Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

445 gasten online

FC Groningen start play-offs met nederlaag bij Heracles maar houdt schade beperkt

FC Groningen is vanavond tegen een 3-2 nederlaag in Almelo aangelopen. De goede bedoelingen van de ploeg van Pieter Huistra - Heracles niet laten opbouwen, druk zetten op de verdediging en jagen op elke bal - werden al na zes minuten in de kiem gesmoord toen uitblinker Samuel Armenteros de 1-0 kon binnenschieten. Na een spectaculaire wedstrijd stokte de score bij 3-2, maar de thuisploeg had ruimer kunnen winnen. De FC had grote moeite met de voorste linie (Everton, Armenteros en Douglas), maar ook met de lopende mensen daarachter (Overtoom en Fledderus). Kieftenbeld pakte twee gele kaarten en is zondag geschorst. Gerekend naar Europese maatstaven is een thuiszege van 1-0 genoeg om de 3-2 uitnederlaag weg te poetsen, maar winnen van Heracles - het is de Trots van het Noorden dit seizoen nog niet gelukt. Wellicht dat de twaalfde man zondag beslissend is!

 

Aanvulling vrijdag 20 mei 2011: Hiariej en Stenman houden lichte blessures over aan duel;

FC Groningen verwacht zondag minstens 15.000 toeschouwers tegen Heracles Almelo

FC Groningen schrijft vandaag op de clubsite dat de inzetbaarheid van zowel Tom Hiariej als Fredrik Stenman komende zondag nog onzeker is: "Huistra kan nog niet beschikken over Koen van de Laak, Gonzalo Garcia, Nicklas Pedersen (allen geblesseerd) en Maikel Kieftenbeld (geschorst). Vraagtekens staan nog achter de namen van Tim Matavz, Tom Hiariej (scheenbeen) en Fredrik Stenman die kampt met spierpijn. Zondag staan Andreas Granqvist en Fredrik Stenman ‘op scherp’ door hun gele kaarten, net als Mark Looms van Heracles. Een gele kaart betekent uitsluiting voor de eerstvolgende play-offwedstrijd in de komende drie jaar."

Vanmiddag trainden Hiariej en Stenman overigens mee met de groep. Matavz trainde apart.

Later vanavond meer over de training van vanmiddag.

De FC rekent komende zondag op een goed gevulde Euroborg, zo schrijft de Groninger Gezinsbode: "FC Groningen verwacht zondag in Euroborg minstens 15.000 toeschouwers te begroeten voor het beslissende thuisduel met Heracles in de halve finale van de play-offs. Vorig jaar kwamen er voor de halve finale tegen FC Utrecht 12.000 toeschouwers naar het stadion. De uitgangspositie was toen slechter. FC Groningen had toen een 3-1 achterstand, weg te werken. Nu volstaat een 1-0 of 2-1 zege voor het bereiken van de finale tegen ADO of Roda JC. Op de wedstrijddag gaan de kassa's om 13.00 uur open. De aftrap is om 14.30 uur."

 

Eerste helft

 

In een vrij vol Polman Stadion, met een goed gevuld uitvak, begon FC Groningen, dat zoals verwacht met dezelfde basis begon als jl. zondag in de thriller tegen PSV, met de beste bedoelingen aan de wedstrijd. Het had geleerd van de eerdere uitwedstrijd in Almelo en stoorde de opbouw van de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wegereef.

 

Al na twee minuten kreeg de Trots van het Noorden de eerste kans - uit een aanval via Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld kreeg Thomas Enevoldsen de bal maar hij schoot naast.

 

Uit de eerste de beste kans scoorde Heracles meteen. De door Enevoldsen te vrij gelaten Looms zette voor, Luciano greep slechts halfbakken in en toen ook Stenman naliet om zijn landgenoot Armenteros goed te dekken had laatstgenoemde geen moeite om de bal in het doel te werken, ook al omdat de inglijdende Granqvist er ook niets meer aan kon veranderen - 1-0 na zes minuten, een slechter scenario was voor FC Groningen niet denkbaar. Het was alweer de vierde goal dit seizoen die Armenteros tegen Groningen produceerde - wat een plaaggeest die man!

