Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

203 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Heracles Almelo: slechts de drie punten tellen

Amper een week na de morele zege op AZ, die ons echter naar de kelder van de eredivisie bracht, hebben we weer een prachtige gelegenheid om aan eerherstel te doen. De buitenkant van de Euroborg zal de horizon door een miljoen lichtbundels fantastisch groen oplichten, binnenin de Hel van het Noorden moeten de spelers het doen en de Heracliden zoek spelen. Niet door de Mexicaanse griep maar door het Euroborg-virus moet het Heracles dun door de broek lopen!

 

UPDATE na training donderdagochtend 5 november 2009: geen verrassingen in de basis morgen, die dezelfde zal zijn als bij Vitesse-uit en AZ-thuis, dus met coming-star Bacuna! Verder zijn Holla en Pedersen conform verwachting weer aangesloten bij de groep, en zelfs Zonneveld en Hiariej - met masker - trainen weer volop mee. De selectie wordt dus weer breder. Lees meer over de training van vanochtend in deze voorbeschouwing.

 

 

De korte week na AZ-thuis

Zaterdagavond was de domper groot. Goed spelen, een 100% kans onbenut laten en uiteindelijk door een late goal verliezen van een zich ingravende landskampioen die de hele wedstrijd onder druk heeft gestaan - het onrecht was groot die avond.

 

Maar het heeft geen zin bij de pakken neer te zitten. Ten eerste beginnen we al op 23 december tegen NEC in een kolkende Euroborg aan episode 1 van 4 die ons via een KNVB-bekertriomf Europa in moet brengen, en verder biedt het tegen de geplaagde Alkmaarders vertoonde spel voldoende aanknopingspunten om tegen Heracles te vertrouwen op een goede afloop. Al wordt het maar 1-0, het enige wat vrijdagavond telt zijn de drie punten. Als we het Groningen Thuis Pressie Voetbal weer goed kunnen etaleren, dan zal de term H1N1-virus snel uit de geschiedenisboekjes worden geschrapt en worden vervangen door het nog veel gevaarlijker GTPV-virus, buiten Groningen een gevreesde ziekte die als symptomen een van binnen kolkend stadion, een zelfs van buiten ook soms imponerend groen-intimiderend ogend bolwerk en het pressievoetbal van de groen-witten drukt de trekker definitief af en draait de tegenstander de nek om. Medicatie: onbekend, remedie: Stad Grunn zo snel mogelijk verlaten en psychische hulp regelen, dan wel, afhankelijk van de psychische weerbaarheid, de uitvaartverzorging.

 

Vrijdag zomaar even winnen van Heracles: makkelijker gezegd dan gedaan

Klopt. Daar waar de tegenstander van vrijdagavond, Heracles Almelo, tot voor kort de punten uitsluitend bemachtigend op een speciaal geprepareerde versie van kunstgras die vele tegenstanders in het eigen Polman-stadionnetje tot wanhoop dreef en hen puntloos liet, pakt het dit seizoen anders aan: het gros van de punten wordt buitenshuis binnengeharkt. Toegegeven, de ploeg heeft wel mazzel gehad met tegenstanders die er domweg geen zin in hadden (bv. NEC liet zich gewillig afslachten), maar je moet er toch maar even zien te winnen. Verder wonnen de Almeloërs uit bij het zieltogende RKC, bij het al even imponerende Vitesse en bij Willem II, waar elke ploeg vaker wint dan FC Groningen. Maar ik wil de prestatie van Heracles niet bagatelliseren - feit is dat het in 12 wedstrijden 14 maal heeft gescoord - zes maal vaker dan wij - en op de ranglijst nota bene op een 6e plaats is terug te vinden, met het dubbele puntenaantal dan wij hebben vergaard, vooralsnog kunnen wij alleen maar dromen van zo'n hoge klassering.

