Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

111 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ajax

Schuimbekkend verliet Gery Vink, de stekeblinde trainer van Jong ajax, afgelopen maandag Sportpark Corpus den Hoorn. Zijn ploeg, die zijns inziens nota bene heer en meester was tegen die boeren, had zojuist 'volkomen ten onrechte' een 3-2 nederlaag geleden. Het tekent de zelfingenomenheid en arrogantie van de gemiddelde Amsterdammer, een egocentrist die een wel erg beperkt vermogen tot nuancering heeft. In lijn met Vinks inferieure kijk op voetbal zijn de uitlatingen van dhr. Van der Laan, burgemeester van de hoofdstad. In een recent vernietigend onderzoeksrapport naar aanleiding van de desastreus verlopen huldiging van ajax op wijlen het Museumplein wordt ingegaan op het criminele gedrag van zijn inwoners, die grootschalige vernielingen en voor tonnen aan schade aanrichtten en tevens gedrag aan de dag legden 'dat zich kenmerkte door een behoorlijke mate van normvervaging'. Van der Laan heeft echter gewichtiger zaken aan zijn hoofd en blèrt nu al dat zijn helden ook bij het volgende kampioenschap op dezelfde plek gefêteerd zullen worden. Aan Groningers worden draconische straffen in het vooruitzicht gesteld vanwege het zingen van onschuldige melodietjes, maar Amsterdammers die hun stad slopen worden uitgenodigd dit ook de volgende keer weer te doen en de dan wellicht herstelde puinhopen opnieuw tot de grond toe af te breken. Uiteraard zijn ze ook voor het leven welkom in de grafbak die arena heet, de sanctie 'stadionverbod voor een ajacied' is zowel ajax als de KNVB vreemd. Jan Vertonghen bewees gisteren in het AD dat in de vooroordelen jegens Belgen toch een behoorlijke kern van waarheid zit, want 'Amsterdam is voor mij een absolute wereldstad waar ik altijd zal blijven wonen' en hij heeft zelfs de lachers op z'n hand door in dat stuk in te gaan op z'n eigen hersencellen die hij actief wil houden. Dat na zeven wedstrijden de eerste voorbereidingen voor het komende kampioenschap worden getroffen verbaast ons ook al niet. Weliswaar is de ploeg van Frank de Boer zojuist door Real Madrid te kijk gezet en heeft zijn meute in de competitie al meer tegentreffers dan RKC moeten incasseren, maar alle moeilijke wedstrijden zijn immers al geweest. Zondag de uitwedstrijd in Groningen, een formaliteit toch? Wij denken van niet. Het zal er heet aan toe gaan.

 

UPDATE na de training van zaterdag 1 oktober 2011:

Danny Holla is ziek, FC Groningen start dan ook met een ongewijzigd elftal. Onderaan de voorbeschouwing meer over de druk bezochte training van zaterdagochtend.

 

Inmiddels is ook een fotoreportage van de zaterdagtraining van Eric Smit toegevoegd!

 

 

Tja sympathisanten van de club uit Amsterdam komen op onze site twee keer per jaar niet in alle opzichten aan hun trekken, maar we kunnen het niet iedereen naar de zin maken. Wat ons betreft kan een ieder echter naar hartelust verder lezen, want we gaan het nu met name hebben over de Trots van het Noorden!

 

De laatste dagen wordt er serieus toegewerkt naar de confrontatie van komende zondag. Eergisteren zagen we al een grote partij van 11 tegen 11, waarbij de basisopstelling niet afweek van de ploeg die De Graafschap weliswaar overklaste, maar door het niet-benutten van kansen het deksel nog bijna op de neus kreeg. Door een sensationele slotfase in de extra tijd, die nog jarenlang op ons netvlies zal blijven staan, werden de drie meer dan verdiende punten alsnog veroverd, en het rechter rijtje is alweer achter ons gelaten. Een volgende onderwinning doet ons weliswaar niet stijgen op de ranglijst, maar zal onze positie behoorlijk verstevigen. Hoe de tegenstander zondag aangepakt gaat worden bleek gisteren al een beetje op de training. Met snel spel zal er naar voren gespeeld worden. Van links en rechts moeten de voorzetten onophoudelijk het vijandelijke strafschopgebied in worden gevuurd en ook in de verdediging zal het accent op snelheid liggen. Kortom, Pieter Huistra zal niet alleen voor de overwinning gaan maar deze met een heerlijke vorm van pressievoetbal willen bewerkstelligen.