 

Twee minuten later had de stand alweer gelijk kunnen zijn, maar keeper Pasveer redde op een inzet van Bacuna die de bal van Tadic had gekregen.

 

(foto: ELF Voetbal)

 

Groningen had duidelijk geen grip op de voorste linie waar Everton, Armenteros en Douglas konden doen wat ze wilden. Na een tegenstoot van de FC, waarbij Petter Andersson een mooie steekpass van Tom Hiariej net niet goed genoeg kon inschieten, was het Heracles dat de voorsprong verdubbelde. Douglas werd in de 16e minuut geen strobreed in de weg gelegd en toen Luciano ook nog half weggleed stond het 2-0. Luciano zag er niet best uit maar de fout was al eerder gemaakt omdat men het niet nodig vond Darl Douglas te stoppen.

 

Het was duidelijk dat Heracles de statistiek van dit seizoen (samen met ajax meest scorende ploeg in 2011 met 35 doelpunten) niet zómaar heeft verkregen. Waar moest dat deze wedstrijd nog heengaan, vroegen we ons af.

 

Welnu, één minuut na de tweede tegengoal stond het alweer 2-1. Fredrik Stenman zette een aanval op, passte op Andersson die de bal in 1x doortikte, weer op Stenman, en die speelde, ook weer in 1x, door op de mee opgekomen Jonas Ivens. De Belg kon simpel intikken en de stand was weer wat draaglijker. Ook niet onbelangrijk: in een Europees systeem is een uit gescoord doelpunt erg belangrijk.

 

Op dat moment overlegde Huistra langs de lijn met zijn aanvoerder, Andreas Granqvist, want de verdediging moest zich duidelijk beter opstellen.

 

Gaandeweg de eerste helft bleef Groningen echter moeite houden met de drie beweeglijke aanvallers en met de al even snelle, lopende mannen op het middenveld, Fledderus en Overtoom.

 

De cijfers van Eredivisie Live spraken boekdelen: het balbezit was na een minuut of 25 met 65% tegen 35% duidelijk in het bezit van de Tukkers.

 

Er volgde nu een fase waarin drie van de vier Groningse verdedigers een gele kaart scoorden. Kieftenbeld voor neertrekken van Everton, Stenman voor neerleggen van Armenteros en Granqvist voor het neertrekken van diezelfde Armenteros. In deze fase waren er ook goede kansen voor Armenteros (goede redding Luciano) en Granqvist (kopte buit een voorzet van Dusan Tadic in de handen van Remko Pasveer).

 

Met name op het middenveld ging FC Groningen de duels te slap aan. Dit gold niet voor Looms die Kieftenbeld neersabelde en ook een gele prent kreeg voorgetoverd.

 

De FC slaagde er niet in voldoende druk te zetten naar voren. Het kwam niet in z’n ritme en leed ook teveel balverlies. Assistent-trainer Erwin van de Looi gaf in de rust terecht aan dat bij Groningen de linies te ver uit elkaar had stonden, waardoor er teveel ruimte was voor lopende mensen als Overtoom en Fledderus. Groningen moest veel compacter spelen, met de linies dichter op elkaar. Dit had men van tevoren al beoogd, logisch - het was hierdoor dit seizoen al eerder misgegaan tegen deze tegenstander. Vreemd dat er dan toch weer een helft zó werd gespeeld... Tweede manco van Groningen was dat als het de bal had, het die bal door teveel foute passes ook snel weer verspeelde.

 

Hierop wilden Huistra en Van de Looi in de rust hameren.

 

 

Tweede helft

 

Twee ongewijzigde ploegen begonnen aan het tweede bedrijf. FC Groningen begon hieraan wel goed, en had twee minuten na de thee al kunnen scoren in de persoon van Bacuna die een grote kans kreeg (assist: Tadic), maar hij raakte de bal niet goed waardoor de bal over het doel van Pasveer vloog.

