Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

153 gasten online

Kees Kwakman nam nog nooit een blad voor de mond maar is wel eerlijk

Na afloop van de vrij dramatisch en onnodig verloren wedstrijd tegen Roda JC stond een ontgoochelde Kees Kwakman de journalisten van Eredivisie Live te woord (hier terug te zien). Kwakman benoemde in de personen van Brian van Loo en Tom Hiariej man en paard als zijnde medespelers die volgens hem debet waren aan de beide tegendoelpunten en deze openlijke manier om de vinger op de zere plek te leggen is niet bij iedereen goed gevallen. Zo kunnen we vandaag in VI.nl lezen dat Van Loo na het zien van het interview vond dat het wel erg op de man gericht was. Even eerlijk als hij voor de camera's van Eredivisie Live reageerde, is Kwakman ook nu: "Achteraf gezien is dat natuurlijk niet slim. Kritiek is goed, maar dan wel binnen de kleedkamer. Namen noemen is nooit slim, bovendien had ik het dan ook wel over mezelf mogen hebben. Ik heb ook totaal niet bedoeld dat we door Brian en Tom verloren hebben. Absoluut niet zelfs. Ik heb erkend dat het stom van me was, en alle kou is inmiddels uit de lucht."

 

Wij tillen niet zo zwaar aan de uitspraken van Kwakman. Sterker nog, we juichen ze toe. Al langer is bekend dat hij soms wat primair en vanuit zijn gevoel reageert, en FC Groningen heeft ook behoefte aan iemand met ervaring die zegt waar het op staat, zeker als hij de aanvoerdersband draagt. Natuurlijk, het is altijd netter om het binnenskamers te houden, maar aan de andere kant moeten goedbetaalde full profs tegen een stootje kunnen. En Kwakmans uitspraken dienen maar één belang: dat van FC Groningen. Hij baalt, net als wij, en is een winnaar.

 

Als we ons eens verdiepen in wat uitspraken die Kees Kwakman gedaan heeft toen hij nog het shirt van NAC Breda droeg, dan komen we diverse interessante passages tegen. Zo baalde hij er medio juli 2010 van dat NAC openlijk had laten weten € 2 à 3 miljoen te willen ontvangen voor Kwakman, die toen al in de interesse van het Duitse Augsburg stond. Kwakman hierover in De Telegraaf: "Dit werkt niet in mijn voordeel. Het is sowieso belachelijk dat een interim-bestuurder zonder verstand van zaken gaat roepen wat ik moet kosten. Bernard Ouwekerk spreekt nu tegen dat hij dit gezegd heeft, maar iedereen heeft het wel kunnen lezen. Dit kan andere geïnteresseerde clubs afschrikken. Ik stoor me hier enorm aan."

 

Een maand later verloor NAC met 1-3 in Heerenveen en een openhartige Kwakman spaarde zijn ploeg na afloop van de wedstrijd tegenover Omroep Brabant (aldus FCUpdate.nl) niet: "Het matige spel is een opeenhoping van wat NAC het laatste halfjaar al heeft laten zien. Dat mag ik waarschijnlijk niet zeggen, maar ik doe het wel. Het is los zand. Zowel op als buiten het veld. Het is gewoon zielig zoals NAC tegen Heerenveen werd weggespeeld. Tegen AZ hebben we een beetje fortuinlijk een punt gepakt en daarna hebben we twee keer terecht verloren. Maar ondanks dat we heel slecht speelden, waren we niet kansloos tegen Utrecht en Heerenveen. Als het allemaal klopt, hebben gewoon kansen tegen deze ploegen."

 

Begin september 2010 reageerde Kees Kwakman, die inmiddels naar Augsburg was vertrokken, op een interview dat Voetbal International kort daarvoor met Leonardo had gehouden en dat een reactie was op eerdere uitspraken van Kwakman over Leonardo, die volgens hem niet hard genoeg zijn best deed en niet luisterde naar zijn teamgenoten. Volgens Kwakman stonden in het interview met VI een aantal onwaarheden. In FCUpdate.nl staat: "Ten eerste heb ik wel degelijk tegen hem gezegd wat ik van hem vond. Voor een oefenpotje in de kleedkamer werd meneer namelijk boos omdat ik zijn shirtje een plekje verder hing in verband met ruimtegebrek. Dat mocht niet en wie dacht ik wel niet wie ik was? Ik vertelde hem toen dat hij zich normaal moest gedragen en niets meer was dan wij omdat hij misschien bij Ajax en Feyenoord had gespeeld.

 

Hij begint over vorig jaar te praten? We kunnen de statistieken er wel even bijpakken hoor. Dan kunnen we zien hoe vaak Leonardo getraind, gespeeld en gescoord heeft. En kunnen we ook even kijken wie er meer waarde heeft gehad voor NAC. Leo heeft wel een keer gelijk in zijn verhaal. Ik ben geen topper en zal inderdaad nooit voor Ajax spelen, maar gelukkig weet ik dat van mezelf en probeer ik er wel alles aan te doen om een betere speler te worden. Dat is bovendien altijd nog beter dan je te gedragen alsof je Onze Lieve Heer zelf bent.

