Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

164 gasten online

Voorbeschouwing Vitesse - FC Groningen

Dankbaar kijken wij terug op de afgelopen week. Niet één maar twee heerlijke avondjes telde de eerste week van december. De 5e december werd immers gevolgd door woensdag de 7e december, een avond waarin wij genoten van de boeiende ontwikkelingen in Duivendrecht en Zagreb. In Amsterdam (maar verder dan ook nergens) wordt ziedend over omkoping geschreeuwd, maar met name de bankrekening van Jan Vertonghen zou onder de loep moeten worden genomen. Wie na afloop met een stalen gezicht verklaart graag eerder op de hoogte te zijn geweest van het alleraardigste scoreverloop in Zagreb geeft (op z'n Belgisch, dus oliedom) aan er tegen Real met de pet naar gegooid te hebben. Immers, had hij alles gegeven, dan deed de tussenstand bij Dinamo er toch niet toe? Een betere, sfeerverbeterende opwarmer voor de wedstrijd van FC Groningen tegen Vitesse was niet denkbaar. De Trots van het Noorden zal fit als nooit tevoren aan de start in de Arnhemse sporthal verschijnen, want allerlei trainingen zijn deze week geschrapt. Een unicum was zelfs de trainingsloze donderdag. Meestal wordt er op die dag twee maal getraind als er op zondag een wedstrijd is. Zo niet gisteren. TCN bleef leeg. In deze voorbeschouwing turen we derhalve met name in ons koffiedik - totdat de training van vrijdagochtend erop zit! Eén ding is zeker: het wordt een pittige kluif tegen Vitesse. Maar hou je het door Jordania en zijn maffiose vrienden bij elkaar gekochte zootje ver van je doel, dan gaan de punten mee noar Stad!

 

UPDATE na training vrijdag 9 december 2011:

Huistra wijzigt elftal op diverse posities; Luciano terug in het doel

Kijk voor een verslag van de training van vrijdag 9 december 2011 onderaan de voorbeschouwing!

 

De training van zaterdagochtend 10 december 2011 bevestigde onze vermoedens van gisteren: bij FC Groningen staat Luciano morgen in het doel, speelt Johan Kappelhof centraal in de verdediging en spelen Dusan Tadic, Danny Holla en Petter Andersson in een linie achter diepe spits David Texeira. Mogelijk is natuurlijk dat Holla en Texeira zich wat laten terugzakken zodat de opstelling meer weg heeft van een 4-3-3 concept, dat we ook op de training van woensdagochtend al zagen. Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een kort verslag van de training van zaterdagochtend, waaraan de Zuid-Koreaan Kim Young-Chan opnieuw meedeed en verantwoordelijk was voor het enige doelpunt van de niet-basis. Ook over Robbin Ruiter werd vanochtend gepraat.

 

 

Knipoogt het van Amsterdam uitgezonderde deel van Nederland al maandenlang naar elkaar bij het aanschouwen van de rokende puinhopen die de gewaardeerde leden van de Raad van Commissarissen en allerlei vage commissies hebben aangericht, het begrip 'knipoog' kreeg er woensdag een extra dimensie bij. Immers:

 

Niet helemaal duidelijk is welke betekenis aan de vriendschappelijk overkomende geste van Zagreb-verdediger Domagoj Vrba richting Lyon-aanvaller Bafetimbi Gomis toegekend moet worden. En het doet er wat ons betreft ook niet toe. Dit was weer zo'n avond in de reeks 'pijnlijke Amsterdamse uitschakelingen in de Champions League', niet meer dan gerechtigheid na het jarenlang mazzelend door de vaderlandse competitie rollen van de meute, gesteund door al dan niet omgekochte Zeister bondsbobo's. De term 'lucky ajax' is niet voor niks een erkend maar gifzwart begrip, bv. bij bekerlotingen. Michael van Praag, uiteraard een geboren Amsterdammer, is erelid van ajax maar speelt jarenlang een belangrijke rol bij de KNVB, ook al kraamt hij, geplaagd door Alzheimer, allerlei wartaal uit. Zo wist hij onlangs niet dat Fortuna Sittard nog altijd een betaald voetbal-organisatie is. Ze moeten daarzoot niet zo hard over omkoping en onderzoeken blèren maar de hand in eigen boezem steken. Scoor dan gewoon zelf tegen Lyon...