 

Aan dit soort statistieken moeten we vrijdagavond echter schijt hebben. Als het goed is arriveren de Tukkers hier al met knikkende knieën na het zien van het imposante groene bouwwerk aan de Boumaboulevard. Het publiek in Almelo mag dan inmiddels al scanderen dat het Europa ingaat en men denkt opeens dat de huidige sterrenallure schreeuwt om een nieuw stadion - we zijn in dit seizoen nog niet eens halverwege dus enige bescheidenheid zou de locale aartsvijand van Twente sieren maar dit terzijde, in het nuchtere Grunn hebben we tenminste het aloude adagio 's Morgens voor theorie en praktijk geslaagd, 's avonds voor lijk uit het wrak gezaagd indachtig - , wij moeten er vrijdag vanaf minuut één voor zorgen dat de gasten niets in te brengen hebben dan lege briefjes en puntloos huiswaarts keren na een overdonderende wervelwind van de thuisploeg.

 

Het is dan wel handig als we weer eens zouden gaan scoren. Collega Florén heeft uitgezocht dat als we tegen Heracles het doel niet weten te vinden dat we een clubrecord scherper hebben gesteld door in vier achtereenvolgende wedstrijden geen enkel doelpunt te fabriceren, deze serie moet geen nastrevenswaardig doel zijn vrijdagavond. Feit is wel dat de situatie rond Morten Nordstrand wat zorgelijk begint te worden.

 

Morten Nordstrand - zijn eerste en enige seizoen in dienst van de FC?

 

(foto: PRO SHOTS)


Nordstrand is binnengehaald als de opvolger van onze voormalige topscorer, de fantastisch productieve Marcus Berg. 't Is bepaald een ondankbare opgave om opgescheept te zitten met deze Zweedse erfenis. Feit is wel dat hij tot op heden pas één keertje heeft gescoord, dit betrof overigens een memorabele goal, zijn technische hoogstandje zorgde nl. in zijn debuutwedstrijd voor de felbegeerde drie punten uit bij Heerenveen, maar daarna staat hij alweer vijf wedstrijden droog. (Overigens: ook Marcus Berg scoorde in zijn eerste zes wedstrijden nog niet zo heel vaak, hij wist het net in twee van die zes wedstrijden te vinden en werd vier keer vroegtijdig naar de kant gehaald, Morten verdient dus het nodige krediet, zeker gezien het feit, en daar hoor ik nooit iemand over, dat Marcus Berg naast zich in de spits ene Erik Nevland wist, in die tijd al een gelouterde spits, zover is Pedersen nog lang niet!). Nordstrand speelde geen enkele wedstrijd gedurende de volle 90 minuten, en wat hij op de trainingen bijna dagelijks laat zien - technisch briljant en het ene na het andere werkelijk weergaloze doelpunt producerend, echt vanuit alle hoeken en standen schiet hij raak - dit komt er in de wedstrijden nog niet uit. Je kunt je afvragen of het scorende manco wel volledig hem is aan te rekenen, hij wordt immers maar zelden echt goed aangespeeld, maar feit is ook dat zijn postuur niet meewerkt om zich in een scoringspositie te manoeuvreren als hij de bal eens heeft. Aan de andere kant gedijt hij het beste in een systeem waarin hij een centrumspits naast zich heeft die de vijandelijke centrale verdedigers afleidt en hem in een goede scoringspositie kan brengen, en ook dit is  momenteel een Gronings euvel - Nicklas Pedersen, zijn beoogde maatje voorin, is een bijzonder blessuregevoelige aankoop gebleken en beide Denen konden tot nu toe nog maar hoogst zelden samen voorin spelen. We konden het in de 2e helft van de thuiswedstrijd tegen Utrecht zien, hun samenspel zag er toen prima uit, een week later tegen Twente is het aantal pagina's met lofzangen over de klinkende aanvallende prestaties in die wedstrijd echter op de vingers van een door lepra verminkte hand te tellen.

