Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

119 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Utrecht

Luciano staat trots in het doel van het Sterrenteam van Voetbal International, waarin de 11 spelers met de hoogste beoordeling van de afgelopen speelronde staan. En terecht. De Braziliaan, die van ver moet komen, keepte tegen Vitesse een puike partij, hield de nul (iets wat de FC dit seizoen buitenshuis nog niet eerder wist te realiseren), gaf vertrouwen aan zijn verdediging en we zien meteen een stemmingsomslag onder de groen-witte voetbalsupporters. Ook de wijziging van 4-5-1 naar 4-3-3 was van positieve invloed. FC Groningen speelde een zeer degelijke pot en het behaalde punt was meer dan verdiend. Zaterdagavond wacht FC Utrecht, de ploeg die dit seizoen slechts één uitwedstrijd wist te winnen (net als wij...) en vooral thuis met opgestroopte mouwen en met het mes tussen de tanden strijdt. FC Groningen is net zo'n ploeg. Gelukkig spelen wij thuis, en met de 12e man achter de hand lijkt niets een ontmanteling van Utrecht in de weg te kunnen staan, zodat we met een lekker gevoel de winterstop in kunnen gaan!

 

UPDATE na training vrijdag 16 december 2011:

FC Groningen start morgenavond tegen FC Utrecht met een ongewijzigde opstelling. Over Kim Young-Chan kunnen we melden dat hij vanmiddag een gesprek heeft met de clubleiding van FC Groningen. Ook zagen we Henk Veldmate in gesprek met Dusan Tadic. Speelt er iets concreets rond een transfer?

Onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, inclusief fotoreportages van Eric en Patrick.

De selectie van FC Groningen poseert op verzoek van Agil Etemadi voor Eric Smit

 

 

Pieter Huistra, Erwin van de Looi, Dick Lukkien en Ruud Hesp hebben na het teleurstellende 3-3 gelijke spel tegen N.E.C. een analyse op het vertoonde spel van de laatste weken losgelaten en de vierkoppige trainersstaf had de ploeg tegen Vitesse op een aantal posities gewijzigd. Zo mocht Johan Kappelhof de plaats als linker centrale verdediger overnemen van de in een vormdip zittende Jonas Ivens. De Belg raakte in de aanloop naar de wedstrijd in Arnhem geblesseerd, maar wij denken dat hij anders ook niet gespeeld zou hebben. Eerlijk is eerlijk, Kappelhof speelde een sobere, goede partij. Hij en Virgil van Dijk zorgden ervoor dat John van den Brom de op voorhand gevreesde spits Bony, van wie niemand precies weet hoe oud hij is, achteraf beschouwd niet eens op had hoeven te stellen.

 

Tegen Vitesse wilde Huistra niet met de linies wijd uit elkaar ten strijde trekken. Tegen PSV was dit faliekant verkeerd gegaan en de heren waren nu met de opdracht het veld ingestuurd de afstand tussen de linies te beperken. Aan het controleursduo Sparv-Kieftenbeld was Danny Holla toegevoegd, waardoor Petter Andersson naar de rechterkant doorschoof. Holla zorgde voor wat extra verdedigend breek- en sloopwerk op het middenveld, maar Petter Andersson moest wennen aan zijn nieuwe rol. Bij hem ontbreekt het nog aan het scherpe afmaken van goede kansen. Wie echter kijkt naar Koen van de Laak, die weet hoe lang het kan duren voordat je weer op het veld staat, laat staan hoe moeilijk het is om na een kruisbandblessure 'het' helemaal terug te hebben. Koen scheurde zijn kruisband op 3 december 2010 en kan pas na de winterstop zijn eerste speelminuten bij Jong FC Groningen gaan maken, en is er dan dus ruim een jaar zoet mee geweest.

 

Hoe moeilijk het ook is, wat dat betreft is het element 'geduld' belangrijk. Het heeft geen zin te overhaasten met van zware blessures revaliderende spelers, dit werkt averechts. Wie Petter al wekenlang zijn stinkende best ziet doen, steeds meer acties 'op z'n Petters' ziet uitvoeren en zijn angst voor nieuwe kwetsuren langzaam maar zeker ziet verdwijnen, die mag goede hoop hebben dat de tweede seizoenshelft helemaal voor hem is. En mocht dit allemaal zó uitpakken, dan denken wij dat hij dan bereid is om een nieuw contract met FC Groningen wil ondertekenen. Hij wacht hiermee nu nog. Niet om de FC aan het lijntje te houden omdat hij hoopt op een aanbieding uit een warm land, maar omdat hij van onderscheidende waarde voor het elftal wil zijn. De man is een perfectionist en verwacht veel van zichzelf. Zonder compromissen. Voldoet zijn spel aan de door hem zelf gestelde minimale randvoorwaarden, dan wil hij graag bijtekenen. Anders niet.

