Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

124 gasten online

 
De hiernaast afgebeelde Tjaronn Chery was vanmiddag gewoon aanwezig bij de eerste training van het nieuwe seizoen, die traditiegetrouw op Sportpark De Koepel in Haren werd gehouden. Mede door de regen werd het een relatief sfeerloze training die niet al te goed werd bezocht. Erwin van de Looi vertelde na de training tijdens een informele bijeenkomst te verwachten dat Chery vertrekt, maar dat hij mee blijft trainen zolang een transfer nog niet rond is. Chery zelf gaf naderhand tegenover RTV Noord aan zijn carrière bij voorkeur in de Premier League of in de Bundesliga voort te zetten. "We zullen snel genoeg zien waar het naar toe gaat. Dat er iets speelt is duidelijk."

 

Aan het verslag hebben we een fotoreportage toegevoegd!

FC Groningen wil nog een linksback en een aanvallende buitenspeler
Door de namen van
Ruben Schaken en Enes Ünal kunnen volgens Van de Looi strepen worden gezet. "We weten precies wat we willen en waar we mee bezig zijn. Met al die namen doen we niks", aldus de hoofdtrainer na afloop van de eerste training van het nieuwe seizoen. "Soms hoor ik een naam langskomen en dan moet ik de naam eerst googelen voordat ik weet wie het is. Ook zaakwaarnemers hebben er belang bij om namen naar buiten te brengen en te linken aan een club, dus dat zegt mij niks." Een linksback en een aanvallende buitenspeler staan er momenteel op het verlanglijstje van FC Groningen, aldus de hoofdtrainer.

De training van de eerste selectie werd voorafgegaan door een huldiging van FC Groningen D2, dat aan het einde van het vorige seizoen net als de hoofdmacht de beker had weten te winnen.


Huldiging bekerwinnaar FC Groningen D2 (toppers met bouwjaar 2003)

Simon Tibbling, albert Rusnák, Lorenzo Burnet en Género Zeefuik afwezig
Van de 20 koppige A-selectie misten we vier spelers. Simon Tibbling verblijft nog met Jong Zweden op het EK in Tsjechië. Hij krijgt na het EK 2,5 weken vakantie en sluit pas rondom de oefenwedstrijd tegen Southampton, die op zaterdag 18 juli a.s. wordt gespeeld, weer aan. "Hij heeft dat echt nodig want hij heeft een seizoen in Zweden gespeeld, vervolgens een half seizoen hier en nu dit EK, dus hij moet echt niks doen, anders komen er straks problemen. Hij doet ook zoveel uit zichzelf dat ik hem echt adviseer om eens helemaal niks te gaan doen", aldus Van de Looi.

Eveneens absent waren Albert Rusnák (de Slowaak sluit woensdag weer aan), Lorenzo Burnet (is vannacht voor de tweede keer vader geworden) en Género Zeefuik. Het verhaal rondom de spits is volgens Van de Looi duidelijk, zoals het dat ook vóór zijn verhuurperiode aan Heart of Midlothian was. FC Groningen wil van hem af, Zeefuik zelf wil ook weg en hij traint met de beloften mee.

Wél met de eerste selectie trainden Juninho Bacuna en Glenn Bijl. Met betrekking tot Juninho Bacuna zal dit een permanenter karakter krijgen: hij en Desevio Payne zullen hun wedstrijden met Jong FC Groningen spelen, maar met de eerste selectie meetrainen.

De spelers werden vanmiddag net als vorig jaar door spreekstalmeester Koen Janssen geïntroduceerd. Ook Erwin van de Looi, algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Peter Jeltema trok hij voor de microfoon. Erwin van de Looi beklaagde zich over het competitieprogramma. "Na vier van de zes Europese wedstrijden spelen we een uitwedstrijd voor de competitie. De KNVB heeft niet goed nagedacht bij het maken van het schema." Hij gaf aan 'volle bak' voor het winnen van de Johan Cruijff Schaal te willen gaan, en ook Maikel Kieftenbeld vertrouwde Janssen toe dat het duel tegen PSV al aardig leeft in de groep. De FC wil, afgaande op de woorden van de trainer en zijn aanvoerder, echt voor deze prijs gaan. Volgens Kieftenbeld is ook het overwinteren in Europa een doelstelling waarvoor de captain absoluut wil gaan.

