Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

201 gasten online

Daags vóór de afsluitende training is op het achter de Mediacentrale gelegen trainingsveld nog niet duidelijk geworden welk elftal Erwin van de Looi zaterdagavond in Alkmaar de strijd laat aanbinden met de eveneens kwakkelende opponent, maar we hebben wel een vermoeden. Door de vele vanmorgen uitgeprobeerde varianten heenkijkend lijkt het erop dat er opnieuw een soort 4222 opstelling de wei in wordt gestuurd, met een andere personele invulling dan afgelopen zondag tegen Excelsior.

Marco Timmer was namens Voetbal International aanwezig in Groningen, en ventileerde een mening die bepaald niet op zichzelf staat. Meer hierover is hieronder te lezen.

We vermoeden dat Maikel Kieftenbeld en Rasmus Lindgren niet beiden in de basis zullen worden geposteerd, maar dat Tom Hiariej de rol van één van de twee controleurs zal uitvoeren, vermoedelijk samen met Rasmus Lindgren, die vanochtend langer met de basisploeg meespeelde dan Maikel Kieftenbeld.

Michael de Leeuw zal opnieuw in de punt van de aanval staan, en we vermoeden dat zijn spitsenmaatje wederom Danny Hoesen zal zijn. Ook Dino Islamovic vormde vanochtend tijdens één onderdeel een aanvallerskoppeltje met De Leeuw, maar we zien hem niet nog niet aan de aftrap staan. 

Achter de beide spitsen zal Tjaronn Chery gaan spelen; de creatieve speler, die de laatste tijd ook wat deelt in de malaise, zal naast zich òf Nick van der Velden òf Jarchinio Antonia weten. Afgaande op de variant die het langste stand hield gaan wij ervan uit dat Jarchinio Antonia de voorkeur zal krijgen, maar meer zekerheid hierover hopen we morgen te krijgen.

Slechts de invulling van de verdediging is aan geen enkele twijfel onderhevig. Johan Kappelhof keert terug van een schorsing, en zal zijn rentree in de basis maken; Eric Botteghin is onomstreden als centrale verdediger en de beide backs zullen opnieuw Hans Hateboer en Yoëll van Nieff zijn. Martijn van der Laan, hierboven op de foto te zien samen met Hilal Ben Moussa, trainde vanochtend weliswaar weer buiten, maar hij deed dit apart van de groep en is nog lang niet wedstrijdfit. Lorenzo Burnet raakte vorige week maandag opnieuw geblesseerd, en van hem werd nadien op het veld niets meer vernomen. Hij kon wel eens ernstiger geblesseerd zijn dan we eerst dachten.

Ook Voetbal International opteert voor 442 met één controleur en ruit van middenvelders
Marco Timmer
van Voetbal International woonde de training bij, en zal de focus ook morgen (in Groningen) en zaterdag (in Alkmaar) op FC Groningen richten: "Ik wil weten wat er hier allemaal aan de hand is." Volgende week woensdag verschijnt er in VI een reportage over FC Groningen, maar Timmer wilde nu al wel kwijt onze visie ('Ik lees jullie site geregeld') over de gewenste opstelling (442 met een ruit op het middenveld en dus één controleur) te delen. Hij wilde Van de Looi hierover zeker nog aan de tand gaan voelen. Wij weten de reactie van de hoofdtrainer echter al wel, die tijdens de perspraatjes aangeeft dat ook een systeem met twee controleurs niet minder aanvallend hoeft te zijn dan een tweespitsensysteem, maar dat het aan de uitvoering ligt.

Timmer verbaasde zich er bovendien over dat bij het aantrekken van spelers niet beter gekeken wordt naar het systeem waarin deze spelers het beste renderen. Als sprekend voorbeeld noemde hij Jarchinio Antonia. Timmer, ook een volger van Go Ahead Eagles, weet dat Antonia vorig seizoen in Deventer prima speelde, "maar de Eagles spelen dan ook aanvallend voetbal, en spelen niet met twee controleurs", zo gaf hij aan. Wij zijn dus niet de enigen die vinden dat een systeem met twee controleurs nooit een lekker aanvallend systeem zal zijn, ongeacht de uitvoering.

(Groningse volgers van FC Groningen weten dat Antonia bepaald niet de eerste speler is die bij FC Groningen in een ander systeem minder goed rendeert dan in het systeem waarin de speler gescout is. Wat te zeggen van David Texeira, Matías Jones, Danny Hoesen etc. etc. We zijn blij dat dit geluid nu ook eens vanuit een andere hoek te horen is.)

De opstelling van komende zaterdagavond, en ook de tactiek die in de wedstrijd tegen AZ zal worden toegepast, zijn ons nog niet helemaal duidelijk. Vanochtend leek soms de gehele linkerflank aan Yoëll van Nieff voorbehouden te zijn, maar in een later stadium zagen we Jarchinio Antonia ook even aan de linkerkant opereren. Tjaronn Chery hield zich vooral in de as op, achter de beide spitsen, maar verleende in een bepaalde fase eveneens hand- en spandiensten aan de linkerkant.

Kritiek op de supporters had Timmer overigens ook. "Ook andere clubs spelen niet goed, maar daar zijn de fans niet zo negatief. FC Groningen staat drie punten achter de nummer drie!", zo vertelde hij langs het trainingsveld. De gedeelde nummers drie zijn echter SC Cambuur en PEC Zwolle, clubs die het publiek met minder middelen meer vermaak bieden. Daarin zit (uiteraard) een groot deel van de verklaring van de kritische houding van de supporters van FC Groningen. Waarschijnlijk weet Timmer dat zelf ook wel.

Morgen hopen we wat meer over de te verwachten opstelling te zien. Afgaande op de training van vanochtend vermoeden we het volgende:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:
De Leeuw - Hoesen
Chery - Antonia
Hiariej - Lindgren
Van Nieff - Kappelhof - Botteghin - Hateboer
Padt

(Bovenstaand elftal kan overigens wel in een 442-ruit-opstelling spelen, maar dan zal Tom Hiariej meer aan de linkerkant moeten spelen en iets meer naar voren. Een rol die Mimoun Mahi wellicht ook goed kan uitvoeren. O.i. hoeft er qua 'poppetjes' aan deze basis echt niet veel meer te veranderen.)

Vermoedelijke bankbezetting:
Van der Vlag, Bijl, Baas, Kieftenbeld, Van der Velden, Mahi, Islamovic


Martijn van der Laan en Hilal Ben Moussa


Vanochtend weer een relatief grote groep spelers op het trainingsveld


Danny Hoesen heeft een tikje gekregen en moet even verzorgd worden

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.