 

Genoeg over deze heerlijke materie! Wij gaan over naar de club waar het allemaal om draait: FC Groningen!

 

Afgelopen zaterdagavond voelde de 3-3 tegen N.E.C. aan als een nederlaag en we gingen dan ook met een zwaar chagrijnig pé-gevoel op hoes an. Onthutst dachten we na over de zee, wat zeg ik, oceaan aan ruimte die Melvin Platje werd gegund, met fatale gevolgen, we weten het allemaal nog wel. Als je vlak vóór tijd op een 3-2 voorsprong komt, dan spijker je wat ons betreft de handel achterin dicht zodat er geen muis meer doorheen kan, en de buit is binnen. We zagen echter een onthutsend open huis bij de FC, waarin het niet nodig leek om bv. een rechtsbackpositie in te vullen. Maandag lazen we in het Dagblad van het Noorden dat Johan Kappelhof een kwartier voor het einde bij een stand van 2-1 als middenvelder in de ploeg is gebracht om Lasse Schöne af te schermen, waar de FC veel last van had. En nu komt het: vlak voor tijd laat Huistra Kappelhof van positie wisselen met rechtsback Tom Hiariej, zo verklaart Huistra, omdat NEC na de 3-2 met een spits aan de buitenkant ging spelen. Huistra: "Ik vond het handiger daar een verdediger neer te zetten." Het DvhN vult aan dat Huistra daarmee beweert Kappelhof een betere verdediger te vinden dan Hiariej, "die naar het oordeel van de trainer het best tot zijn recht komt als hij kan doorschuiven naar het middenveld."

 

Maar hoe wij in de slotfase ook om ons heentuurden, Kappelhof speelde niet als rechtsback. Hiariej evenmin. Beiden streden naar hartelust op het middenveld. Het kan niet anders of hier is communicatief het nodige misgegaan. Op dit niveau mag dat toch echt niet.

 

David Texeira, fantastisch op dreef tegen N.E.C.: drie doelpunten!

 

Huistra gaf na de wedstrijd impliciet aan dat hij wel eens zou kunnen gaan sleutelen aan de basisopstelling. Het lijkt echter onaannemelijk dat Johan Kappelhof zondag tegen Vitesse als rechtsback zal opdraven. Alles lijkt er nl. op dat Kappelhof wordt klaargestoomd tot centrale verdediger en de plaats van Jonas Ivens gaat innemen. Dat Ivens naar de bank verkast is in onze ogen helaas terecht. De Belg kan het als linker centrale verdediger domweg niet bolwerken om de gaten die Lorenzo Burnet, die als linksback veel beter kan aanvallen dan verdedigen, achterlaat te dichten. De Belg speelt onzeker en leidt vaak balverlies. Het wachten is wat ons betreft echt op de terugkeer op het veld van Emil Johansson. De Zweed kan wél heel goed verdedigen maar is als linksback eveneens een erkend opstuimend mannetje met een formidabele voorzet. Doodzonde dat liesproblemen hem eigenlijk al het hele seizoen parten spelen. Sterker nog, hij kwam geblesseerd aan toen FC Groningen hem bij het Noorse Molde weghaalde, en is nog altijd niet topfit. Echt heel jammer!