 

Vandaag en morgen wordt er ook nog een training afgewerkt en deze zullen wij met argusogen bekijken om te kijken met welke elf spelers we de Amsterdammers zullen gaan bestrijden. Uiteraard zullen we onze bevindingen traditioneel aan deze voorbeschouwing toevoegen.

 

 

Historie van thuiswedstrijden tegen ajax: vrijwel altijd spektakel

Wij zien steevast uit naar de confrontatie met de Amsterdammers. Het maakt iets extra's los in spelers en in het publiek, dat er niet zelden in slaagt de Euroborg, en in het verleden het Oosterpark, tot een zinderend bolwerk om te toveren.

 

Als we kijken naar de sinds 2006 gespeelde wedstrijden, dan springen om meerdere redenen de potten van 19 maart 2006, 3 mei 2006, 25 januari 2009 en 8 augustus 2010 in het oog. De wedstrijden hebben als grootste gemeenschappelijke deler dat we in deze vier wedstrijden niet verloren. Sterker nog, de eerste drie werden gewonnen en ook de wedstrijd van vorig jaar hadden we eigenlijk in winst moeten omzetten. Door twee ingevingen van persona non grata El Hamdaoui kwamen we op achterstand, maar via Matavz en Pedersen, die de Euroborg in een zinderende orgie van lawaai omtoverden, werd een meer dan verdiend punt veroverd. Met name de twee laatste doelpunten zijn de moeite waard om nog eens terug te zien:

 

 

De eerste 2006-wedstrijd had alle ingrediënten van een legendarische pot voetbal. Scheidsrechter Blom staat steevast garant voor diverse hartritmestoornissen, en Erik Nevland, Evgeniy Levchenko en Antoine van der Linden zorgden voor een geweldige apotheose.

 

Amper twee maanden later was dezelfde tegenstander opnieuw te gast, maar het betrof nu de finale van de play-offs om nota bene Champions League-voetbal. AZ was in de vorige ronde al in eveneens onvergetelijke wedstrijden uitgeschakeld, en nu was ajax de laatste opponent. Thuis werd weliswaar met 2-1 gewonnen, maar hiertegenover stond een in Duivendrecht geleden 2-0 nederlaag, waardoor we net tekort kwamen om invulling te gaan geven aan de in de prijzenkast van FC Groningen ingeruimde plek voor een cup met hele grote oren. Het was echter het sluitstuk van een werkelijk legendarisch seizoen, dat we begonnen in het Oosterpark en beëindigden in de Euroborg en waarin een felbegeerd UEFA Cup-ticket onze beloning was. Wat een seizoen. We vonden nog een prachtige compilatie van een aantal schitterende doelpunten van de FC uit die jaargang:

 

 

Petter Andersson

Petje van Ljusvattnets IF , de eerste club van Petter Andersson; hierna

speelde hij nog voor Skunnanå SK, Skellefteå en Hammarby IF (bedankt Lars!)

 

