Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

118 gasten online

Spelers afgemat en met gebogen hoofden van het veld na straftraining (met foto's!)

Het kan niet anders of FC Groningen en het gestuntel en de genereuze puntenverstrekkerij van de spelers was vandaag trending topic in Stad en Ommeland. De teleurstelling en woede over de wanprestatie zit diep bij de supporters van FC Groningen. Als er al niet eens meer met bezieling gespeeld wordt en geen strijd wordt geleverd, ja, dan jaag je de hondstrouwe twaalfde man tegen je in het harnas.

 

Lees verderop ook: Vraagtekens over situatie rond David Texeira

 

UPDATE dinsdag 1 oktober 2013: Blessure David Texeira speelt pas aantal weken

Inmiddels is uit navraag gebleken dat de blessure van David Texeira van de laatste weken is. Hij is wel degelijk aan zijn lies geblesseerd, maar zijn blessure speelt zeker niet het hele seizoen al, zoals de lezing van FC Groningen is. Het gaat met zijn blessure de goede kant op.

John Schurer, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, veegde vanochtend in een duidelijke en scherpe column de vloer aan met de wijze waarop de spelers zich gistermiddag in Enschede als vee naar de slachtbank hebben laten leiden. Schurer: "Ik als supporter ben kwaad. Ik voel me in de steek gelaten en heb zin om menig iemand een gigantisch schop onder zijn kont te verkopen. ... Bij FC Twente-uit zag ik spelers die absoluut niet goed geprepareerd waren het veld in gaan. Zonder bezieling, zonder ook maar enige passie, zonder ook maar enige uitstraling. Als vee naar de slachtbank. Ja, FC Twente heeft meer kwaliteit. SO WHAT? Dan zet je er iets anders tegenover. Kan je dat niet opbrengen, dan is het wegwezen. Dat gebeurt in de werkzame maatschappij en dat geldt ook voor voetballers. ... € 34,00 euro, benzinekosten en alles wat er bijkomt, kunnen wij ons besparen door zulk soort wedstrijden voortaan schriftelijk af te doen.

 

Ook de trainersstaf is kennelijk not amused over het gistermiddag in Enschede gebodene. Vanmiddag stond er een training op het programma, maar de exercitie, die voornamelijk zonder bal werd uitgevoerd, had meer weg van een straftraining. Er moest zeer veel worden gelopen; de conditiegerichte oefeningen waren voor menig speler een slijtageslag; Giliano Wijnaldum en Timo Letschert zegen uitgeput ter aarde, zoals uit onderstaande foto's blijkt:

 

 

 

Género Zeefuik beëindigde de training vanmiddag iets eerder dan rest. Hij keek bijzonder teleurgesteld; we hopen dat dit niet wordt veroorzaakt door een opspelende blessure. Even later volgde ook de rest. Bijna iedereen keek aangeslagen, liep met het hoofd naar beneden en was niet aanspreekbaar. Alleen Marco Bizot wilde de supporters nog te woord staan.

 

We nemen overigens aan dat er vandaag in besloten kring binnenskamers ook al uitgebreid is stilgestaan bij de zeperd tegen FC Twente. Hierover kunnen wij uiteraard tot onze spijt niets berichten.

 

Vraagtekens over situatie rond David Texeira

Afwezig op het trainingsveld was vanmiddag andermaal David Texeira. De officiële lezing van de absentie van de Uruguayaan is dat hij is geveld door een liesblessure. Erwin van de Looi vertelde afgelopen vrijdag tijdens het perspraatje dat Texeira het gehele seizoen al last heeft van zijn lies, maar dit valt moeilijk te rijmen met de basisplaatsen die de momenteel vijfde keus spits in de eerste drie competitiewedstrijden van dit seizoen had. Texeira stond tegen N.E.C., FC Utrecht en SC Cambuur in de basis, werd in Leeuwarden na 34 minuten gewisseld (tactische wissel waaraan geen blessure ten grondslag lag), en werd nadien nimmer meer in het eerste elftal opgesteld. Het verhaal begint mysterieuze vormen aan te nemen.