 

Graag hadden we gezien dat Danny Holla de plek van Jonas Ivens zou hebben ingenomen, en Johan Kappelhof die van Tom Hiariej, maar de beste stuurlui staan aan wal. Afgaande op een spaarzame training die deze week wél op het programma stond denken we met de beperkte kennis van heden dat we tegen Vitesse me de volgende elf mannen van start gaan:

 

Texeira

Tadic - Andersson* - Bacuna*

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Hiariej

Van Loo*

 

Wat ons betreft zijn er drie kanttekeningen, in de opstelling zichtbaar gemaakt met een *. Petter Andersson ontbrak woensdagochtend nl. op de training en op zijn plaats speelde Danny Holla. Verder zagen we Brian van Loo en Luciano vaak van positie wisselen. Niet dat beiden speelden, maar dan keepte de één, dan keepte de ander. Een basisplaats voor Luciano moet niet worden uitgesloten, en onze zegen heeft dit. Van Loo pakt momenteel nl. geen punten voor onze club. Of Luciano dat wel doet is maar zeer de vraag, maar Brian lijkt ook gebukt te gaan onder een verminderd zelfvertrouwen en een onzekere doelman zorgt voor een onzekere defensie en dit rechtvaardigt wat ons betreft het Luciano gunnen van een basisplaats. Al is dit niet meer dan een gok want ook Luciano heeft het al maandenlang niet echt op de training en ook niet bij de beloften. Tenslotte zou het ons niet verbazen als Matías Jones in de ploeg rukt ten koste van Leandro Bacuna. Niet dat Jones de sterren van de hemel speelt bij Jong FC Groningen, maar er zit wel progressie in de jongen en Leandro Bacuna kampt juist met een vormdip. Maar misschien is deze optie meer de wens die de vader is van de gedachte want getraind werd er woensdag wel degelijk met de linie Tadic - Texeira - Bacuna. Graag zouden we beide Uruguayaantjes echter eens samen over het veld zien strijden!

 

Feit is dat we na de formidabele 6-0 tegen Feyenoord al vier wedstrijden uit ons doen zijn. We speelden armetierig gelijk tegen RKC, wonnen moeizaam van VVV-Venlo, werden verpletterd door PSV, en de 3-3 tegen NEC is reeds besproken. Kortom, het wordt weer eens tijd voor een overtuigend optreden! Kan dit, bij Vitesse?

 

 

Vitesse-uit, valt er eer te behalen?

Het antwoord op deze vraag valt of staat met de tijdsspanne die we in onze statistische analyse nemen. Kijken we naar de laatste twee jaar, dan constateren we dat we twee maal met lege handen uit de sfeerloze bak die Gelredome heet vertrokken. De uitslagen van 2-1 en 3-0 zorgden voor een kater. Echter, de twee wedstrijden die daarvóór werden gespeeld hadden een hosanna-karakter. De bekerzege van 1-5 (!) uit oktober 2009 staat ons nog helder op het netvlies (vier doelpunten in de eerste helft van Enevoldsen, Bacuna, Stenman en Granqvist, en Lovre die in het tweede bedrijf trefzeker was), en de 0-4 (!) van 29 augustius 2008 betekende dat we sensationeel aan de competitie begonnen. Met name het eerste doelpunt (Sepp de Roover) en het vierde (Evgeniy Levchenko) waren voltreffers om in te lijsten. Kijk er nog maar eens een keertje naar:

 

 

De laatste jaren wordt er in Arnhem echter met dubieus verkregen centen gesmeten en de huurlingen uit Engeland en Georgië wisselen elkaar af met de snelheid waarmee Olympique Lyon woensdag wist te scoren. Op de selectie valt geen peil meer te trekken en op de prestaties van het kluchtige en bonte gezelschap al evenmin. (Meelezende Arnhemmers hebben ons verboden de term 'exoten uit Arnhem' in de mond te nemen, vandaar dat we ons in deze voorbeschouwing met een synoniem uitdrukken.)

 

RKC kwam afgelopen weekeind met een belabberde instelling naar Arnhem, maakte de ene fout naar de andere en Vitesse had een erg makkelijk dagje. Een analyse van de 4-0 zege heeft wat ons betreft geen enkele zin - duidelijk is dat wij met veel meer pit naar de gehate Gelredome (na de Duivendrechtse grafbak het meest aftandse voetbalgedrocht dat er ooit in Nederland uit de grond is gestampt) zullen moeten afreizen, anders weten de heren Bony, Chanturia en Quazaishvili (inderdaad, geen exoten) wel raad met onze defensie.