 

Wim Masker spreekt vandaag in de Groninger Gezinsbode het dilemma van de FC heel terecht aan: de FC moet al vóór 1 januari a.s. beslissen of het na dit seizoen verder wil met de Deen. Het zal dan een vergoedingssom van tussen de 2,5 en 3 miljoen euro op de Deense tafel van FC Kopenhagen moeten deponeren. Dit is natuurlijk verrekte veel geld. Hans Nijland en zijn financiële vrienden zullen het chequeboek uitsluitend genereus trekken als de prestaties van de frêle Deen bij het uitluiden van dit jaar 2009 tot ieders overtuiging zijn geweest. Hij heeft hiervoor nog zeven wedstrijden de tijd. Ron Jans heeft al aangegeven  - we moeten de komende wedstrijden veel punten halen. Als dit lukt en een aardig arsenaal aan Nordstrand-goals heeft hieraan een belangrijke steen bijgedragen - dan zullen we de Deen ook de komende seizoenen in het goddelijke groen-wit zien, zo niet - dan zullen Henk Veldmate en zijn scoutingsmakkers wederom op zoek moeten naar een waardige opvolger van Marcus Berg.

 

Als we overigens kijken naar de zeven potten die dit jaar nog op het programma staan, dan zitten daarin ook krakers tegen Feyenoord en Heerenveen en een belangrijke bekerwedstrijd tegen NEC - Morten, als je deze wedstrijden nou eens uitpikt om ze met goals van jouw makelij te beslissen, dat scheelt een slok op een borrel bij de beslissing om jou langer aan onze fantastische club te verbinden!

 

(Maar ook een assist op een scorende teamgenoot is natuurlijk heel belangrijk. Eigenlijk maakt het niet uit wie er scoort, áls er maar wordt gescoord. Desnoods is de lachwekkende kreet die Sankohs destijds zwangere scharrel op haar buikband had laten afdrukken (Made bij Sankoh, kennelijk wilde ze alle twijfels over de verwekker van haar a.s. kroost uit de weg ruimen) ook van toepassing op de uitslag van de wedstrijd van a.s. vrijdag. FC Groningen - Heracles 1-0, doelpunt made bij Sankoh). (Gaarne geen eigen doelpunt a.u.b.)

 

(over Gibril Sankoh gesproken: Ron Jans ontboezemde onlangs tijdens het forum, dat na afloop van de Algemene Ledenvergadering van de Supportersvereniging FC Groningen werd gehouden, nog openhartig dat de Sierra Leonees groot geluk heeft gehad dat Ondrej Svejdik zich zo zwaar blesseerde, dat gebeurde nl. in de periode dat Sankoh op een zijspoor was beland nadat hij zo hondsbrutaal van de training was weggelopen toen hij had vernomen dat hij, De Grote Gibril, op de bank zou moeten plaatsnemen. "En we zouden hem gewoon hebben laten zitten", aldus Jans die forumavond. Hij en het team waren met een groepsproces bezig, dat Sankoh de training zonder blikken of blozen verliet kwam Ron naar eigen zeggen goed uit. Geen één speler kon nl. begrip opbrengen voor de werkweigering van de man met de witste tanden uit de selectie. Ron verklaarde ook dat Gibril maar moeilijk van zijn fouten leert, maar dat hij het idee heeft dat er nu eindelijk schot in zit (daar zijn dan wel bijna 5 jaar voor nodig geweest). Zijn spel van de laatste weken staaft deze uitspraak van onze trainer, hij staat achterin weer als een vorst te verdedigen.


Welke ploeg sturen we vrijdagavond de wei in?

De training van vanmiddag moet nog beginnen, en ook de training van morgenochtend is een belangrijke, maar vooruitlopend op beide spektakelstukken denk ik dat we voor de derde achtereenvolgende keer met de volgende elf beginnen:

 

nordstrand

enevoldsen - lovre - van de laak

bacuna - femi

stenman - granqvist - sankoh - de roover

luciano

 

Nicklas Pedersen trainde t/m afgelopen maandag nl. nog steeds niet mee met de groep, zie ons trainingsverslag, dus of hij vrijdagavond al klaar is om naast Nordstrand in de spits op te duiken is de vraag.

