Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

174 gasten online

Sportieve doelstelling FC Groningen: Europees voetbal ; begroting € 900.000 omhoog

Vandaag was de jaarlijkse persdag van FC Groningen. Zowel Hans Nijland als Pieter Huistra kwamen uitgebreid aan het woord. Hans Nijland ging o.a. in op de doelstelling die de FC zich voor het komende seizoen heeft gesteld: het behalen van Europees voetbal. FC Groningen ziet de begroting met € 900.000 oplopen naar € 17,1 miljoen, en ziet het begrotingstekort teruglopen van € 1,5 miljoen naar € 0,6 miljoen. De TV-inkomsten dalen met € 0,6 miljoen waarmee het begrotingstekort verklaard is. Ook Pieter Huistra toont zich strijdvaardig. FC Groningen moet de fitste ploeg van de eredivisie worden die niet alleen thuis maar ook op vijandelijke bodem goed gaat presteren.

 

De volledige speeches van beide FC Groningen-kopstukken zijn hier te vinden:

Wij vatten beide speeches even kort samen:

 

 

Verklaring Hans Nijland

 • Nijland ging allereerst in op het afgelopen seizoen. Het nieuwe trainersduo Pieter Huistra en Erwin van de Looi heeft het in zijn ogen prima gedaan en Nijland roemt het publiek van FC Groniungen: "Wij kunnen niet anders dan constateren dat zij een uitstekend debuutjaar hebben gekend met een vijfde plaats op de eindrangschikking van de Eredivisie. En belangrijker nog dan deze klassering is de manier van voetballen geweest. Onze supporters en sponsors hebben zeker in Euroborg spectaculaire wedstrijden gezien en dan hoef ik uiteraard alleen al te refereren aan de finale van de play-offs tegen ADO Den Haag. Na de kansloze 5-1 nederlaag in Den Haag richtte de ploeg zich drie dagen later op formidabele wijze op en geschiedde in Euroborg een wonder door binnen 90 minuten opnieuw voor de 5-1 cijfers op het scorebord te zorgen, maar dit keer in Gronings voordeel. Dat we uiteindelijk in de verlenging kracht tekort kwamen en in de strafschoppenserie het nodige geluk, deed niets af aan de geweldige prestatie, die was geleverd. Euroborg trilde op haar grondvesten en eens te meer bleek dat in voetbal alles mogelijk is. Samen met de spelers heeft de technische staf laten zien dat zij over een groot sporthart beschikken. Ze hebben ons die zondagmiddag kippenvel bezorgd."
 • Hans Nijland gaat snel over tot de orde van de dag: "Dit jaar was het net niet, we moeten er voor zorgen dat het volgend jaar net wel wordt!" Dit betekent dat er geen doekjes gewonden worden over de sportieve doelstelling voor komend seizoen: FC Groningen gaat voor Europees voetbal. Dit kan op drie manieren:
  - rechtstreeks via een hoge klassering op de ranglijst
  - via het winnen van de play-offs
  - of via het KNVB Bekertoernooi
 • De begroting van FC Groningen stijgt met 0,9 miljoen euro naar 17,1 miljoen euro. Deze omzetstijging is met name te danken aan de commerciële inkomsten, die FC Groningen heeft weten te vergroten en wel via de ontwikkeling van de Vastgoedlounge, de oprichting van de Energiesociëteit en het vinden van een nieuwe hoofdsponsor.
 • De uitgaven blijven komend seizoen net als afgelopen seizoen op 17,7 miljoen euro steken. Dit betekent voor komend seizoen een begrotingstekort van 0,9 miljoen euro, overigens wel een verlaging met 0,6 miljoen euro ten opzichte van afgelopen seizoen. De oorzaak van het begrotingstekort voor komend seizoen is gelegen in de achteruitgang in de TV-inkomsten: de Eredivisie in z'n geheel ontvangt van Eredivisie Live 10 miljoen euro minder, en aangezien FC Groningen 6% van de TV-inkomsten ontvangt, betekent dat 6% van de 10 miljoen voor rekening van de FC zijn, oftewel 600.000 euro.
 • FC Groningen wil in de toekomst toewerken naar een sluitende begroting en zal dus verder gaan met het vergroten van de commerciële inkomsten. Dit wil de FC onder meer realiseren met het uitbouwen van de Vastgoedlounge en de Energiesociëteit en het vorm geven aan de BeleggersBox, met name bedoeld voor particuliere beleggers. Daarnaast is FC Groningen met één van de beste architecten van sponsorrelatie Heineken plannen aan het ontwikkelen om de businesslounge beneden nog aantrekkelijker te gaan maken voor onze sponsorrelaties.