 

Aan de andere kant stond Everton opeens volledig vrij, maar diens schot werd door Luciano tot corner verwerkt. Op zich een goede redding, maar opvallend vandaag was wel dat onze keeper amper tot niet in staat was ballen klemvast te pakken. Hij liet vanavond ook weer diverse ballen los en had weer zo’n befaamde grabbeldag.

 

Tim Sparv, vandaag gekroond tot Koning van de Overtredingen, had zich in de rust ongetwijfeld bedacht dat hij nog maar weinig fluitsignalen van Wegereef, gericht aan zijn adres had mogen begroeten, want hij stapelde opeens overtreding op overtreding.

 

De FC speelde wat beter dan in de eerste helft, maar Heracles bleef bloedlink. Bacuna begon wat meer voor eigen succes te gaan, dit was niet in alle gevallen de juiste oplossing.

 

In de 56e minuut ging het mis. Granqvist verwerkte een aanval van de thuisploeg tot corner. Uit deze hoekschop kon Armenteros, volledig vrijstaand !?!, de bal in het doel werken: 3-1.

 

Net als na de 2-0 kon Heracles slechts één minuut genieten van de voorsprong van twee doelpunten. Het was nl. Leandro Bacuna die uit een aanval via Andersson en Tadic kon binnenschieten. Het stond weer 3-2, op zich geen beroerde uitgangspositie.

 

Nog een minuut later had het bijna 3-3 gestaan. Looms speelde te kort terug op Pasveer, en Bacuna kon de bal onderscheppen. De bal vloog echter met een grote boog omhoog en er zat veel effect bij, waardoor het voor Leandro moeilijk was de bal in het doel te koppen. Pasveer kon redden.

 

Zowel Tim Sparv als Maikel Kieftenbeld kregen van Jan Wegereef de laatste vermaning toegesproken voor hun betere houthakkerswerk. Langs de zijlijn zorgde het fluiten van Wegereef voor de nodige irritaties, bij beide trainers, want de beste man zag weer eens lang niet alles, evenmin als de grensrechters van vanavond die weer een hoog spek- en bonengehalte hadden.

 

Het spel golfde nu op en neer, beide ploegen speelden in een hoog tempo.

 

Heracles-coach Bos haalde de bank van Groningen het bloed onder de nagels vandaan toen hij Tim Sparv een gele kaart wilde aansmeren, en de woedende bank van de FC wond zich vervolgens ook op voor het theatrale tegen de vlakte gaan van Fledderus en Everton.

 

Petter Andersson had moeite met het kunstgras van Heracles - hij speelde niet zo superieur als de laatste tijd, maar aan de andere kant was hij wel bij beide doelpunten betrokken en dus toch weer belangrijk voor de Trots van het Noorden.

 

Het laatste kwartier ging in en Heracles werd weer meer en meer de bovenliggende partij. Uit een mooie aanval, met een fraaie actie van Overtoom, schoot Fledderus op de lat, en even later liet Luciano de bal los om hem vervolgens wel weer te pakken bij weer een inzet van een Heraclied. Uit een vrije schop van Fledderus was het vervolgens Looms die net voorlangs schoot.

 

Huistra vond het tijd voor de eerste wissel en haalde Andersson naar de kant, voor hem werd Femi binnen de lijnen gebracht. Zullen we ooit weten waarom Norair Mamedov keer op keer bij de eerste selectie wordt gehaald? Immers, ook al speelt niemand van het trio Matavz-Pedersen-Andersson, Mamedov krijgt geen kans. Ook hadden we vanavond graag weer een Virgil van Dijk ingebracht zien worden, maar dit gebeurde niet.

 

Ook Heracles wisselde vervolgens twee maal. Plet kwam in het veld voor Douglas en Vejinovic voor de aan zijn knie geblesseerd geraakte Overtoom. Plet onderscheidde zich meteen door op het been van Hiariej te gaan staan (leek geen opzet), en even later moest Hiariej de strijd staken. Voor hem werd in de 85e minuut Danny Holla binnen de lijnen gebracht.

