Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

147 gasten online

FC Groningen werkte vanochtend aan de voet van de Mediacentrale een training af, en het gebodene bood weinig hoop voor de krachtmeting die zondagmiddag in De Kuip op het programma staat. De gekortwiekte selectie, die het vandaag opnieuw zonder Tom Hiariej en Michael de Leeuw moest doen, speelde zonder beleving en slaagde er niet in een overwicht op te bouwen tegen de tegenstanders. De opponent kon vanwege de blessuregolf slechts twee (!) eerste elftalspelers opstellen en kon daardoor onmogelijk zorgen voor de noodzakelijke concurrentiestrijd binnen de selectie. Een zeer zorgelijke situatie.

De trainersstaf lijkt geforceerd vast te willen houden aan een 433-formatie met twee controleurs en twee flankaanvallers, maar als er vandaag één ding duidelijk is geworden, dan is het wel de constatering dat de eerste selectie momenteel geen speler heeft die de rol van linksbuiten op niveau kan vervullen, en dat alleen om die reden al van 433 afgestapt moet worden.

Een tevreden Henk Veldmate liet gisteren in Voetbal International het volgende optekenen: "Erwin moet spektakel bieden in Euroborg. Daarin is hij geslaagd en de goede wisselwerking met het publiek is terug." Wij bestrijden deze constatering dit seizoen vooralsnog met klem. Veel spektakel wordt er in de nog prille jaargang in eigen stadion niet geboden, en buitenshuis al helemaal niet. Er gebeurt te weinig voor het doel - met het huidige inzetbare materiaal moet o.i. van een systeem met twee controleurs worden afgestapt. Pas dán krijg je spektakel.

In de armetierige partij van 11 tegen 11 werd Nick van der Velden vanochtend in de eerste helft als linker aanvaller geposteerd, een strategie die tegen Feyenoord gedoemd is om te mislukken in de wetenschap dat (1) Yoëll van Nieff zondag amper aan opbouwen zal toekomen en (2) Nick van der Velden domweg geen linksbuiten is en op die positie een doodongelukkige indruk wekt. In de tweede helft van het partijspel werd Van der Velden vervangen door Henk Bos, maar de basis kwam hierdoor niet noemenswaardig beter uit de verf. Aan Henkie lag dat niet, net zo min als dat in de eerste helft aan Nick lag. 

Met opnieuw zes defensief ingestelde veldspelers zal de altijd hongerig naar de bal zijnde Tjaronn Chery zich zondag opnieuw ver moeten laten terugzakken om een rol van betekenis te kunnen spelen, met een grote afstand tot de zich op een eiland voelende spits Danny Hoesen tot gevolg.

Wie de spelers niet heeft voor een bepaald concept, die zal dat concept moeten loslaten. Een systeem moet worden aangepast aan het beschikbare spelersmateriaal, en niet andersom, aangezien in het laatste geval van een weinig professionele bedrijfsblindheid gesproken kan worden, en daar zijn we na het tijdperk Pieter Huistra al lang en breed klaar mee. Zonder Mimoun Mahi (geblesseerd) wordt het spelen met 433 al lastig, en zonder Michael de Leeuw (eveneens geblesseerd, waaraan is overigens niet bekend) kan er zelfs niet gespeeld worden in een 433-concept met een dichter naar de goal spelende speler, zoals Michael de Leeuw dat zondag tegen Willem II deed, of probeerde te doen.

Wie kijkt naar het schaarse aantal spelers dat inzetbaar is, die komt tot de conclusie dat de tijd meer dan rijp is om met een 442-opstelling op de proppen te komen met twee centrale aanvallers (Danny Hoesen en Dino Islamovic, die we met de beste wil van de wereld niet kunnen beoordelen op de handvol minuten die hem tegen Willem II werd gegund). Zet Tjaronn Chery daarachter 'op tien', zet in de ruit Nick van der Velden en Jarchinio Antonia en daarachter is plaats voor één controleur, wat ons betreft Rasmus Lindgren.