 

Verder is er voor geen enkele andere speler reden om hem te vervangen. Knoop aan bij de teamspirit van de wedstrijd tegen AZ en het moet echt goed komen tegen Heracles. Een tegenstander waar nog een paar oud-Groningers rondlopen. Zo doet Antoine van der Linden het daar prima als centrale verdediger, en Mark-Jan Fledderus, vorige week geblesseerd uitgevallen tegen Utrecht en vrijdag mogelijk nog niet inzetbaar, heeft zijn draai helemaal gevonden in Almelo en speelt daar betrouwbaar hangend op links. Het grote Heracliden-gevaar schuilt echter in de persoon van centrale middenvelder Willie Overtoom. Houd je hem in toom, dan speelt Almelo een zekere verloren wedstrijd. Femi, opvreten die handel!

 

Later vandaag of morgen delen we de meest actuele trainingservaringen op deze plaats traditiegetrouw met jullie, dus: stay tuned!

 

UPDATE training donderdagochtend 5 november 2009

Na een vermoedelijk kort nachtje (tot gisteravond laat zat hij nog in een randstedelijke studio om het oprollen van AZ door Arsenal van kundig commentaar te voorzien) begon onze trainer vanochtend zoals zo vaak met de nodige één-op-één gesprekken. Hij nam uitgebreid de tijd om met spelers als Hiariej, Van de Laak, Granqvist, Pedersen, Holla, Sankoh en Bacuna te praten. Tegelijkertijd was Raymond Libregts weer zeer actief bezig om de groep wedstrijdfit te krijgen.

 

Gaandeweg de training viel uit de verdeling in groepen af te leiden dat mijn prognose (never change a moral winning team) correct is geweest. Bovenstaande elf mannen mogen het vanaf het begin doen, morgenavond in de door-en-door Groene Kathedraal. Verder ontbrak aan geblesseerden alleen het trio knie-beklagenswaardigen Andersson, Svejdik en Rijsdijk. Alle andere selectiespelers waren vanmorgen present in de Euroborg. We kunnen dus weer putten aan een rijk arsenaal gretige honden. En gretig is de ploeg. Ze is ervan doordrongen dat er morgen strijd, inzet en passie gevraagd wordt. Als wij op de tribune voor de nodige vocale ondersteuning zorgen dan wordt het een mooie avond!

 

NB

De FC maake later vandaag bekend dat García, Koç en Olijve morgenavond op de tribune zullen moeten knarsetanden. Darryl Lachman zal daar ook zitten vanwege diens dieprode kaart die hij maandag bij de wedstrijd van de beloften scoorde. Dit betekent dat de bankbezetting morgen zal bestaan uit:

 

Van Loo, Hiariej, Zonneveld, Pedersen, Matavz, Jansen, Holla

 

Zijn de statistieken van scheids en tegenstander nog de moeite waard of hebben we daarvoor een teiltje nodig?

 

Allereerst de scheidsrechter waarmee we a.s. vrijdag opgescheept zitten: met Reinold Wiedemeijer moeten we het doen. Slechter dan kneus Van Sighem, die we jongstleden zaterdag samen met zijn dito zwalkende vlagkompanen hopeloos zagen schutteren, kan hij het vrijdagavond niet doen. Wie een zuivere handsbal van Pellè over het hoofd ziet (wat een penalty voor de FC zou hebben betekend) maar in plaats daarvan laf en onterecht voor passief buitenspel van de niet aan de aanval betrokken Nordstrand fluit, en wie fluit voor een vrije schop voor AZ terwijl Bacuna niets onreglementairs deed (de vrije schop was beslissend voor de uitslag, de 0-1 viel er nl. uit) - die scoort maximaal een twee en deze prestatie moet zelfs Wiedemeijer minimaal moeten kunnen evenaren.