 

Granqvist kopte de bal nog over uit een voorzet van - wie anders - Dusan Tadic, maar dit was van de kant van Groningen zo ongeveer het laatste wapenfeit. Dit gold niet voor de thuisploeg, dat alles op alles zette om de 4-2 op de borden te krijgen, een veel betere uitgangspositie voor de return van zondag dan 3-2. Het kreeg nog een handvol goede kansen, maar omdat Luciano prima redde op een volley van Everton en Plet een enorme kans verprutste door net naast te schieten bleef het 3-2. Maikel Kieftenbeld had het laatste fluitsignaal van Wegereef al niet meer meegemaakt. Toen Thomas Enevoldsen verkeerd op hem terugspeelde waardoor niet Kieftenbeld maar Armenteros de bal kreeg, greep Maikel in - hij hield de Zweed vast. Het betekende zijn tweede gele kaart en dus kon hij inrukken. Een bepaald niet zo slimme overtreding, hij had Armenteros beter met rust kunnen laten.

 

Maar goed, het betekende de 11e gele kaart voor Kieftenbeld, en omdat de nummers 10 en 11 vanavond vielen is hij voor de retrun van zondag geschorst. Hiariej zal hem ongetwijfeld vervangen en Holla zal hierdoor wellicht naast Sparv komen te spelen - of dit beter uitpakt dan een middenveld met Sparv en Hiariej zullen we zondag om kwart over vier weten (of later, als het dan 3-2 staat en we gaan verlengen).

 

In de 93e minuut werd Jeroen Veldmate nog binnen de lijnen gebracht voor Enevoldsen, maar deze invalbeurt was puur voor de statistiek.

 

Zondag zal het beter moeten dan vanavond. Het percentage balbezet (63-37) is niet om over naar huis te schrijven, evenmin als de schoten (22-11), schoten op doel (14-4) en overtredingen (15-23). 1-0 is over drie dagen voldoende om door te gaan naar de tweede en laatste ronde van de play-offs, maar winnen van Heracles is ons dit seizoen nog niet gelukt. Laten we ons vasthouden aan de eerdere thuiswedstrijd tegen Heracles. We speelden de tegenstander in de eerste helft volkomen zoek, kwamen op 1-0 en als Andreas Granqvist zijn strafschop toen gewoon had benut had het 2-0 gestaan en zouden we de wedstrijd nooit en te nimmer hebben weggegeven. Dat het vervolgens 1-4 werd mag een mirakel heten en dit gaat ons niet nog een keer in de Groene Hel overkomen. Kortom, koop allemaal nog een kaartje en dan zien wij zondag wel degelijk kansen tegen dit Heracles! 

 

Statistieken van www.fcgroningen.nl:

 

Opstelling FC Groningen
Luciano; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (85’ Holla), Sparv; Enevoldsen (92’ Veldmate), Bacuna, Tadic; Andersson (77’ Ajilore).
Rest bank: Van Loo, Metaj, Mamedov, Van Dijk.

 

Opstelling Heracles Almelo
Pasveer; Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms; Quansah, Overtoom (81’ Vejinovic), Fledderus; Douglas (80’ Plet), Armenteros, Everton.
Rest bank: Telgenkamp, Rienstra, Reekers, Cairo, Ter Horst.

 

Toeschouwers: 8.113
 

Scores: 6’ Armenteros (Everton) 1-0, 15’ Douglas (Maertens) 2-0, 17’ Ivens (Stenman) 2-1; 56’ Armenteros (Fledderus) 3-1, 57’ Bacuna (Tadic) 3-2


Scheidsrechter: Wegereef
Grensrechters: Schenkels en Rutgers
Vierde official: Gözübüyük
Rode kaart (2x geel): 27’ en 86’ Kieftenbeld (overtredingen op Everton en Armenteros)
Gele kaarten: 29’ Stenman (overtreding op Douglas), 35’ Granqvist (overtreding op Overtoom), 39’ Looms (overtreding op Kieftenbeld)

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.