 

 

Pieter Huistra gaat hier op de goede manier mee om. Hij laat zijn aanvoerder niet vallen, maar geeft hem het gevoel dat hij belangrijk is en niet zelden zien we beide mannen na een training nog langdurig samen op het veld staan om allerhande voetbaltechnische zaken door te nemen.

 

René Felen, teamontwikkelaar van FC Groningen, heeft op LinkedIn een mooie beschrijving van onze trainer gezet: "Enthousiast, nieuwsgierig en uitdagend kunnen werken, zonder dat je je geduld verliest over het proces om tot betere prestaties te komen. Fijne collega die luistert naar zijn omgeving en toch er in slaagt zijn eigen mening te bewaren." FC Groningen is dit proces met Huistra en zijn trainersstaf ingegaan, en de recente verlenging van het contract met Huistra is daar een logisch voortvloeisel van. Nu Petter nog wat jaartjes aan de Trots van het Noorden verbinden!

 

Belangrijkste wijziging in het elftal van afgelopen zondag was zonder twijfel het posteren in het doel van Luciano, ten koste van Brian van Loo. Luciano, die o.a. door privégerelateerde problemen al geruime tijd niet in goede doen was en daardoor in onze ogen terecht achter Brian van Loo de tweede keeper was (heus, de beste keeper heeft altijd gespeeld, ook al was de betere toch niet altijd in goede doen), begon nog wat onwennig, lanceerde een paar minder geslaagde uittrappen, maar hij groeide vervolgens geweldig in de wedstrijd en ontpopte zich tot de uitblinker aan de kant van de FC. Een solide keeper geeft rust en vertrouwen aan zijn verdediging, en aangezien we een piepjonge verdediging hebben met de 23-jarige Tom Hiariej nota bene als meest ervaren kracht, is een defensief blok dat vertrouwen in z'n sluitpost mag hebben cruciaal. En Luciano gaf vertrouwen aan zijn vier verdedigers. Luciano pepte zich ook goed op en we hebben een paar maal genoten van zijn gebalde vuist na weer een verijdelde kans van Vitesse. Als de Braziliaan dit naar de tweede seizoenshelft weet door te trekken, dan gaan wij nog veel moois aan dit seizoen beleven!

 

 

Intermezzo: Kevin Schutte: sportief en eerlijk

Wie op onze site het live-verslag van de afgelopen maandag gespeelde wedstrijd van Jong FC Groningen tegen Jong ADO Den Haag heeft gevolgd, die weet dat Kevin Schutte zich na het ontvangen van zijn tweede gele kaart in onacceptabele bewoordingen uitliet tegenover zijn (voor)naamsgenootje Kevin Pauwels, zoon van de jullie welbekende Wouter. Inmiddels is er contact geweest met ADO Den Haag en Kevin Schutte heeft tegenover Wouter en zijn trainer, dhr. Van Leeuwen, spijt betuigd. Zo kan het ook!

 

FC Utrecht: is daar iets zinnigs over te melden?

We schreven al dat Utreg het, geheel in lijn met FC Groningen, voornamelijk van thuiswedstrijden moet hebben. Naar de Galgenwaard gaat geen enkele ploeg graag, maar als de Utrechters bij anderen op bezoek gaan, dan zijn zij een graag geziene gast omdat er in de regel onzelfzuchtig met punten wordt gestrooid. Dit seizoen werd weliswaar de volle buit bij Excelsior behaald, maar bij AZ, NAC, NEC, PSV en Vitesse stond de ploeg na afloop met lege handen.

