Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

343 gasten online

Petter Andersson en Ondrej Svejdik binnenkort op de operatietafel

De met bijna identieke kniepoperaties langdurig uitgeschakelde Petter Andersson en Ondrej Svejdik worden binnenkort aan hun afgescheurde kruisbanden geopereerd. De ingreep van Ondrej zal a.s. donderdag al in Amsterdan worden verricht; Petter heeft besloten dat hij zich tussen nu en twee weken in Zweden laat opereren.

 

 

(foto's: www.fcgroningen.nl)

 

Tijdens het forum na afloop van de ALV van de Supportersvereniging FC Groningen vroeg ik Henk Veldmate hoe het met Petter Andersson ging. Veldmate vertelde dat hij zeer frequent contact heeft met Andersson. De keuze van een geschikte arts is in zijn situatie gecompliceerder: hij had alle pech van de wereld doordat hij voor de tweede keer in negen maanden tijd dezelfde kruisband afscheurde, iets wat maar hoogst zelden gebeurt. Dit maakt de keuze voor een geschikte arts wat lastiger. In eerste instantie is overwogen om hem door de Amerikaanse arts Robert Steadman te laten opereren, de medicijnman die o.a. Ruud van Nistelrooy succesvol onderhanden heeft genomen, maar na ampel beraad is besloten om de ingreep in Zweden te laten verrichten. O.a. speelde het feit mee dat Petter begin van dit jaar trombose heeft gekregen wat het herstel van zijn eerste kruisbandletsel, opgelopen op 25 januari 2009 in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Ajax, heeft vertraagd. Om het risico van het wederom oplopen van trombose ten gevolge van de lange vlucht naar de Verenigde Staten uit te sluiten heeft Petter de keuze gemaakt: hij laat zich in Zweden opereren. Tijdens het forum, afgelopen maandag, zou de operatie binnen drie weken worden uitgevoerd, daarvan is inmiddels bijna één week verstreken dus wij gaan ervan uit dat over een tweetal weken Petter opnieuw zal zijn geopereerd. Normaal gesproken staat er voor de revalidatie van dit soort ellendige blessures 6-9 maanden, maar dit is voor iedere betroffene weer anders. Maar veel van het lopende seizoen zal Petter Andersson onmogelijk meer kunnen meemaken, tot ons grote verdriet.

 

Veldmate gaf wel aan dat de knie van Petter, die zich inmiddels in Zweden bevindt, rustig is en dat "de kop van de Zweed goed is". Dit getuigt van een fantastische mentaliteit en doorzettingsvermogen. Heel even heeft opgeven door zijn hoofd gespeeld toen hij op 28 september jl. in de wedstrijd van de beloften van FC Groningen tegen Jong AZ/Telstar tot ieders ontzetting voor de tweede maal van het veld gedragen moest worden, maar dit gevoel heeft hij gelukkig weer ver van zich geworpen. Hij wil na zijn operatie het liefste zo snel mogelijk weer terug naar Nederland. Hij vindt het fijn in Zweden, maar hij wil heel graag terug naar zijn ploeggenoten, dit is voor hem de beste remedie om relatief snel te kunnen herstellen. Wat een kanjer, die vent!

 

Ook voor Ondrej Svejdik is het lopende seizoen voor het grootste gedeelte voorbij. Hij scheurde zijn kruisband af op 3 oktober jl. in de uitwedstrijd bij ADO Den Haag. Vanaf het begin is Ondrej realistisch en strijdvaardig. Hij wil zo snel mogelijk terugkeren maar weet ook dat nu nog niet ingeschat kan worden hoe lang zijn revalidatie zal duren. Hij heeft zich er al mentaal op voorbereid dat er mogelijk vertraging in zijn herstel zal optreden. Nog iemand met een prima mentaliteit! Hij heeft een aflopend contract bij FC Groningen met een optie die de club eenzijdig kan lichten - dezelfde situatie als bij Luciano, De Roover en Matavz: alle drie hebben dit seizoen aflopende contracten waarbij de club een eenzijdige optie heeft de verbintenis te verlengen.

 

Zodra Ondrej geopereerd is verlaat hij Nederland om in een andere omgeving aan het eerste deel van zijn herstel te werken. Op de clubsite van FC Groningen vertelt hij: “Met dokter Van Dijk, die me opereert, heb ik een goed gesprek gehad. Hij heeft eerder onder anderen Grygera en Maxwell geopereerd. Half december ga ik naar Tsjechië en in het nieuwe jaar door naar Slowakije. De fysiotherapeut die daar zit, heeft veel contact met de medische staf van FC Groningen. In de Slowaakse bergen heb ik een uitstekende andere omgeving om een deel van mijn revalidatie te ondergaan.”

 

Petter en Ondrej: kop d'r veur!