met een eigen Vastgoed Lounge. Een sociëteit met daaraan gekoppeld 75 businessseats, die inmiddels allemaal verkocht zijn. Hans Nijland: "Zoals wellicht bij u bekend is, was Henk Wiering initiator van deze sociëteit. Helaas is Henk Wiering ons zeer recent plotseling ontvallen. Zijn overlijden heeft ons diep geraakt."

 

Energie Valley Top Club:

Hans Nijland: "Om de unieke energiepositie van Noord Nederland en de onderlinge interactie tussen de verschillende bedrijven te versterken, starten wij gezamenlijk met een aantal partners – te weten, RWE, Gasunie, GasTerra, Imtech en Energy Valley – een energiesociëteit, genaamd de Energy Valley Top Club.Het thema is duurzaam ondernemen en het op een verantwoorde wijze omgaan met energie, kortom GROEN. Deze Top Club telt 45 businessseats en is ook nagenoeg helemaal uitverkocht. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat wij deze prachtige ondernemingen officieel partners van FC Groningen mogen noemen. Naast de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we nemen, mag duidelijk zijn dat ook de Energy Valley Top Club zorgt voor een belangrijke financiële pijler onder FC Groningen."

 

Nu, weer een half jaartje verder, is de energiesector letterlijk en figuurlijk hot als nooit tevoren. We hoeven het Dagblad van het Noorden maar open te slaan of het wemelt van de energiegerelateerde berichten. Een willekeurige greep uit de berichten van de laatste weken:

 

12 januari 2011:

Opslagbedrijf Vopak wil een reusachtige terminal van 46 olietanks in de Eemshaven vestigen waarin uiteindelijk bijna 2,8 miljoen kubieke meter olie kan worden opgeslagen, 8% van de totale Vopak-capaciteit. Vopak, een beursgenoteerd bedrijf dat wereldwijd is gespecialiseerd in op- en overslag van vloeibare stoffen zoals gassen, chemicaliën en oliën, wil het onderhoud zoveel mogelijk uitbesteden aan regionale bedrijven. Opslag is niet het meest spannende gebeuren, maar de komende jaren zal de bouw van de tanks weer een flinke impuls geven aan de werkgelegenheid in Noord-Nederland. Het is duidelijk dat de Eemshaven zich meer en meer tot een toonaangevende energiehaven ontwikkelt.

 

Groningen Seaports investeert € 20 tot 25 miljoen om de infrastructuur aan te passen, en Vopak investeert een veelvoud van dit bedrag, vermoedelijk meer dan € 100 miljoen.

 

 

Op dezelfde dag lezen we dat de aardgaswinning in Nederland nog zeker 50 jaar kan worden voortgezet, zo voorspelt de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM). Nieuwe technologie maakt winning in zeer kleine velden inmiddels rendabel, waardoor de ontginning van het enorme Groninger gasveld langzamer plaatsvinden.

 

 

Eind 2012 zal 35% van de nationale energie uit de Eemshaven komen - de Eemshaven wordt dé energiehaven van Nederland.


15 januari 2011:

Paul van Gelder, topman van de Gasunie, zegt dat Nederland gas een veel belangrijker rol moet geven in de energievoorziening. Hij pleit voor het ombouwen van kolengestookte centrales tot gasgestookte, die 50% tot 60% minder CO2 uitstoten. Op die manier kan Nederland beter de rol nastreven van 'aardgasland' en zo de ambities waarmaken als knooppunt van handel, transport en opslag van gas in Noordwest-Europa.

 

 

25 januari 2011:

Essent/RWE verwijst een onderzoek van Greenpeace over de voordelen van windenergie in vergelijking met uit steenkolen gewonnen energie naar de prullenbak. Essent/RWE noemt het vergelijkend onderzoek naar werkgelegenheid tussen kolen- en windenenergie in de Eemshaven misleidend: Greenpeace zou 'spookbeelden' oproepen door alles eenzijdig in het voordeel van windenergie uit te leggen.

