Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

356 gasten online

Voorbeschouwing Heracles Almelo - FC Groningen

Toegegeven, door allerlei grootschalige uiteenzettingen over de ambitieuze plannen van FC Groningen is de competitievoetballoze tijd die achter ons ligt iets sneller voorbij gevlogen dan vooraf gevreesd, maar we zijn toch blij dat we weer aan de bak kunnen. Niks is frustrerender dan om na een klinkende zege op het verwende hoofstedelijke gepeupel twee weken te moeten wachten op de volgende pot.

 

We zitten in een mini-flow, of, om met VI.nl te spreken: "FC Groningen is bezig aan een uitstekende reeks van drie winstpartijen achtereen en schurkt na de knappe 1-0 overwinning op ajax weer tegen de subtop van de Eredivisie aan." Door deze lekkere serie zijn we na de teleurstellende competitiestart na acht competitiewedstrijden toch alweer op een achtste plek terug te vinden op bv. maar twee puntjes van genoemde zwalkende Amsterdammers en ook het gat met de nummer twee en drie (PSV resp. Twente) is maar vier punten. Volgende groen-witte horde: het gewraakte kunstgras van Heracles. Met opnieuw een zege (en volgens ons kan het morgen niet misgaan!) kunnen we met een heerlijk gevoel de thuiswedstrijden tegen FC Twente en Feyenoord ingaan, op jacht naar de top! Wat een vooruitzicht!

 

UPDATE na de training van vrijdag 14 oktober 2011:

Petter Andersson hersteld; Jonas Ivens vervangt Kees Kwakman

(onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vanochtend, met de vermoedelijke opstelling van FC Groningen tegen Heracles)

 

Kijk in deze reportage van OOG naar het prachtige doelpunt dat Petter Andersson vrijdag op de training maakte (na 1 minuut 40)! (let niet op de foutief gespelde namen van Andersson en Kieftenbeld...)

 

 

 

Op de statistieken van eerder genoemde wedstrijden tussen Heracles en de FC gaan we later in deze voorbeschouwing nog even in. We kijken eerst met graagte nog even terug op de vorige competitiewedstrijd. Wat hebben we de Amsterdamse tegenstander overklast, wat waren we getuige van een fantastische teamprestatie die de Euroborg in een kolkende zee omtoverde en ons nog dagenlang trots en met een big smile door Stad en Ommeland deed lopen, borst en kin vooruit en met een gebalde vuist Yes! uitschreeuwend.

 

We hebben het er deze week nog even met Pieter Huistra over gehad en net als wij vond hij het mooie van de overwinning dat het een echte teamoverwinning was. Er stond een hecht collectief, waarbij iedereen alles gaf, voor elkaar door het vuur ging en waarvan we na afloop maar moeilijk een absolute uitblinker konden aanwijzen, zoals we ook geen basisspelers konden aanwijzen die door de mand zijn gevallen.

 

Wie nog even een minuut of zes kippenvel wil krijgen raden we van harte aan van onderstaand filmpje te genieten. Formidabel!

 

 

En omdat het maken van keuzes nooit ons sterkste punt is geweest tonen we ook deze sfeervolle opname, die er echt mag zijn. Wederom met een hoog kippenvel-gehalte:

 

 

Maar op de wind van gisteren kunnen we niet zeilen, het management van de FC heeft het ons al vaak voorgehouden. Wel op de wind en de windmolens van morgen, en ook daarover hebben we deze week veel mogen horen. Als de plannen uitkomen is de huidige achtste plaats vermoedelijk een historisch lage positie en hijgen we over een poosje continu de vermeende absolute top in de nek en kan er op termijn gezegd worden, wijzend op de prijzenkast in de Euroborg waar nu nog een lege plek is ingeruimd voor de Champions League-beker: "Zie je wel!"