 

Onze tegenstander zal het zaterdag o.a. zonder de geschorste Dave Bulthuis moeten doen (2x geel = rood = één wedstrijd toekijken), en ook de ooit door FC Groningen begeerde Alexander Gerndt zal er in de Euroborg nait bie weez'n. Voordat Gerndt naar Utrecht verkaste heeft hij in Zweden eventjes een hartig woordje met z'n inmiddels gewezen echtgenoot gesproken. Het gesprek voltrok zich niet uitsluitend verbaal, maar Alexander liet ook zijn handen spreken die hij feilloos om de nek van z'n ex plantte. De dame in kwestie werd bijna gewurgd, en Alexander G. stond deze week in Zweden terecht. Geheel in lijn met de vaak bevoordeelde positie van topsporters kwam de knaap met de losse handjes er met een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van af. Hoe anders gaat het met voetbalsupporters, die zich in de ogen van de politie misdragen. Als het aan Jan Willem van de Pol, een onverlaat van een plaatsvervangend voorzitter van de Nederlandse Politiebond, ligt, dan worden supporters die zich niet volgens zijn boekje gedragen volledig uit de samenleving verbannen, of "geëxcommuniceerd", zoals Van de Pol zich uitdrukt. Afgezien van een gebiedsverbod van max. 10 jaar vindt hij het een goede zaak als betroffen supporters bij pech langs de weg niet meer door de ANWB worden geholpen, niet meer met het openbaar vervoer mogen reizen, geen reisjes meer mogen boeken, geen bowlingcentrum meer mogen bezoeken etc. etc. Het lijkt erop dat je er beter vanaf bent als je je partner molesteert. Waar gaat dit heen?

 

Edit: Alexander Gerndt is net op tijd hersteld van zijn blessure en is er toch bij! De clubsite van FC Utrecht schrijft nl. vrijdagmiddag:


De personele problemen voor trainer Jan Wouters blijven groot. In aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Groningen van zaterdag (20.45 uur) zijn acht spelers er zeker niet bij: doelman Junior Fernández, Johan Mårtensson, Jan Wuytens, Nana Asare, Thomas Oar, Jacob Mulenga, Jacob Lensky en de geschorste Dave Bulthuis.


Daarnaast is nog onzeker of Anouar Kali (ziek) en Edouard Duplan (bovenbeenblessure) inzetbaar zijn voor de laatste wedstrijd voor de winterstop. Daarover wordt op de dag van de wedstrijd een besluit genomen.


Tegenover de lange lijst afwezigen staat wel de terugkeer van centrale verdediger Alje schut en de aanvallers Alexander Gerndt en Leon de Kogel.

 

Utrecht speelde afgelopen weekeinde gelijk tegen Feyenoord en mocht met dit punt niet klagen. Feyenoord had een grotere voorsprong dan 0-1 moeten nemen, maar verzuimde na de openingsgoal van John Guidetti door te drukken. Uiteindelijk werd het 2-2. Of de ploeg van Jan Wouters in de Groene Hel net zo opportunistisch gaat spelen moet sterk worden betwijfeld.

 


FC Groningen - hoe staan we ervoor?

Na de 0-0 bij Vitesse, bepaald geen slechte prestatie tegen een ploeg die in 7 eerdere thuiswedstrijden 17x het net wist te vinden, zien wij het weer helemaal zitten. Natuurlijk, slaat Luciano tegen Utrecht aan het blunderen dan hebben we wel een probleem, want je blijft niet met je keeper wisselen, maar wij gaan ervan uit dat één zwaluw in dit geval wel degelijk zomer maakt. Je kunt je afvragen of je weer met dezelfde 11 spelers moet beginnen. Immers, een defensief middenveld dat uit drie man bestaat is wellicht wat 'overdone' in een thuiswedstrijd tegen Utrecht. In plaats van Danny Holla zou je Nicklas Pedersen 'op tien' kunnen laten spelen; dan speel je een stuk offensiever. De blessuregevoeligheid van de Deen is genoegzaam bekend, maar veel alternatieven hebben we niet, aannemende dat Pieter Huistra Henk Bos en Matías Jones nog niet basisplaats-rijp acht. Beiden kunnen op de flanken worden geposteerd, net als Petter Andersson en Leandro Bacuna. Beide laatstgenoemden kunnen ook achter diepe spits David Texeira opgesteld worden. Maar we denken dat Huistra niet opnieuw gaat sleutelen en wel met Holla start, maar deze een offensievere rol toedicht dan tegen Vitesse. Kortom:

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen:

 

Tadic - Texeira - Andersson

Sparv - Holla - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Hiariej

Luciano

 

Wij gaan het allemaal zien op de afsluitende training, die over pak 'm beet 5 uurtjes begint! Uiteraard zullen we dit stuk dan van een update voorzien.