 

Wij zullen de heren import-Arnhemmers ver van het doel moeten houden, nu echt eens een uitwedstrijd lang druk moeten zetten op de vijandelijke stellingen (het heilige vuur doofde in de vorige uitwedstrijd immers al na een kwartier waarna PSV ons compleet overliep) en een gezonde dosis strijd aan de dag moeten leggen. De laatste tijd liet de jonge ploeg van Pieter Huistra zich nogal van de wijs brengen door een tegendoelpunt - we hopen dat er deze week in de tijd dat er niet getraind werd behoorlijk aan de mentale weerbaarheid is gewerkt. Want een wonderpoeg is Vitesse nou ook weer niet hoor. Het heeft thuis net als wij 1x verloren (0-4 tegen Feyenoord), en scoorde thuis in 7 wedstrijden 17x, ook een met de FC vergelijkbare prestatie. Helaas trekt de Trots van het Noorden deze thuiswedstrijdenlijn echter bepaald niet door naar potten die buitenshuis gespeeld moeten worden: één zege in zeven pogingen, vijf punten en doelcijfers 9-18 is domweg te weinig voor een ploeg die als doelstelling het behalen van Europees voetbal heeft. Alleen NAC, Excelsior en VVV behaalden dit seizoen in uitwedstrijden minder punten dan FC Groningen... Aan de andere kant: alleen AZ en PSV behaalden in eigen stadion méér punten dan de FC. Het verschil in presteren tussen uit en thuis is en blijft extreem,  en dat bij een doelstelling die aan dit seizoen is gekoppeld om het uit juist veel beter te doen dan in de afgelopen jaren...

 

Het is allemaal een kwestie van instelling. Ga je er overtuigend voor, slijp je de messen nog eens goed en neem je ze mee het veld op en wil je echt de tegenstander opvreten - dan spelen we een gewonnen wedstrijd tegen de ploeg die na het op een walgelijke manier contracteren van Van den Brom al even walgelijk Jonathan Reis heeft binnengehengeld. Het past bij een club die met droge ogen 139% van de inkomsten aan salarissen uitkeert. De idiotie ten top. Tijd voor een pak slaag, tijd voor een Groningse driepunter!

 

Bij gebrek aan beter is de scheidsrechter die het in Arnhem moet zien te rooien uit België geplukt. De knaap luistert naar de naam Christo Dierick en hij floot nog nimmer een wedstrijd van FC Groningen. Zijn illustere landgenoten Luc Wouters en Serge Gumienny gingen hem voor. Beide patatminnende heren leidden één maal een wedstrijd van FC Groningen. Een verpletterende indruk maakten ze niet.

 

 

 

 

 

Tot later vandaag als we hier een update na de vrijdagtraining plaatsen, en zaterdag nog eentje na de afsluitende sessie op het TCN trainingsveld! 

 

Training vrijdag 9 december 2011:

Huistra wijzigt elftal op diverse posities; Luciano terug in het doel

De training van vanmorgen, die nog werd onderbroken door een enorme hagelbui, gaf een zeer goede indicatie voor de vermoedelijke opstelling van FC Groningen in de wedstrijd van zondag tegen Vitesse. Luciano zien we terugkeren in het doel ten koste van Brian van Loo, Johan Kappelhof speelt op de positie van Jonas Ivens en Leandro Bacuna moet zijn plaats afstaan aan Petter Andersson die dus doorschuift naar rechts. Danny Holla zal 'op tien' spelen.

 

Met betrekking tot de centrale verdediging moeten we nog een slag om de arm houden. Jonas Ivens was nl. niet aanwezig op het veld maar trainde binnen. Het zou kunnen dat hij morgen bij de afsluitende training wél aanwezig is en dan toch als centrale verdediger zal spelen. Wij gaan hier echter niet vanuit.

