Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

162 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Heracles Almelo

Traditioneel wordt de competitie hervat in een periode dat de aan de transfer window verbonden rookwolken bepaald nog niet zijn opgetrokken. Spelers maar ook supporters ontkomen niet aan het focussen op meer dan het spelletje en denken net even iets verder dan de komende wedstrijd. Verdwijnen er nog steunpilaren als Tadic en Texeira? De pot tegen Heracles Almelo van komende zondag is nu echter wél het podium waar we de volgende stap richting Europees voetbal kunnen zetten! Paco van Moorsel had eerder deze week aan een korte blik in de Euroborg genoeg om te constateren dat de Groningse grasmat er weinig florissant bij ligt, maar dit zal ongetwijfeld niet in het voordeel van de Heraclieden zijn, die hun kunsten bij voorkeur op het gehate kunstgras vertonen. Sowieso hebben we nog een fikse appel te schillen met de ploeg van Peter Bosz. Begin 2011 leden we een onthutsende 1-4 thuisnederlaag tegen de tegenstander van zondag, in een memorabele pot waarin Andreas Granqvist in de 18e minuut bij een 1-0 voorsprong (Tadic!) een penalty verkwanselde waarna het dominante pressievoetbal van de Trots van het Noorden als sneeuw voor de zon verdween en we een fikse zeperd opliepen. Kortom, werk aan de winkel! Met passie en strijd moet deze pot worden ingegaan. Mooi voetbal telt zondag op de akker aan de Boumaboulevard niet. Drei punten!

 

UPDATE na training zaterdag 21 januari 2012:

Pieter Huistra lijkt nog te twijfelen over de invulling van de nummer 10 positie in combinatie met de inzetbaarheid van David Texeira. Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een kort verslag van de training van zaterdagochtend!

 

Ádám Hajdú (links) en Barnabás Bese trainden zaterdag mee met FC Groningen

(foto's: Eric Smit; verderop staan meer foto's over de zaterdagtraining)

 

 

 

 

We steken deze voorbeschouwing even iets anders dan te doen gebruikelijk in. Terugblikken op de vorige thuiswedstrijd om daaruit de vorm van de dag te destilleren lijkt een vrij zinloze exercitie omdat er een ellenlange, competitieloze periode tussen de vorige pot en die van komende zondag prijkt. We laten het bij de constatering dat we na de 6-1 strafexpeditie, die PSV nodig vond tegen ons op poten te zetten, drie maal ongeslagen waren en de laatste twee wedstrijden netjes de nul hielden. Dit trio laatste wedstrijden begon met de 3-3 tegen NEC, een wedstrijd die we nooit uit handen hadden mogen geven, maar daarna hield Luciano, die na de klucht tegen NEC de plaats van Brian van Loo mocht innemen, tegen Vitesse en Utrecht de nul. Danny Holla speelde de laatste drie maal op de tien-positie in de basis, maar wij zullen hem dit seizoen niet meer in actie zien, althans niet in het groen-wit: hij heeft zijn heil op huurbasis bij VVV-Venlo gezocht en speelt op 11 februari a.s. tegen zijn oude ploeg.

 

Trainingskamp

Zowel FC Groningen als Heracles Almelo smaakte het genoegen van een zonovergoten trainingskamp, al hadden de Tukkers ook met wat regen te kampen. Doordat onze oefenwedstrijd, die we in Leeuwarden tegen Cambuur gespeeld zouden hebben, ons door een blank staand noorden des lands (en door een angsthazengevoel bij de (al dan niet) sterke arm der wet), door de neus werd geboord moesten we het op afstand toen tegen een weinig verheffend potje tegen de goedwillende amateurs van Quick Boys. We wonnen met 5-0, maar belangrijker dan de uitslag was de rentree van de lang geblesseerden, Kees Kwakman en Koen van de Laak. Aan beide spelers, die voorop gaan in de strijd en zeker iets toevoegen aan de piepjonge spelers om hen heen, gaan wij de tweede seizoenshelft nog veel plezier beleven.