De wedstrijd uit 2009 blijft bij ons vooral hangen vanwege Petter Andersson. Hoe dubbel was ons gevoel toen we na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wegereef de handen in de lucht mochten steken vanwege de 1-0 overwinning (doelpunt Danny Holla!), maar op hetzelfde moment Petter op een brancard afgevoerd zagen worden. Recent zijn prachtige, indrukwekkende interviews met de Zweed verschenen in het Dagblad van het Noorden en in Voetbal International, en het zal voor Petter een bijzondere wedstrijd worden zondag. De man is echter gesterkt uit zijn onvoorstelbaar zware blessuretijd gekomen, voelt zich geen pechvogel meer maar een geluksvogel, heeft het vertrouwen terug en zal er zondag weer voor de volle 100% voor gaan. Zijn oude niveau heeft hij nog niet terug, en misschien komt dat ook nooit meer volledig terug, maar hij zit in een opgaande lijn. Voegde tegen De Graafschap echt iets toe aan het spel van FC Groningen, vocht zich te pletter en stond aan de basis van de 0-1, kortom - mocht hij dit weten door te trekken dan gaan we dit seizoen nog heel veel plezier aan hem beleven. Het is en blijft doodzonde dat de eerste drie jaar van zijn vierjarig contract eigenlijk zijn verknald. Hij speelde in al die jaren pas 48 officiële wedstrijden voor de FC, maar heeft nu al een heldenstatus en we moeten er toch niet aan denken dat hij aan het einde van het seizoen gratis de deur uitloopt.

 

 

Toch nog even een bescheiden woord over de tegenstander

Als we kijken naar de armetierig voetballende ploeg waarvan de spelers zichzelf voorafgaande aan de wedstrijd belachelijk maakten door het stadion van Real Madrid te fotograferen, dan speelde de ploeg toen als volgt:

 

Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen (c), Anita; De Jong, Janssen (51. Enoh), Eriksen; Sulejmani (71. Ebecilio), Sigthórsson, Boerrigter (83. Serero)
Vergeefs op de bank zaten Cillessen, Ooijer, Blind en Bulykin

 

Met name de verdediging stapelde fout op fout en daar ligt onze kans. Wat ons betreft is de strategie van het vroegtijdig druk zetten op alle linies van ajax en alle tegenstanders vroegtijdig bij de strot grijpen een succesvolle. Als we er vervolgens in slagen over de flanken tot een indrukwekkende aanvoer te zorgen naar coming star Texeira, dan kan het niet anders of de vijandelijke verdediging bezwijkt onder dit aanvalsgeweld en het uitvak, dat goed gevuld zal zijn, mede door het feit dat de Amsterdammers Groningen met auto's mogen bereiken (daar waar wij altijd aan bussen zijn overgeleverd), zal doodsbleek getuige zijn van een ontmanteling van hun mannen die zijn weergave niet zal kennen.

 

Dit vereist uiteraard ook snelheid op het defensieve middenveld en dus moet er gewerkt worden aan de snelheid van handelen van Tim Sparv. Achterin zullen Burnet, Kwakman, Van Dijk en Kappelhof scherp moeten zijn op types als Sulejmani, Sigthórsson en Boerrigter, maar de ervaring leert dat onze verdediging altijd goed staat als ajax op bezoek komt. Niet zelden worden centrumspitsen ontredderd vervangen en switchen vleugelspelers van positie om vervolgens eveneens de reservebank op te zoeken; wij stellen voor dat we dit ook komende zondag weer gaan beleven.

 

Kortom, wij verwachten een zeer aanvallend concept. De ajacieden het spel laten maken lijkt ons geen goed plan, dan vinden ze altijd wel een opening en daar zitten wij niet op te wachten. Vanaf minuut één aanpakken, bij de lurven grijpen en niet meer loslaten.

 

Afgaande op de eerdere trainingen van deze week hebben we geen aanleiding om te verwachten dat Pieter Huistra zal gaan sleutelen aan zijn opstelling. Er wordt nu echter getraind, en onder grote belangstelling (zelfs de NOS is met een cameraploeg uitgerukt) wordt straks ongetwijfeld een grote partij gespeeld die een indicatie zal zijn voor de elf krijgers die zondag om half drie met schuim op de bek en geslepen messen aan de aftrap zullen staan. Morgen worden tijdens de training dan de laatste puntjes op de i gezet en dan gaat het zondag gebeuren!

 

Ons gevoel zegt dat we nog jaren zullen napraten over de 2e oktober 2011. Wat ons betreft wordt het een geweldige clash zondag. Wij zien er ongelofelijk naar uit!