 

John Karelse heeft eigenlijk wel gelijk, elke seconde energie die je in hem steekt is er één teveel, dus laten we er maar over ophouden. Ik wens alle andere spelers van NAC en alle supporters oprecht een supergoed seizoen toe en ben er heel trots op dat ik daar heb mogen spelen."

 

Dit soort uitspraken passen gewoon bij de persoon Kees Kwakman, en stevige kritiek op geleverde prestaties moet wat ons betreft kunnen, zolang deze kritiek maar functioneel is. En zeggen dat de communicatie met Van Loo niet goed was is zeker functioneel. Als zelfs Mark-Jan Fledderus al toegeeft de indruk te hebben dat Van Loo de korte hoek ging dekken, terwijl Kwakman tegen Van Loo had aangegeven de lange hoek (de hoek waar de bal bij de vrije trap van Fledderus in vloog) te moeten dekken, dan moet dit gezegd kunnen worden. Van Loo is een routinier van 36 jaar, de meest ervaren speler uit de selectie van FC Groningen, en die zal met deze direct en hard overkomende maar als eerlijk en opbouwend bedoelde kritiek moeten kunnen omgaan. Verder zegt Kwakman dat er in de rust duidelijk is afgesproken geen domme overtredingen te gaan maken, maar de overtreding van Hiariej, die leidde tot de gelijkmaker, kan moeilijk als handig worden beschouwd. Kwakman benoemt dit vervolgens eerlijk en openhartig.

 

Kwakman is een speler die weet wat zijn beperkingen zijn. Hij weet dat topclubs niet voor hem weggelegd zijn, daarvoor is hij domweg niet goed genoeg en daarvoor maakt hij ook teveel verdedigende fouten (die niet zelden tot tegendoelpunten leiden, zo hebben we in de oefencampagne kunnen zien), en hij zegt in de Augsburger Allgemeine "Wegen mir kommen die Zuschauer nicht ins Stadion. Ich bin kein Spieler für die Galerie, ich bin ein Mannschaftsspieler und erledige meine Aufgabe. Augsburg war eine gute Wahl. Ich bin Realist. Die großen ausländischen Vereine kamen für mich nicht in Frage. Aber Augsburg ist sportlich für mich eine große Chance."

 

Laten we blij zijn met een speler als Kwakman, een speler die zegt waar het op staat (om daarmee het teambelang en dus het belang van FC Groningen te dienen), en meer een (goedbedoeld hoor) 'type klootzak' is (en hieraan heeft elk team behoefte) dan een 'type ideale schoonzoon'.

 

Kees Kwakman komt op de clubsite van FC Groningen ook aan het woord en geeft aan net zo teleurgesteld te zijn als iedereen die de FC een warm hart toedraagt. Kees legt uit: "Als je die kansen niet maakt, dan is die wet in de voetballerij dat ie aan de andere kant kan vallen. Als je continu de bal kwijt raakt, dan wordt je zelfs tegen tien man achteruit gedrukt. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Ik heb het besef nog helemaal niet dat we hebben verloren. De wedstrijd zat helemaal in de zak. Alles sprak in ons voordeel. Het laatste half uur was slordig, we verloren de bal veel te makkelijk voorin. Zij krijgen die vrije trap door een domme overtreding. Dat was voor hen de enige manier om een goal te maken. De tweede goal was ook niet eens kans. Tom Hiariej krijgt de bal ongelukkig tegen zijn knie. Dat overkomt je dan ook nog."

 

 

Wij van FCG Online hebben hetzelfde gevoel dat Hans Nijland vanmorgen nog via Twitter uitsprak: "Baal nog ongelooflijk van onnodige nederlaag." Om er in volgende tweets aan toe te voegen: "Gaan weer keihard toewerken naar zondag" en "Hebben absoluut een zeer talentvolle selectie. Houden vast aan eerste uur."

 

Er is maar één mogelijkheid om dit ronduit 'kloten' gevoel weg te spoelen en dat is door zondag ADO Den Haag volledig op te vreten. Bij de Hagenezen hebben we vandaag Wesley Verhoek naar Nottingham Forest zien vertrekken terwijl het ook nog maar de vraag is of Timothy Derijck en Jens Toornstra zondag nog op de loonlijst van ADO staan, en als we terugdenken aan de laatste thuiswedstrijd tegen ADO, de fantastische 5-1 zege die ons bijna in Europa bracht, dan kunnen we eigenlijk niet wachten zondag eindelijk weer naar de Euroborg te mogen!

 

 

Kop d'r veur!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.