 

Heracles had z'n heil in het Turkse Belek gezocht en was aldaar in de gelegenheid twee oefenwedstrijden te spelen. Het speelde prima tegen Borussia Mönchengladbach maar ging - tegen de verhouding in - met 2-3 ten onder, maar het wist verdiend met 1-0 van Terek Grozny, de voormalige ploeg van geldwolf Ruud Gullit, te winnen. Voor de geïnteresseerden:

 

Opstelling Heracles Almelo tegen Borussia Mönchengladbach (11-01-2012):

Pasveer, Breukers, Rienstra, Ter Horst, Looms (46' Davidson), Quansah, Overtoom, Duarte, Vejinovic, Plet, Armenteros

 

Opstelling Heracles Almelo tegen Terek Grozny (14-01-2012):

Telgenkamp (46' Hengelman), Breukers (46' Rienstra), Te Wierik, Van der Linden, Davidson (46' Looms), Bruns, Almubaraki (46' Duarte), Douglas, Van Mieghem (70' Overtoom), Pedro (70' Armenteros), Everton

 

Opstelling FC Groningen tegen Quick Boys (12-01-2012):

Luciano (46' Van Loo); Hiariej, Kappelhof (58' Ivens), Van Dijk (64' Kwakman), Burnet (58' Keurntjes); Kieftenbeld, Holla, Sparv; Bacuna (58' Jones), Pedersen (64' Suk), Tadic (64' Van de Laak)

 

Heracles is deze transfer window nog zonder al teveel kleerscheuren doorgekomen. Het contract van de door heimwee geteisterde Birgir Maertens is ritueel verbrand, maar in de persoon van de Australische Jason Davidson is wel een nieuw aanwinst binnengehengeld. De knaap (linksback) speelde laatstelijk voor het Portugese Pacos de Ferreira en komt transfervrij over naar de Almeloose rubberkorrels.

 

Peter Bosz geeft in de VI van deze week aan dat zijn ploeg te laag staat en dat hij in Turkije lekker heeft kunnen trainen op de facetten hoe en wanneer zijn ploeg druk kan zetten, maar deze pressie-elementen zullen komende zondag niet uit de verf komen, zo vertelt ons ons water. Wij denken dat de equipe van Pieter Huistra niets aan het toeval wil overlaten en de geplaagde tegenstander uitsluitend lege briefjes zal laten inbrengen. De supporters die vanuit het Tukkerse land meereizen naar Grunn (tegen een schappelijke prijs van € 0,00 voor een entreekaartje, met dank aan de door FC Groningen en Hans Nijland gepropageerde, supportersvriendelijke "wie goed doet, goed ontmoet"-strategie) gaan de ontmanteling van hun leven meemaken en Peter Bosz zal na afloop wensen dat hij het trainingskamp nog eens dunnetjes mag overdoen. En wie weet besluit onze oude bekende Antoine van der Linden, 35 jaar alweer, om na de vermoedelijke afstraffing van komende zondag eerder invulling te geven aan zijn gedroomde vervolg op z'n voetvalcarrière (een job in de metaalrecycling, zo vertrouwt hij niet allen zijn dagboek, maar ook de gehele wereld toe) .

 

Antoine van der Linden, 122 wedstrijden Grunn

 

Vanuit Almelo vertrekken de bussen overigens om 12 uur, zo maken wij op uit dit bericht. Op zich een feit met weinig tot geen nieuwswaarde, maar zou de wedstrijd in Almelo op het programma hebben gestaan, dan vrezen wij dat de groen-witte supporters zich al om een uurtje of 10-11 hadden mogen verzamelen. Door de ene club worden iets meer zondagse files ingecalculeerd dan door de andere ;-)

 

FC Groningen staat er goed op!