 

Het zou ons niet verbazen als Petter Andersson en Danny Holla zondag af en toe van positie zullen wisselen. Vandaag op de training zagen we dat overigens nog niet.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Vitesse op grond van vrijdagtraining:

 

Texeira

Tadic - Holla - Andersson

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Hiariej

Luciano

 

Het basiselftal, met oranje hesjes, werd tegenstand geboden door het volgende elftal:

 

Pedersen
Jones - Ben Moussa - Bacuna
Bos - Keurntjes
Batbay - Kim - Bakker - Luis Pedro
Van Loo

 

Met de gewijzigde basisopstelling liep het vanmorgen heel behoorlijk. Dit kwam met name door een zeer gedreven en goed spelende David Texeira, die voor elke bal vocht en zijn duels met overtuiging won. Ook indruk maakte Kim Young-Chan die nog altijd in Groningen is (is zijn verblijf verlengd?) en prima speelde. Kim staat verdedigend goed, maar heeft vooral ook een goede aanvallende inbreng. Gezien zijn jonge leeftijd, zien we in hem een welkome aanvulling op de B-kern, en op redelijk korte termijn ook al wel voor de A-selectie.

 

De verrichtingen van de selectie werden vanmorgen ook weer door Hans Westerhoff en zijn delegatie Mexicanen gevolgd (RTV Noord was met een camera aanwezig en heeft Westerhoff nog geïnterviewd, we vermoeden dat dit vanavond op RTV Noord te zien zal zijn), maar ook Henk Veldmate en Jurrie Koolhof waren aanwezig.

Afwezig waren vanmorgen Ivens, Van de Laak, Kwakman, Enevoldsen, Suk en Johansson.

 

Na de training beaamden zowel Luciano als Kappelhof als Holla dat ze zondag in de basis starten. Kappelhof zei dat Ivens geblesseerd is en daarom niet kan spelen. Het was ook te merken dat Van Loo zijn plaats kwijt is, want Brian was bijzonder chagrijnig. Normaal was hij de laatste tijd erg vriendelijk maar vanmorgen dus niet.

Foto's van de training van vrijdag 9 december 2011:

 

DSC_0001 (Small)
DSC_0002 (Small)
DSC_0003 (Small)
DSC_0006 (Small)
DSC_0007 (Small)
DSC_0008 (Small)
DSC_0009 (Small)
DSC_0011 (Small)
DSC_0012 (Small)
DSC_0013 (Small)
DSC_0014 (Small)
DSC_0015 (Small)
DSC_0016 (Small)
DSC_0017 (Small)
DSC_0018 (Small)
DSC_0019 (Small)
DSC_0020 (Small)
DSC_0021 (Small)
DSC_0022 (Small)
DSC_0023 (Small)
DSC_0024 (Small)
DSC_0025 (Small)
DSC_0028 (Small)
DSC_0031 (Small)
DSC_0032 (Small)
DSC_0033 (Small)
DSC_0034 (Small)
DSC_0035 (Small)
DSC_0036 (Small)
DSC_0037 (Small)
DSC_0038 (Small)
DSC_0039 (Small)
DSC_0040 (Small)
DSC_0042 (Small)
DSC_0045 (Small)
DSC_0046 (Small)
DSC_0047 (Small)
DSC_0048 (Small)
DSC_0049 (Small)
DSC_0050 (Small)
DSC_0051 (Small)
DSC_0052 (Small)
DSC_0053 (Small)
DSC_0054 (Small)
DSC_0056 (Small)
DSC_0057 (Small)
DSC_0058 (Small)
DSC_0060 (Small)
DSC_0061 (Small)
DSC_0062 (Small)
DSC_0063 (Small)
DSC_0064 (Small)
DSC_0065 (Small)
DSC_0066 (Small)
DSC_0067 (Small)
DSC_0068 (Small)
DSC_0072 (Small)
DSC_0074 (Small)
DSC_0075 (Small)
DSC_0077 (Small)
01/60 
start stop bwd fwd