 

Nog een paar regeltjes afsluitend statistisch geneuzel

Als we ons beperken tot de 32 tot nu toe gespeelde eredivisieduels tussen beide FC's, dan trokken wij in 15 potten aan het langste eind. Hier tegenover staan slechts vijf Domstedelijke overwinningen. Vorige jaar stond er na 90 minuten een nipte 1-0 op de borden. Andreas Granqvist was toen al na één minuut trefzeker, en achteraf bleek dit voldoende voor de winst.

 

Wie Andreas Granqvist zegt, die denkt natuurlijk terug aan een ander, formidabel doelpunt dat hij tegen FC Utrecht heeft gescoord. We hebben het over de wedstrijd die op 14 september 2008 werd gespeeld en eindigde in een 2-0 overwinning voor Grunn. Geniet nog maar eens na van dit onvervalste kippenvelmoment:

 

 

Wie had trouwens voorafgaande aan dit seizoen verwacht dat Granqvist, die zijn draai bij het Italiaanse Genoa nu echt gevonden lijkt te hebben, in dit seizoen nog maar zo weinig onderwerp van gesprek zou zijn? Wij niet! Maar dit gaat natuurlijk hand in hand met de al even onverwachte stormachtige ontwikkeling die Virgil van Dijk doormaakt. Wat een topper is dat zeg!

 

Zelf kijken we graag terug op de 4-2 van 29 januari 1989. We zijn op voetbalgebied nu eenmaal opgegroeid in het Oosterpark en we denken heel, heel graag terug aan deze tijd, die wellicht wel eens wat overgeromantiseerd wordt, maar het vergeten van minpunten en het opblazen van mooie aspecten hoort nu eenmaal bij de positief ingestelde mens. Begin 1989 waren Henny Meijer, Edwin Olde Riekerink (2x) en Erik Regtop trefzeker in een seizoen waarin we later ook nog de KNVB-bekerfinale mochten spelen. Met dank aan FCG Stats noemen we graag de spelers die die dag korte metten met Utrecht maakten:

 

Johan Tukker, Jan van Dijk, John de Wolf, Wim Koevermans, Claus Boekweg, Jos Roossien, Edwin Olde Riekerink, Theo ten Caat, Erik Regtop (Harry Sinkgraven), Henny Meijer, Marco Koorman (Eric Groeleken)

 

Tot slot: scheidsrechterlijke hosanna's!

 

Een onvervalste topper op arbitersgebied komt morgen langs aan de Boumaboulevard. We doen Serdar Gözübüyük, over hem hebben we het natuurlijk, tekort met de stelling 'in het land der blinden is éénoog koning'. Toegegeven, het niveau van de Nederlandse scheidsrechters is van dien aard dat we potjes in de Eredivisie in de regel beter door Henk Hagenauw kunnen laten leiden met als grensrechters zijn collega's uit de medische staf van FC groningen: Wouter van den Berg en Peter Eppinga. Dit drietal heeft er wél kijk op, wat van handenvol stuntelende KNVB-jokers die ons wekelijks het bloed onder de nagels vandaan halen niet gezegd worden. Gözübüyük is echter écht een hele beste referee. Hij floot ons tot nu toe 3x eerder: begin dit jaar thuis tegen Heracles (beschamende 1-4 zeperd), nóg wat eerder dit jaar op en tegen Genemuiden voor de beker (2-3 zege) en begin vorig seizoen thuis tegen Excelsior (2-0 winst). En als Andreas Granqvist in eerstgenoemde wedstrijd tegen Heracles bij een 1-0 stand de door hem genomen strafschop verzilverd zou hebben, dan zouden we ook deze pot hebben gewonnen. Aan Serdar lag het toen zeker niet.

 

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijk zaterdagavondfeest in de Groene Kathedraal! Na deze wedstrijd ligt de competitie stil tot 22 januari 2012, als we thuis gehakt gaan maken van Heracles. Op vermoedelijk 6 januari a.s. spelen we echter een oefenpot tegen SC Cambuur (waar is nog niet bekend), en komende maandag staat er nog een heerlijke bekerwedstrijd van Jong FC Groningen op het programma. De ploeg van Dick Lukkien gaat op bezoek bij Jong VVV-Venlo (de heren Pauwels zijn beiden aanwezig om verslag te doen op deze site, ondanks het vervroegde aanvangstijdstip van 14:30 uur - neemt allen vrij komende maandagmiddag!) en stroomt bij winst de halve finales van het beloften-bekertoernooi binnen.