 

In deze voorbeschouwing moeten we een gulden middenweg zien te vinden tussen de eclatante en meer dan verdiende zege op ajax, en de toekomstige ambities van de FC. Laten we hiervoor maar de wedstrijd van morgen uitkiezen :-)

 

Eerst even een blik op de Tukkerse tegenstander

Heracles is op een tiende plek terug te vinden, op drie puntjes van de Trots van het Noorden en zou ons op grond van het iets betere doelsaldo passeren, een onacceptabele gang van zaken. Heracles mag dan ook ambities hebben (zo lazen we deze week dat de lat dermate hoog wordt gelegd dat van het trio exotische proefspelers Cédric D'Ulivo, Franck Songo'o en Joshua Marques Pereira Silva geen enkele Heraclied-waardig werd bevonden), feit is dat we het toch eigenlijk aan onze stand verplicht zijn om zaterdagavond deel 1 van de Tukkerse Ontmanteling tot een succesvol einde te brengen, waarna volgende week zondag deel 2 op het programma staat en waar we nu al ongelofelijk naar uitkijken. Wat is er mooier dan in twee thuiswedstrijden op rij ajax en Twente puntloos de stad uit te jagen?

 

Een makkie zal het in Almelo natuurlijk niet worden. Door het competitievervalsende kunstgras speelt en traint de ploeg het hele seizoen op een ondergrond die overige clubs niet hebben (het kunstgras van Excelsior is weer van een heel ander materiaal), met als gevolg dat de punten met name in het eigen Polman Stadion bij elkaar worden geharkt. Tien punten hebben de Almeloërs behaald, waarvan zeven thuis en drie uit (drie gelijke spelen). De vorige pot werd in eigen stadion met 2-0 gewonnen tegen De Graafschap, met doelpunten van Glynor Plet en Luis Pedro. Met Plet wordt een smaakmaker genoemd die door trainer Peter Bosz wordt gekoesterd. We zullen zien of zijn volgende citaat een vorm van luchtfietserij is, of een kern van waarheid zal gaan bevatten: "Plet heeft ons niets gekost, maar hij gaat straks miljoenen opleveren. In de hele vorige competitie maakte Glynor zeven goals. Nu staat hij al op zes, terwijl hij maar vier van de acht wedstrijden in de basis stond."

 

De heren Overtoom en Armenteros (laatstgenoemde speelde deze week nog voor Jong Zweden) zijn ook niet te onderschatten, maar afgaande op de trainingen van FC Groningen van deze week, die allemaal op het kunstgras van Be Quick 1887 op de mooie Esserberg werden afgewerkt, konden we deze mannen wel eens aardig in toom gaan houden. Van Heracles (dat met een fitte selectie kan aantreden - op Birgir Maertens na - , al is het meedoen van Antoine van der Linden vanwege op handen staande gezinsuitbreiding bij deze ex-Groninger nog geen zekerheidje) blijft dan een sneu zootje ongeregeld over, dat door de Groningers overlopen zou moeten kunnen lopen. De FC weet zich gesteund door een fanatiek en vol uitvak, zal met een prima wedstrijdinstelling aan de pot willen beginnen, voortbordurend op de vechtmachine die de ploeg tegen ajax was, en wie weet is scheidsrechter Ed Janssen weer de slagroom op de taart. De man is geen groot talent op arbitersgebied, maar zijn statistieken zijn veelbelovend: in de negen eerdere ontmoetingen van FC Groningen die deze man floot won de FC in 100% van de gevallen! Het is natuurlijk een kwestie van tijd dat dit in Zeist gaat opvallen waarna we hem nimmer meer een pot van Grunn zien fluiten, maar vooralsnog mogen we zijn aanstelling ook morgen weer koesteren.

 

 

Snel door naar de FC!