Het zou er dan als volgt uitzien:

Hoesen - Islamovic
Chery
Van der Velden - Antonia
Lindgren
Van Nieff - Kappelhof - Botteghin - Hateboer
Padt

Afwezig (blessures): Bakker, Ben Moussa, Burnet, Hiariej, Van der Laan, De Leeuw, Mahi

Wij hebben echter geen enkele hoop dat hierop in de nabije of verre toekomst voortgeborduurd zal worden, dus laten we dit voor vandaag maar even los.

Vanochtend speelden de ploegen als volgt:

Basis:

Van der Velden/Bos - Hoesen - Antonia
Kieftenbeld - Chery - Lindgren
Van Nieff - Kappelhof - Botteghin - Hateboer
Padt

Reserves:

Arias/Zeefuik - Islamovic - Hagenauw
Boutzamar - Bos - Denkovski/Van der Velden
Bijl - Baas - Saban - Payne
Gies

De basis speelde zeker niet compact tegen de opponent, daar waar een compacte strijdwijze met de linies dicht op elkaar met de huidige afwezige wil om het gras op te willen vreten o.i. voor de hand liggender is. (Misschien is de wil om passie en strijd te leveren er wel, maar lukt dit domweg niet in een systeem dat niet functioneert en je zelfvertrouwen opvreet?)

Gescoord werd er in de partij niet, en we zagen aan de kant van de basis welgeteld één kans. Een kopbal uit een corner werd door Rasmus Lindgren voorlangs gekopt. De hoekschop was overigens weer een variant met Nick van der Velden en Tjaronn Chery beiden bij de cornervlag. Kan daar niet eindelijk van afgestapt worden? Het moet toch mogelijk zijn een bal in één keer indraaiend voor de pot te krijgen?

Er wordt na vandaag nog twee maal getraind. Wij hopen dan positiever over het dan gebodene te kunnen berichten.

Nog een veeg uit de pan voor Fred Rutten: de trainer van Feyenoord, waar de randstedelijke arrogantie van af druipt, weigert vrijdag FCG Radio te woord te staan, daar waar vele trainers van de komende tegenstander dat op vrijdagmiddag wél willen doen, en waarom ook niet. Ruttens advies: "Kom vrijdag maar gewoon naar Rotterdam naar mijn persconferentie." Schaam je diep, hork!

Tot slot: wij ontvingen gisteren een ingezonden brief (die als titel droeg: 'timide nieuwsbrief Hans Nijland in aanloop Feyenoord-FC Groningen'), waarvan de inhoud boekdelen spreekt en tot nadenken stemt:

'Naar mijn idee worden de sportieve ambities in slaap gesust de laatste 2-3 jaar. Ook hierin is FC doorgeschoten om voorzichtig te zijn na een aantal jaren daarvoor waarin Nijland zijn ambities te hoog gegrepen waren. Het lijkt alsof FC de middenweg, de feeling met de eigen selectie kwijt is en zich geen houding weet te geven als het niet over bijvoorbeeld zonnepanelen gaat.

Waarom komen Zwolle en Cambuur wel tot spraakmakend voetbal met een laag budget, en waarom staat FC Groningen te voetballen alsof er veel meer te verliezen valt dan alleen de wedstrijd? Is instelling en strijdwijze een keuze, een kwaliteit of een basisbeginsel? En waarom is FC al geruime tijd niet in staat om als FC Groningen te voetballen?'

Fotoreportage training donderdag 2 oktober 2014 van Wouter Pauwels:

DSC_0002
DSC_0004
DSC_0007
DSC_0008
DSC_0010
DSC_0011
DSC_0012
DSC_0013
DSC_0015
DSC_0017
DSC_0018
DSC_0020
DSC_0023
DSC_0025
DSC_0026
DSC_0027
DSC_0028
DSC_0030
DSC_0032
DSC_0033
DSC_0036
DSC_0044
DSC_0046
DSC_0051
DSC_0058
DSC_0060
01/26 
start stop bwd fwd

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.