Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

369 gasten online

Tim Matavz vertrekt voor 6 miljoen netto naar PSV;

David Texeira tekent voor drie jaar en kost FC Groningen 1,45 miljoen

David Texeira is vanmiddag op een persconferentie in de Euroborg gepresenteerd. De all round aanvaller, die eerder door scout Grads Fühler is omschreven als een 'krijger met een leeuwenhart' en een volgens hem een geweldige wedstrijdmentaliteit heeft, tekent bij FC Groningen een contract voor drie seizoenen, met een optie voor twee extra seizoenen. Aan zijn oude club, Defensor Sporting Club, moet FC Groningen een bedrag van 1,45 miljoen overmaken.

 

Hij zal spelen onder rugnummer 9, dat het laatst door Morten Nordstrand werd gedragen. Hem wordt wel tijd gegund om te wennen aan Nederland en de speelstijl van FC Groningen, maar Henk Veldmate sprak de stellige verwachting uit dat Texeira er eerder staat dan Matías Jones, omdat Jones nog geen ervaring had met het spelen op het hoogste niveau van zijn club, maar Texeira is het laatste halve jaar vaste component van het eerste elftal van Defensor.

 

Hier staat het vertrek van Tim Matavz naar PSV tegenover. FC Groningen ontvangt voor hem een bedrag van 6 miljoen netto. Dit is inclusief 'redelijk haalbare' bonussen. Bovendien heeft FC Groningen een percentage bij doorverkoop bedongen.

 

Het netto bedrag ad 6 miljoen is volgens Hans Nijland bij benadering gelijk aan het bruto bedrag dat FC Groningen van Napoli zou hebben ontvangen (naar verluidt 7 à 7,5 miljoen) (als de deal met de Italianen zou zijn doorgegaan). Lees verder voor de precieze uitleg hierover. Ook hebben we inmiddels foto's van de perspresentatie van Eric toegevoegd!

  

Hans Nijland heeft gezegd dat er drie partijen zijn die water bij de wijn hebben gedaan, waardoor het bedrag van € 6 miljoen netto met het bruto-bedrag van Napoli vergeleken kan worden:

  1. Tim Matavz wilde zó graag bij PSV spelen dat hij heeft afgezien van zijn aandeel in de transfersom.
  2. Ook de zaakwaarnemers van Tim Matavz hebben afgezien van hun aandeel. Hans Nijland sluit niet uit dat ze van PSV iets zullen ontvangen, maar niet van FC Groningen.
  3. Gisteravond laat is er heronderhandeld met Defensor, de vorige club van Texeira. Er lag al een principe-akkoord met een transfersom van 1,75 miljoen. Gisteravond heeft Defensor water bij de wijn moeten doen, aldus Nijland, zodat de uiteindelijke transfersom voor Texeira 1,45 miljoen bedraagt.

Kortom, de deals van Matavz en Texeira zijn in elkaar verweven, en we moeten ze beide in het rekensommetje betrekken om netto met bruto te vergelijken, zo rekende Hans Nijland voor.

 

Overigens moet er van het netto bedrag ad 6 miljoen wel ca. 25%, ofwel ca. 1,5 miljoen, aan investeringsfonds (20%) en overige zaken (5%) worden afgedragen. 'Netto netto' resteert dus een bedrag van ca. 4,5 miljoen. Van dit bedrag wordt de transfer van David Texeira gefinancierd, waarna een slordige 3 miljoen overblijft.

 

FC Groningen weegt in het laten doorgaan van de deal mee dat Tim Matavz na het niet doorgaan van deal met Napoli (overigens op initiatief van Matavz zelf) door teleurstelling een aantal maanden onder zijn niveau heeft gepresteerd, en dat gevreesd moest worden dat hij nu wederom erg teleurgesteld zou zijn als de transfer naar PSV niet doorgegaan zou zijn.

 

Op de persconferentie werd verder bekend gemaakt dat FC Twente vannacht nog een bod op Dusan Tadic had uitgebracht, dat door FC Groningen is afgewezen. Hans Nijland wilde het bedrag vanmiddag niet noemen, maar gaf wel aan dat het een 'flink' bedrag was. Nijland sluit uit dat er tot vanavond 24 uur wél een deal inzake Tadic tot stand komt, en gaf aan dat Tadic zelf prima kon leven met de afzegging en graag voor de FC speelt.

 

Iets over de speler David Texeira

Henk Veldmate legde uit dat David Texeira, geboren op 27 februari 1991 en nu dus 20 jaar oud, al sinds 2009 wordt gevolgd. Begin 2010 was hij hier al een week op proef, hij trainde toen samen met zijn landgenoot Camilo Mayada mee met Jong FC Groningen en liet toen een prima indruk achter. Overigens had Texeira in de week vóór zijn stage bij Jong FC Groningen ook al bij AZ meegetraind.

 

Hij is een allround aanvaller, een sterke vent die al een half jaar basispeler van het eerste elftal van Defensor is. Hij zet graag druk, heeft scorend vermogen, is een prima aanspeelpunt als hij met de rug naar het doel staat en zijn wedstrijdmentaliteit moet geweldig zijn, aldus Veldmate. Hij kan in een systeem drie aanvallers uit de voeten, zeg maar het systeem van FC Groningen als je de buitenspelers als aanvallers beschouwd, en hij is dan de diepe spits; hij kan ook in een systeem met twee aanvallers spelen. Hij lijkt qua werklust meer op Erik Nevland, en is niet de stylist die Matavz is. Texeira heeft volgens Veldmate een natuurlijke techniek en heeft daardoor geen trucs nodig.

 

Wanneer is David Texeira speelgerechtigd?

Op de clubsite van FC Groningen staat:

"Het programma van David Texeira voor de komende periode is nog onduidelijk. De benodigde papieren dienen nog geregeld te worden voordat de nieuwe spits speelgerechtigd is. “Het is nog niet bekend hoe het nu gaat lopen. Ik moet in ieder geval nog terug naar Uruguay voor formaliteiten, maar wanneer dit zal zijn en hoe lang dat gaat duren, weet ik niet. Maar ik hoop dat alles zo snel mogelijk in orde is en ik snel bij het team kan aansluiten om de club te helpen. Ik heb heel veel zin in mijn tijd bij FC Groningen.”"

 

De redactie van d'Olle Grieze (clubmagazine van de Supportersvereniging FC Groningen) denkt niet dat hij al op 11 september a.s. tegen Heerenveen inzetbaar is, zo valt op Twitter te lezen.

 

Klik hier voor interviews van OOG Radio en TV met Hans Nijland en Henk Veldmate.

 

Impressie van de perspresentatie van RTV Noord, met o.a. interviews met Hans Nijland en Pieter Huistra:

 

 

Foto's van de perspresentatie van Eric:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0013 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0017 (Small)
tn_DSC_0018 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0021 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
01/18 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.