We zeiden het al, Kees Kwakman en Koen van de Laak zijn er weer bij. Beiden verwachten we niet in de basis, maar zijn uiterst nuttige pinchhitters om net even dat extra beetje gif en pit in de ploeg te brengen. Kwakman zal willen knokken om zijn basisplaats op Johan Kappelhof terug te heroveren; Koen van de Laak zal blij zijn met elke invalbeurt. En wij met hem, want de man traint alweer als een bezetene, zet tackles in die soms bijna bij het onverantwoorde af zijn en lijkt een gevoel van een soort tweede jeugd te hebben. Leuk om te zien! En ach, je hebt tackles en je hebt net even iets hardere vergrijpen. We kwamen onderstaande vrij stevige overtreding tegen, en kunnen er wel mee leven dat hiervoor een rode kaart werd voorgehouden aan het enthousiast inkomende heerschap:

 

 

We weten natuurlijk niet of Koen zondag al bij de selectie zit, dit zal uit de trainingssessies van vrijdagochtend en zaterdagochtend blijken. Wij zijn paraat en zullen hierover nauwgezet berichten.

 

Wij maken ons op voor de één na laatste training voorafgaande aan de wedstrijd, maar niet voordat we een prognose van de opstelling lanceren. Wij vermoeden dat Nicklas Pedersen sowieso in de basis zal starten. Deze fragile speler, die voornamelijk op het trainingsveld laat zien hoe goed hij kan voetballen, is alweer een tijdje goed bezig en zal o.i. hetzij in de spits (als David Texeira nog onvoldoende is hersteld van zijn op Tenerife opgelopen knieklachten), hetzij 'op tien', als vervanger van Danny Holla, als de Uruguayaan hersteld is en in die tussentijd niet aan Liverpool is verkocht. Als de Deen in de spits speelt verwachten we Leandro Bacuna, die voor het laatst op 3 december jl. tegen NEC in de basis stond, achter hem.

 

Voor de rest verwachten we eigenlijk geen wijzigingen. Kortom, op dit moment (vrijdagochtend vóór de training) gaan wij voor de volgende vuurvreters die zondag om half drie als een wervelwind over het zompige nat van de Euroborg moeten zwoegen, in deel één van onze jacht op de Tukkers (deel twee: volgende week zondag in Enschede, met een knotsgek, uitpuilend uitvak waarvoor zich nu al 11 bussen met op oorlogspad zijnde supporters hebben aangemeld):

 

Texeira/Pedersen

Tadic - Pedersen/Bacuna - Andersson

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Van Dijk - Kappelhof - Hiariej

Luciano

 

De allerlaatste thuiswedstrijd die we tegen Heracles speelden was het play off-duel dat we op 22 mei 2011 speelden. We trokken met 2-1 aan het langste eind, wat net voldoende was om door te stomen in de finale van de play offs. De heenwedstrijd was immers met 3-2 verloren. Wat ons vervolgens in de tweestrijd met ADO Den Haag werd voorgeschoteld heeft ons jaren van ons leven gekost. De eerste pot vanwege de 5-1 dreun om de oren, en de return vanwege dezelfde uitslag, de spanning, de kans op 6-1 wat Europees voetbal zou hebben betekend, de strafschoppen en de fan-tas-tische sfeer in het stadion. Kippenvel!

 

Geweldige sfeer tijdens FC Groningen - ADO Den Haag, 29 mei 2011 (foto: Eric Smit)

 

Onder de bezielende leiding van Pol van Boekel wonnen we op 22 mei 2011 dus van Heracles, en aangezien deze heer zondag wederom door Zeist naar Groningen wordt gestuurd lijkt het qua arbitrage wel snor te zitten. Op voorhand zeggen we: 't kon minder.

 

Wat ons betreft is alles gezegd! We snakken naar de hervatting van de competitie, want transfergeruchten - leuk en aardig, maar er gaat niets boven een lekkere pot voetbal, buiten, op echt gras!

 

We sluiten muzikaal af, want als de voortekenen niet bedriegen wordt het volgende lied ("Wir sind Zecken" van het Duitse Sankt Pauli) momenteel door fanatieke supporters van FC Groningen van passende teksten, vanzelfsprekend met een hoog "Boeren-gehalte", voorzien om dit binnenkort bij uit- en thuiswedstrijden van de FC ten gehore te brengen. Werkelijk een geweldig nummer, en als wij erin slagen dit net zo meeslepend als de supporters van St. Pauli, liefhebbers van zelfspot, ten gehore te brengen, dan hebben we er een geweldige kippenvelfactor bij in de tweede seizoenshelft! Kijk maar eens vanaf ca. 1 minuut 35:

 

 

Tot straks na de update over het trainingsgebeuren van vrijdag, met foto's van Eric! Onze slotupdate volgt zaterdag.