Overigens rept Hans Nijland met geen woord over een verdere uitbreiding van de Euroborg!

 

 

Verklaring Pieter Huistra

 

Ook Pieter Huistra gaat allereerst even in op het afgelopen seizoen: "Als we kritisch terugkijken op het afgelopen seizoen dan zien we redelijk wisselvallige resultaten. In thuiswedstrijden werden veel punten gepakt en in uitwedstrijden is ruimte voor verbetering. Na de winterstop hebben we het moeilijk gehad, maar vervolgens hebben we de rug gerecht. Uiteindelijk is het spijtig dat we twee keer net mis grepen, maar dat hoort ook bij voetbal. Als je kijkt wat er overblijft, is dat een tevreden gevoel. We hebben keihard gewerkt, zijn beter geworden. Ook speelden we de laatste dertien wedstrijden voor een uitverkocht stadion en dat is ook een goede graadmeter."

 

Vervolgens benoemt onze trainer drie doelstellingen voor het komende seizoen:

 1. het creëren van een klimaat waarin optimaal gepresteerd kan worden
  Dit wil de FC bewerkstelligen met een nog professionelere medische staf, het anders invullen van de beloftenselectie em het anders invullen van de training. Huistra denkt hierbij (wellicht) specifiek aan de trainingswatchers van FCG Online en verkondigt:
  "Wij zullen daarover scherp moeten communiceren via onze website, want er zijn veel trouwe volgers van de veldtrainingen. Op die manier hopen we dat het voor iedereen helder is."
 2. de fitste ploeg worden van de Eredivisie
  Er zal komend seizoen veel gemonitord worden: trainen met hartslagmeters, gericht trainen en het herstel in de gaten houden. "En spelers die ‘in het rood’ gaan eruit te halen. Het voorkomen van blessures is belangrijk. Een op het oog kleine blessure kan een speler zomaar drie tot vier weken buitenspel zetten en werpt een speler vaak ver terug."
 3. het verschil in de prestaties tussen uit- en thuiswedstrijden reduceren
  "Hetzelfde spelen ongeacht het stadion is vooral een mentale doelstelling. Het gevoel van spelen voor eigen publiek en familie op de tribunes in een positieve sfeer is bekend. Nu is het zaak ook in een iets meer vijandelijke omgeving, ongeacht de tegenstander, het veld, de kwaliteiten van de scheidsrechter en het weer te presteren."

  Kortom, wat osn betreft GTPV én GUPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal en Groningen Uit Pressie Voetbal)

Huistra sluit als volgt af:
 

"Als we bovenstaande zaken kunnen bereiken, ben ik er niet bang voor achter de sportieve doelstelling te staan die Hans Nijland zojuist heeft verkondigd. Zonder arrogant te worden gaan we voor dat Europese doel. Daarbij hoop ik dat we de huidige selectie bij elkaar kunnen houden. Want we beschikken over een goede en bereidwillige groep met veel potentie. Zaterdag gaan we in Kerkrade vol goede moed aan deze klus beginnen!"

 

In de vragenronde gaf hij nog aan op minimaal evenveel doelpunten te hopen als afgelopen jaar en mogelijke winst te zien in het reduceren van het aantal tegentreffers.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.