 

Begonnen we met een enigszins kritische noot over België, we eindigen een stuk positiever over onze zuiderburen. Zij geven nl. wel blijk te beschikken over een goede smaak voor wat betreft nummerplaten:

 

 

Tot later vandaag voor een update na de training!

 

UPDATE na de training van vrijdag 30 september 2011:

FC Groningen start waarschijnlijk met ongewijzigd elftal (of speelt Holla in plaats van Sparv?)

 

Afgaande op de training van vanochtend, die o.a. werd bijgewoond door de families van Petter Andersson en Emil Johansson, stuurt Pieter Huistra zondag de volgende mannen het veld in:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv/Holla - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Van Loo

 

De training begon vanmorgen ruim een half uur te laat, er was dus vermoedelijk een uitgebreide tactische bespreking aan vooraf gegaan. Ook vandaag waren Koen van de Laak en Agil Etemadi de enige afwezigen. Zelfs de NOS had de moeite genomen een cameraploeg helemaal naar Groningen te sturen, en zo was het een drukte van belang langs het trainingsveld.

Na het warmlopen en wat rek- en strekoefeningen werd de groep al snel in twee groepen onderverdeeld, terwijl de keepers samen met Ruud Hesp gingen trainen. Pieter Huistra begeleidde intensief de groep die uit 12 spelers bestond en waarvan er 10 in de basis zullen starten. Het waren de spelers die afgelopen zondag in Doetinchem een de aftrap stonden, aangevuld met Danny Holla en Jonas Ivens. De tweede groep bestond uit Johansson, Enevoldsen, Pedersen, Jones, Hiariej, Suk en de voltallige B-kern (op Etemadi na).

Na een aantal oefeningen stond een groot partijspel op het programma. Hierbij koos Pieter Huistra voor de volgende opstelling:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld  

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Van Loo


De tegenstander werd gevormd door


Suk
Jones - Pedersen - Enevoldsen
Holla - Keurntjes
Johansson - Bakker - Ivens - Hiariej
Luciano


De rest van de B-kern ging op het achterste gedeelte van het trainingsveld verder. Pieter Huistra zat er tijdens het partijspel kort op. Als hem iets niet zinde, werd het spel gelijk stilgelegd. Het vertoonde spel kon ons wel bekoren - overigens van zowel de basis als ook de tegenstander. Petter Andersson was met een mooi schot dicht bij de openingstreffer, maar de bal vloog net langs de verkeerde kant van de paal. Uiteindelijk kreeg het basiselftal een penalty toegekend, na een overtreding van Johansson op Bacuna (vasthouden). Bacuna verzilverde dit buitenkansje zelf.

Hoewel tijdens de training van vandaag uitsluitend met het controlerende koppel Sparv/Kieftenbeld is getraind, hebben wij de indruk gekregen dat Pieter Huistra er nog niet helemaal zeker van is wie hij zondag naast Kieftenbeld neer gaat zetten. Hij leek niet helemaal tevreden over het spel van Sparv en gaat naar ons idee mogelijk nog een wijziging op die positie doorvoeren. Danny Holla zou in dat geval de logische vervanger zijn.

 

Dusan Tadic blesseerde zich op het eind van de training maar onze lekenogen zien geen gevaar voor komende zondag. Thomas Enevoldsen verwachten we zondag helaas nog niet bij de selectie. Of hij neemt de nodige pijnstillers tot zich. Maar vermoedelijk komt ajax-thuis toch te vroeg. Jammer, want de man is in vorm.

 

Links de verzamelde pers tijdens de vrijdagtraining;

rechts staat o.a. technisch manager Henk Veldmate

 

UPDATE na de training van zaterdag 1 oktober 2011: Danny Holla is ziek

Twintig spelers gingen vanmorgen rond 10 uur het trainingsveld op voor de afsluitende training voor de kraker van zondagmiddag tegen ajax. Opvallende afwezige: Danny Holla. Uit navraag bleek dat hij zich ziek had moeten afmelden. Over zijn inzetbaarheid voor morgen valt op dit moment nog niets te zeggen, maar een basisplaats zal er voor hem hoe dan ook niet inzitten.