 

UPDATE na training vrijdag 20 januari 2012:

David Texeira hersteld van knieblessure; Nicklas Pedersen vermoedelijk in de basis "op tien"

 

David Texeira, die tijdens het trainingskamp op Tenerife door knieklachten werd geplaagd en ook deze week niet alles kon meetrainen, lijkt tijdig hersteld en zal tegen Heracles in de punt van de aanval worden geposteerd. Achter hem zal Nicklas Pedersen vermoedelijk de plaats innemen van de naar VVV-Venlo vertrokken Danny Holla. Meer wijzigingen in vergelijking met de opstelling van de laatste twee wedstrijden vóór de winterstop zal Pieter Huistra hoogst waarschijnlijk niet doorvoeren.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Heracles Almelo:

 

Texeira

Tadic - Pedersen - Andersson

Sparv - Kieftenbeld

Burnet - Van Dijk - Kappelhof - Hiariej

Luciano

 

Kanttekening:

In de tweede helft van het partijspel speelde Leandro Bacuna op de plaats van Nicklas Pedersen. Niet uit te sluiten valt dus dat de keuze uiteindelijk niet op Pedersen, maar op Bacuna zal vallen. Wij denken echter dat de voorkeur aan de Deen zal worden gegeven. Pieter Huistra trainde tot slot nog met een derde variant, waarbij Texeira bij de reserves speelde en in de basis zowel Pedersen als Bacuna stonden. Wellicht een optie mocht Texeira zondag op enig moment naar de kant moeten.

 

Tijdens het partijspel werd dus op drie verschillende varianten getraind, waarbij wij ervan uit gaan dat de spelers die tijdens het eerste gedeelte van het partijspel de hesjes droegen zondag de basis zullen vormen. In deze opstelling voetbalden de hesjes dragende spelers ook het best. In het tweede deel van het partijspel was juist de andere groep de bovenliggende partij.

 

De tegenstander werd gevormd door:

 

Suk (Texeira)

Jones - Bacuna (Pedersen) - Van de Laak

Keurntjes - Ben Moussa

Johansson - Kwakman - Ivens - Luis Pedro

Van Loo

 

De overige aanwezige spelers, naast Enevoldsen ook Bos, Batbay, Bakker en Fij, gingen ondertussen op het achterste veld samen met Ruud Hesp trainen.

 

Morgen na de afsluitende training zal duidelijk zijn of onze vermoedens kloppen dat Pieter Huistra voor een basisopstelling met Pedersen als nummer 10 en Texeira in de spits zal kiezen. Op deze plek zal vervolgens zo spoedig mogelijk een update geplaatst worden.

 

Fotoreportage van Eric Smit van de training van vrijdagochtend:

 

tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0012 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0032 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0054 (Small)
tn_DSC_0056 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0069 (Small)
tn_DSC_0070 (Small)
tn_DSC_0071 (Small)
tn_DSC_0072 (Small)
tn_DSC_0074 (Small)
tn_DSC_0076 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0096 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0111 (Small)
tn_DSC_0135 (Small)
tn_DSC_0148 (Small)
tn_DSC_0158 (Small)
tn_DSC_0176 (Small)
tn_DSC_0179 (Small)
tn_DSC_0181 (Small)
tn_DSC_0201 (Small)
tn_DSC_0214 (Small)
tn_DSC_0215 (Small)
tn_DSC_0217 (Small)
tn_DSC_0218 (Small)
tn_DSC_0241 (Small)
tn_DSC_0252 (Small)
tn_DSC_0254 (Small)
tn_DSC_0257 (Small)
tn_DSC_0259 (Small)
tn_DSC_0260 (Small)
tn_DSC_0268 (Small)
tn_DSC_0273 (Small)
tn_DSC_0276 (Small)
tn_DSC_0277 (Small)
tn_DSC_0284 (Small)
tn_DSC_0292 (Small)
tn_DSC_0295 (Small)
tn_DSC_0297 (Small)
tn_DSC_0299 (Small)
tn_DSC_0302 (Small)
tn_DSC_0308 (Small)
tn_DSC_0319 (Small)
01/53 
start stop bwd fwd