 

Voeg hierbij de transfer window die nu al losgebarsten lijkt en de conclusie is helder - ook zonder eredivisievoetbal hoeven jullie en wij ons niet te vervelen!

 

Maar nu focussen we ons op Utrecht-thuis! Check vrijdag de update na de training om zaterdag goed voorbereid de tribunes te kunnen beklimmen!

 

Training vrijdagochtend 16 december 2011: Ongewijzigde opstelling FC Groningen

Vandaag werd de afsluitende training in de stromende regen afgewerkt. Net als gisteren bleek uit de hesjesverdeling dat Pieter Huistra tegen FC Utrecht dezelfde 11 spelers aan de aftrap laat verschijnen die tegen Vitesse ook al in de basis stonden. Kortom, we spelen morgen vanaf minuut één als volgt:

 

Tadic - Texeira - Andersson

Sparv - Holla - Kieftenbeld

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Hiariej

Luciano

 

Over de training zelf valt weinig te melden. Diverse spelers waren onherkenbaar door hun bivakmutsen en omdat de training helemaal aan de niet-beschutte achterzijde van het trainingsveld plaatsvond kunnen we weinig details met jullie delen. Over de afsluitende interland tussen Nederland en Buitenland, die door Oranje met 3-1 werd gewonnen, maakte Leandro Bacuna een uitstekende, gedreven indruk. Afgelopen maandag speelde hij ook al erg goed in de wedstrijd van Jong FC Groningen. Hij was toen als diepe spits opgesteld en deed dat prima. Hij scoorde toen twee maal en was ook nog goed voor een assist. Wat ons betreft is dat een serieuze optie om ook eens in het eerste elftal uit te proberen, bv. als David Texeira in de wedstrijd eens afgelost moeten worden.

 

Aan het begin van de training konden we ook nog even met Agil Etemadi praten. We hadden net op zijn facebook-pagina gelezen dat dit zijn laatste training was en dat hij naar Iran vertrekt. Agil is een erg sympathieke vent met een warme belangstelling voor anderen. We hebben hem gefeliciteerd met z'n nieuwe avontuur, waar hij heel veel zin in heeft. Hij vertelde ons dat er vaak 60.000-80.000 toeschouwers naar thuiswedstrijden van zijn nieuwe club, Tractor Sazi Tabriz Football Club. komen kijken. RTV Noord voegde zich later ook bij ons en we nemen aan dat er nog een laatste interview met Etemadi is gemaakt.

 

Foto's van de training van vrijdagochtend 16 december 2011 van Eric en Patrick:

 

tn_DSC_0053 (Small)
tn_DSC_0076 (Small)
tn_DSC_0079 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0113 (Small)
tn_DSC_0119 (Small)
tn_DSC_0122 (Small)
tn_DSC_0128 (Small)
tn_DSC_0130 (Small)
tn_DSC_0138 (Small)
tn_DSC_0139 (Small)
tn_DSC_0142 (Small)
tn_DSC_0143 (Small)
tn_DSC_0145 (Small)
tn_DSC_0147 (Small)
tn_DSC_0152 (Small)
Training 16-12-2011 001 (1024x683) (Small)
Training 16-12-2011 002 (1024x661) (Small)
Training 16-12-2011 003 (1024x668) (Small)
Training 16-12-2011 004 (1024x680) (Small)
Training 16-12-2011 006 (1024x681) (Small)
Training 16-12-2011 008 (1024x683) (Small)
Training 16-12-2011 009 (1024x671) (Small)
Training 16-12-2011 010 (1024x683) (Small)
Training 16-12-2011 011 (1024x656) (Small)
Training 16-12-2011 012 (1024x682) (Small)
Training 16-12-2011 013 (1024x668) (Small)
Training 16-12-2011 015 (1024x681) (Small)
Training 16-12-2011 016 (1024x680) (Small)
Training 16-12-2011 017 (1024x680) (Small)
Training 16-12-2011 018 (1024x682) (Small)
Training 16-12-2011 019 (1024x682) (Small)
01/33 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.