Langs de lijn stond ongekend veel publiek. Het bleek een uitje van de personeelsvereniging van AKZO te betreffen, waarbij de (oud) personeelsleden de hele dag in en rond de Euroborg zullen doorbrengen. Hoewel dit tot veel onrust langs de kant leidde, lieten spelers en trainers zich niet afleiden. Zij werkten geconcentreerd en gretig de training af.

Na het warmlopen en de gebruikelijke rondo in twee groepen, werden gelijk hesjes verdeeld aan de spelers die morgen de basis zullen vormen. Door de afwezigheid van Danny Holla hadden we al niet meer de verwachting dat Pieter Huistra nog een verrassing in petto zou hebben, en dat was dan ook niet het geval.

 

De opstelling voor morgen ziet er derhalve als volgt uit:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld  

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Van Loo


De laatste training voor de wedstrijd staat dit seizoen telkens in het teken van de standaardsituaties, en dat was vandaag niet anders. Er werd begonnen met het oefenen van corners, waarbij de basis eerst de verdedigende taken moest uitvoeren en Pieter Huistra hamerde op de snelle omschakeling. Vervolgens werden de rollen omgedraaid en mocht de basis aanvallen. Hier zagen we Virgil van Dijk en Tim Sparv (hij schoot een opnieuw ingebrachte bal prachtig precies in de kruising) scoren.

Vervolgens mocht er een heel kort partijtje van 10 tegen 10 worden gespeeld (Sparv moest zich hierbij bij de niet-basis voegen), alvorens de vrije trappen werden geoefend. Ook hier wist Virgil van Dijk (in de rebound) te scoren, en ook Petter Andersson schoot onder toeziend oog van zijn vader prachtig raak. Ook deze oefening werd weer beëindigd met een kort partijspel, waarin David Texeira met het hoofd scoorde.

De verwachting was dat de training nu wel afgelopen zou zijn, maar niets was minder waar. Er moesten eerst nog voorzetten van links en rechts afgewerkt worden op doel, waarbij de bal in één keer geschoten diende te worden. Hiervoor waren koppeltjes gevormd en werd ook de score bijgehouden. Het blijkt steeds weer dat de spelers dit soort speelse oefeningen erg leuk vinden en er behoorlijk fanatiek van worden. De koppeltjes werden deels gevormd door spelers afkomstig uit hetzelfde land aan elkaar te koppelen. Zo mochten onder andere Texeira en Jones en ook Andersson en Johansson samen proberen tot scoren te komen. Als één van hun scoorde, leidde dit tot leuke vreugdetaferelen.

De training van vanochtend geeft veel vertrouwen voor morgen. Ook Tadic liet zien weer als vanouds de voorzetten op maat af te leveren. Het kan een mooie middag worden, zondag 2 oktober 2011!

 

Fotoreportage van Eric Smit van de afsluitende training:

 

tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0027 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
tn_DSC_0052 (Small)
tn_DSC_0059 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0063 (Small)
tn_DSC_0069 (Small)
tn_DSC_0082 (Small)
tn_DSC_0084 (Small)
tn_DSC_0086 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0117 (Small)
tn_DSC_0118 (Small)
tn_DSC_0119 (Small)
tn_DSC_0121 (Small)
tn_DSC_0124 (Small)
tn_DSC_0125 (Small)
tn_DSC_0126 (Small)
tn_DSC_0130 (Small)
tn_DSC_0131 (Small)
tn_DSC_0136 (Small)
tn_DSC_0143 (Small)
tn_DSC_0151 (Small)
tn_DSC_0159 (Small)
tn_DSC_0164 (Small)
tn_DSC_0167 (Small)
tn_DSC_0169 (Small)
tn_DSC_0172 (Small)
tn_DSC_0178 (Small)
tn_DSC_0180 (Small)
tn_DSC_0195 (Small)
01/38 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.