Momenteel wordt de laatste training afgewerkt en tot onze vreugde is Petter Andersson weer present. Gisteren ontbrak de Zweed nog wegens ziekte, maar onze captain is er weer. Dit geldt niet voor de traditioneel kwakkelende Nicklas Pedersen, die vandaag in geen velden of wegen te bekennen was, althans niet in de velden en wegen rondom Haren waar zijn collega's trainen. Wij maken er even geen woorden meer aan vuil. De Deen lijkt niet de meest rendabele investering uit de geschiedenis van FC Groningen te gaan worden, laten we het daarop houden.

 

Afwezig waren eveneens Koen van de Laak, Thomas Enevoldsen en Kees Kwakman. Kwakman heeft gisteren een scan van zijn lies laten maken, maar de uitslag was vanochtend ten tijde van de training ook bij de club nog niet bekend.

 

De vermoedelijke opstelling van FC Groningen is dan ook de volgende:

 

Texeira

Tadic - Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Ivens - Van Dijk - Kappelhof

Van Loo

 

Inderdaad, een elftal dat op één positie is gewijzigd ten opzichte van ajax-thuis: Kees Kwakman staat noodgedwongen aan de kant; Jonas Ivens is zijn logische vervanger.

 

 

Nog een korte blik op de statistieken van eerdere krakers tussen Heracles en FC Groningen

Hierboven is al te zien, met dank aan VI.nl, dat er in Almelo zeven eerdere competiewedstrijden tussen beide ploegen zijn gespeeld. De balans is keurig in evenwicht: beide teams wonnen drie maal, en één maal werd gelijkgespeeld. Aangezien wij in onze nabijheid momenteel geen emmer signaleren die volgekotst zou kunnen worden, verkiezen wij ervoor om in dit stuk niet in te gaan op de ontmoeting van 6 februari 2010. Ene heer Wiedemeijer, bron van inkomsten voor de KNVB omdat er allerlei liederen over deze meneer circuleren, floot een partij bagger bij elkaar waarvan de meest valse bastaardhonden geen brood lusten. Dubieuze rode kaarten, een afgekeurd zuiver doelpunt en op het eind een ontluisterende 4-3 nederlaag.

 

Ook de sessie van afgelopen seizoen verdient geen paginalang resumé. We werden met een 3-0 zeperd noar hoes tou stuurd en uitsluitend aan referee Wegereef lag dat niet, zo eerlijk willen we wel zijn. Ook toen wisten we de pot niet met 11 spelers te beëindigen. Maikel Kieftenbeld, voor ons met Lorenzo Burnet de revelatie van dit seizoen, was met twee gele kaarten de klos en kon vervroegd gaan douchen.

 

Petter Andersson scoorde zijn allereerste doelpunt in dienst van FC Groningen op 20 september 2008 in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De wedstrijd eindigde door zijn doelpunt in de 85e minuut in 1-1. Ook hier werkte de arbitrage op ons als een rode lap op een stier. Scheidsrechter Van Egmond stuurde Femi al in de 2e minuut met rood van het veld...

 

In de jaren 70 werd er uitsluitend op eerste divisie-niveau tegen elkaar gestreden, maar de eerste jaren 80-wedstrijd had het in zich! Op 4 mei 1986 werd met een denderende 0-4 zege een positieve draai gegeven aan deze vierde mei; de vlag kon eerder dan anders van halfstok omhoog geschoven worden. Tribunenamen in de Euroborg zullen ze niet krijgen, maar goed voor doelpunten waren ze die dag wel: Johan de Kock, Peter Houtman (2x) en Harris Huizingh stemden ons die middag dolgelukkig. De opstelling van die middag was overigens, met dank aan FCG Stats, de volgende:

 

Sjaak Storm, Paul Mason, Adri van Tiggelen, John de Wolf, Mark Verkuyl, Jos Roossien, Ron van den Berg, Harris Huizingh, Steve Goble, Peter Houtman, Johan de Kock

 

Wat een team mensen! Stuk voor stuk verdienen ze het in ons deel drie van "Hoe gaat het nu met...?" doorgelicht te worden, maar zeker onze Britse vrienden Paul Mason en Steve Goble gaan we binnenkort echt eens bestuderen. Wie ze heeft zien spelen zal ze nooit meer vergeten!