 

Tussen november 2003 en september 2009 floot de beste kerel ons 16 keer, waarvan 6x in een thuiswedstrijd. We kunnen hem niet betichten van het zijn van een thuisfluiter, want van deze 6 wedstrijden wonnen we er maar twee. De laatste keer betrof dit een thuiswedstrijd tegen ... Heracles Almelo! Op 15 februari van dit jaar speelden we de Heracliden tamelijk zoek en we wonnen die wedstrijd met 2-0. Hieraan lag o.a. een doelpunt van Gonzalo García ten grondslag, erg actief die dag tegen zijn oude clubmakkers. Wiedemeijer strooide toen ook met gele kaarten voor de Grunnegers, met name Koen van de Laak zal dus moeten oppassen want hij staat op scherp en is bij de volgende gele prent geschorst voor de volgende wedstrijd, die bij RKC-uit.

 

De cijfers van de tot nu toe gespeelde thuiswedstrijden tegen Heracles zijn een stuk rooskleuriger!

 

 

Wie het heeft over rooskleurige statistieken van thuiswedstrijden tegen Heracles, die kan het met de beste wil van de wereld maar moeilijk hebben over onze noeste centrale verdediger van weleer, Arnold Kruiswijk. De wedstrijd tegen Heracles van 10 september 2006 was nog geen 10 seconden oud of de 19.814 aanwezige toeschouwers (minus het handjevol uitvak-bewoners) schoven wat onprettig over de groen-witte kuipjes, wreven zich een keer goed in de ogen, keken hun buurman eens aan en gaapten toen naar het scorebord. Het stond er toch echt:

 

De reden waarom good-old Bas Roorda zo ongelovig uit zijn ogen keek was de volgende, ik citeer van www.nos.nl:

"Arnold Kruiswijk heeft de twijfelachtige eer het snelste eigen doelpunt in de historie van de eredivisie gemaakt te hebben. De jonge verdediger tikte de bal na negen seconden achter zijn eigen doelman Bas Roorda. 

Het oude record stond op naam van Purrel Fränkel van Vitesse. Hij verschalkte, in het duel met FC Twente op 3 oktober 2003, zijn eigen keeper na 19 seconden. "

 

 

 

 

 

 

 

(foto: www.trotsvanhetnoorden.nl)


Het kwam in die wedstrijd toch nog goed, maar je loopt door snel op achterstand te komen juist tegen Heracles behoorlijk tegen de feiten aan. Na een langdurige stormloop op het vijandelijke doel van een minuut of 90 konden we in de 2e helft eindelijk de Almelose muur slechten. Via doelpunten van Koen van de Laak en vlak daarna Evgeniy Levchenko bleven de punten in Groningen.

 

Voor de rest zit het met de thuiswedstrijden tegen Heracles ook wel snor. We hebben sinds de oprichting van onze prachtclub in 1971 pas 15x tegen elkaar gespeeld, en daarvan werden er maar liefst 11 ontmoetingen in winst omgezet. Slechts tweemaal stonden we met lege handen en verlieten strontchagrijnig het Oosterpark (in 1977) dan wel de Euroborg (in 2008, toen García nog een zwart-wit shirt droeg en ons die middag dwars zat, zoals hij ons nu, met een groen-wit shirt, nog steeds geregeld dwars zit). De 5-0 veegpartij van 27 oktober 1974 was een legendarische, al zal niemand van de huidige generatie zich de doelpunten van Peter Eimers (2x), Ab Gritter (ook 2x) en Hugo Hovenkamp zich nog voor de geest kunnen halen :-)

 

Genoeg geleuterd voor vandaag! We moeten er verschrikkelijk en gigantisch voor gaan, vrijdag. Als we net als tegen AZ weer zo gaaf en luidruchtig als 12e man gaan fungeren, en de spelers spelen met net zoveel pressie en elan als afgelopen zaterdag, dan blijven de drie punten daar waar ze horen, in Groningen. Ik heb enorm veel zin in weer een avondwedstrijd, jullie afgaande op de tussenstand in de nu lopende poll ook, dus iedereen: heel veel plezier gewenst vrijdag, geniet ervan, en kop d'r veur!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.