 

3 februari 2011:

Energieproducent Electrabel GDF Suez wil een gesprek met de provincie Groningen over de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. Electrabel heeft al een energiecentrale in de Eemshaven en bezit daar voldoende grond om haar activiteiten uit te breiden. Het heeft dit kenbaar gemaakt aan PvdA-gedeputeerde William Moorlag, die echter heeft laten weten dat de provincie Groningen geen kerncentrale wil. Het laatste woord lijkt hierover echter nog niet te zijn gesproken.

 

 

12 februari 2011:

Het Duitse BARD Engineering GmbH heeft ambitieuze plannen en denkt aan de bouw van misschien wel meer dan 1.000 turbines die electriciteit moeten produceren, te beginnen in de windmolenparken Buitengaats en ZeeEnergie met elk 60 molens, ten noorden van Schiermonnikoog. Daar ligt één van de regio's die het rijk als geschikt heeft beoordeeld voor de winning van windenergie.

 

 

Energy Valley, het samenwerkingsverband dat Noord-Nederland tot een centrum van kennis en nijverheid rond energie wil maken, draagt het idee uit. Albert van der Hem is door Energy aangetrokken om mee te werken aan de plannen met de offshore wind, met wellicht de Eemshaven en de haven van Den Helder als centra.

 

Het Duitse BARD is in 2003 opgericht door de Russisch/Duitse gastycoon Arngolt Bekker voor de ontwikkeling van windmolenparken en ging in de eerste jaren van haar bestaan nogal bijzonder te werk door weinig of geen partners te dulden bij de bouw van eerdere windmolenparken. Inmiddels stelt Bard zich al veel coöperatiever op en heeft voor de investering in Buitengaats en ZeeEnergie (naar schatting € 2,3 miljard) samenwerking gezocht met een aantal partijen, waaronder het Rotterdamse Van Oord als aannemer.

 

 

Schikt Hans Nijland binnenkort om tafel met de steenrijke Arngolt Bekker, die volgens Forbes in 2004 over een vermogen van $ 340 miljoen beschikte?

 

 

De Provincie Groningen ziet windenergie op zee als een veelbelovende nieuwe industrietak. Het biedt de Eemshaven wederom nieuwe kansen. Op de website van Energy Valley viel onlangs overigens te lezen dat BARD een (extra) vestiging in Groningen zal openen in het Energy Business Plaza. Groningen is voor BARD een goede uitvalsbasis omdat zij graag dicht bij de autoriteiten opereert die beslissen over het windpark en tevens in de nabijheid van de Nederlandse bedrijven met wie zij dit park kunnen realiseren.

 

 

Vandaag gaat Hans Nijland zoals gezegd in op de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor. Hij zegt dat FC Groningen het Duitse Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk, kortweg RWE, graag als hoofdsponsor wil binnenhalen: "Wie wil dat niet? FC Groningen heeft groen en duurzaamheid omarmd, maar dat wil nog niet zeggen dat de nieuwe hoofdsponsor ook uit de energiesector komt."

 

 

FC Groningen heeft al gesprekken gevoerd met partijen (of RWE daar één van is wil Nijland niet zeggen), maar: "Het is niet zo dat het zomaar even een gelopen koers is. door de economische crisis is de wereld wel wat veranderd. Maar het praat makkelijker als je op de vierde plaats van boven staat dan op de vierde plaats van onderen. Wij gaan niet voor een flirt van één à twee jaar met de nieuwe hoofdsponsor, maar voor een duurzame relatie van drie à vier jaar. We staan voor een prachtige uitdaging, maar volgend jaar staat er uiteraard weer een hoofdsponsor op ons shirt. En een mooie ook."

 

Wij voegen eraan toe dat de exposure alleen maar zal toenemen als FC Groningen komend seizoen Europa ingaat. Kortom, energiebedrijven met groen-witte sponsorambities - sla je slag!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.