 

UPDATE na de training van zaterdag 21 januari 2012:

Pieter Huistra lijkt nog te twijfelen over de invulling van de nummer 10 positie in combinatie met de inzetbaarheid van David Texeira

Onder barre weersomstandigheden vond vanmorgen de afsluitende training voor de wedstrijd van morgen tegen Heracles plaats. Aanwezig waren, zoals gisteren al aangekondigd, ook de twee Hongaarse proefspelers Ádám Hajdú en Barnabás Bese die de nummers 28 en 29 toebedeeld hebben gekregen. Door de afwezigheid van de twee keepers Van der Lei en Fij en de revaliderende Enevoldsen bestond de groep vanmorgen uit 27 spelers. Na de warming-up en rondo werd de groep verdeeld in 11 spelers die een oranje hesje droegen, 11 spelers zonder hesje en een groep van 5 spelers die apart verder gingen trainen onder leiding van Dick Lukkien (Hajdú, Bese, Bos, Bakker en Batbay).

 

De verwachting is dat de dragers van de oranje hesjes morgen de basis zullen vormen in de wedstrijd tegen Heracles. Dit is de al voorspelde opstelling met Pedersen als nummer 10 en Texeira in de spits. We moeten hier echter een kleine kanttekening bij plaatsen aangezien later, toen de basisspelers de training mochten beëindigen, ook Leandro Bacuna mocht uitlopen. Dit zou er dus op kunnen duiden dat Pieter Huistra op dit moment nog geen definitieve beslissing over de nummer 10 positie heeft genomen. Tegelijkertijd verliet David Texeira het veld onder begeleiding van de fysiotherapeut. Dit zou er eventueel ook nog op kunnen duiden dat er nog enige twijfels over de volledige inzetbaarheid van onze Uruguyaanse spits bestaan en dít dus de reden is dat Bacuna de training samen met de andere basisspelers ging verlaten.

 

Een groot deel van de training bestond uit het oefenen op standardsituaties en de voortzetting van het spel. Van de basis mochten Tadic en Andersson de corners trappen. Opvallend was hierbij de inzet van Pedersen die zowel aanvallend als ook verdedigend veel werk verrichtte. Ook Texeira toonde veel inzet en wist ook op basis van inzet te scoren. Bij de 'tegenstander' viel ons Emil Johansson op. Hij is een speler die ijzersterk is in de omschakeling en over een fantastische voorzet beschikt. We kunnen eigenlijk niet wachten tot hij helemaal is hersteld en zijn bijdrage kan leveren aan het eerste elftal.

 

Fotoreportage van de zaterdagtraining van Eric Smit met de foto's van de Hongaarse spelers:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0005 (Small)
tn_DSC_0006 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0008 (Small)
tn_DSC_0009 (Small)
tn_DSC_0010 (Small)
tn_DSC_0011 (Small)
tn_DSC_0012 (Small)
tn_DSC_0013 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0019 (Small)
tn_DSC_0020 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0024 (Small)
tn_DSC_0025 (Small)
tn_DSC_0028 (Small)
tn_DSC_0029 (Small)
tn_DSC_0030 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0032 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0038 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0054 (Small)
tn_DSC_0055 (Small)
tn_DSC_0063 (Small)
tn_DSC_0065 (Small)
tn_DSC_0067 (Small)
tn_DSC_0077 (Small)
tn_DSC_0080 (Small)
tn_DSC_0084 (Small)
tn_DSC_0085 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0090 (Small)
tn_DSC_0092 (Small)
tn_DSC_0093 (Small)
01/44 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.