Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

345 gasten online

Fredrik Stenman verlaat FC Groningen en vervolgt zijn carrière bij Club Brugge

 

 

Het zat er natuurlijk al aan te komen, zeker na de berichtgeving van de laatste dagen, maar dat Fredrik Stenman vandaag al bij zijn nieuwe club gepresenteerd zou worden hadden we niet verwacht. Maar helaas, de kogel is nu door de kerk. Stenman zal niet ingaan op het voorstel tot contractverlenging bij FC Groningen en zal de Trots van het Noorden na dit seizoen verruilen voor het Belgische Club Brugge waar hij een contract heeft getekend tot medio 2014. Volgens VI was er ook belangstelling voor de man met de geweldige longinhoud uit de Bundesliga; het Zweedse FotbollsExpressen meldt echter dat de Belgische club met name de concurrentie van FC Twente en enkele Spaanse clubs te slim af.

Stenmans zaakwaarnemer Patrick Mörk geeft aan dat er voor Fredrik drie zaken doorslaggevend waren om naar Brugge te verkassen: (1) de club maakt kans om Champions League of Europa League te spelen; (2) het is een grote club in een klein voetballand dat bouwt aan een nieuw team en (3) Brugge is een prettige stad, "het Venetië van het Noorden". Wij vullen aan dat (4) Stenman mogelijk een aantrekkelijk tekengeld en een forse salarisverhoging tegemoet kan zien en we begrijpen zijn keuze wel. Maar we staan niet te juichen....

 

We beperken ons vandaag in de berichtgeving even tot een rondje langs de Nederlandse, Begische en Zweedse pers. Bedanken voor alles doen we hem als hij zijn allerlaatste wedstrijd voor FC Groningen heeft gespeeld!

 

Allereerst: FC Groningen meldt vandaag op haar clubsite dat Stenman ‘met pijn in het hart’ afscheid neemt van de Euroborg. Hij legt uit: "Club Brugge heeft mij een aanbod gedaan dat ik niet kon weigeren en ik kan een contract tekenen voor drie seizoenen. Het is voor mij een nieuwe uitdaging. De Belgische competitie heeft als geheel misschien een minder grote uitstraling, maar Club Brugge heeft een begroting die tien miljoen hoger ligt dan die van FC Groningen. Ik ben een heel gelukkig mens, maar het doet ook pijn om afscheid te gaan nemen. FC Groningen heeft mij in vier jaar heel veel gegeven. Ik heb altijd de steun gekregen van de mensen binnen de club en de supporters en wil iedereen alvast heel hartelijk bedanken. Maar vanaf donderdag zal ik mij de komende maanden uiteraard volop inzetten voor FC Groningen. Vanaf nu richt ik me met de ploeg op het bereiken van de vierde plaats."

 

Natuurlijk heeft Club Brugge de komst van de Zweed ook genoemd op de website. Het schrijft op z'n Belgisch: "De stevige Scandinaaf was einde contract bij zijn Nederlandse club." Sports Manager Henk Mariman van Club Brugge licht toe: "We hebben de voorbije maanden het profiel opgemaakt met de kwaliteiten die een linksachter van Club Brugge moet hebben en daar beantwoordt Fredrik Stenman perfect aan. Hij biedt zowel verdedigend als aanvallend een meerwaarde, combineert loopvermogen met voetballend vermogen. Stenman is ook een speler met een enorme persoonlijkheid." 

 

De afd. Communicatie van Stenmans toekomstige club heeft zich ook goed in Freds CV verdiept en somt op: De Zweed is een 27-jarige linksachter (1m87, 82kg) die zijn carrière in eigen land begon bij Västeras (2000). Daarna speelde hij achtereenvolgens voor Elfsborg (2002-2003) en Djurgardens (2003-2005), waarmee hij twee Zweedse titels (2003,2005) en twee bekers (2004, 2005) won. Bayer Leverkusen haalde Stenman weg bij de Zweedse landskampioen en na anderhalf seizoen in de Bundesliga (2005-2007) verhuisde de linksachter naar FC Groningen. Stenman was vier jaar lang een vaste waarde bij de Nederlandse subtopper, waarvoor hij al 133 wedstrijden speelde (4 doelpunten, 7 gele kaarten, 0 rode).

 

Fredrik zelf staat de Belgische pers ook graag te woord en verklaart: "Het was een mooie tijd bij Groningen, maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging. Club Brugge is een grote club in België en ik kom niet naar hier om voor de derde of de vierde plaats te spelen. Ik wil met Club gaan voor de titel. Zo zit ik in elkaar... ik ben iemand die er voluit voor gaat en niet snel opgeeft."

 

 

 

Tenslotte komen nog wat drijfveren voor Fred om voor Club Brugge te kiezen in enkele Zweedse artikelen naar voren. Fotbollskanalen kopt met Jag vill tillbaka till de stora arenorna, oftewel: Stenman wil terug naar de grote arena's. De krant spreekt telefonisch met hem: Stenman zit in de auto en heeft zojuist tijdens een persconferentie een driejarig contract getekend. Hij ziet in Club Brugge een mooie uitdaging. De club bouwt aan een nieuw team en een nieuw management en de Belgische competitie mag volgens hem dan nauwelijks groter zijn dan de Nederlandse, Club Brugge werkt wel met begroting die ca. € 10 miljoen hoger is dan die van FC Groningen. Het speelde dit seizoen Europees voetbal en speelde in de groepsfase tegen Villarreal, Zagreb en "een Griekse ploeg" (PAOK Saloniki, red.), en hij zegt hierover: "DAT is wat ik wil. Spelen in dat soort stadions en dat soort wedstrijden." Club Brugge eindigde overigens als laatste in die poule met drie punten uit zes wedstrijden. Het is in de hoogste Belgische divisie als vierde geëindigd met 12 punten achterstand op Anderlecht. De eerste zes ploegen spelen play-offs om het kampioenschap en Europees voetbal.

 

Stenman speelde sinds zijn debuutwedstrijd op 18 augustus 2007 maar liefst 133 wedstrijden voor FC Groningen, maar slechts twee hiervan betroffen Europese wedstrijden: de legendarische tweeluik tegen Fiorentina op 20 september 2007 en 4 oktober 2007.

 

Stenman denkt na zijn periode in Belgié terug te keren naar Zweden. Hij denkt dat dit hét moment is om nog een laatste stap te maken vóórdat hij weer op zijn geboortegrond te bewonderen is, want hij wil vermijden dat hij pas krantenkoppen gaat halen als hij te oud is.

 

Hij zal zijn landgenoten Andreas Granqvist en Petter Andersson gaan verlaten, en de overige Scandinaviërs uit Finland en Denemarken, en dat is een beetje triest, zegt hij. "Maar ik moet denken aan mijn eigen carrière."

 

Wij gunnen Fredrik Stenman deze stap van harte, zijn blij dat hij niet naar een andere Nederlandse club gaat en hopen dat hij zijn woorden waarmaakt en alles op alles zet om te proberen bij FC Groningen de zo belangrijke, Europees voetbal opleverende vierde plaats te behalen!

 

Maar hoe het restant van deze competitie ook uitpakt, Fred heeft straks een prachtig afscheid verdiend. Aan zijn instelling kunnen velen een voorbeeld nemen!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of laat een bericht achter in ons gastenboek.