 

Het contract van Texeira loopt aan het einde van dit seizoen af; FC Groningen bezit een eenzijdige optie om de verbintenis met nog eens twee seizoenen te verlengen. Ons hebben uit betrouwbare bron geruchten bereikt dat in het contract met David Texeira een clausule is opgenomen die erin voorziet dat FC Groningen aan Texeira een enorm bedrag (€ 500.000) moet betalen indien de club de optie niet licht. Iets soortgelijks was er door FC Groningen met Hyun Jun Suk overeengekomen. Dit verklaart het voor menigeen onverklaarbare transfervrije vertrek van de Zuid-Koreaan naar het Portugese CS Marítimo. Als Suk tot het einde van zijn contract in Groningen was gebleven, en de FC zou de optie vervolgens niet lichten, dan was de club aan de Zuid-Koreaan een bedrag verschuldigd van een aantal tonnen. (Maritimo verkocht Suk al een half seizoen later voor ettelijke miljoenen door aan Al-Ahli uit Saoedi-Arabië, maar dit terzijde.)

 

Mocht FC Groningen daadwerkelijk een dergelijke clausule met David Texeira zijn overeengekomen, dan moeten grote vraagtekens worden gesteld bij het gevoerde beleid rond het aantrekken van spelers die zich in Europa nog niet hebben bewezen. Sterker nog, het is in onze ogen voor een club als FC Groningen financieel onverantwoord om een constructie aan te gaan waarbij òf € 500.000 betaald moet worden òf twee jaar lang een salaris dat opgeteld nog veel meer zal zijn. Laten we hopen dat het gerucht niet klopt...

 

Het gerucht klopt wel... Texeira en Suk tekenden voor 3+2 resp. 2+2 jaar. Bij beiden werd het dure niet-EU salaris uitgesmeerd over de periode incl. de optie. Bij Texeira betekende dit dat hij in vijf jaar gemiddeld ca. vijf ton per jaar moet krijgen. Dit kan door hem de eerste drie jaar minder te geven, en in de twee jaar daarna meer. De hoop is dat hij na (uiterlijk) drie jaar kan worden verkocht. Je hebt hem dan drie jaar relatief weinig betaald en bent dan van hem af. Als een speler echter niet kan worden verkocht (bv. omdat hij matig presteert, of zwaar geblesseerd is) en de optie wordt ook niet gelicht, dan hebben ze minder verdiend dan waarop ze volgens de regels voor niet-EU-spelers recht hebben. Texeira loopt in de eerste drie jaar ca. vijf ton mis. Als FC Groningen de optie niet licht, dan krijgt hij dit bedrag mee, zodat hij over die eerste drie jaar toch het vereiste niet-EU-salaris heeft gehad.

Moraal: alleen in uiterste noodzaak in zee gaan met dure niet-EU-spelers die zich in Europa nog niet hebben bewezen.

 

Ook vanochtend niet op het TCN trainingsveld te bewonderen waren Nick van der Velden en Eric Botteghin. De beloften speelden helemaal achteraan en bereidden zich voor op het duel tegen Jong FC Volendam dat dinsdagavond gespeeld zal worden. We denken dat van de eerste selectie in ieder geval Emil Johansson, Stefano Magnasco (zijn broer was vanochtend op het trainingsveld aanwezig en te zien op foto 22/25) en William Ekong mee zullen spelen.

 

UPDATE dinsdag 1 oktober 2013: Blessure David Texeira speelt pas aantal weken

Inmiddels is uit navraag gebleken dat de blessure van David Texeira van de laatste weken is. Hij is wel degelijk aan zijn lies geblesseerd, maar zijn blessure speelt zeker niet het hele seizoen al. Het gaat met zijn blessure de goede kant op.

 

Fotoreportage van Wouter van de training van maandagmiddag:

 

DSC_0070
DSC_0071
DSC_0072
DSC_0073
DSC_0074
DSC_0075
DSC_0076
DSC_0077
DSC_0078
DSC_0079
DSC_0080
DSC_0082
DSC_0085
DSC_0086
DSC_0087
DSC_0088
DSC_0089
DSC_0090
DSC_0091
DSC_0092
DSC_0093
DSC_0094
DSC_0095
DSC_0096
DSC_0097
01/25 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.