 

 

Mensen, wij gaan er een eind aan breien. We staan te popelen om morgen naar Almelo af te reizen. Gaan we de vierde zege op rij boeken? Het zou geweldig zijn. Wie eveneens de moeite neemt het sfeervolle uitvak te visiteren: tot morgen!

 

 

UPDATE na de training van vrijdag 14 oktober 2011:

Petter Andersson hersteld; Jonas Ivens vervangt Kees Kwakman

 

Zoals gisteren al verwacht en gehoopt is Petter Andersson hersteld van z'n griepje dat hem gisteren nog aan de kant hield. Kees Kwakman heeft gisteren een scan van zijn lies gemaakt, maar de uitslag hiervan is nog altijd niet bekend. Hij zal morgen niet spelen en door Jonas Ivens worden vervangen. Beide Denen, Thomas Enevoldsen en Nicklas Pedersen, moesten de training van vanmorgen aan zich voorbij laten gaan. Dit geldt ook voor Koen van de Laak.

 

Ondanks de afwezigen bleef er toch nog een grote groep van 25 spelers over. Na de gebruikelijke rondjes warmlopen en andere oefeningen voor de warming-up, werd de groep opgesplitst voor de al even gebruikelijke rondo's. Ondertussen werden de vier aanwezige keepers (Van Loo, Luciano, Etemadi en Fij) door Ruud Hesp onder handen genomen. Na de rondo's werden de hesjes verdeeld en werd duidelijk wat wel al hadden verwacht: Pieter Huistra past zijn basisopstelling alleen door de blessure van Kwakman noodgedwongen op één positie aan. Jonas Ivens mag zijn kunsten weer eens in de centrale verdediging van de Trots van het Noorden tonen. FC Groningen zal tegen Heracles de volgende basis het nepveld insturen:

 

Texeira

Tadic- Andersson - Bacuna

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Van Dijk - Ivens - Kappelhof

Van Loo

 

Bank: Luciano, Hiariej, Holla, Johansson, Jones, Keurntjes, Suk

 

In het vervolg van de training werd de nadruk gelegd op de uitvoering van de tactische aanwijzingen die Pieter Huistra aan de groep had meegegeven. Net als gisteren fungeerde Ruud Hesp ook vandaag weer als tolk voor David Texeira. Soms waren de instructies dusdanig ingewikkeld dat het wel vijf minuten duurde voordat alle spelers begrepen wat er van hun verwacht werd en de goede posities waren ingenomen. Maar in de daadwerkelijke uitvoering stelden de spelers allerminst teleur. Met veel gedrevenheid deden zowel basis- als ook reservespelers hun uiterste best. Het strijdplan voor morgen werd duidelijk, en als alle spelers dit ook morgen goed kunnen omzetten, zal het zeker geen moeilijke avond worden in Almelo.

Bij de opstelling van de 'tegenpartij' viel op dat Danny Holla ook vandaag weer een plek in de centrale verdediging mocht innemen. Een positie die hem duidelijk ligt. Mocht er morgen één van de centrale verdedigers gewisseld moeten worden, zal Holla ongetwijfeld de vervanger zijn.