Hans Nijland herhaalde zijn onlangs tijdens de sponsoravond van Stichting Bedrijvenvoetbal Bedum geuite voorspelling dat de FC dit seizoen ruim 14.000 seizoenkaarten zal verkopen. "Vorig seizoen zaten we op 12.200, en we zitten daar nu al ruim 1.000 boven", aldus Nijland, die ook al vooruitkeek naar het komende Europese avontuur. "Het lijkt me geweldig om in de eerste wedstrijd op 17 september thuis tegen Dortmund of Schalke 04 te spelen. En het lijkt me geweldig thuis van Manchester United te winnen. Na afloop zal ik dan naar Louis van Gaal gaan, en hem dit meegeven: 'Louis, het is geen schande van FC Groningen te verliezen.' "

Wellicht vervolggesprek met Eric Botteghin over contractverlenging
Hans Nijland vertelde nog dat het eerdere gesprek van de clubleiding met Eric Botteghin en zijn zaakwaarnemer, waarin de door de FC gewenste verlenging van het tot medio 2016 lopende contract van de Braziliaan onderwerp van gesprek was, binnenkort wellicht een vervolg krijgt. Even later was Nijland vertrokken - hij had een (vermoedelijk spelersgerelateerde) afspraak, maar niet nadat hij Koen Janssen had toevertrouwd "dat we verschrikkelijk graag de Johan Cruijff Schaal willen winnen en verschrikkelijk graag in Europa willen overwinteren."

Volgens Peter Jeltema is het potje voor nieuwe versterkingen niet heel groot. "Onverminderd blijft van kracht dat er eerst spelers weg moeten voordat we nieuwe kunnen kopen." Om met de zin 'dat er echter altijd buitenkansen kunnen zijn die de club niet zal laten lopen' ruimte voor versterking zónder daaraan voorafgaande verkoop van spelers te laten.

Erwin van de Looi gaf tijdens de training aan dat de selectie niet heel breed is, en na afloop tijdens de informele bijeenkomst zei hij dat de selectie inderdaad wat kleiner dan normaal is (wat ons betreft verontrustend mocht dit zo blijven, gezien het extreem drukke programma vóór de winterstop en ook gezien de sportieve ambities van de club (goed presteren in competitie, beker en Europa)). Wel vindt van de Looi het belangrijk om kwalitatief goede spelers te hebben en veel spelers van een minimaal niveau. Dit is voor hem belangrijker dan sec het aantal selectiespelers. 

Aanwezig op het veld was voor het eerst Robbert de Groot, de opvolger van Jan Arend Vredeveld die bij de jeugd verder gaat werken als fysiektrainer. "De Groot komt van AZ en is een heel ervaren man. We waren al lang in gesprek en nu is het dus rond gekomen", aldus Van de Looi.

Erwin van de Looi over belangstelling voor zijn persoontje
"Er is deze zomer geen belangstelling voor mij geweest. Ik heb heel Ibiza rond gereden en niemand wilde me." Hij heeft tijdens zijn vakantie niet veel meer aan de beker gedacht, "want je bent nu met het nieuwe seizoen bezig. Er komt weer iets moois aan zoals de Johan Cruijff Schaal en Europese wedstrijden." Van de Looi is tevreden over hoe de voorbereiding eruit ziet met prima wedstrijden tegen Emmen, Roda JC en Southampton. "Die wedstrijden worden in het weekend gespeeld, dus door de week lekker doortrainen. We hebben hier in Haren een prima veld om op te trainen, dus de omstandigheden zijn hartstikke goed."

Over de training zelf kunnen we kort zijn. Er waren te weinig spelers aanwezig voor een grote partij, dus er werden diverse andere oefeningen gedaan. Het veld leek in onze ogen overigens wat af te lopen naar de zijkanten, maar gezien de loftuitingen van Erwin van de Looi is dit wellicht optisch bedrog.

Fotoreportage training zondag 28 juni 2015 van Wouter Pauwels:

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.