 

Training zaterdag 10 december 2011

De selectie van FC Groningen was ook vanochtend tijdens de afsluitende training vóór de belangrijke wedstrijd tegen Vitesse weer aangevuld met Kim Young-Chan. De lange verdediger ligt na een ruime week meetrainen al aardig in de groep getuige de Engelstalige communicatie en dolletjes en was bij de standaardsituaties trefzeker met een mooie kopgoal. Bij de basis wist Dusan Tadic te scoren. Zowel Tadic (bij de basis) als Tim  Keurntjes bij de tegenpartij hadden mooie indraaiende hoekschoppen in de aanbieding die tot diverse gevaarlijke situaties voor het doel van Luciano en Van Loo leidden.

 

Beide keepers gaan zoals we nu allemaal wel weten stuivertje wisselen, en beiden deden vandaag hun stinkende best op de training en deden weinig voor elkaar onder. Luciano wist wel met wat snelle spelhervattingen te overtuigen en komt ook vaker uit dan Van Loo.

 

Aanwezig was ook Kees Kwakman, maar hij deed wederom niet mee met de groep. Absent waren Enevoldsen (hamstring), Suk (herstelt van meniscusoperatie), Johansson (lies), Ivens (enkel) en Van de Laak (revalideert van kruisbandletsel, ruim een jaar geleden opgelopen...), alsmede Fij en Etemadi: aan twee keepers hadden we vandaag genoeg.

 

In de afsluitende partij Oranje tegen Buitenland (aangevuld met Luis Pedro en Hilal Ben Moussa om de ploegen getalsmatig in evenwicht te krijgen) ging het er weer fel aan toe. De spelregels op het kleine veld werden door scheidsrechter Henk Hagenauw vooraf uitgelegd: "alle voetbalregels behalve buitenspel". Greinzend wilden Burnet en Keurntjes aan tegenstander Kim uitleggen dat er eveneens sprake was van "one touch", dus dat je de bal maar één keer mocht raken, maar hierin trapte de Zuid-Koreaan niet ;-)

 

De partij eindigde in een 1-0 overwinning voor Oranje door een benutte strafschop van Leandro Bacuna. De penalty was de straf voor een tegen de arm van Kim aanspringende bal. Groot was de vreugde in het Nederlandse kamp; bij Buitenland stonden de gezichten op onweer en Petter Andersson trapte nog een opgestapelde hoop pilonnen door de lucht.

 

Na afloop sprak Huistra nog langdurig met Petter Andersson; het was een plezierig gesprek en we verwachten morgen een aanvoerder die op scherp staat. Achteraan het veld bleven Texeira en Jones nog geruime tijd bezig om het doel eens goed onderhanden te nemen. Wie weet wordt Matías Jones morgen een invalbeurt gegund en komt hij eindelijk eens een poosje samen met z'n maatje David Texeira in actie!

 

Tot slot nog iets over Volendam-goalie Robbin Ruiter: op de training werd vandaag gemompeld dat hij gisteren in een interview gezegd zou hebben dat hij niet naar FC Groningen wil. Wij proberen dit nog te verifiëren. Gezien de interesse van diverse andere clubs zou het een huzarenstukje zijn om deze prima keeper te contracteren. Afwachten. Ons motto is en blijft: graag of niet!

 

AANVULLING: in dit interview, gisteravond na de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Helmond Sport (met onze Ruud Hesp op de tribune) met Robbin Ruiter genomen, wil Robbin niet ingaan op de interesse van welke club dan ook, maar zegt ook zeker niet dat hij niet naar FC Groningen wil.

 

Kees Kwakman trainde ook zaterdag apart van de groep

 

Pieter Huistra en zijn aanvoerder, Petter Andersson, na de training in gesprek

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.