De training werd vervolgd met het oefenen op standaardsituaties. Hierbij werd zowel op het verdedigende als ook op het aanvallende spel getraind. Holla mocht de corners van de tegenpartij trappen, bij de basis mochten dit zowel Tadic als ook Andersson doen. Het viel op dat Petter Andersson toch wel hele mooie corners kan trappen. We zijn benieuwd of hij morgen in de wedstrijd ook het initiatief zal nemen als de gelegenheid zich voordoet. Zoals gebruikelijk op de afsluitende training voor een wedstrijd werd er ook weer op het nemen van vrije trappen geoefend, en uit één van deze vrije trappen scoorde Petter Andersson een fantastisch mooi doelpunt. Hij krulde de bal met veel gevoel precies in de hoek en liet Luciano daarmee volstrekt kansloos. Niet alleen de medespelers, ook het publiek toonde zijn waardering met applaus. Petter genoot hier zichtbaar van. Ook Van Dijk en Bacuna wisten te scoren en dat zal deze beide toppers ook weer extra zelfvertrouwen voor morgen geven. Wij zien de wedstrijd van morgen dan ook vol vertrouwen tegemoet!

 

En ook Pieter Huistra geeft op de clubsite van FC Groningen aan met veel vertrouwen naar Almelo af te reizen:

 

Trainer Pieter Huistra heeft zich met zijn ploeg de hele week voorbereid op kunstgras. "Wij hebben een team dat prima op kunstgras uit de voeten kan." Vanaf afgelopen maandag trainde de ploeg op het kunstgras van Be Quick 1887 op De Esserberg in Haren. "We hebben een hele week getraind. Het was ideaal na het vrije weekend. Het veld is het beste te vergelijken met dat in Almelo. Het team is geschikt om op kunstgras te spelen. We hebben behendige, snelle spelers en de handelingssnelheid is groot. De ploeg kreeg er steeds meer plezier in afgelopen week. We gaan met een goed gevoel naar Heracles."


Hoewel FC Groningen haar eigen spel gaat spelen, zijn de omstandigheden wel wat anders. "Het spel verandert er wel door. Het is handig de bal veel kort te spelen en veel te beweging en precies te zijn in de passing. We hebben een week kunnen trainen op deze ondergrond en willen graag daar ons voordeel mee doen. Er is zelden een ploeg zo goed voorbereid geweest om bij Heracles Almelo te komen spelen."


De selectie voor zaterdag werd vrijdag bekend. "Kees Kwakman is niet inzetbaar. Hij heeft gisteren een scan aan de lies gehad. De uitkomst is echter nog niet duidelijk. Nicklas Pedersen (heup) en Thomas Enevoldsen (hamstring) zijn in een opbouwfase. Ze hebben de afgelopen weken veel kleine klachten gehad en we zijn ze nu weer aan het optrainen. Koen van de Laak (knie) heeft afgelopen week twee groepstrainingen meegemaakt en is op de goede weg. Vanuit de B-kern komt Tim Keurntjes bij de achttien."

 

Fotoreportage van de training van vrijdag 14 oktober 2011 van Wouter:

 

DSC_0001 (Small)
DSC_0002 (Small)
DSC_0004 (Small)
DSC_0006 (Small)
DSC_0007 (Small)
DSC_0008 (Small)
DSC_0009 (Small)
DSC_0010 (Small)
DSC_0012 (Small)
DSC_0013 (Small)
DSC_0014 (Small)
DSC_0015 (Small)
DSC_0017 (Small)
DSC_0018 (Small)
DSC_0019 (Small)
DSC_0021 (Small)
DSC_0024 (Small)
DSC_0027 (Small)
DSC_0028 (Small)
DSC_0029 (Small)
DSC_0031 (Small)
DSC_0033 (Small)
DSC_0035 (Small)
DSC_0036 (Small)
DSC_0039 (Small)
DSC_0041 (Small)
DSC_0042 (Small)
DSC_0043 (Small)
DSC_0044 (Small)
DSC_0045 (Small)
DSC_0048 (Small)
DSC_0050 (Small)
DSC_0051 (Small)
DSC_0055 (Small)
DSC_0056 (Small)
DSC_0057 (Small)
DSC_0061 (Small)
DSC_0062 (Small)
DSC_0064 (Small)
01/39 
start stop bwd fwd

 

(klik hier voor fotoreportages van de training van vrijdag 14 oktober 2011 van Eric Smit en Patrick Stinissen)

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.